Jump to content
BulForum.com

Цифрови фотоапарати

RIP

Recommended Posts

• Replies 1.6k
  • Created
  • Last Reply

Кво представлява точно ISO-то?И каква е разликата при снимка с 400 и с 800 ИСО например?

Razlichna svetochuvstvitelnost na matricata (lentata). Pri po-visoko ISO se ulavq poveche svetlina i se izbqgvat razmazvaniq, no se obrazuva poveche shum. Pri povecheto kompaktni kameri pri ISO 800 snimkata za nishto ne stava zaradi kolichestvoto shum.

Naprimer probvai da snimash neshto na po-tymno, no ne napylno tymno, a da ima nqkakva svetlina. Snimai go na 80/100 i posle go snimai na 800. Sam shte vidish razlikata. Realno pri ISO800, povecheto snimki mogat da se pravqt bez svetkavica ako ima dostatchno osvetlenie za da se vidi kakvo se snima,a ne da e napylno tymna staq. :) Kakvoto vijdash, tova shte ti izleze i na snimkata. Nqma da e kato pri ISO 80/100 - da vijdash na jivo za kakvo stava vypros, a kato snimash i da e tymno.

Не прочетох всичките постове, но ще се постарая да отговоря ако мога на всякакви "фото" въпроси. Може и на ЛС.

Не прочетох всичките постове, но ще се постарая да отговоря ако мога на всякакви "фото" въпроси. Може и на ЛС.

Хехеееее :) и тук ли бе майна :D

Иначе за да не е много офтопик - скоро 1Ds MarkIII ще го получа да го тествам. :)

Я кажете как да настроя цветовете на Nikon D70s да снима малко по-топли? Имам и други въпроси към по-разбиращите от DSLR-и че все още го ползвам като P&S пък е срамота :) Има и няколко копчета дето са ми пълна мъгла какво да ги правя, настройки които изобщо идея си нямам какво значат пък нямам в момента време за експерименти че да налучкам...

w00x, това със фокусирането върху човека в сянка не става както си го мислиш - вижда се но като сложа блендата от 8 на 5 след това се вижда доста по-добре лицето му. Верно почват да се получават разни абсолютно бели петна наоколо (т.е. снимката страва страшно преекспонирана) ама какво от това аз точно така и искам да стане, обаче на автоматичните настройки не може да се получи това, трябва да го сложа на "М" и така.

w00x, това със фокусирането върху човека в сянка не става както си го мислиш - вижда се но като сложа блендата от 8 на 5 след това се вижда доста по-добре лицето му. Верно почват да се получават разни абсолютно бели петна наоколо (т.е. снимката страва страшно преекспонирана) ама какво от това аз точно така и искам да стане, обаче на автоматичните настройки не може да се получи това, трябва да го сложа на "М" и така.

Тва М е пълен ръчен режим където си настройваш всичко сам, а за да снимаш човек, застанал пред прозорец примерно(до колкото разбрах нещо такова си пробвал) може от автоматичния режим да използваш компенсация на експозицията - не съм се докосвал до такъв апарат, но съдейки по снимките, май се активира от копчето за светкавицята от ляво, под нея. Апарата се опитва да не прегаря снимката и за това човека остава само сянка, а като му зададеш компенсация +1, +1,5 прозореца ще стане бяло петно, а лицето на човека ще се вижда. Горе-долу същото правиш на ръчните настройки - отваряш блендата и влиза повече светлина, но там вече трябва да се съобразяваш със скоростта на затвора да не излезне чисто бяла снимка, или пък прекалено тъмна ;) В смисъл може да смениш блендата от 8 на 5 и ако запазиш исото и скоростта на затвора от автоматичните настройки на предната снимка ще получиш желаното просветляване на кадъра за да видиш лицето на човека, но ако намлиш и скоростта на затвора получаваш преосветена снимка :)

Edit: За снимки на предмети застанали пред силен източник на светлина може да използваш и светкавицата... така не се налага да преосветяваш задния фон(прозореца) за да се вижда предния фон(човека).

djadomraz, използвай Spot metering. За съжаление не знам на D70s от къде се променя измерването, но лесно ще го намериш. Минаваш на спот, фокусираш на човека и нямаш проблеми. ;)

djadomraz, използвай Spot metering. За съжаление не знам на D70s от къде се променя измерването, но лесно ще го намериш. Минаваш на спот, фокусираш на човека и нямаш проблеми. ;)

То си фокусира идеално ама ако човека е в сянка а някъде отзад свети силно слънце върху бели плочки човека излиза доста тъмен - вижда се ама за да не излезе преекспонирана снимката човека на преден план е тъмен. Като мина на ръчни настройки и отворя блендата и намаля скоростта и си излиза човека идеално пък отзад става на абсолютно бели петна (аз така и исках да стане само че въпроса беше че на автоматични настройки това е невъзможно да се получи).

