Jump to content
BulForum.com

Инициативата "Шльокавица"

ov3rm4n

Recommended Posts

http://www.6lyokavitza.org/

Абсурдно е в свят наблъскан с високи технологии средностатистически потребители да не могат да изпратят едно обикновено писмо на нормална кирилица. Най-страшно е когато се получават такива писма от държавни институции, ИТ компании или експерти! Единствените причини, които намираме за основателни са незнание или мързел, защото технически или технологични пречки няма, и докато първият проблем се решава със заплащане на компетентен специалист, то за втория няма никакво оправдание.

....

Пишете писма на кирилица. Протестирайте срещу неграмотната поща, която получавате. Популяризирайте писането на кирилица. Добавете хипервръзка в сигнатурата на писмата си, с която подписвате пощата си:

Ако не отговарям на писмата Ви - погледнете тук: http://6lyokavitza.org/mail

Какво следва оттук нататък?

Протесът по пощата не е достатъчен. Искаме инициативата да може да бъде подкрепяна и от web-страниците на нашите поддръжници. Очакват се предложения за web-плакати. Ако смятате, че можете да помогнете, пишете до Калоян Доганов на адрес kaloian@doganov.org.

Адресът на банерчето, долу в подписа ми е:

1. За потребители на този форум - http://www.warez.ru:8080/FTP/Pictures/bg.please/bgplease.png

2. За употреба извън него - http://opendoc.hit.bg/bgplease.png

Изключително радостно ще бъде, ако някой (с по-добри от моите скромни възможности) направи един истински банер за идеята...

• Replies 133
  • Created
  • Last Reply

Аз винаги съм бил 'За' по всички въпроси, свързани с писането на кирилица във всякакви мейли и форуми. НО въпросните хора, които си пишат на 6liokovitza няма да спрат да го правят само защото някви си тръгнали да популяризират кирилицата (sad but true) . Въпросната инициатива получава пълната ми подкрепа.

Никой не се самозаблуждава, че някой ще пропише на кирилица, само защото друг някой си така иска или така му е казал... Като подкрепяш инициативата и пропагандираш писането на кирилица, целта не е да убеждаваш/принудиш някого да я използва - целта е просто да заявиш ясно какви са разбиранията ти по въпроса. Всеки си избира как да изразява мислите си - на шльокавица или на кирилица. Това банерче е просто декларация - аз не разбирам шльокавица... Нищо повече. Не обвързва никой друг освен този, който го използва.

П.С. - малко пояснение - да не се бърка "шльокавица" с "шльоковица" ;) - едното е спиртна напитка, другото е презрително-обидно за изчанчен начин на графично оформление на българския език... Не друго, ами да не обиждаме шльоковицата...

За съжалене "шлъоковците" са огромен брой и винаги ми е било меко казано чудно, защо се избягва употребата на родната азбука, а се изписват български думи със "шлъоковски" знаци. Твърдо заставам зад инициативата.

И аз съм твърдо ЗА!

(Май само в този топик ще четем всичко на чист български език, ха ха!)

И аз съм твърдо ЗА!

(Май само в този топик ще четем всичко на чист български език, ха ха!)

За съжаление май си прав :(

Никой не се самозаблуждава, че някой ще пропише на кирилица, само защото друг някой си така иска или така му е казал... Като подкрепяш инициативата и пропагандираш писането на кирилица, целта не е да убеждаваш/принудиш някого да я използва - целта е просто да заявиш ясно какви са разбиранията ти по въпроса. Всеки си избира как да изразява мислите си - на шльокавица или на кирилица. Това банерче е просто декларация - аз не разбирам шльокавица... Нищо повече. Не обвързва никой друг освен този, който го използва.

П.С. - малко пояснение - да не се бърка "шльокавица" с "шльоковица"  ;)  - едното е спиртна напитка, другото е презрително-обидно за изчанчен начин на графично оформление на българския език... Не друго, ами да не обиждаме шльоковицата...

ne iskam da prozvu4i kato zaqzdane no vi6te 7miq post na ov3rm4n v temata za evrokom online radio ne sam se staral da go namerq prosto mu popadnah

ps:nadqvam se da raz4etete

Не е заяждане - и не само него можеш да видиш, а всичките ми постове от това време. Няма нищо лошо в това да има развитие в мисленето и идеите -напротив, хубаво е... Дори можеш да потърсиш един мой пост в една от безбройните теми за кирилицата във форума - там много убедително защитавам писането на шльокавица! Не мисля, че ще е изненада за по-старите участници във форума. Такива са били вижданията ми тогава. Сега са други. Тежко му на тоя дето не търпи развитие - направо е за Рогошко шосе... Само един въпрос имам - осветли ме какво те накара да търсиш старите ми постове на шльокавица?! Кое те мотивира? Като приемем, че наистина целта не е била заяждане...

И аз подкрепям идеята. Представете си един ден всичко във форума да е на кирилица и по-важното според мен - да няма правописни грешки и зле структурирани изречения, от които нищо не се разбира. Звучи малко нереално, но не е невъзможно. Стига хората да осъзнаят, че това не е чат. Не виждам какъв е проблема да се отделя време да редактираш това, което си написал.

