Jump to content
BulForum.com

Цифрови фотоапарати

RIP

Recommended Posts

• Replies 1.6k
  • Created
  • Last Reply

Аз имам такъв но ти препоръчвам Панасоник DMC LS60EG 259лв ,а сонито е що годе добро апаратче но тая памет е много голям минус за мен при панасоник-а за 35лв можеш вземе 2гб-та СД а при сонито за 60лв мисля беше 1гб мемори стик ти си прави сметка кое ти е по изгодно,а и панасоника прави доста добри снимки :) има и макро

Ами според това което гледам Е510 може да се вземе за $900-$950 в момента, а това определено е доста повече от това което искам да дам.

Pentax K110D може да се вземе за малко над $400. Кой от 2та мислете, че е по-добър - Olympus E500 (не 510) или Pentax K110D (ама Olympusa върви с обектив 14-45mm a Pentax-a с 1 обектив 18-55mm). Между другото това с обективите дали ще е нахално ако попитам за леко разяснение какво значат тези милиметри и какво е за предпочитане за обикновени снимки от 5 то 20 метра (и евентуално за пейзажни - т.е. да снимам примерно някаква сграда или някой баир на планината)?

За "развиване напред" нямам големи мераци честно казано но от компактни апарати малко се напатих та предпочитам да знам че ще снима добре а не че ще е малък. За малък си имам вече 1 Sony DSC-T7 - по-малко от това здраве му кажи. При хубав слънчев ден вади прилични снимки, при по-слаба светлина обаче е трагедия.

За апарат 2ра ръка нямам претенции, ако знаете за някой читав ще се радвам да го погледна, не ми се дават 1 торба пари за нещо което ще ползвам от дъжд на вятър но пък искам да мога да снимам бебока а не да излизат ей такива снимки :(

Samsung NV3

Някой може ли да искаже професионално мнение за това апаратче на което от скоро съм горд собственик.

Плюсовете са ми ясни...но минусите..не сам се сбласквал още с такива.

Samsung NV3

Някой може ли да искаже професионално мнение за това апаратче на което от скоро съм горд собственик.

Плюсовете са ми ясни...но минусите..не сам се сбласквал още с такива.

Не дотам професионално мнение, но от препатил човек - тези фотоапарати (всички толкова малки) снимат само когато са на кеф и при идеално осветление - т.е. в ясен слънчев ден на открито снимките ще са супер, иначе зависи от "фазата на луната" както се изразява един приятел. Погледни линка от това което писах по-горе и ще видиш за какво говоря... А, и светкавицата ти е прекалено близо до обектива и затова на 99% от снимките ти хората ще са с червени очи (после ги чистиш лесно - има милион програмки за това ама все пак е играчка да се махат). Такива работи... ама пък е малък и лесно се носи - това е голямо предимство за мен защото иначе какво като имаш супер апарат пък не го носиш с теб за да се снимаш винаги.

Ами според това което гледам Е510 може да се вземе за $900-$950 в момента, а това определено е доста повече от това което искам да дам.

Pentax K110D може да се вземе за малко над $400. Кой от 2та мислете, че е по-добър - Olympus E500 (не 510) или Pentax K110D (ама Olympusa върви с обектив 14-45mm a Pentax-a с 1 обектив 18-55mm). Между другото това с обективите дали ще е нахално ако попитам за леко разяснение какво значат тези милиметри и какво е за предпочитане за обикновени снимки от 5 то 20 метра (и евентуално за пейзажни - т.е. да снимам примерно някаква сграда или някой баир на планината)?

За "развиване напред" нямам големи мераци честно казано но от компактни апарати малко се напатих та предпочитам да знам че ще снима добре а не че ще е малък. За малък си имам вече 1 Sony DSC-T7 - по-малко от това здраве му кажи. При хубав слънчев ден вади прилични снимки, при по-слаба светлина обаче е трагедия.

