Midex Posted August 21, 2006 Share Posted August 21, 2006 предлагат ми Olympus c-150 за около 150лв. струва ли си да ги дам тея пари или не. не съм някакъв вманиачен на тема цифрови апарати и не бих дал 400-500лв и нагоре. ако може някой да покаже снимка правена с такъв апарат ще е добре благодаря предварително.:пп абсолютно невеж съм и затова питам тук да не си зема нещо, дето любителските нецифрови апарати да правят по хубави снимки edit: и ако може някой друг съвет какво трябва да гледам преди да го взема Мисля, че цената му е доста завишена. Специално този модел има една от най-малките матрици (което всъщност не му пречи чак толкова, защото е малко пиксели). Липсата на поне 2Х оптичен зуум също е недостатък и освен това нямаш почти никакъв контрол върху настройките - всичко е автоматика, което за начинаещ е добре, но като почне да ти вади в някоя ситуация идиотски снимки не можеш да направиш нищо. А и доколкото си спомням, като че ли работеше само с XD карти, което лично на мен не ми допада. За 150 лв. би могъл да вземеш някой Пентакс например, който най-вероятно още ще е в гаранция и данните му всякак ще са по-добри от тези на C-150. За този Олимпус не бих дал в момента повече от 80-90 лв. като се има предвид, че когато е пуснат като модел, извън BG е струвал $150, а преди месец взех един Канон S10 с почти 2 пъти по-голяма матрица, доста екстри и ръчни настройки (с цена при излизането $700) за 80 лв. Просто за детски апаратчета с орязани функции не е необходимо да влагаш повече от някаква двуцифрена сума....иначе си е хвърляне на пари. За 150-200 лв. вече можеш да си вземеш приличен апарат от началния клас с 3Х зуум, 4 мегапиксела и куп настройки, който определено ще прави по-добри снимки от лентовия ти такъв. Разбира се това си е лично мое мнение и аз бих постъпил по този начин, но ти си знаеш. П.П. А що се отнася какво да гледаш при купуването....ами гледай да е някой от известните производители (Олимпус също спада към тях, но не и този модел за тези пари) ; да има поне 2-3Х зуум (оптичен, а не цифров), да имаш поне известен контрол върху настройките на апарата при снимане, като натиснеш копчето да не чакаш 2 секунди докато направи снимка, да му държат батериите, по-големият дисплей също е бонус....абе най-различни неща са....зависи на какво наблягаш повече. Ето ти и 3 снимки от Олимпуса: снимка от тераса / вътре / вънка. Както виждаш още доста има какво да се желае, ако и да са правени в средната резолюция... На най-високата си резолюция определено са малко по-добри, но като снимаш вътре, често изкарва снимките доста сини. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BoqoJIa3a Posted August 21, 2006 Share Posted August 21, 2006 edit: и ако може някой друг съвет какво трябва да гледам преди да го взема Аз бих ти препоръчал Canon PowerShot A420 .Цената е около 260-270 лв.Най-голямото предимство естествено е марката Canon Гаранция за доброто качество на снимките Дисплея е 1.8", като според мен е оптималния вариант, защото колкото е по-голям, толкова повече топлина отделя, което не е хубаво за матрицата и като резултат вкарва повече шум в снимките.Като недостатък е липсата на звук при видеоклиповете, но следващия модел A430 вече записва.Оптичният зуум е 3.2х, има слот за SD и MMC карти, които в момента са най-евтините на пазара, захранва се с 2 АА батерии, което според мен е по-добрият вариант(представи си да забравиш зарядното преди някое пътуване и оставаш на сухо), теглото е 200г с батерии.Чел съм само добри отзиви за апарата Според мен е много добър вариант за евтина камера, с добри възможности и качество на изображенията. