Jump to content
BulForum.com

Цифрови фотоапарати

RIP

Recommended Posts

Може ли някой да препоръча някво апаратче 250-260лв с предимство са апаратите с СД(евтини карти) :).Благодаря предварително

според мен добър вариант е някой панасоник от по-евтините им модели.

предполагам ти трябват за любителски снимки и стабилизацуията ще ти върши добра работа.

примерно този или всички от този диапазон:

лс 2

• Replies 1.6k
  • Created
  • Last Reply
Опровергай ме.

Ергономия, надеждност, качество на изработка, качество на сензора и най-вече съотношението цена/качество и екстри за цената си? Къде отстъпват на никонските, канонските дслр-и, или пък тези на олимпус?

:rolleyes:

Отстъпват в крайния резултат...

На мен лично крайният резултат ми харесва. Няма шум, в зависимост от обектива варира и детайлността. Какво му е на крайният резултат. Като изключим разбира се неоспоримият факт, че снимките не са толкова жълти колкото Nikon-ските.

Спрямо кои, Канон или Олимпус ли, защото Никон и Минолта/Сони използват същите сензори. Може би Пентакс не могат да правят обективи и техните не са достатъчно качествени?

Добре аз имам конкретен въпрос, продадох си преди няколко месеца Канон А510 и искам да си взема нещо ,което да е не по лошо от него.Гледах А460, това добро ли е, ако има някой да даде мнение или нещо подобно да предложите?Нямам претенци да правя художествена фотография ,разбира се :)

Да попитам защо никой не коментира/предлага сапунерите на Fuji? Например f30 и f31. Аз таквоз чудо на ISO800 като детайл не съм виждал още. Само цените нещо не ми харесват ;-)

Мерси много за коментарите на всички!

Фотографията много ме влече. Начинаеща съм, но наистина имам желание да развивам в тази насока.

Сравнявам Canon и Pentax тук и везните все ми клонят към Pentax противно на мнението на по-голямата част от познатите ми.

Явно имате повечко опит и затова ще си позволя да поразпитам още малко.

eXile,

може ли малко повече инфо относно това:

Подчертавам ниския клас и тела, а не система (демек тяло+обективи)

Благодаря предварително! :)

Аз съм останал с впечетлението, като страничен наблюдател, че при SLR няма къде да объркаш, но после като почнеш да купуваш обективи, ще разбереш дали си направил правилния избор или не :)

Много се извинявам на Canon феновете, но предпочитам за 800-1000 лева да си купя 7 обектива за Pentax и да си настройвам ръчно фокуса, отколкото да купя един на Canon, който да има автоматичен фокус.

Тяло - разбирай само тяло. Само по себе си.

Системата включва освен телата и набоа от обективи, аксесоари (светкавици, сенници, батерии, зарядни), възможностите за поддръжка и сервиз и т.н.

От тази гледна точка разглеждайки ниския клас (канон д350, д400, пентакс к100д, к110д, никон д40, д50, олимпус е-300, 400, 330, 500 и т.н.) , пентакс предлагат тела, които имат добра изработка, ергономични, с добри матрици, надеждни, к100д има и вградена стабилизация. Никон също имат много добри, солидни тела (като за нисък клас фотоапарати) - тежат в ръката и наистина усещаш, че държиш фотоапарат, а не играчка (и да, противно на сапунерките при дслр-ите по-голямото тегло е по-скоро плюс - по-стабилно стои в ръката, балансира се с обективите и т.н., и означава и по-солидна и надеждна изработка).

Канонските дслр-и от д300 до д400 са много... "пламстмасови". На хартия изглеждат много добре, но като го хванеш, и... Субективно е, естествено. Нямат стабилизация, за разлика от к100д. Да, 400д има прахочистачка, но тя действително не е особено нужна. Чистенето на прах от матрицата се налага при честа смяна на обективи (когато се натрупва бая прахоляк) и става относително лесно и без прахочистачка. Веднъж на половин година я го направиш, я не.

Повечето мегапиксели на д400 са главно маркетингов трик - повече пиксели = повече шум, в детайла на практика разлика няма.

Визьора на к100д и к110д е по-добър от на 350д/400д.

Погледнато като система - канон рулират, има къде да се отстрани всеки проблем при тях в БГ (за сравнение - при никон при някой голям проблем апарата трябва да се праща до солун...), имат брутален набор от автофокусни обективи, аксесоари и т.н.

ОБАЧЕ в случай, че имаш пари да си позволиш тези обективи... Т.е. да си готов да отделиш над 700-800лв на обектив.

Пентакс към момента нямат такъв набор обективи (само никон съперничат на канон). За сметка на това имат достатъчно обективи за всеки любител, сред които страхотни попадения като pancake-овете и разни фишай обективи. Пинизчийзка работа. Най-големия плюс, от моя гледна точка, е че може да заакачаш стари ръчнофокусни обективи - старите обективи на пентакс даже нямат нужда от преходник. А някои от тях са легендарни като качество. Има страхотни портретни и пейзажни обективи между 30-на и 150-200лв. Да, на канон също може да се сложат, но е необходим преходник (за м42 обективи, каквито ползват зенит и практика е нужен и за пентакс преходник) и отделно една джаджа, която се нарича "глухарче", за да бачка апарат напълно функционално с тези обективи (потвърджаване на фокуса).