За апарат 2ра ръка нямам претенции, ако знаете за някой читав ще се радвам да го погледна, не ми се дават 1 торба пари за нещо което ще ползвам от дъжд на вятър но пък искам да мога да снимам бебока а не да излизат ей такива снимки :(

Гледам че Canon EOS 350D не е особено по-скъп от Олимпуса: http://cameras.pricegrabber.com/digital/m/...arch=EOS%20350D

Единствено на олимпуса обектива е 14-45 мм а не 18-55 мм - това има ли голямо значение според вас?

Вземи к110д.

Олимпусите са с кропфактор 2.

Демек този 14-45мм обектив се равнява на 28-90мм обектив при апарати лайка формат.

На пентакс и на канон кропфактора е 1.6, т.е. техните 18-55 мм обективи приравнени отново са някъде 28-80 или 28-90 при лайка формат.

Ако горенаписаното не ви говори нищо, значи ви е рано да задавате подобни въпроси и не е зле да почетете малко инфо и теория преди да купувате апарат за 1000лв... Без да се обиждате, просто ви съветвам ;)

А за да не се получават снимки на бебока като горната не е важен фотоапарата, а най-вече задапаратното ;) Добри снимки стават с всякаква техника, обаче човек трябва да знае какво прави.

Вземи к110д.

Олимпусите са с кропфактор 2.

Демек този 14-45мм обектив се равнява на 28-90мм обектив при апарати лайка формат.

На пентакс и на канон кропфактора е 1.6, т.е. техните 18-55 мм обективи приравнени отново са някъде 28-80 или 28-90 при лайка формат.

А аз си мислех че олимпуса е по-широкоъгълен от останалите... Мерси за разясненията. А за инфо и теория къде ще ми препоръчаш да чета за да се пообразовам малко повече а не да губя времето на услужливите хора по форумите?

А за да не се получават снимки на бебока като горната не е важен фотоапарата, а най-вече задапаратното ;) Добри снимки стават с всякаква техника, обаче човек трябва да знае какво прави.

Това също е верно обаче имам доста подобни снимки където апарата просто си му личи че е малък и оптиката не е на ниво - и шума е много и фокуса не е много наред и осветеността е под всякаква критика... Затова и желанието ми да взема нещо по-добро, още повече след като барнах онзи SLR видях каква е разликата. И него също не съм го бъзикал много и повечето време на автоматични настройки карахме но разликата е от земята до небето.

А, и светкавицата ти е прекалено близо до обектива и затова на 99% от снимките ти хората ще са с червени очи (после ги чистиш лесно - има милион програмки за това ама все пак е играчка да се махат).

С това не съм съгласен има 2-3 режима в който се махат червените очи...не знам да има апарат които да ги няма тия режими...и найстина действат.

Светкавицата рядко я ползвам - има няколко режима за снимане на тъмно /даржи блендата отворена/ който напално ме задоволяват.Найстина неможе да се мери с професионалните апарати.

Но като функции ме задоволява тотално.

Имам възможност да гледам DIVX филми на телевизора...да чета текстови фаилове да слушам музика...недостатъкат е само 860mAh батерия..която е смешна на фона на всички екстри....та и от тука ми е следното зпаитване...от каде мога да си купя по голяма батерия...и изобщо някой правил и е подобна "врътка" ?

С това не съм съгласен има 2-3 режима в който се махат червените очи...не знам да има апарат които да ги няма тия режими...и найстина действат.

Действат ама друг път. Това което присветва със светкавицата няколко пъти е с цел да затвори зеницата само дето при мен в 90% от случаите пречи (опитам ли се да снимам бебето така и то моментално се завърта или се намръщва и резултата е повече от обезкуражаващ). Не помня къде го прочетох това, но ако се замислиш професионалните фотографи снимат със светкавица която е доста по-нагоре от апарата - има защо. Колкото е по-малък ъгъла между светкавицата, обектива и човека толкова по-лесно се появяват червени очи. По наблюдение на един приятел - на хора със сини очи най-много става.

