Pisach Posted April 24, 2004 Share Posted April 24, 2004 1. Първа среща съм с Linux, Slackware 9.1 2. На 1ГБ го инсталирах и качих доста бози... 3. Като стартира казва, че не може да маунтне щото съм бил на ext2? Въпроса ми е какъв фат да избера (LVM, ext2q SWAP...) и задължително ли е да има SWAP на отделен дял или пък може ли да е на същия Linux-а? И ако се наложи да смеям фата, предполагам, че трябва да го инсталирам на ново? Или по-добре дайте линк за информация за Slack (нещо по-леко, че ни ми си задълбава все още). 10х предварително... P.S. Къде има подробно обясниние, кой пакет от инсталацията за какво е? P.S. Какво ли не прави нуждата и сам се справих! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rangy Posted May 1, 2004 Share Posted May 1, 2004 1. Първа среща съм с Linux, Slackware 9.12. На 1ГБ го инсталирах и качих доста бози... 3. Като стартира казва, че не може да маунтне щото съм бил на ext2? Въпроса ми е какъв фат да избера (LVM, ext2q SWAP...) и задължително ли е да има SWAP на отделен дял или пък може ли да е на същия Linux-а? И ако се наложи да смеям фата, предполагам, че трябва да го инсталирам на ново? Или по-добре дайте линк за информация за Slack (нещо по-леко, че ни ми си задълбава все още). 10х предварително... P.S. Къде има подробно обясниние, кой пакет от инсталацията за какво е? P.S. Какво ли не прави нуждата и сам се справих! Всичко важно е в последният ти ред "сам се справих" По-принцип не е много правилно да пишеш FAT в комбинация с VLM, ext2 и swap. Това са различни видове формати на файловата система. Колкото до swap-a на Linux-a - да, задължително е той да е на отделен дял, защото е друг вид формат. Просто няма начин в един и същ дял да имаш, както ext2 (примерно) така и swap. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted May 1, 2004 Share Posted May 1, 2004 Просто няма начин в един и същ дял да имаш, както ext2 (примерно) така и swap. Освен ако swap-а не е във файл... Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted June 17, 2004 Share Posted June 17, 2004 Кое е по-добре/удобно ли е или се тая? Теоретично с тия количества RAM дето са достъпни вече - можеш напълно да минеш без суап. Суапа е на харда, а достъпа до харда е в пъти по-бавен от достъпа до паметта... Но на машина с 32 или 64 - просто няма как. Имаш два варианта за суап - на дял или във файл. Ако харда ти е доволно голям (не съм виждал още хард, дето да е доволно голям) - за предпочитане е да си направиш дял за суап. Другия вариант с файл има предимството, че не ти заема място от харда постоянно - можеш да си направиш суап файл, когато ти се наложи да ползваш (задъха ти се машинката от към паметта с някое зверско приложение), а когато вече не ти е необходим - да си освободиш мястото на харда, заделено за него и да си го ползваш. Затова аз предпочитам варианта с файл. По-гъвкъв е. Ето как да си го направиш: 1. Трябва да си създадеш файл-контейнер в който ще е суап-а. Така: dd if=/dev/zero of=/swapfile bs=1024 count=8192 Това ще ти създаде 8 мегабайтов файл в root директорията - ако искаш да е повече, променяш броя на блоковете (count=8192)... След горната команда по дебелите книги пише, че е добра идея да изпълниш и sync, за да се синхронизират буферите с харда. 2. Сега трябва да "форматираш" файла преди да го използваш: mkswap -c /swapfile 8192 Оправяш му и правата за достъп, за да може да се ползва: chmod 0600 /swapfile Сега отново sync - просто за да си сигурен, че всичко ще е ОК. 3. И накрая - да го активираш, за да си върши работата: swapon /swapfile Сега ако изпълниш free ще видиш новодобавената виртуална памет в действие. Когато вече не ти е необходим - swapoff /swapfile; rm /swapfile... Туй то. Така може да си "добавяш" памет, когато не ти достига за нещо... Ако ще ти трябва постоянно това суап пространство, а не ти се цепи наново харда, за да направиш дял - оставяш си файла и добавяш във fstab файла на системата: /swapfile none swap sw А в някой от системните конфиг скриптове, дето се изпълняват при стартиране (примерно в rc.sysinit) добави командата 'swapon -a' - при стартиране на системата, тази команда ще погледне във fstab файла и ще активира всичко обозначено като sw в него... P.S. По този начин можеш да си направиш колкото ти душа иска суап файлове - примерно 10. И да ги активираш и 10-те. Не се сещам какво би те накарало да ги направиш 10, но е хубаво, че е възможно... Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted June 17, 2004 Share Posted June 17, 2004 tova e PERmanent swap nali? Това не го разбрах съвсем... Интересувате дали веднъж като създадеш суап файла ще можеш да си го ползваш и след рестарт без да ти се налага да го създаваш отново? Да - веднъж направен и форматиран за суап файла си остава такъв форевър (докато не го изтриеш)... Ти ще трябва само да го активираш или деактивираш. Съвсем перманентен ще стане, ако след като създадеш файла по описания начин, добавиш горепосочения ред към fstab файла и в rc.sysinit командата 'swapon -a' - тогава при стартиране на системата ще ти се активира и swap-а без да се налага ти да правиш каквото и да било. Аз не използвам такъв перманентен суап. Правя суап файл само ако усетя проблем с паметта, и след като свърша каквото има за вършене - освобождавам суап файла и го ликвидирам. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted June 17, 2004 Share Posted June 17, 2004 Да променя размера си динамично? Не. До колкото знам аз. Но може да се наподоби с малко хитринка... С един скрипт на командния интерпретатор, който да следи на всеки 5 минути примерно количеството свободна памет в системата (стартира се от cron демона). И ако падне под определен от теб процент - да създаде суап файл и да го активира. А ако надвиши определен пак от тебе процент свободната памет - да деактивира суап файла и да го изтрие, за да ти освободи мястото на харда. Така става. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.