Абе играя си още. Не иска никой да ми даде 2-3 урока че да се понауча по-бързо и си експериментирам с новата ми играчка :) Нали знаете - разликата между малките момченца и големите мъже е в цената на играчките :)

То си фокусира идеално ама ако човека е в сянка а някъде отзад свети силно слънце върху бели плочки човека излиза доста тъмен - вижда се ама за да не излезе преекспонирана снимката човека на преден план е тъмен. Като мина на ръчни настройки и отворя блендата и намаля скоростта и си излиза човека идеално пък отзад става на абсолютно бели петна (аз така и исках да стане само че въпроса беше че на автоматични настройки това е невъзможно да се получи).

Абе играя си още. Не иска никой да ми даде 2-3 урока че да се понауча по-бързо и си експериментирам с новата ми играчка :) Нали знаете - разликата между малките момченца и големите мъже е в цената на играчките :)

За автоматични настройки говорим с shadowhand :)

Та пускаш си на авто и има две копчеченца зад спусъка на горната страна на апарата. Дясното с +/- е за компенсацията на експозицията... задаваш го на +1, +1 и нещо и получаваш прегоряла снимка, подобна на тази която си направил на ръчни настройки. Другия начин е както каза shadowhand с промяна на материнга... това е лявото копче зад спусъка. В момента без да си го пипал предполагам е на мулти, слагаш го на спот и тогава апарата се съобразява с осветеността само на централната част от кадъра, т.е. слагаш човека в средата и апарата сам си прегаря останалата част от снимката, правехки фигурата на човека добре осветена. и третия начин е със светкавица. Автоматичната предполагам няма да се задейства, затова трябва да я пуснеш на forced on или нещо от сорта, нямам идея в този модел как е. :)

Едно малко нестандартно запитване. На един познат му трябва фотоапарат, с който да снима монети. Ясно е че ми трябва триножник и осветление, остава въпроса за апаратите. готов е да отдели до 1500лв.

Едно малко нестандартно запитване. На един познат му трябва фотоапарат, с който да снима монети. Ясно е че ми трябва триножник и осветление, остава въпроса за апаратите. готов е да отдели до 1500лв.

Аз нищо толкова особено не виждам в снимането на монети. Закрепваш го някак срещу монетите, слагаш апарата да снима без светкавица и действаш. Даже моето Сони Т7 ще изкара перфектни снимки а неговата оптика не е нищо особено... Ако иска може и моя да вземе - запазен си е и бачка идеално - ето темата за продажбата

Аз нищо толкова особено не виждам в снимането на монети. Закрепваш го някак срещу монетите, слагаш апарата да снима без светкавица и действаш. Даже моето Сони Т7 ще изкара перфектни снимки а неговата оптика не е нищо особено... Ако иска може и моя да вземе - запазен си е и бачка идеално - ето темата за продажбата

Ами не гледам да се обстрахирам от апаратите тип сапунерка. Верно е, че това сони е добро, но пък аз съм в англия. Мислех си за нещо от тоя род. Не е най-добрия но със сигурност е много добър SLR апарат за тия пари.

Ами не гледам да се обстрахирам от апаратите тип сапунерка. Верно е, че това сони е добро, но пък аз съм в англия. Мислех си за нещо от тоя род. Не е най-добрия но със сигурност е много добър SLR апарат за тия пари.

Тва фуджи не е слр... и си мисля, че всеки апарат би се справил с тези монети, само да си намериш как да ги осветиш без да останат сянки

Има доста апарати на подобна цена поне в щатите и англия. Canon и Nikon ги харесвам най-много, на Pentax също има доста фенове тука и каквото съм гледал също не е лошо. Ако ще взимаш SLR просто си харесай на "вкус" някой щом нямаш особени претенции.

