Jump to content
BulForum.com

Цифрови фотоапарати

RIP

Recommended Posts

да найстина, нека някой да обясни каква е разликата. СД или ММС? Гледам, че има ММС по-скъпо от СД? Някой знае ли защо е така? :blink:

• Replies 1.6k
  • Created
  • Last Reply

Здравейте,

знам, че сигурно е питано доста пъти, но смятам да си взема фотоапарат и имам около 200-250 левчета. Засега съм се спрял на Olympus x710,който в метро се продава за 240 лева. Някой може ли да ми каже дали е добра "инвестиция", да предложи нещо по-добро за тези пари или просто да даде един съвет. Много ще съм ви благодарен :)

[EDIT] - а, да, и си кажете мнението и за PRAKTICA DC-52

x710 както бях казал преди е удачно решение с тази цена, конкуренция почти няма, като недостатъците му са бавното зареждане на светкавицата 4-5 секунди м/у 2 снимки. скъпата памет, и лекия шум в снимката

А някой може ли да каже нещо за М417 на HP

Писано е по-горе. Ужасни снимки...

Хорааааа....взех си Panasonic FZ20. Няма такова щастие просто. Ако нямате пари за FZ30, препоръчвам ви го.

Ето малко снимков материал http://www.dpreview.com/gallery/panasonicfz20_samples/

да найстина, нека някой да обясни каква е разликата. СД или ММС? Гледам, че има ММС по-скъпо от СД? Някой знае ли защо е така? :blink:

Разликата между Secure Digital и Multi Media Card e в ключето, което надали някога ще ползвате, MMC е малко по-тънка от SD и става и за мобилни телефони и MMC e по-бързо от SD и може би затова и по-скъпо.

Аз притежавам CASIO Exilim S600 - страхотен фотоапарат в класа си - определено CASIO могат да правят хубави фотоапарти :-D

А за canon a410/a430 ?

Нямам тези апарати, но доста съм се интересувал точно от тези 2 модела. Въпреки, че А430 е по-нов модел с повече екстри (4мегапиксела срещу 3.2 на А410 ; малко по-голям дисплей ; 4-кратно оптично увеличение срещу 3.2Х на А410....и още някои други леки разлики), наскоро сравнявайки снимки правени с двата модела при еднакви условия, останах неприятно изненадан от значително по-лошото качество в снимка на А430. По-долу ти давам линк да погледнеш и сравниш сам. Отвори всяка от снимките в който и да е графичен редактор. Започни да увеличаваш симетрично снимките и при достатъчно голямо увеличение обърни внимание на детайлността и замазването на някой детайл (напр. синята табела вдясно). И аз съм учуден защо резултатът е значително по-лош при А430 :confused

Снимката на А410

снимката на А430

Само за сравнение давам и същата снимка, правена с доста по-скъп апарат на Sony - увеличи я и нея - резултатът е поразителен....от земята до небето в сравнение с предишните 2....но е нормално при скъп апарат с оптика на Карл Цайс. :rolleyes:

Снимката със Sony R1

Не знам какво да ти препоръчам ако си се спрял точно на тези 2 модела, но като цяло Канон ми харесва като фирма и за тези ниски цени апаратчетата си снимат достатъчно добре. :)

Аз като гледам вие бая акъли сте си дали.Дайте сега да попитам навремето 2004-та като си купих Praktica DCZ 2.0 дали не се излагах малко ? Някой от запознатите с този апарат да си каже мнението...

Иначе да споделя какво има и какво няма... 2.1 МегаПиксела/4х Дигитален Зуум/8Мб Вградена памет/1.6 Инча дисплей/СД Карта Цената му в Технополис преди 2 години почти беше 219лв...

Попринцип снимките му на вънка не са лоши, малко мажи от мръднеш, но се държи стабилно и прави що годе добри снимки.Но ако трябва да ги сравним с тези през ноща, разликата е от тук до небето... Ако може също някой да ми обясни на какво се дължи този провал в нощните снимки ?

Айде сега кажете си мнението...

Midex : много благодаря за изчерпателното ревю, последно съм се спрял на канон 410 и 420. Имам и още еднн въпрос - какво е това ISO и какво точно значат цифрите в него. Единственото по-пълно, което намерих е това, но не знам дали е вярно като тематика, а и немския ми куца малко.

Midex : много благодаря за изчерпателното ревю, последно съм се спрял на канон 410 и 420. Имам и още еднн въпрос - какво е това ISO и какво точно значат цифрите в него. Единственото по-пълно, което намерих е това, но не знам дали е вярно като тематика, а и немския ми куца малко.

http://en.wikipedia.org/wiki/Film_speed

Апарат с ISO над 400 не ти трябва. Такъв шум се получава, че нямам думи.