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dreamer Posted August 21, 2006 Share Posted August 21, 2006 Няма смисъл от Olympus без зумм + скъпа памет. Освен това апарата е модел март 2003-та... сега сме 2006-та Няма и смисъл от недоразумения като Canon A400/A410/A420/A430, който изглеждат смешно на фона на конкуретните продукти, а това, че пише Canon в случая никак не е достатъчно. Звучи силно, но поглеждайки спецификациите и снимките спрямо конкуренцията резултатът е ясен. Виж - за Canon A530 това е съвсем друго нещо - той си струва парите. BoqoJIa3a, това за екрана и матрицата сериозно ли го казваш? То значи Canon и Nikon са много зле щом слагат 2.5" на DSLR-ите си, а има и Canon Ixus с 3" display.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BoqoJIa3a Posted August 21, 2006 Share Posted August 21, 2006 Няма смисъл от Olympus без зумм + скъпа памет. Освен това апарата е модел март 2003-та... сега сме 2006-та Няма и смисъл от недоразумения като Canon A400/A410/A420/A430, който изглеждат смешно на фона на конкуретните продукти, а това, че пише Canon в случая никак не е достатъчно. Звучи силно, но поглеждайки спецификациите и снимките спрямо конкуренцията резултатът е ясен. Виж - за Canon A530 това е съвсем друго нещо - той си струва парите. BoqoJIa3a, това за екрана и матрицата сериозно ли го казваш? То значи Canon и Nikon са много зле щом слагат 2.5" на DSLR-ите си, а има и Canon Ixus с 3" display.. Ами от опит го казвам Не говоря за някви страхотни, невероятни нива на шума а за съвсем минимални разлики, при това при по-продължителна работа.А и е малко странно сравнението на евтина сапунка с DSLR апарат, не мислиш ли За А530 няма начин да не се съглася.Лично имам такъв и съм се убедил в качествата му. Link to comment Share on other sites More sharing options...
diabolik Posted August 21, 2006 Share Posted August 21, 2006 Колкото и всички да говорят, така и не чух никва дума за Олимпус Аз ще си взимам апаратче, ама видях как снима един панасоник и нещо не бях доволен. С оптичен стабилизатовар и т.н. не съм сигурен модела. Неможах много да си поиграя с него за да видя пълните му възможности, но все пак... Аз имам Олимпус C-160, доста стар апарат, но за качеството, немога да кажа лоши неща. Все пак за този клас фотоапарат имам чувтвото че качеството е много добро. Имам и карта 512 МБ xD Picture card. Ако мога да е оползотворя, за някое ново хубаво олимпосче, ще съм много благодарен някой да ме насочи А мнение за Panasonic FZ-7. Аз мисля, че е добро, но заради шума, малко ме спира,вие какво ще кажете Link to comment Share on other sites More sharing options...
BoqoJIa3a Posted August 21, 2006 Share Posted August 21, 2006 А мнение за Panasonic FZ-7. Аз мисля, че е добро, но заради шума, малко ме спира,вие какво ще кажете Ами шума верно си е там, обаче аз лично в тоя клас, не съм срещал никъде в нета безшумен апарат.По-добър вариант според мен е S3 IS обаче е малко по-скъп.Не ме мислете за някъф ултра фен на канон, обаче реално погледнато не виждам по-добър в тоя ценови диапазон.Алтернатива от страна на Олимпус не успях да намеря Накратко мнението ми е, че ако не ти се дават около 200 лв отгоре за канона, няма да се прецакаш, ако вземеш Панасоник-а Може също да погледнеш Fujifilm FinePix S5200 (5600) с тая разлика, че е 10х зуума и е 5 мегапиксела (достатъчни, ако питаш мен ).Ей ся се сетих, че може да ползваш XD картата с тоя апарат Link to comment Share on other sites More sharing options...