Аз бих взел Canon SD850 IS вместо SLR при положение че не искаш да снимаш нищо особено ама ако е за кеф и да си снимаш и други работи няма какво да коментираме. Аз откакто пипнах SLR много се кефя въпреки че е тежичък и точно тоя канон мисля да си взема сега като 2ри апарат (то аз го взех ми моя приятел го забрави в софия като идваше насам та още не съм си поиграл с него)

Аз си взех Canon SD750 и съм доволен. И по ми допада от Canon SD850 :)

Защо? Какво му е по-хубавото на 750-то? Има ли нещо което на 850 да е по-неудобно? Аз гледах на живо SD900 Ti - готин беше, само че не е широкоъгълен като 850-то което според мен си е важно за такъв апарат

По-компактен с по-хубав и голям екран пък и по-евтин.

Вярно, че 850 снима по-добре сигурно де, ма ме съмнява да има голяма разлика. Хубавото при него е опт. стабилизатор на картината.

Nqma go toq film deto kompaktniq aparat snima hubavo. Specialno Canon-ite snimat ednakvo, samo funkciite i megapixelite im se razlichavat. Canon-ite ot niskiq klas pravqt syshtite, da ne kaja i po-hubavi snimki i sa 3 pyti po-evtini.

Аз от ултра-компактните вече се наситих. Снимат добре когато е добро осветлението, иначе е мъка - от 5 снимки една става що годе за нещо - сравнено с SLR и тя не струва изобщо ама айде от мен да мине въпроса е да се познава кои са хората на снимката и къде е правена общо взето. И като видя останалите 4 снимки дето или не се познава кои са тиа петна на снимката или не е ясно въпросните хора (след упорито изучаване и догадки кой кой е) къде се намират, и почвам да се нервя на апарата и обстановката. Ще пробвам скоро SD850 и ще споделя какво мисля. Все пак не е най-малкия Canon ами следващия по големина. А 950-то направо ме размаза - доста добри снимки изкара преди 2 дни.

Az v kraina smetka si vzeh Panasonic LX2. Vchera go poluchih. Samo kato se izkara ot kutiqta i se vijda kachestvoto na aparata. Sled 1-2 sedmici shte pusna i snimki.

Oshte ne moga da mu svikna s nastroikite, no predpolagam che kato procheta Manual-a shte mi stane po-qsno. Napravo sym izumen. I tozi wide screen napravo te kara da snimash oshte i oshte. Chuvstvam kak shte hodq na obikolki iz Bulgaria kato se pribera. Nqma nachin prosto. A nebostyrgachi po 40 etaja gi hvashtam ot dolu do gore bez problem i to ot blizko. Neshto koeto s golqma chast ot aparatite e nevyzmojno.

Za sega sym mnogo dovolen.

A честито! Хубаво изглежда апаратчето. Аз искам да те помоля ако можеш да снимаш нещо вечер на светкавица когато пред обекта да имаш нещо друго - проблема който имах със моето сони беше когато снимам бебето в леглото му - виждаха се главно пръчките на леглото (понеже са бели) а бебето едвам се забелязваше зад тях а всичко останало беше бой на негри в тъмна нощ. С никона всичко си е 6 разбира се а новия Canon SD850 му забравихме батерията в софия и сега я чакам та не мога да го пробвам при същите условия.

A честито! Хубаво изглежда апаратчето. Аз искам да те помоля ако можеш да снимаш нещо вечер на светкавица когато пред обекта да имаш нещо друго - проблема който имах със моето сони беше когато снимам бебето в леглото му - виждаха се главно пръчките на леглото (понеже са бели) а бебето едвам се забелязваше зад тях а всичко останало беше бой на негри в тъмна нощ. С никона всичко си е 6 разбира се а новия Canon SD850 му забравихме батерията в софия и сега я чакам та не мога да го пробвам при същите условия.

A probval li si da snimash sys Slow Shutter Mode? Neznam dali vsichki aparati go imat, no i tozi i predniqt mi Panasonic go imaha. Osvetqva fona otzad i posle puska oshte edna svetkavica. Ako staqta e osvetena, se hvashta normalnata jylta svetlina, vmesto da e kato tymna staq v koqto e svetnala svetkavicata. A na LX2 daje moje da se regulira silata na svetkavicata. Na nai-silnoto osvetqvam cqla staq okolo 5x5 metra. Zagasqm lampite, snimam sys nai-silnata svetkavica i stenite sa preeksponirani :)

kato se pribera shte svalq nqkoq druga snimka. Veche imam nqkolko. Povecheto obache sa praveni vecherno vreme ili v stanciqta na metroto. Nqmam mnogo dnevni, taka che moje da sa malko razmazani, zashtoto vse pak ekspoziciq 1 sekunda ot ryka.. :P

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...