Светкавицата рядко я ползвам - има няколко режима за снимане на тъмно /даржи блендата отворена/ който напално ме задоволяват.

Трябва обаче доста стабилно да го държиш иначе каквито и стабилизатори да има не могат да компенсират в този случай.

Иначе за обикновени снимки навън и аз имам такива от моето сони които са като картички - страшни цветове и всичко а всичко си беше на автоматични настройки.

Иначе твоето апаратче ми харесва че може да се зарежа от USB... преди месец колко благославях нокия че техните зарядни не са такива, понеже си го бях забравил, ново зарядно не можеше да се намери без телефон (поне не на по-малко от 2-3 часа път с кола) и само USB кабели имах и зареждах всичко друго но не и телефона...

По наблюдение на един приятел - на хора със сини очи най-много става.

Аз пък съм забелязал точно обратното, поне с моя апарат (Benq DC E510). На общи снимки с други хора всички, които са с тъмни очи излизат с червени, само моите сини очи си излизат 1:1.

А какво мислите за Nikon D40? За $530 идва в комплект с обектив 18-55mm f/3.5-5.6G ED II AF-S DX Zoom-Nikkor Lens...

Решил съм или него или Canon EOS 350D - този идва към $570.

Според един познат Nikon-a бил по-добър. Я дайте и вашето мнение.

Nikon D40 несъмнено е по-нов апарат с по-нов процесор от технологиите на Nikon.

Все пак те ограничава с 3 автофокусни точки и любимите ми 50/1.8 и 50/1.4 ще ги ползваш само с ръчен фокус. Това се отнася и за други хубави автофокусни обективи, които няма да са пълноценни на това тяло.

350D е стар като производство, но е с достатъно качествен и бърз процесор. Точно отново се отоври темата за CMOS матриците, които Canon използва и по-високото качество спрямо другите DSLR фотоапарати. Това за мен лично е от особено значение за крайния резултат.

Може би бих те спрял на 350D или Pentax K100D - единия го препоръчвам заради CMOS-а и на този етап много по-голямата гама от обективи спрямо другия. Пентакса го препоръчвам заради стабилизацията на матрицата и "доброто разбиране" със старите механични обективи, които се продават за жълти стотинки вече.

А пък най-правилно каза eXile - ако нямате пари да инвестирате в обективи взимайте нещо от типа на Olympus SP-550 и ще постигнете достатъчно задоволителни и качествени резултати. Даже смея да кажа, че с някои апаратчета ще получите по-качествени изображения от DSLR с китовия обектив.

Последното може да го обмислите и по следния начин - няма да си купите по-скъпа кола, ако не можете да си позволите да я карате после, нали?

Без лоши чувства, просто лично мнение! :)

Точно отново се отоври темата за CMOS матриците, които Canon използва и по-високото качество спрямо другите DSLR фотоапарати. Това за мен лично е от особено значение за крайния резултат.

CCD vs CMOS

Това за CMOS-a и аз си го мислех, докато не намерих това. Използват го, щото производството му е с пъти по-евтино от CCD и консумира по-малко енергия. Mитове и легенди колкото щеш.

Искам да попитам .

Някои знае ли в какъв режим трябва да превключа фотоапарата ,за да снимам дребни детаили

Много неясни ми излизат нещо :(

Иначе нормални панорамни стават що годе добри.

Фотото е Samsung S1000.

Благодаря

Трябва да преминеш на режим "Макро" ;) Превключва се като натиснеш големия кръгъл бутон в най-долната му част ;) Там има изобразено едно цвете :) Enjoy

Май нямаше това предвид... виж из менюто за настройки на компресията(качеството)... направи го jpeg fine или superfine или нещо от сорта

А пък най-правилно каза eXile - ако нямате пари да инвестирате в обективи взимайте нещо от типа на Olympus SP-550 и ще постигнете достатъчно задоволителни и качествени резултати. Даже смея да кажа, че с някои апаратчета ще получите по-качествени изображения от DSLR с китовия обектив.

