Nibelung Posted April 14, 2004 Share Posted April 14, 2004 Molya,kajete mi kak da si napravya sobstvena podredba na klaviaturata. Na latinicata me ustroyvat idealno,no na kirilica iskam da promenya nyakoi. Izpolzvam fonetichnata na "Injinera",koyato mnogo mi haresva,no iskam naprimer "w" da mi e "в",а не "ж", "y" da e "й", а не "ъ" i taka natatyk. Po princip iskam da pisha vyv foruma na kirilica,no dokato ne prenastroya klavishite mi e neudobno. Ako moje i da mi kajete dtugite programki za fonetichna kirilica (ne FlexType) po kakvo se razlichavat ot tazi na Injinera. Thk in advance. Link to comment Share on other sites More sharing options...
batko32 Posted April 14, 2004 Share Posted April 14, 2004 Molya,kajete mi kak da si napravya sobstvena podredba na klaviaturata.Na latinicata me ustroyvat idealno,no na kirilica iskam da promenya nyakoi. Izpolzvam fonetichnata na "Injinera",koyato mnogo mi haresva,no iskam naprimer "w" da mi e "в",а не "ж", "y" da e "й", а не "ъ" i taka natatyk. Po princip iskam da pisha vyv foruma na kirilica,no dokato ne prenastroya klavishite mi e neudobno. Ako moje i da mi kajete dtugite programki za fonetichna kirilica (ne FlexType) po kakvo se razlichavat ot tazi na Injinera. Thk in advance. Обърни внимание на бутона Settings Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nibelung Posted April 14, 2004 Author Share Posted April 14, 2004 Moje da ne sym se izrazil yasno-iskam da polzvam takava podredba ne samo vyv foruma... Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted April 14, 2004 Share Posted April 14, 2004 Инжинера няма програма за фонетична или каквато и да било друга кирилица. Неговите бат-скриптове просто ти вадят клавиатурните подредби (и оригиналните шрифтове) от инсталацоинните архиви на Уина и ги правят достъпни за използване. "Фонетичната" кирилица е просто променена клавиатурна подредба на БДС кирилицата на Уин... Такива редакции на файловете с клавиатурни подредби са възможни с много програми, ето ти някои от тях: http://www.klm.freeservers.com/index.html This program allows you to create and modify Microsoft keyboard layout files. It works with Windows 95, Windows 95-OSR/2, Windows 98 and Windows ME operating systems. Also, it works with Windows NT 4.0, Windows XP, and Windows 2000 operating systems. It works both as a standalone application and Control Panel item (Keyboard Layout Manager icon). You can restore your layouts to the Microsoft defaults by uninstalling this software. Note:This program does not modify Microsoft layout files directly. It overwrites them with generated files. http://www.alanwood.net/unicode/utilities_fonts.html#klm Keyboard Layout ManagerKeyboard Layout Manager allows keyboard layouts to be produced and modified. It works with Windows 95, Windows 98, Windows NT and Windows 2000; with NT and 2000 it supports Unicode characters. It is produced in 4 versions, with the more expensive versions having more features. Characters can be assigned to normal keys and also to Shift, Ctrl, AltGr and Shift+AltGr combinations. Character+diacritic combinations can be assigned to single keys. Characters can also be assigned to the Function keys and the numeric keypad. http://www.dev-labs.com/kr/ Keyboard Remapper is a shareware utility that allows you to modify your keyboard as you want and to use hot keys as well. This utility is just like a wizard - you can change your current Windows layout, have much more freedom using your keyboard, use some peculiar symbols which are hard to find. Even the special keys like "Alt", "Control", "Win", "Shift" and so on... can be changed. Not to mention that Keyboard Remapper can make a difference between the left and right "Win"-keys, for example. You may assign macros to keys as well... ...and remember - Google is your friend... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nibelung Posted April 14, 2004 Author Share Posted April 14, 2004 Blagodarya za linkovete,ov3rm4n.Utre shte gi vidya. Chel sym obyasneniata na Injinera kakyv e mehanizma na skriptovete mu,no ne znam dali programite,koito si posochil,nyama da si prechat s Injinera. A za Google-ne znam tuk kak da formuliram tyrseneto si. Pak blagodarya na batko32,Nassko i ov3rm4n. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted April 14, 2004 Share Posted April 14, 2004 A za Google-ne znam tuk kak da formuliram tyrseneto si. [Keyboard layout editor] or [.kbd file editor] - примерно... възможни са много варианти... Няма да си пречи с нищо от инжинерните продукти... С която и да е от тия програми просто създаваш нов .kbd файл - после изваждаш подредбата в него за употреба по начина описан от Инжинера за слагане едновременно на БДС и фонетична кирилица... Link to comment Share on other sites More sharing options...
