Jump to content
BulForum.com

32 bit OS или 64 bit OS

Recommended Posts

Преди няколко дни изпаднах в подобна дилема и понеже предполагам, че ще се случва на все повече хора същото пускам и тема в която ще е добре, по-сведущите да дадат мнение коя ОС в кои случаи е по-добра или по-за предпочитане.

В моя случай става дума за обикновена домашна машина за обикновени цели: нет, игри, някой и друг софтуер като Photoshop и Corel Draw и така.

Изкарах 2-3 седмици с уин 7 32битов и от 1 седмица съм с уин 7 64 битов. Не виждам засега някаква осезаема разлика освен, че под 64 битовата система определено изкарва РС-то повече точки от разни тестчета. Примерно на CPU Queen на Еверест -а разликата е почти 1000 точки ?!? Което ме учуди до някъде.

Та от мен това, който има преки впечатления или е чел разни неща може да ги сподели.

П.П. Като периферия, драйвери и т.н. единствено не мога да подкарам една камерка на Canyon 1,3 mpx и един скенер на Канон - засега - щото и на предния вин 7 32 бит имах затруднения с тях.

Едит: Основния мотив да мина на 64 бита ОС беше, че си сложих 4 гб рам и не ми хареса идеята почти един от тях да ми се губи. Иначе всичкия не малко софт, който ползвам тръгва без проблеми - естествено за някой от програмите ми се наложи да мина на по-нови версии.

Не виждам засега някаква осезаема разлика освен, че под 64 битовата система определено изкарва РС-то повече точки от разни тестчета.

И това не ти е достатъчно? ;)

Принципът е един - имаш 32 битов компютър, качваш си 32 битова ОС, имаш 64 - качваш си 64. Иначе просто се губи цялата идея за 64-те бита. Не че няма да вървят 32, и 16 ще върви. Но няма смисъл. Особено с твоите 4 GB RAM. А и Photoshop-ът който ти използваш си е 64 битов, не виждам какво има да му мислиш. Под win7 хвърчи.

Поздрави!

Т.

Без съмнение 64-битовата.

Макар че засега единствената причина хората да минават на 64 битов OS да е именно 4+ ГБ РАМ. Или пък хора с 2 или 3 ГБ, които смятат по някое време да слагат още.

Реално с 64 битовия OS засега се печели единствено поддръжката на 4 и повече от 4 ГБ РАМ, понеже 64-битовите програми са все още по-скоро изключение, а и те са като допълнение на вече достъпни 32 битови версии на съответните програми. Т.е. все повече софтуер вече излиза и в 64 битов вариант. Но скоро масово да се появят програми само за 64 бита, не вярвам. Но с цените на рама, да сложиш 6 или 8 или 16 ГБ, вече предполага 64 битов ОС, защото дори да ползваш само 32 битови програми, и всяка от тях да има достъп само до 2 или 3 ГБ, никой не работи само с една програма, има най-малко OS (който гълта все повече памет), драйвери, системни процеси, услуги и т.н. Разбира се и кеш - който помага доста и държи в паметта доста повече неща от преди, и с повече рам се усеща страшно.

Мисля че и тук няколко пъти са разсиквани + и - на двата варианта.

С 4 ГБ може и 32 битовия да се окаже подходящ, защото така или иначе 64 битовия гълта повече памет и относително изискванията му биха изяли образно казано това, което би ползвал в повече спрямо 32 битовия :) .

Вече ако имаш програма която е само в 64 битов вариант, е ясно кое.

Само да споделим, че с 64 битов Win не можеш да пускаш 16 битови стари програми. Някои други драйвери и програми също може да откажат (някои има други начини да се подкарат), за такиав случаи добрия vmware върши перфектна работа, с него си ползвам един много стар скенер, който с вин98 работи най-добре.

Освен това 64битовия Win не може да работи по-бързо с 32 битови програми отколкото 32 битовия. Не знам какви тестове си пускал, но явно самите те са били 64 битови :) . Или са тествали по-скоро драйверите, примерно видеото, но както знаем там всички драйвери също са 64 битови ;) .

