DuDo_89 Posted June 17, 2009 Share Posted June 17, 2009 Привет имам проблем с компа от 2 седмици издава странен звук и аз естествено отворих кутията и почнах да търся откъде идва странния шум като спрях вентилаторчето с пръст и шума спря и аз реших че явно е за смяна...и го смених но сега пак се появи доста по-слаб шум пак от там и като бутна кутията на щайгата от дясната страна се чува едно "щрак" и спира да издава прослувутия шум за около няколко часа и въпроса ми е дали може самия охладител да е проблемен или нещо друго... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted June 17, 2009 Share Posted June 17, 2009 Ами освен да ти дава някакъв резонанс...то ламарини колкото щеш. Така без да сме чули това "щрак" както точно е, малко трудно ще дадем съвет. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DuDo_89 Posted June 17, 2009 Author Share Posted June 17, 2009 Е, то и това го има ама аз да си питам ако случайно някой е имал такива премеждия или му се е случвало нещо подобно писна ми да се занимавам с щайги за 4 години смених 4 компа и все не мога да случа Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted June 17, 2009 Share Posted June 17, 2009 Е, то и това го има ама аз да си питам ако случайно някой е имал такива премеждия или му се е случвало нещо подобно писна ми да се занимавам с щайги за 4 години смених 4 компа и все не мога да случа Ми купувай си качествени кутии/вентилатори/чарколяци и ще видиш как ще "случваш" все по-често . Link to comment Share on other sites More sharing options...
w00x Posted June 17, 2009 Share Posted June 17, 2009 Е, то и това го има ама аз да си питам ако случайно някой е имал такива премеждия или му се е случвало нещо подобно писна ми да се занимавам с щайги за 4 години смених 4 компа и все не мога да случа При мен пък години карат. Интересна работа. Просто с икономията до никъде не се стига в това отношение. В умерени граници разбира се. Процесор за 2000 лева не е кой знае колко по-добре от такъв за 300, но този за 300 е много по-добре от такъв за 70. При мен издаваше шум, защото кутията ми се допираше в бюрото. Сложих един дунапрен от ония, дето са с по-големите компютърни части за уплатнение отгоре и ми се получи работата. Останалия шум е от вентилаторите. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antares Posted June 22, 2009 Share Posted June 22, 2009 С течение на времето, втулката, където вентилатора лагерира се износва, което води до разцентроване на самия вентилатор, при което се създават по-сериозни вибрации и съответно - шум. Износването става доста по-бързо при вентилаторите от гаража на чичо Цинг, тоест евтините китайски боклуци. Споменатите вибрации понякога резонират и в не до там добре закрепените ламарини по кутиите от склада на бат' Лин, което води до още шум. Това, че шума спира, като тропнеш по кутията говори именно за това - втулката на някой от вентилаторите се е износила и това води до нехармонични вибрации. От там - като тропнеш - вентилатора отново влиза в нормален режим на въртене, без сериозно биене... докато не се разцентрова пак. И от там почват едни безмилостни шамари по кутията... Шума може да идва и от вентилатора на захранването. И от вентилатора на самата кутия, ако имаш такъв. Освен това - съвета за дунапрена... по този начин можеш да запушиш отвори, през които кутията взима въздух и по този начин да влошиш многократно вътрешната циркулация на въздуха и от там - проблеми пък с прегряване, рестарти... та ако се слагат такива уплътнения е добре да се мисли и за охлаждането... Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted June 22, 2009 Share Posted June 22, 2009 Мдаа, после някои ми се смеят защо съм давал пари по 20-30-40 лв за вентилатор.. и за други работи. Ама с една кутия, без смени на вентилатори, и с голяма увереност в изправността им за дълго време, карам по 3-4 месеца без да спирам компа, даже без рестарт, и като спирам е само за да издухам прахта, иначе като сложа един такъв вентилатор, знам, че след 3 години вероятно може да се наложи да го сменя. При 24/7 режим. Пробвал съм преди и с 9-левови 12см вентилатори, залман. За няма и година се разбръмчава и почти спира. Е, аз си научих този урок. Като начало - никога повече sleeve bearing. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DuDo_89 Posted June 22, 2009 Author Share Posted June 22, 2009 Мерси много...просто ще сменя вентилаторите с нещо качествено...понеже явно не са добре, целия компютър е сглобяван от една фирма и изобщо не съм си избирал вентилатори кутии и т.н. :smile: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Overdrive Posted June 22, 2009 Share Posted June 22, 2009 За нормална употреба, не 24/7 няма проблем със слиив - изкарват си няколко години, освен това са и по-тихи от същите с лагери. Доволен съм от 12ки и 14ки на cooler master, докато залман и при мен са се раздрънквали. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dvdrw Posted June 29, 2009 Share Posted June 29, 2009 А някой замисли ли се, че щракването може да е от диска? вентилаторите не щракат - те бръмчат, тракат постоянно, но не щракат. Щракането се получава от главите на диска - понякога при мен на старата кочина диска си заключваше главите и се чуваше "щрак" Към автора - какъв ти е диска и на колко години е? От вентилаторите, които съм използвал досега (6 7 години), най-добри впечатления имам от Arctic Cooling и Noise Blocker като съотношение цена/качество/тишина. Използването на дунапрени е лоша идея за хора, които не могат да се оправят с посоките на въздуха в кутията и правилното насочване на въздушния поток. Така, освен добра затапена кутия, получават мноооого топлина и допълнителни екстремни преживявания (забивания, сривове на системата и горене на компоненти...) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.