diabolik Posted August 21, 2006 Share Posted August 21, 2006 Ами шума верно си е там, обаче аз лично в тоя клас, не съм срещал никъде в нета безшумен апарат.По-добър вариант според мен е S3 IS обаче е малко по-скъп.Не ме мислете за някъф ултра фен на канон, обаче реално погледнато не виждам по-добър в тоя ценови диапазон.Алтернатива от страна на Олимпус не успях да намеря Накратко мнението ми е, че ако не ти се дават около 200 лв отгоре за канона, няма да се прецакаш, ако вземеш Панасоник-а Може също да погледнеш Fujifilm FinePix S5200 (5600) с тая разлика, че е 10х зуума и е 5 мегапиксела (достатъчни, ако питаш мен ).Ей ся се сетих, че може да ползваш XD картата с тоя апарат Да, има и по добри апарати разбира се. Но и идеята ми общо взето е и големината на апарата. Верно не е любителски FZ-7, но като големина апарата, е доста по малък от повечето си "събратя" от този клас? Или само на мен така ми се струва. Иначе искам да е нещо, между любителски(да не заема много място) и полупрофесионален(да има повече настроики,защото ми минах момента с автоматичните настроики) е разбира се и цената. Има ли по-добро, предложение от FZ-7 с тези характеристики. Аз съм ги разглеждал, но така и не видях подобен апарат Link to comment Share on other sites More sharing options...
BoqoJIa3a Posted August 21, 2006 Share Posted August 21, 2006 Да, има и по добри апарати разбира се. Но и идеята ми общо взето е и големината на апарата. Верно не е любителски FZ-7, но като големина апарата, е доста по малък от повечето си "събратя" от този клас? Или само на мен така ми се струва. Иначе искам да е нещо, между любителски(да не заема много място) и полупрофесионален(да има повече настроики,защото ми минах момента с автоматичните настроики) е разбира се и цената. Има ли по-добро, предложение от FZ-7 с тези характеристики. Аз съм ги разглеждал, но така и не видях подобен апарат Един приятел често казва, колко уникални са апаратите на Панасоник Като понякога колко уникално тъпи са Но тва естествено е несериозно така че ... Иначе по темата, тоя Панасоник вкарва много повече шум от двата апарата, които съм споменал в предишния пост.Друго нещо с подобни характеристики е Sony DSC-H2.Може да прочетеш, какво пише и да сравняваш, колкот ти душа сака Малко тежичък ми се вижда с тези 537 грама обаче ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
diabolik Posted August 21, 2006 Share Posted August 21, 2006 Един приятел често казва, колко уникални са апаратите на Панасоник Като понякога колко уникално тъпи са Но тва естествено е несериозно така че ... Иначе по темата, тоя Панасоник вкарва много повече шум от двата апарата, които съм споменал в предишния пост.Друго нещо с подобни характеристики е Sony DSC-H2.Може да прочетеш, какво пише и да сравняваш, колкот ти душа сака Малко тежичък ми се вижда с тези 537 грама обаче ... Наистина добро предложение. Добре де тогава, кво толкова ги хвалят тия Панасоници, щом има толкова много шум, а и тоя "шум" може да се премахне на ПЦ-то нали? А в другите апарати, които няма толкова много "шум", той не се ли премахва пак от процесора на апарата, с някъв софтуер? Четах някъде, че имало някви неща, които подтискат"шума" за сметка на качеството(детаилноста) така има по-малко шум, но по-малко детаили или нещо такова. Кофти е че нямам собствен поглед върху панасоника или тва сони, за да видя разликата Link to comment Share on other sites More sharing options...