Ако имаш 4 гб рам не си струва ако имаш повече да. Въпреки, че някъде ми изпадна някаква статистика колко по-бърз е един и същи компютър с 4 гб рам и 32 бита с 4 гб рам и 64 бита и след това с 8 гб рам и 64 бита. Доколкото си спомням от 10 приложения и 20-тина игри в повечето най-добре си беше с 8 гб след него с 4 гб и 32 битова операционна система и накрая с 64 бита и 4 гб рам. Ако ми изпадне ревюто ще го постна. Разликите не са фрапиращи между 64 битова ОС и 32 битова когато си с 4 гб рам. Казвам го от личен опит.

Няма смисъл от 64 битов windows, заради проблемите които ще имаш. Половината ти хардуер няма да има драйвери. Освен това 32битовата Виста си потдържа 4ГБ рам.

Моя лаптоп е на 2 месеца, тошиба с 64 турион х2, на официалния сайт няма драйвери за 64бит виста, а само за 32бит, въпреки че процесора предполага 64бит. И да искам немога 64бит да сложа.

Първо, за домашна машина проблеми с драйвери надали ще има, освен ако не е по-стара, и ако има някоя уеб камера от куче марките или нещо такова.

Ако става дума за лаптоп, тогава да, проблемите са повече, но и аз не съм виждал лаптоп с 6 или 8 ГБ рам, не че няма, но сигурно са 0.001% от ползващите лаптопи, а и те са мислени да имат драйвери за 64 бит ос.

Второ, Виста х32 НЕ поддържа 4 ГБ РАМ. Това, че пише, че са инсталирани толкова, е едно, а колко ползва е съвсем друго. Това е архитектурна лимитация на хардуера, и нито виста, нито линукс може да направи нещо по въпроса. Още повече "домашните" виндовси дори не поддържат повече от 4 ГБ дори с PAE (което би било рисково - изпитал съм го на мой гръб с Вин2003 Ент).

Иначе съм съгласен с raptor2721 - за 4 рам наистина няма особен смисъл от 64 бита, освен разбира се натрапчивото чувство, че близо гигабайт ще остане неоползотворен :) . Аз дори само заради това все пак бих сложил х64.

При днешните рамове, вече 6 или 8 ГБ станаха ежедневие. х64 е бъдещето, който иска по-рано да го посреща, който не - не. Аз лично все повече попадам на софтове, които имат и 64 битови версии. Слагате рам на поразия и всичко ще лети, особено с по-добрите кеш механизми на Виста, 2008 и Вин7.

Ако имаш 4 гб рам не си струва ако имаш повече да. Въпреки, че някъде ми изпадна някаква статистика колко по-бърз е един и същи компютър с 4 гб рам и 32 бита с 4 гб рам и 64 бита и след това с 8 гб рам и 64 бита. Доколкото си спомням от 10 приложения и 20-тина игри в повечето най-добре си беше с 8 гб след него с 4 гб и 32 битова операционна система и накрая с 64 бита и 4 гб рам. Ако ми изпадне ревюто ще го постна. Разликите не са фрапиращи между 64 битова ОС и 32 битова когато си с 4 гб рам. Казвам го от личен опит.

Нищо не пречи да бодна още 4 рам като реша, въпроса е, че няма да ми се налага да преинсталирам заради това. И аз не мисля, че ще има фрапиращи разлики, но именно заради това не виждам защо да не съм с 64 бита - поне ще сам на плюс от всеки по-нов 64 битов софт, който реша да ползвам.

Няма смисъл от 64 битов windows, заради проблемите които ще имаш. Половината ти хардуер няма да има драйвери. Освен това 32битовата Виста си потдържа 4ГБ рам.

Моя лаптоп е на 2 месеца, тошиба с 64 турион х2, на официалния сайт няма драйвери за 64бит виста, а само за 32бит, въпреки че процесора предполага 64бит. И да искам немога 64бит да сложа.

Ако визираш лаптоп не знам, може и да си прав. Моя си бачка ок засега с Вистата, освен един интересн бъг, чиито проблем разреших по странен начин и аз не знам как - ще го споделя, ако някой случайно попадне тук и има същия.

Вистата на лаптопа (Хоум премиум) забива на 1 -та минута в която не прави нищо, в смисъл просто си стои и няма нищо което да я тормози. Рама ли не обвинявах в началото, какво ли не беше. Реших си проблема като винаги има пуснат да свири един Уинамп (аз лично ползвам версия 2.8) - гледам, че от време на време не е рестартиран месеци - само слийп режим и awake.

...

Абсолютно съм съгласен !

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...