Аз затова и почнах да питам понеже другия вариант който ми беше харесал е Canon S3 IS за под $300 при това което е малко повече от половината за DSLR-a но всички ми казаха че и сравнение не може да става между 2те и последният с който си говорих беше един професионален фотограф който беше направил едни страхотни снимки на мойта племенница с Nikon D200 и някакъв специален обектив при който фокуса има страшно рязка граница, и той горещо ми препоръва Nikon D40 като доста нов апарат и подходящ за point-n-shoot употреба.

Ще се радвам да чуя и всички възможни мнения по въпроса (все още човека който ще ми го донесе от щатите не е тръгнал та имам още малко време за размисли) и мога да реша и друг апарат, въпроса е цената на която може да се намери (в www.pricegrabber.com) да е не повече от $600 все пак...

И за P&S ще си вземеш нещо толкова голямо? Нещо, което няма да направи много повече от S3 IS? Няма файда.

Искам да може да прави снимки. Аз и преди казах че се зарибих когато снимах с един DSLR - Olympus E-300 и останах изненадан от това какви снимки направи при доста сумрачно време - такива които обикновените P&S няма да направят. За компактен апарат си имам вече едно SONY T7, което в хубави дни навън снима достатъчно добре, ще продължавам да си снимам с него когато ходим някъде защото е удобно за носене, но има моменти когато ще искам да направя хубава снимка, заотва си мислех за DSLR - нещо до към $500 може и 2ра ръка и реших да питам. Все пак исках нещо което да има доста добра матрица за да може при по-слаба светлина да прави снимки, понеже определено на оназ въшка не и се удава в такива случаи... И след консултацията ми с моя познат фотограф съм убеден че Nikon D40 ще успее да направи с китовия си обектив доста по-добри снимки отколкото примерно Canon S3 най-малкото заради големината на сензора и по-добрите характеристики на обектива и си мисля че въпреки че е повечко пари си струва... или?

Ако искаш максимално качествено при висока светлочувствителност си вземи Canon. Ще успяваш да правиш кадри без шум и с висока детайлност.

Ето тии ISO1600 с Canon, който втора ръка вече 550лв:

/ кадър с много тъмни участъци и предразполагащ за избиване на повече шум/

5958_015.JPG

Аз препоръчвам това Sony T100. Имам го от 2 месеца. Незнам тук колко пари е, аз го взех от Дубай за ~450лв. Преди съм имал 3 фотоапарата, всичките са стрували над 500лв, никога никой не е снимал като този. Просто за мен е най-добрия. Фокусира за части от секундата, не изпускаш нищо. Батерията дъжи доста, дисплея се вижда и на слънце, освен че е супер голям. Има 5х зуум, ISO3200, снимките сa с доволно качество. Ето някои.

Аз препоръчвам това Sony T100. Имам го от 2 месеца. Незнам тук колко пари е, аз го взех от Дубай за ~450лв. Преди съм имал 3 фотоапарата, всичките са стрували над 500лв, никога никой не е снимал като този. Просто за мен е най-добрия. Фокусира за части от секундата, не изпускаш нищо. Батерията дъжи доста, дисплея се вижда и на слънце, освен че е супер голям. Има 5х зуум, ISO3200, снимките сa с доволно качество. Ето някои.
Снимките нямат рязкост и детайлност нито при близки нито при далечни кадри. Бялото мощно гори. Виждал съм къде по-добри неща от доста стари модели на сони.

За 450лв. една паналайка с остра оптика и стабилизация, работи с евтина памет, има богат асортимент от лещи, филтри и светкавици, и обектива не е като шпионка ;)

Трябва ми мнение за следните модели:

Sony DSC-S650 - цък

Sony DSC-W40 - цък

Благодаря предварително!

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...