BoqoJIa3a Posted August 21, 2006 Share Posted August 21, 2006 Наистина добро предложение. Добре де тогава, кво толкова ги хвалят тия Панасоници, щом има толкова много шум, а и тоя "шум" може да се премахне на ПЦ-то нали? А в другите апарати, които няма толкова много "шум", той не се ли премахва пак от процесора на апарата, с някъв софтуер? Четах някъде, че имало някви неща, които подтискат"шума" за сметка на качеството(детаилноста) така има по-малко шум, но по-малко детаили или нещо такова. Кофти е че нямам собствен поглед върху панасоника или тва сони, за да видя разликата Еми по принцип системата за премахване на шума е за сметка на детайлността.Аз съм махал шум с фотошоп, ама няма няква огромна разлика.Зависи много от матрицата на апарата.Колкото по-голяма толкова по-добре, или поне аз така си мисля Също и колкото повече пиксели толкова повече шум, ама тва е доста относително и аз не го имам впредвид Абе по-добре да не са права на спец, че ша зема да та излъжа нещо Най-добрия тест е да хванеш апарата и да видиш нивата на шум при различните чуствителности.Тука идва dpreview.com, които добри хора са я свършили тая работа И аз, като една пчеличка, чета по цял ден и стигам до извода, че Панасоник са най-шумни.Жалко за доволната оптика ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
RIP Posted August 21, 2006 Author Share Posted August 21, 2006 По-грозен апарат от това Sony H2 не съм виждал все още. А шума си шум. Всичко си е до светлина. То и FZ30 уж много шум вкарва, но и какви снимки на по-голямо ISO прави... в подходящи ръце, разбира се. Иначе аз бях решил да взимам именно него, но някои DSLR-и толкова паднаха, че разликата от 200-300 лв. е смешна и изчаквам. A100 ми е мечта засега. Дори той на ISO 800 се дъни, а го хвалят с шумоподтискащи технологии и не знам си кво. Просто Canon нямат конкуренти в това отношение, с малки изключения Nikon. Иначе Panasonic си правят страхотни апарати и се развиват страшно бързо. Те създадоха и първия LiveMOS сензор, който беше сложен първо в Olympus E-330. Оптиките им са много добри, а с тази оптична стабилизация при най-слабите модели просто превземат огромна част от пазара. Да не говорим, че цените им са невероятни. С нетърпение чакам да видя какво ще предложи FZ50. Четох, че не са много разликите, но съм сигурен, че ще има изненади. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BoqoJIa3a Posted August 21, 2006 Share Posted August 21, 2006 По-грозен апарат от това Sony H2 не съм виждал все още. А шума си шум. Всичко си е до светлина. То и FZ30 уж много шум вкарва, но и какви снимки на по-голямо ISO прави... в подходящи ръце, разбира се. Иначе аз бях решил да взимам именно него, но някои DSLR-и толкова паднаха, че разликата от 200-300 лв. е смешна и изчаквам. A100 ми е мечта засега. Дори той на ISO 800 се дъни, а го хвалят с шумоподтискащи технологии и не знам си кво. Просто Canon нямат конкуренти в това отношение, с малки изключения Nikon. Иначе Panasonic си правят страхотни апарати и се развиват страшно бързо. Те създадоха и първия LiveMOS сензор, който беше сложен първо в Olympus E-330. Оптиките им са много добри, а с тази оптична стабилизация при най-слабите модели просто превземат огромна част от пазара. Да не говорим, че цените им са невероятни. С нетърпение чакам да видя какво ще предложи FZ50. Четох, че не са много разликите, но съм сигурен, че ще има изненади. До колкото знам шума на FZ50 е намален и пикселите за увеличени на 10 (малко безсмислено според мен).А дано догодина, ако има втора ръка някъде и мога да си зема, да ма огрее, че моя А530 много слабичък За DSLR само хубаво мога да кажа с две изключение: 1.Китовият обектив, който дават, маже яко и без ново стъкло, човек може да полудее.А тези оптики могат да бъдат мнооого скъпи и никога един обектив не стига 2.Нямат възможност за клипове.Много секано, ама аз ако имах такова чуда, не бих се оплаквал Що да е грозен бе бате Абе мен ако питаш, колкото по-голям обектив и колкото повече може да въртат разни пръстени по него, толкова по-добре Link to comment Share on other sites More sharing options...