bg_korn2005 Posted June 2, 2006 Share Posted June 2, 2006 Аз искам да попитам може ли да се направи бърз достъп до определена папка на компютъра.Например в папка Downloads да се влиза чрез бутон от клавиатурата (Например с цифрите одясно) Ако може да се направи някакъв бърз достъп до папки чрез клавиши от клавиатурата Моля кажете Link to comment Share on other sites More sharing options...
notor1ous Posted June 2, 2006 Share Posted June 2, 2006 Аз искам да попитам може ли да се направи бърз достъп до определена папка на компютъра. От къде я изрови тази тема от преди две години Можеш да направиш шорткът на папката и после properties>>shortcut>>shortcut key нагласяш комбинацията от клавиши, която те устройва. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted July 13, 2007 Share Posted July 13, 2007 Реших да използвам тази тема, за да задам подобен въпрос: В една от програмите, с които работя практически винаги се налага да ползвам (постоянно да е натиснат) CTRL клавиша. Има някакъв начин да симулирам софтуерно, че е постоянно натиснат....един вид...симулация на CTRL LOCK. Гледам по-горе преди 2 години ov3rm4n е дал линк към Keyboard Remapper...бих могъл да опитам и чрез него, ако предлага такава опция освен пренареждането, но ако има по-кратък и елементарен начин да осъществя "локването" на контрол клавиша...ще се радвам да го разбера, понеже методът с "хардуерното" запъване на бутона не ми изглежда много елегантен. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted July 13, 2007 Share Posted July 13, 2007 Реших да използвам тази тема, за да задам подобен въпрос: В една от програмите, с които работя практически винаги се налага да ползвам (постоянно да е натиснат) CTRL клавиша. Има някакъв начин да симулирам софтуерно, че е постоянно натиснат....един вид...симулация на CTRL LOCK. Гледам по-горе преди 2 години ov3rm4n е дал линк към Keyboard Remapper...бих могъл да опитам и чрез него, ако предлага такава опция освен пренареждането, но ако има по-кратък и елементарен начин да осъществя "локването" на контрол клавиша...ще се радвам да го разбера, понеже методът с "хардуерното" запъване на бутона не ми изглежда много елегантен. Винаги все някакви изчанчени ... не знам, програми, нужди ли как да го кажа, имаш . Почти като мен. . Тия дни ми се наложи да търся начин в Corel да автоматизирам някои неща, с които да си улесня живота многократно по едни задачи, и моят пръв помощник се оказа една пргроама, която от поне 4г. откакто я знам, с всяка преинсталация я слагам, без да я ползвам почти никога, ама понеже е много желязна, все можеше да ми потрябва, както и стана, и поне 5 пъти ми съкрати времето за свършване на едни работи в Корел. В случая говоря за Macro Express, но със същата сила и всяка Automation programa, като AutoIt например. С програмката можеш да укажеш hotkey, който да trigger някаква action, в случая пишеш скрипт, който просто да натиска Ctrl клавиша и толкоз. В скрипт-изражение това беше нещо като <CTRLD>, но ти не ги пишеш, то си има супер script builder. AutoIt май на ръка се пишеха. Виж дали ще ти свърши работа някоя от тия или изобщо тоя тип софтове. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted July 13, 2007 Share Posted July 13, 2007 Винаги все някакви изчанчени ... не знам, програми, нужди ли как да го кажа, имаш Така си е... Мани...ами имам тази клавиатура...оня office key в средата по дефолт (при включване на компютъра) е настроен да седи в изключено положение, а аз го ползвам единствено във включено - писах на A4Tech има ли начин да се реверсира това положение, че ми писна всеки път да натискам едно копче в повече, но нещо не им работят имейлите напоследък. А че съм нестандартен в нуждите си съм напълно съгласен...общо взето в Пловдив се броим на пръстите на едната ръка тези дето работим тази работа (имам предвид 'сериозно'). Сега по въпроса....