При пентакс не само, че не е необходимо глухарче, за да бачка потвърждаването на автофокуса, ами и стабилизация бачка. Няма друга марка, която да предлага възможност за работа със стари (но много качествени), евтини обективи, с работеща стабилизация и добър, светъл визьор. При канон работата с такива обективи си остава недоклатена в сравнение с пентакс.

Ако имаш пари за обективи от L серията на канон - взимай канон. Но вместо д400 вземи д20 настаро.

Ако нямаш тези излишни хиляди левове (че и долари) - вземи пентакс.

Като още един плюс на пентакс - китовия обектив на к100д и к110д (демек този, с който апарата идва окомплектован, ако не купиш само тялото) е доооста по-добре от на канон д350/д400 (по този показател канон изостават от всякаква конкуренция...).

Тва е, но нещата са много субективни като цяло. Само не следвай логиката "Канон убер алес" - Пентакс са фирма с традиции, прекрасни обективи и прекрасни тела. Както са и Никон и Олимпус и т.н.

Разликата е в детайлите и някои наглед дребни неща, всяко от които обаче пасва точно на определен потребител.

Баси фермана написах...

Да попитам защо никой не коментира/предлага сапунерите на Fuji? Например f30 и f31. Аз таквоз чудо на ISO800 като детайл не съм виждал още. Само цените нещо не ми харесват ;-)

Може би точно заради тия цени и заради тва, че не са разпространени по наще земи.Иначе бях гледал нощна снимка на ф10 (май тоя беше) на 1600исо и колкото и да се кьорих в монитора, шум не намерих ...

Липсата на шум не значи високо качество на картинката...

Това са шумоподтискащи алгоритми вградени в апарата, които махат шума по софуеърен път, но за сметка на детайла.

Не е нормално да нямаш шум на 1600 исо - това значи брутално шумоподтискане и загуба на детайл.

Първата работа като вземете фотоапарат трябва да е да му изключите шумоподтискането... Да видим тогава де е цигулка, де е гъдулка... Пък като дразни шума - има достатъчно дори програми, които ще се справят по-добре от вградените в апарата алгоритми...

Липсата на шум не значи високо качество на картинката...

Това са шумоподтискащи алгоритми вградени в апарата, които махат шума по софуеърен път, но за сметка на детайла.

Не е нормално да нямаш шум на 1600 исо - това значи брутално шумоподтискане и загуба на детайл.

Първата работа като вземете фотоапарат трябва да е да му изключите шумоподтискането... Да видим тогава де е цигулка, де е гъдулка... Пък като дразни шума - има достатъчно дори програми, които ще се справят по-добре от вградените в апарата алгоритми...

Че и омазана не беше.Гледал съм и други снимки на тия модели на Fujifilm и останах със същото впечатление - високо исо, никъф шум, мн добро качество на картината :)

Дай да видим :)

Съмнява ме тая работа мен, на 1600 исо да няа шум... То 1дс има, баси...

Абе то има, ама в сравнение с други сапунки е на мн по-добро ниво.Ф10 на 1600исо има шум колкото моя канон А530 на 200 или 400 :rolleyes:

Може би точно заради тия цени и заради тва, че не са разпространени по наще земи.Иначе бях гледал нощна снимка на ф10 (май тоя беше) на 1600исо и колкото и да се кьорих в монитора, шум не намерих ...

Ехехехе. Добро изказване. И аз съм гледал и доста шум видях. Можеби снимката е била прекалено нощна :D

ISO 100

FUJI_F10_ISO100-patch.jpg

ISO 1600

FUJI_F10_ISO1600-patch.jpg

Твърдението, че няма шум е абсурдно просто.

Не искам да навлизам в подробности и затва само ша кажа, че сапунките на фуджифилм имат няколко идеи по-малко шум в сравнение със сапунките на другите производители :)

ревю

Аз такова чудо на сапунерка при ИСО 800 не съм срещал. И не е само шумоподтискане. Имам S3 IS за това знам какъв е резултата на тва ИСО с моя апарат.

Да попитам приятлеката ми си взе фотоапарат Панасоник ЛС60ег нещо си (не помня точния модел) и сега казва че нещо се базика обектива излизал и се прибирал няколко пъти като пусне апарата и после показвало на дисплея няква грешка и се изключвал апарата някой да има идея от какво може да е това и дали гаранцията ще важи :)(от Техномаркет Европа е взиман).Благодаря предварително

А и да попитам докато не е късно някой има ли си на идея кви пари могат да се вземат за Сони ДСК С600 с гаранция до септември :).Благодаря отново

Искам да ви питам ТАЗИ снимка добра ли е като качество според вас ,за да си направа изводите за фотоапарата с който е снимана? :(

Ммм не е лошо качеството ;]

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...