RIP Posted August 21, 2006 Author Share Posted August 21, 2006 Втора ръка FZ50 съмнително, а и да има толкова луд, едва ли цената ще е с повече от 100-200 лв. под началната. За DSLR-ите... кажи ми апарат с лоша оптика, че който и да се сетя май е с по-добра от всички SLR-like . Клипчета? Че на кой му трябват въобще? На това H2 виждаш ли пръстени? Виж A100 си е сладко. Иначе Canon, Nikon, Olympus, Panasonic, а дори и Pentax имат много добри тела, които респектират на външен вид, удобни са и приятни за работа най-вече. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BoqoJIa3a Posted August 21, 2006 Share Posted August 21, 2006 Втора ръка FZ50 съмнително, а и да има толкова луд, едва ли цената ще е с повече от 100-200 лв. под началната. За DSLR-ите... кажи ми апарат с лоша оптика, че който и да се сетя май е с по-добра от всички SLR-like . Клипчета? Че на кой му трябват въобще? На това H2 виждаш ли пръстени? Виж A100 си е сладко. Иначе Canon, Nikon, Olympus, Panasonic, а дори и Pentax имат много добри тела, които респектират на външен вид, удобни са и приятни за работа най-вече. Еми точно затва, че няма да има, ми е тъпо Един Canon 350D идва с гаден китов обектив, който маже, даже и със статив да снимаш.Тва естествено е с идеята, че някой като си земе такова чудо, значи е помислил за тоя факт и е готов да даде още денги за стъкла Прав си, че липсата на възможност за клипове не е нищо особено, ама аз винаги бих се изкефил да филмирам няква супер простотия За това си има други машинки Еми не виждам, ама чак па грозен И S3 IS няма пръстени, обаче е удоволствие за окото На мен лично ми харесва много дизайна, а за самия апарат, като функции и възможности, няма да почвам Все пак мисля, че дизайна не е нещото, по което трябва да се избира един фотоапарат, освен, ако не е нещо наистина отблъскващо и гнусно, ама аз не съм виждал такова до ся Link to comment Share on other sites More sharing options...
genecatcher Posted August 21, 2006 Share Posted August 21, 2006 Втора ръка FZ50 съмнително, а и да има толкова луд, едва ли цената ще е с повече от 100-200 лв. под началната. За DSLR-ите... кажи ми апарат с лоша оптика, че който и да се сетя май е с по-добра от всички SLR-like . Клипчета? Че на кой му трябват въобще? На това H2 виждаш ли пръстени? Виж A100 си е сладко. Иначе Canon, Nikon, Olympus, Panasonic, а дори и Pentax имат много добри тела, които респектират на външен вид, удобни са и приятни за работа най-вече. Абсолютно съм съгласен с теб. Скоро ще взимам една Sigma 70-300 f4-5.6 DG Macro. Луда работа ти казвам. И се обеждавам, че по-хубаво от DSLR-те няма. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RIP Posted August 22, 2006 Author Share Posted August 22, 2006 Взимай, взимай... при мен е още мираж, но дано до края на годината се сдобия. BoqoJIa3a, Един Canon 350D идва с гаден китов обектив, който маже, даже и със статив да снимаш. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nakatak_zick Posted August 22, 2006 Share Posted August 22, 2006 НА морето имах възможност да си поиграя малко с fz50 от един англичанин,не знам как с е сдобил с него(Той излезнал ли е ).ТА направи ми впечатление че не ми е удобен в ръката,като че ли малко бавно ставаха снимките.НЯмах възможност да видя някоя снимка на ПЦ,а от "монитора" не виждах разлика между него и моя лз5.ТЕжичък е(може би защото съм свикнал на моя).И това общо взето за около 1 час. А някой ще ме светне ли каква е разликата между ДСЛР и СЛР апарат(или оптика не разбрах) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dreamer Posted August 22, 2006 Share Posted August 22, 2006 Да не е бил Simon Joinson FZ50 може да се закупи от няколко дни от B&H и Amazon. До 10-15 дни се очаква да дойде и в БГ, но не се знае 1-2 бройки ли ще са или по-сериозно количество. Във всеки случай цената му ще е колкото на FZ30 сега, а FZ30 ще падне, а като изчезне FZ30 малко ще падне FZ50. П.с. относно DSLR-ите съм изненадан, че не се спомена Pentax K100D. Оппааа, до ден-два шяло да има FZ50 в Technomarket на цена около 1179лв Link to comment Share on other sites More sharing options...