за макроси ползвам EZ Macros (от която съм изключително доволен), но тя не може да ми помогне в случая, понеже помни клавишни комбинации и движения с мишката, но не и да ми задържи клавиш, още повече 'контролен'. Ще проверя с Macro Express как може да стане хавата с тези скриптове. Btw, отговорих ти на въпроса още тогава в другата тема за аудио картите... Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted July 13, 2007 Share Posted July 13, 2007 Последно на мен ми се наложи да изключа клавиша Delete на един потребител при мен. Постоянно си изтриваше файловете "без да иска" - извинението му беше, че Delete клавиша е много близо до Enter-a и го натискал в бързината вместо него... смешно. Щото всички знаем, че след като натиснеш Delete трябва да потвърдиш операцията по изтриването с Enter. Без да искаш да натиснеш дилийт - ок... ама после пак безда искаш да натиснеш ентър след него... Както и да е. Реших въпроса генерално - няма Delete, няма проблем... Въпроса се реши с едно бъркане в регистрите. Много му беше кофти после без дилийт... Можеш да изключиш който и да е клавиш, да го накараш да се прави на друг... весело е. На майтап на един колега му разместих няколко клавиша... после имаше яко ахкане и охкане - "ама аз натискам А пък то излиза B" Първоначално исках да му разменя Delete с Enter-а, но се спрях навреме... Всичко е описано във файла който съм закачил... Много интересно четиво, разкрива огромни възможности... Но да знаете, че пипате в регистъра на своя отговорност. Последствията са сериозни, ако не сте сигурен какво правите... Хм... файла не се прикачи... Алллоуу! Бъг във форума! Ето линк към файла: http://www.sharebigfile.com/file/192586/scancode-doc.html За тези дето не им се четат скучни Микрософтски спецификации и искат направо да омажат клавиатурата: http://www.usnetizen.com/fix_capslock.html Можете да си програмирате и медия и уеб клавишите да правят каквото вие искате ако имате някоя изчанчена клавиатура с такива... Midex конкретно на твоя въпрос - можеш да мапнеш CTRL клавиша към всеки клавиш - така като натиснеш А компота да отчита че си натиснал CTRL+A - все едно си натиснал двата, можеш да мапнеш клавишна комбинация на някой от "непотребните" ти клавиши... Даже може да си направиш специална клавишна подредба, в която всеки клавиш да отговаря всъщност на клавишна комбинация, и да я използваш когато работиш... Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted July 13, 2007 Share Posted July 13, 2007 ov3rm4n, това е много хубаво, и полезно, така дали няма клавиша да му седи натиснат във всички приложения, а той иска само в едно или няколко, с които работи? И дали всъщност чрез прост ремапинг може да се получи постоянно натиснат Ctrl? Предполагам, че все пак имитирането на повечето клавиши като Ctrl+X (Х=клавиша) би му свършила работа на Midex. Това с допълнителните бутони на дадена клавиатура също може да е полезно за да се ползват без да се налага инсталирането на драйвер. Между другото дали има такова нещо и за мишките? Наскоро се сдобих с Logitech MX Revolution, ама нещо съм много недоволен от работата и стабилността на драйвера, като единствената ми цел беше оня бутон отгоре да го направя среден, понеже тая мишка по дефолт няма среден бутон . Искаше ми се да махна драйвера и ако има някакъв начин да мапна произволен клавиш (различен от двата основни) към дори някаква комбинация от клавиши, ще е супер. Предполагам неразпознаваните от Windows бутони си имат някакъв код, който иначе се 'захваща' от дефолтен handler, който просто 'се връща' без да прави нищо, та това ако мога да го хвана.. Или пък да дадете съвет за програма, различна от драйвер, която може да хваща тия бутончета и със самообучение да й дам какво да прави . Midex, така като се замисля и ти си прав, че е трудно да се постигне ТОчно каквото искаш, защото дори по моя метод да 'натиснеш' и задържиш клавиша с някоя комбинация (Macro Express изпълнява скриптовете след отпускането на всички клавиши от хоткея), при следващо натискане на Ctrl ще се ресетне положението му. Меотдът на ov3rm4n май ще ти свърши повече работа. Т.