Black Knight Posted August 14, 2004 Share Posted August 14, 2004 Мдааа в интерес на истината, до преди няколко месеца пишех на каквото ми падне. Но прочитайки подобна тема в друг форум стигнах до извода че българския е не само по-добре четим, но и естетически изглежда по-добре, да не говорим че когато чета шльокавица, много често го правя по диагоналната система. Много форуми като all.bg вече са решили този въпрос. Пишенето с латински букви е по-бързо единствено заради факта е че можеш да пишеш като някой от столипеново и пак ще те разберат. Е мисля моята позиция е ясна. Warm за всяка шльокавица! Link to comment Share on other sites More sharing options...
DJ MaTriX Posted August 14, 2004 Share Posted August 14, 2004 Ne moga da povqrvam..tova ne mozhe da bude. 90 % ot postovete v tazi tema pokazvat, che az sum negramoten, tup, chovek mrazesht rodinata si i kakvo li oshte ne. Stegnete se molq. Zhiveem v demokratichna durzhava, v koqto vseki ima pravo na izbor. E mislq moqta poziciq e qsna. Close topic! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grimjaur Posted August 15, 2004 Share Posted August 15, 2004 Подкрепям оувърмен.И инициативата като цяло.Позорно е,ние,които сме дали писменост на по-голямата част от славянските народи,да спрем да я използваме.ZGAN не си ли се замислял,че това,което пропагандираш са първи стъпки към културна асимилация.И всички други пишещи на латиница-нима ви трябва някой нов Паисии?Не казвам,че сте тъпи,ограничени или просто не ви се пише на кирилица.Не е толкова трудно.Замислете се малко-езикът на една страна е нейната самоличност пред света.Ако започнем да пишем на латиница...по-добре да не се наричаме българи.Да се наречем гордо шльоковци и да влезем смело в забравата на света. Оувърмен аз ще опитам да направя някакво банерче. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZGAN Posted August 15, 2004 Share Posted August 15, 2004 ZGAN не си ли се замислял,че това,което пропагандираш са първи стъпки към културна асимилация.<{POST_SNAPBACK}> Propagandiram tova koeto mi e izgodno na men...kakto viq propagandirate kirilicata az propagandiram shliokavicata. Seki da si gleda panichkata Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grimjaur Posted August 15, 2004 Share Posted August 15, 2004 А откога възхвалата на родния език стана пропаганда? Нейсе.Казано е вече,знаем си мненията по въпроса. Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_anton Posted August 15, 2004 Share Posted August 15, 2004 ем за кво спорим още направете една анкера да се наказва ли писането не шлйоковица или не и тва е !!! аз мисля че всеки си има право на избор аз лично доста време пишех и на 2те на което падне де но сега си пиша само на родния език нз и аз защо но наистина е по-естетическо и красиво Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grimjaur Posted August 15, 2004 Share Posted August 15, 2004 Информация Кратко,точно и ясно. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZGAN Posted August 15, 2004 Share Posted August 15, 2004 smqtam che podpisa mi qsno podchertava stanovishteto mi po vaprosa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Was ist? ? ? Posted August 15, 2004 Share Posted August 15, 2004 Като почнете да наказвате за писане на 6льокавица много бързо ще си сменят мнението.Наказвай,наказвай и НАКАЗВАЙ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Teddy-King Posted August 15, 2004 Share Posted August 15, 2004 Кой да наказва? До колкото разбрах никой от модераторите не иска да въвежда задължителна кирилица. Е тогава кой и защо да наказва? Link to comment Share on other sites More sharing options...
chicatillo Posted August 15, 2004 Share Posted August 15, 2004 Tova nqma da stane, taka che zabravete za "Наказвай,наказвай и НАКАЗВАЙ" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Good_God Posted August 15, 2004 Share Posted August 15, 2004 Пишете ме и мен... Въпреки че ми е много по лесно да пиша на шльокавица Link to comment Share on other sites More sharing options...