BoqoJIa3a Posted August 22, 2006 Share Posted August 22, 2006 BoqoJIa3a, Нещо май не си съгласен с твърдението ми Link to comment Share on other sites More sharing options...
RIP Posted August 22, 2006 Author Share Posted August 22, 2006 Не съм я . Обективите са си много добри за нормална работа, но тъй като се ползват повече от професионалисти, мненията не са толкова добри, тъй като критиката е по-голяма. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BoqoJIa3a Posted August 22, 2006 Share Posted August 22, 2006 Не съм я . Обективите са си много добри за нормална работа, но тъй като се ползват повече от професионалисти, мненията не са толкова добри, тъй като критиката е по-голяма. Именно за тва говоря, че ако искаш перфектни и детайлни резултати, китака не става А за снимане по улицата, няма смисъл човек да дава 5-6 стотака за стъкло.Освен ако няма мнооого пари в излишък Link to comment Share on other sites More sharing options...
RIP Posted August 22, 2006 Author Share Posted August 22, 2006 Под нормална работа имам предвид нормална за нивото на апарата, което е високо. И все пак никой не говори за "перфектни и детайлни" резултати, защото си има DSLR-и за по 1000 лв. и за над 10000 лв. Мислиш ли, че човек, който си прави снимки на улицата ще вземе такъв апарат? Имам си познати фотографи, които си вадят много добри пари точно от този 350D, "който маже и със статив" и китовия му обектив. За това в кавичките беше -> по-нагоре . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stenli Posted August 22, 2006 Share Posted August 22, 2006 благодаря на всички. казах му, че ако бутне до 100лв ще му го взема Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lud_Canar Posted August 22, 2006 Share Posted August 22, 2006 Гледам новите каталози на метро, принципно не съм привърженик на никакви подобни стоки закупени от там, но това ми се стори странно евтино или така си мисля? http://www.dpreview.com/reviews/specs/HP/hp_m417.asp 250лв излиза с ддс-то някакви впечатления? добър ли е? и този също: http://www.dpreview.com/reviews/specs/Olympus/oly_fe115.asp той е малко по скъп и този също http://get.bg/catalog/product_info.php?cPa...oducts_id=15976 Ще се радвам на всякакви мнения. Ще се радвам също ако някой ми препоръча апаратче до към 300 лв. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BoqoJIa3a Posted August 22, 2006 Share Posted August 22, 2006 Аз лично винаги бих избрал Olympus пред HP Тука може да отчетеш липсата на визьор и по-малкия с 0.3" дисплей на олипмуса.За сметка на това макро фокуса е на 2 см, а не на 10, както е при HP-то и минималното исо е 64, а не 100.Абе и клипчетата са с малко по-голям размер, ама тва иде дойде До 300 лв. може би Nikon Coolpix 4600 http://www.technomarket.bg/product_detail....uct_id=09015592 Никон си е Никон Само хубаво съм чувал за апарата Под нормална работа имам предвид нормална за нивото на апарата, което е високо. И все пак никой не говори за "перфектни и детайлни" резултати, защото си има DSLR-и за по 1000 лв. и за над 10000 лв. Мислиш ли, че човек, който си прави снимки на улицата ще вземе такъв апарат? Имам си познати фотографи, които си вадят много добри пари точно от този 350D, "който маже и със статив" и китовия му обектив. За това в кавичките беше -> по-нагоре . Еми тва е толкова доволно, че ... И аз имам един приятел, който се разхожда с 350Д и има мераци да става професионалист, ама нещо не може да снима човека Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.