е. по-добре натискайки някой клавиш, да имитираш Ctrl+клавиш, което обаче като се замисля и проверя още веднъж, май и с Macro Express може да стане чрез метод на активация Shortkeys, при това с макроси, валидни Само за програмата, в която ти трябва това странно поведение Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted July 13, 2007 Share Posted July 13, 2007 Тъй като и в момента работя (дори и с тази програма) видях, че двамата сте писали доста....сега нямам много време и прочетох постовете ви през ред (утре ще ги прочета внимателно). Сега само мога да дам кратко обяснение защо трябва да ми е натиснат постоянно 'контол" бутона - във въпросната програма мога да местя структури и елементи по вертикала, като в "нормално" положение (ненатиснат 'контрол') елементите се местят грубо (снап функция, която почти винаги не ми върши работа), а при натиснат контрол елементите ги движа произволно с резолюция 1 пиксел - нещото, което ползвам all the time. Освен това едновременно с това ползвам още десетина други функции в програмата, които изобщо не се влияят от CTRL, тъй че за мен е много по-добре той да е постоянно локнат, заради местенето във вертикала. Така че не ми върши работа просто мапване на друг бутон, който отново трябва да натискам, освен ако този бутон не е напр. Caps Lock, който може да се 'локва' по принцип. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted July 13, 2007 Share Posted July 13, 2007 не става дума да мапваш друг бутон като контрол... това е безсмислено. става дума да кажем за тая ситуация - с комбинация контрол+а местиш нагоре... за да не натискаш всеки път двата клавиша, просто ремапваш клавиша а да генерира контрол+а вместо просто а. така правиш със всеки който ти трябва... и с едно натискане на един клавиш получаваш контрол+клавиша. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted July 13, 2007 Share Posted July 13, 2007 Midex, пробвах сега, Macro Express го може точно това. Даже при създаването на макроса като задам Ctrl Down в скрипта, ми изплюва прозорец с Warning, че Контрол клавиша можел временно да действа като 'always pressed' алабала, и да внимавам . Хубавото е че можеш като trigger да зададеш не натискането на клавиш, а просто факта че влизаш в някой прозорец (примерно този на твоята програма). Аз обаче за да няма недоразумения, бих го направил с клавишна комбинация невключваща Ctrol да се активира, и с друга подобна да се деактивира. и този макрос бих го направил валиден само в програмата, за която е нужно това. Изобщо Macro Express съм я признал за мен като най-добрата, преди години имах някаква мания да намеря най-добрата като компромис между многофункционалност, лесно използване (да не пиша като луд скриптове или поне да има и други начини), лесен script builder без да пишеш и ред код, да е стабилна!, има даже macro recorder да записваш директно действията, ама това не съм го ползвал. Друг е важният въпрос дали програмата става за Win98, който ти предполагам ползваш за тази програма. Що се отнася до Corel, той си има VBA, с който евентуално можех да автоматизирам нещата си, но тепърва да му уча модела и обекти, така с тая програма всичко стана муцка без особени усилия. ov3rm4n, ако правилно съм те разбрал какво му предлагаш, едва ли ще се съгласи предвид какво иска да мести в програмата . Той иска точно с мишката да мести нещата прецизно, а не да чака с натискането на клавиш а примерно да ги мести нагоре надолу. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sk8er Posted September 2, 2007 Share Posted September 2, 2007 Пичове,помагайте.Начи взех си няква супер тъпа клавиатура и всичко е наблъскано супер тъпо и страшно ме дразни!!!Ей тва е тя.Начи искам клавиша най-долу в ляво(Fn?!?!?) да го направя да изпълнява функцията на Ctrl.Някой знае ли как да го направя?Баси тъпата клавиатура помогнете,че да мога да изкарам известно време с нея и после да си зема свястна,... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.