Was ist? ? ? Posted August 15, 2004 Share Posted August 15, 2004 Пишете ме и мен... Въпреки че ми е много по лесно да пиша на шльокавица <{POST_SNAPBACK}> По-лесно? ? ?Защо ти е да пишеш на шльокавица? ? ?За по-бързо ли.Разликата е секунди.Западните народи като искат латиница да си пишат на нея.Ти си българин и се предполага,че трябва да ползваш родната си азбука Link to comment Share on other sites More sharing options...
stefan Posted August 15, 2004 Share Posted August 15, 2004 Мисля, че "защитниците" на кирилицата са прави, но попрекаляват малко. Все пак всеки е свободен да си пише на каквото си иска. Неприятното е само, че по-малките, които пишат на латиница след това като отидат на училище им куца яко правописа, пишат с четворки и шестици , не знаят, че има букви "я" "ю" и такива ми ти работи. Аз винаги гледам да пиша на кирилица, защото ми е по-приятно. Мисля,че ще е добре да се добави като функция на форума кирилизация. Link to comment Share on other sites More sharing options...
__smirnoff__ Posted August 15, 2004 Share Posted August 15, 2004 "Ах ти, неразумни юроде, поради що се срамиш да се наречеш Българин!" Паисий Хилендарски, История Славянобългарска, 1762 година Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aries Posted August 15, 2004 Share Posted August 15, 2004 Замести maddrum с Aries... От 24 април насам не се е променила позицията на модераторския екип по въпроса. Така че - не се хаби и ти. Писането на родната азбука е въпрос на личен избор - с този избор показваме отношението си не само към азбуката, а и към много други неща в живота. Освен това - въпрос е и на вътрешно убеждение. Като не иска някой - да пише на шльокавица. Негов проблем. За мен не е проблем да му чета постовете, но определено отношението ми към този човек е повлияно от факта, че той не умее да използва родната си азбука. Не разбрах защо повдигнахте тази тема отново. За проблемите на Уиндоус и кирилизацията му има сто-двеста теми изписани в съответния раздел за Уиндоус приложения. Там трябва да си потърси отговора на проблема Mama. <{POST_SNAPBACK}> Споко де. Не пропагандирам въвеждането на задължително писане на кирилица, а констатирам, че ако няма такова изискване винаги ще има хора предпочитащи да пишат с латински букви (между другото защо не искате да разберете, че латинските букви са крайно куци по отношение изразяването на гамата звуци в българския) без да се замисля, че една голяма част от аудиторията, която се напъва да чете поста му на практика го прескача като изключително трудно четим. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grimjaur Posted August 16, 2004 Share Posted August 16, 2004 между другото защо не искате да разберете, че латинските букви са крайно куци по отношение изразяването на гамата звуци в българския<{POST_SNAPBACK}> Ами като филолог съм напълно наясно с това нещо.Аз самият съм твърдо против въвеждането на задължителна кирилица във форума-крайно ограничение е това.Но също така съм против да се въвежда масово латиницата в живота и образованието ни. Пак ще кажа-това е началото на една културна асимилация. "Ах ти, неразумни юроде, поради що се срамиш да се наречеш Българин!" Позволявам си малка поправка-не цитирайте неправилно. Текстът е:"О,ти,неразумний и юроди(предател,луд,глупав,недъгав-зависи от контекста-в случая-предател),поради что се срамиш да се наречеш Болгарин?" Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted August 16, 2004 Author Share Posted August 16, 2004 "Ах ти, неразумни юроде, поради що се срамиш да се наречеш Българин!"Паисий Хилендарски, История Славянобългарска, 1762 година <{POST_SNAPBACK}> Ако не можеш да процитираш правилно - не цитирай въобще, че става смешно. Какво е това "Ах ти.."?! Това да не е реплика от бразилски сериал? Точната фраза, на осъвременен български звучи така: " О неразумни и юроде! Защо се срамуваш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш на своя език? " Навремето с група състуденти бяхме подели инциатива за възобновяване на традицията да се преписва на ръка История Славяноболгарская. И днес смятам, че е добре за засилване на родовото чуство и националното самосъзнание да се преписва паисиевата книжчица. Така както в ония тъмни времена са я преписвали и разпространявали от ръка на ръка знайни и незнайни българи - благодарение на тях днес все още има България и ние се наричаме българи. А от нас зависи докога. Ако някой има желание да го направи и да се почуства българин, или ако има такива които не са я чели все още, ето един вариант на История Славяноболгарская: "Славянобългарска история" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grimjaur Posted August 16, 2004 Share Posted August 16, 2004 А защо да не започнем пак с тази идея?Нека служим на Родината си със всички сили. оффтопик:Оувърмен,да не си колега,а? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Flameseeker Posted August 16, 2004 Share Posted August 16, 2004 Ne mislq 4e trqbva kirilicata da stava zadyljitelna za foruma. Seki e svoboden da pishe na kakvoto si iska. Az li4no pisha i na 2-te. Ama ot IRC-to sym sviknal na taka nare4enata shliokavica i nqkoi drebi izmeniniq v phonetica ( ш,щ,ж,в,й ) specialno mi pre4at i zatvova ako nqmam vreme si pisha na shliokavica Link to comment Share on other sites More sharing options...