еднн въпрос - какво е това ISO и какво точно значат цифрите в него...

"Всеки фотолюбител знае, че едно от нещата, по които се различават фотографските филми е тяхната чувствителност към светлината. Не трябва да се забравя обаче, че колкото е по-чувствителен филмът, толкова повече се влошава качеството на изображението. Предимството на високочувствителните филми е, че с тях може да се снима и при по-лоши светлинни условия на по-високи скорости на затвора от ръка, така че снимката да не се размаже.

През годините се използваха няколко стандарта за чувствителност. Добре известни са ни руският стандарт ГОСТ, немският DIN и американският ASA. През последното десетилетие се наложи универсалният стандарт ISO и в момента чувствителността на всички фотографски филми е означена по този начин. Най-често срещаните филми са с чувствителност 100, 200, 400 и 800 ISO. Разбира се, могат да се намерят и филми с много ниска чувствителност и съответно високо качество (ниска зърнистост и висока резолюция) 25 или 50 ISO. На пазара има също и много високо чувствителни филми - 1600, 3200 ISO и дори повече.

При дигиталните фотоапарати, както знаем, матрицата е една и не се сменя по подобие на филма. Как можем да ползваме тогава различна чувствителност, необходима ни за различните светлинни условия? Изходът е един и той е усилване на сигнала от матрицата по същия начин, както се усилва сигнала на усилвателя на една HI-FI система. Разбира се, това неминуемо води и до усилване на шумовете и намаляване на качеството на изображението. Повечето дигитални фотоапарати от любителския клас имат настройка на чувствителността между 50 и 400 ISO. Някои дори до 800 ISO, а огледално рефлексните модели с по-голям размер на сензора и до 1600 и 3200 ISO.

Винаги използвайте възможно най-ниската чувствителност, ако желаете снимките ви да са с по-добра резолюция, динамика и с по-малко електронен шум. В следващия пример сме показали разликата в качеството на изображението при различни нива на чувствителността, съответстващи на 100, 200 и 400 ISO"

Ето ти едно четиво като за начало ТУК ;)

Сега в деком има няква примоция на сони с600.АКто гледах цените(този е 350 някъде а другите кибер-шоти :D почват от 500)

НЯкой става ли да кеж дали става,впечатления...като гледам характеристиките е доволен,но аз не чаткам от апарати...мерси

Струва ли си парите...по-принцип мога да дам до макс 350-400 лева,ако има нещо по-добро за тези пари???

ето линк

Хора препоръчайте ми щракалка до 500 лв. с поне 5 мегапиксела, 3 оптично и възможност за по-качествени клипове(640х480, 30 fps е перфектно :) )Ако има и стабилизатор на картината още по-добре.

Хора препоръчайте ми щракалка до 500 лв. с поне 5 мегапиксела, 3 оптично и възможност за по-качествени клипове(640х480, 30 fps е перфектно :) )Ако има и стабилизатор на картината още по-добре.

Това е добро, само клиповете май са му на 320х240, а ако събереш малко повече пари - на този даже са му 848х480 !

Интересува ме апарат който да фокусира бързо, с голям зуум и по възможност да могат да му се добавят пръстени. Засега съм се спрял на Panasonic Lumix DMC-FZ5, Canon PowerShot S1/2 IS (в зависимост от отпуснатият ми бюджет). Загледах и G серията на Canon заради RAW формата, но имат малък зуум, а и притежатели на такива апарати ми казаха, че фокусира бавно.

Апарата ще се използва изцяло за снимане на животни, което означава, че ще използвам най-вече макро режим и максимален зуум за далечни обекти.

Предложете някои алтернативи на горните модели, но в същия ценови клас. Апарата ще го закупя в САЩ.

Вчера се сдобих с един S600 но се появи малък проблем. Като пусна Manual режим и тръгна да снимам не мога да контролирам контраста. А съм сигурен че може. Някой да се сеща ко мога да направя или да навестя Техномаркета :(

каква е разлика между този и този, след като разликата в цената е 60 лв., а по параметри са идентични?

... и какво означава това ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ЗАПИС НА ВИДЕОКЛИП +ЗВУК, след като за други модели пише ВИДЕОКЛИП СЪС ЗВУК? да не е "опционен"?

каква е разлика между този и този, след като разликата в цената е 60 лв., а по параметри са идентични?

... и какво означава това ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ЗАПИС НА ВИДЕОКЛИП +ЗВУК, след като за други модели пише ВИДЕОКЛИП СЪС ЗВУК? да не е "опционен"?

Разликата е в цвета.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...