Jump to content
BulForum.com

Цифрови фотоапарати

RIP

Recommended Posts

• Replies 1.6k
  • Created
  • Last Reply
Хъм гледам доста паднали цените на някои апарати та се позамислих за евентуална покупка.

избора е между Панасоник FZ7 , за малко повече от 50лв мога да взема CAnon IS2 , ако добавя още 150лв IS3 .... та дайте акъл :)

Не FZ7. Чувал съм, че с тая технология за намаляването на шума, снимките са замазани и грозни. Ето ти един пример тук. Ако искаш такива снимки.... твой проблем.

Fz7 e вече 599лв в техномаркета, ако искаш ултра зуум за малко пари това е. Ако искаш нещо повече или повече пари или Фз20 на старо. Шумът както и да е, то кой ли ще снима на ИСО400 с подобен апарат. Едно стативче и готово.

Доколкото четох всичките панасоници имат доста шум. общо взето ще снимам 70% в планина където ще ми трябва височко исо. Канончетата мнения ? струва ли си 150 лв отгоре за новия ИС3 ....

Ако искаш високо исо се хвърляй на DSLR или на Fuji F30. нон-дслр-ите Канон ползват сензори на Сони, а там нещата не са кой знае колко по-добре от сензорите на Панасоник. Не съм тествал С3 ИС, но си мисля, че ще бъдеш разочарован от ИСО 400.

Доколкото четох всичките панасоници имат доста шум. общо взето ще снимам 70% в планина където ще ми трябва височко исо. Канончетата мнения ? струва ли си 150 лв отгоре за новия ИС3 ....

Те че имат шум имат, но при FZ7, това което се получава е неописуемо (както сам можеш да видиш от снимката която ти показах (която пък снимка от своя страна е на ISO80)).

Факт, че тоя шум и по-скоро подтискащите идиотщини замазват снимката и това ме спираше да си взема FZ30. Сега ме спира да си взема и FZ50 и май след време направо ще скоча на DSLR. Но ми трябва голямо зуумче, а обективите са доста скъпички...

Те че имат шум имат, но при FZ7, това което се получава е неописуемо (както сам можеш да видиш от снимката която ти показах (която пък снимка от своя страна е на ISO80)).

Прия тая снимка е малко пресилена работата, даже и е леко разфокусирана снимката. На ISO80 не се усеща шума при FZ7, така както е показано...

Новият Nikon D40 май ми става фаворит в покупките - страхотни снимки и почти незабележим шум на ISO 1600 с китовия обектив. А и останалите екстри + цената го правят доста привлекателен за enrty-level-a.

За същите пари предпочитам Pentax K100D :) Мани, и автофокус моторче си има освен стабилизация :D

колегата си купи такова преди 5 дена. Не мога да изкажа особено компетентно мнение, защото не ги разбирам много нещата. Само знам, че доста бързо фокусира :)

Ако ще караш само със китака по-добре FZ50. Помисли за какво ще го ползваш и дали ще можеш да отделиш още пари за обективи и отговорът сам ще дойде.

Като гледам как е зададен въпроса май повече ще ти пасне FZ50.

А за 240 какво би ми препоръчал :blink:

събери 299 лв и вземи това

за тия пари 10х оптика никъде няма... сензора е голям и няма шум, дисплей голям и светосилен обектив голям - направо приказка...

А за 240 какво би ми препоръчал :blink:

Samsung S500 от 2be 239лв на промоция. Най-евтиното, което си струва. А и може би най-доброто в класа до към 300лв като спецификации. И снимка добре, разбира се.

Другото е Panasonic LS2 за 279лв. Canon A420 е 259лв, но е пълна подигравка като спецификации спрямо конкуренцията. Демек много зле.

Кои са най-важните характеристики...за един апарат и коя за какво е ... знам, че пикселите са за големината на снимката ако ен се лъжа. Между другото колко пискела трябва да е , за да е горе долу добре... 4? :blink:

Кои са най-важните характеристики...за един апарат и коя за какво е ... знам, че пикселите са за големината на снимката ако ен се лъжа. Между другото колко пискела трябва да е , за да е горе долу добре... 4? :blink:

Ако търсиш нещо по-евтино разгледай моделите на Практика. И в Метро ги продават. като за туристически фотоапарат стават. 4мегапиксела е добре, но е добре да подържа и по-високи стойности. Гледай апарата освен екран да има и визиор, защото като ти е изтошената батерията ще можеш да си снимаш повече (все пак ако си в планина примерно няма къде да търсиш батерии или контакт :) ).

Също е важно от какво минимално разстояние може да снима.

Общо взето това дето ти каза notor1ous е вярно с някои забележки. От многото пиксели в евтин апарат няма полза - обикновено матрицата там е малка и да речем е добра за 2-3 мегапиксела, а ония са му сложили двойно повече и по тази причина снимките са "не ме питай...". Друг евтин трик за повишаване на мегапикселите е с интерполация (внимавай да не взимаш такъв). Ако пише някъде по апарата, че има zoom напр. 8 пъти, провери да не е цифров, защото от него полза също няма (търсиш "оптически"). Визьора, за който питаш е същото онова нещо дето гледаш през него, когато снимаш с лентов апарат. Наистина е добре да го има (освен дисплея), защото в повечето от апаратите дисплеят гълта доста ток и хаби бързо батерията. А що се отнася за батериите - ами практически всички модели могат да работят с презареждащи се батерии - някои са със специализирани формати, други ползват обикновени 1.2V АА(А).

Практика не взимай. Ако ще си взимай практика по-добре не си взимай апарат въобще, а GSM вместо това.

4 мегапиксела са предостатъчни. Важни са оптичния зуум, марката на апарата (да е истински производител - Pentax, Samsung, Canon, Fuji, Kodak, Olympus, Nikon, Panasonic и Sony), големината на екрана + броя на пикселите на екрана (резолюцията), ако ще правиш филмчета - разделителна/кадри и каква памет ползва апарат. Аз лично препоръчвам Samsung, Panasonic и Canon, но специално за Canon нищо под 400лв (A530). Трите марки, хайде и Pentax да сложим, ползват най-евтината възможна памет - SD Secure Digital докато Sony, Fuji, Olympus ползват по-скъпи памети макар тази на Sony вече да се предлага на по-нормални цени, но въпреки това SD е лидер и като цена и като възможна скорост. Предимството на Panasonic е, че имат оптичен стабилизатор на картината във всички свои апарати - нещо, което го няма при никой друг или само при най-високите модели. За сметка на това при ниския клас на Панасоник другите спецификации са ниски (малки филмчета, кофти разделитена (ниска) на екрана). Тук е предимството на Самсунг - за подобна или по-ниска цена Самсунг предлагат по-големи екрани (с по-голяма разделителна), пълнофункционални филмчета 640x480x30fps и в повечето модели MPEG4 XVID видео (S500, S600, S700 правят нормално MJPEG видео като всички останали марки).

Ако можеш да жертваш минусите на Panasonic LS2 взимай него заради стабилизацията. Ако не - Samsung S500, S600, S700. Ако можеш да отделиш над 300 лева има доста интересни варианти в момента тъй като цените паднаха главоломно.

За истински производител не знам що си сложил Pentax, Samsung, Panasonic и Sony :) Или аз не съм разбрал или не харесваш Canon A530 :huh: От лятото имам такъф и апарата си е страхотен ;) Няма грешка просто.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...