Все пак това си е въпрос на личен избор и разбирания. Никой не може (и не трябва) да бъде заставян да пише на кирилица - всеки сам трябва да стигне до този извод.

tc tc :) mai se zaformq nqkakav vid internet sekta :) i posle kvo sledva shte idete na nqkoi hulm i qko s ribeniqt bukvar molitvi otpraveni kum boga...ne razbiram...kakuv mu e problema na tozi chovek...mi da si pishe na kirilica...i tolkova...kva propaganda e tva.Bash v internet...na kirilica...sektir dosta grozno zvuchqt raboti kato "Цпу, виндоус, ХДД, ПСМСАИ, ИСА..i dr" Kirilicata....nem nqma da q propisha osobeno po chatove forumi ICQ-ta i takiva mojete da me dadete pod sud men i drugite shlokovci v toq forum :punk Edinstvenoto kum koeto sum protiv e izpisvaneto na bulgarski dumi na latinica polzvaiki cifri...4esto 6te svikna s tva...ili polzvaneto na "w" vmesto "v" .....ma si pravq pas-a pravete si go i viq

Peace

Samo deto pove4eto hora sa sviknali da pa6at s angl.bukvi.I nikoi nqma da moje da gi zadalji da pi6at kakto trqbva.Ako ne se laja nqkoi be6e pusnal takava tema nqkade.No ne postigna uspeh kakto 6te stane i s tazi tuka.

PEACE

... "Цпу, виндоус, ХДД, ПСМСАИ, ИСА..i dr&quot...

Благодаря за хубавия пример... Грозно изглежда да се пишат английски думи и термини на кирилица, нали? А в обратния случай? ;)

На сила хубост не става. Който на каквото си иска да си пише. Аз смятам, че щом пиша на български - трябва да е със съответната азбука. Ако пиша на английски - пак ползвам съответната азбука. Ако ти или който и да било друг не мислите като мен, а по-различно - чудесно! Щеше да е страшно да сме всичките еднакви и като от един калъп излезли... Щеше да е сиво и скучно.

~наздраве~

аз съм един от участниците в предишните теми за кирилица. аз съм за инициативата. няма да успеем да убедим хора като ZGAN, но това не ме интересува, аз ще си пиша на български, той да се оправя!! :)

Тежко му на тоя дето не търпи развитие - направо е за Рогошко шосе...

Браво ov3rm4n, това ако разберат повече хора няма да е зле!

@ZGAN

Просто като зачетох този форум и си помислих, каква ли ще бъде реакцията ти!

Днес е 20 април, а за някои хора това е много важна дата, само на която след изпиване на порядъчно количество алкохол се сещат, че са българи. Има някои неща, с които може да се гордеем, едно от които е нашата азбука. Въпрос на лично мнение е, кой ще я ползва, но бъдете малко националисти!

Като споменахте 20 април.. честит му рожден ден на бат Адолф Хитлер ;) Аз съм "за" кирилицата..а вижте и форума в дата.бг например..всяко мнение което не е на кирилица се модерира или трие.

Отдавна съм казал, че съм твърдо ЗА кирилица! Аз просто я предпочитам най-малкото защото ми се иска като пиша нещо да бъда разбран правилно. И не ме мързи да превключвам между латиница и кирилица когато се налага. Т.е. неприятно е но го правя даже и когато чатя... по-неприятно ми е да пиша на български с латински букви...

edit:

спор голям, но доводите на привържениците на латиницата много бледнеят и винаги стигат до там, че просто са свикнали, просто ги мързи, или просто да правят напук на нас...

то и хипопотамчето колкото повече в калта влиза толкова по-добре се чувства - както беше с комунизма

а загниващия капитализъм загниваше като мушмулата

и един въпрос към тях - как ще запишат думите които току що съм използвал "мушмула" , "бледнея" - колко време ще отнеме на тях да се чудят как да ги запишат и колко време на отсрещния да ги разбере?

или минаваме към следния вариант - използваме само лесни думи

аз когато пиша с латински букви се улавям как минавам на диалект - най-често наподобяващ шопски

пример: много често имаме Я - ясно е, че повечето вече са свикнали със замяната с Q - да и аз съм сигърен, че и NQMA да напиша, и NEMA да напиша - все ще ме разбере другия кво му казвам. Това бегъл пример...

аз съм сигурен, че на много хора и на С да им пиша пак ще ме разбрат - но не е там работата, нали?

edit2:

ето сгреших и написах сигърен и то точно защото ползвам фонетична зависимост на наредбата на клавиатурата...

от БДС хал-хабер си нямам, но е толкова елементарно да си направиш фонетична наредбата...

и аз съм ЗА кирилицата, особено във форума. Гадно ми е понякога като чета някви по-дълги мнения на латиница- избождам си очите от взиране

иначе и аз не мога винаги да пиша на кирилица, тъй като под другия виндовс нямам кирилица, но това се случва рядко

Подкрепям ви с 2 ръце момчета. Като се пише на Български изглежда много по красиво и на човек му е много по приятно да го прочете :)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...