lsn26 Posted August 16, 2004 Share Posted August 16, 2004 Ne mislq 4e trqbva kirilicata da stava zadyljitelna za foruma. Seki e svoboden da pishe na kakvoto si iska. Az li4no pisha i na 2-te. Ama ot IRC-to sym sviknal na taka nare4enata shliokavica i nqkoi drebi izmeniniq v phonetica ( ш,щ,ж,в,й ) specialno mi pre4at i zatvova ako nqmam vreme si pisha na shliokavica <{POST_SNAPBACK}> Хубаво, приятелю, обаче такова нещо като фонетична клавиатура няма. Разни фирми като Датекс си ги измислят. Мислиш ли, че ако имаше такъв стандарт, нямаше да го включат като подредба на клавиатурите в различните ОС? Да не говорим, че дори и на латинца ч се пише сн или tsch, ако ти харесва повече, но не и 4. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tantramantra Posted August 16, 2004 Share Posted August 16, 2004 Мисля, че "защитниците" на кирилицата са прави, но попрекаляват малко. Все пак всеки е свободен да си пише на каквото си иска.Неприятното е само, че по-малките, които пишат на латиница след това като отидат на училище им куца яко правописа, пишат с четворки и шестици , не знаят, че има букви "я" "ю" и такива ми ти работи. Аз винаги гледам да пиша на кирилица, защото ми е по-приятно. Мисля,че ще е добре да се добави като функция на форума кирилизация. <{POST_SNAPBACK}> И аз съм сагласен,но чак пък крайни мерки като наказания никому не са нужни Link to comment Share on other sites More sharing options...
ShitHappen Posted August 16, 2004 Share Posted August 16, 2004 Хубаво де ,а не може ли да се добави някъква опция за превод от латиница на кирилица както е в форума на дата.бг или плей.евроком.нет ?! И аз смятам ,че няма да е лошо да се застъпим зад азбуката ни , защото ако всичко продължи в същия дух скоро може и да изчезне ;( Направило ми е впечатление ,че децата вече пишат "иа" вместо "я" или "4" , "6" вместо "ч" , "ш" ,да не говорим ,че съм виждал цели съчинения,контролни на латиница мисля ,че най-малкото един форум като този може да помогне за правилното изучаване на българската азбука Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted August 16, 2004 Author Share Posted August 16, 2004 В предната версия на борда имаше такъв конвертор. След смяната на версията не го виждам. Но предполагам, че ще бъде интегриран отново. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aries Posted August 16, 2004 Share Posted August 16, 2004 Хубаво, приятелю, обаче такова нещо като фонетична клавиатура няма. Разни фирми като Датекс си ги измислят. Мислиш ли, че ако имаше такъв стандарт, нямаше да го включат като подредба на клавиатурите в различните ОС? <{POST_SNAPBACK}> Точно тука не си прав. Понятието "фонетична подредба на клавиатурата" съществува и може да се пусне от language bar-а на ХР-то. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.