Jump to content
BulForum.com

само църковната свещ

LifeFeel

Recommended Posts

Ще цитирам (гледам по различните синоди е едно и също) пише го винаги в православните календарчета:

"Църковната свещ е чиста и свята жертва бред Божия олтар. Всеки съзнателен и предан християнин да пали с искрена молитва при всяка богослужба в храма, дома и другаде САМО Църковна свещ!"

със съжаление забелязвам, че малко хора го знаят това и не го осмислят, но аз ще го напиша тук с големи букви:

Тръгнали са циганите, циганките и другите бизнес да правят - свещи да продават, а ние с незнанието си ги поощряваме като вземаме от тях ...

помислете съвсем малко и ще разберете

КУПУВАЙТЕ СИ СВЕЩИ САМО ОТ ЦЪРКВАТА!

от години се опитвам да го обяснявам на познати и приятели, сега имам възможност да го кажа на повече хора

благодаря ви

Така е прав си, но циганските са по-евтини и това кара хората да си копуват от тях. Има и нещо друго, сега се връщам от църквата и цените са следните:

малка 20ст

средна 50ст

голяма 2лв

Ако тва не е обердwийство..........?

Вярата не е търговия или бизнес, за да си правиш сметка, кое е по-евтино.

Хайде сега, става въпрос за 20 ст. (дори 10 ст. са най-евтините) - най-евтиното кафе е два пъти по-скъпо. За ядененто и пиенето няма да говорим. За какво обирджийство може да става въпрос.

Вярата или си я имаш или я нямаш. Да купуваш свещи от "мургави бизнесмени" и да влизаш в храма е меко казано жалко.

Но хайде да не разваляме хубавия празник.

Христос воскресе!

хахаха, значи купувайте само от църквата, че иначе тлъстите мошенници които печелят от вярата на хората ще умрат от глад !!!

че нали най-големия спор между синодите беше за свещоливниците, кой да ги държи ? тези хора ви продават.... какво ? чиста съвест ? не, просто използват лековерието на хората за да се облагодетелстват ! не мога да ги понасям тия лицемери !

Paleneto na svesht osven s cel otpraviane na molitva e i darenie za hrama. Takova e parvonachalnoto prednaznachenie. Zashtoto ne e nujno da palish svesht za da se pomolish. Kato shte si kupuvate ot murgavite si gubi smisala. A za kvo obirdjiistvo stava duma tuk? Toi Godfather go kaza - davame tolkova mnogo pari za prostotii a ne mojem da otdelim levche da 5 sveshtichki da zapalim za rodata za zdrave i za darenie na hrama. Taka narechenoto "po-evtino" e mnogo veselo shtoto mejdu 20 i 10st razlikata e...goliama... Struva li si da pravim mizerii i smetki tochno za takova neshto?

пичове, какво е по-хубаво да излезеш на аванта и да си купиш свещи от циганин, който ще ги изпие или да дадеш 10 ст. повече ама да ги купиш от църквата, то не че поповете няма да ги изпият пак ама това няма значение, ти си ги дал тези пари за вярата! малко дълго стана това изречение, дано сте ме разбрали!

О, не, има огромно значение: какъвто клирът - такива и вярващите.

не, пич, имах предвид че независимо какво ще направят поповете с парите, ти си се отчел, дал си парите със свята цел- за църквата за вярата!

Напълно съм съгласен с вас, аз също неси копувам свещи от мургалаците и постоянно се карам на баба ми как може да си зима от тях. На ден даваме по толкова пари заглупости та 10ст повече или по-малко нямат никакво значение.

Тук стои и другия въпрос, че в повечето села няма църкви или ако има нямат свещи и затова бабите си взимат от циганите, защото коиа баба ще се качи на рейсаза да си купи свещи????

хахаха, значи купувайте само от църквата, че иначе тлъстите мошенници които печелят от вярата на хората ще умрат от глад !!!

че нали най-големия спор между синодите беше за свещоливниците, кой да ги държи ? тези хора ви продават.... какво ? чиста съвест ? не, просто използват лековерието на хората за да се облагодетелстват ! не мога да ги понасям тия лицемери !

Bravo. Radvam se na takiva hora... - curkvata sushto e edin golqm biznes

Ми свещите са един от основните доходи на църквата. Нали и тя трябва да се издържа. Никога през живота си не съм си купил свещ от другаде и смятам така да бъде и занапред.

Abe ne vijdam smisal izob6to da se obsajda toq vapros. Dali 6te si zeme6 sve6t ot carkvata ili ot mangalite e se edno vajnoto e s kakva cel si q zima6, 6toto pred bog ne e vajno dali si zel ot ciganin ili ot balgarin pred nego nali vsi4ki sme ravni. I dali popovete sa "biznesmeni" ili ne nqma zna4enie vse pak ne otiva6 v carkvata zardi popa a da se pomoli6.

P.S. da ne si pomisli nqkoi 4e naistina sam pop ;) :P

Всеки трябва да носи вярата в себе си! Свеща е само проявление. Че то и това вече е бизнес е ясно на всички. Само не на всички е ясно колко се печели от свещи...не че и на мен ми е ясно, но си спомням интервю с оня поп от Плевен, дето ходи с 3 кила злато по него. Той разпрявеше, че печелил по 40-50 хил. лв на година от свещи. Не си спомням колко църкви държи тоя, ама и сумата е ОГРОМНА, като за "местен" поп. От едно време попове се возят във волги, а винаги събират дарения за построяването/ремонта на едикои си храм...а като се замисля за народни фолклор по случая... Не ми се говори!!!

Всеки трябва да носи вярата в себе си! Свеща е само проявление. Че то и това вече е бизнес е ясно на всички. Само не на всички е ясно колко се печели от свещи...не че и на мен ми е ясно, но си спомням интервю с оня поп от Плевен, дето ходи с 3 кила злато по него. Той разпрявеше, че печелил по 40-50 хил. лв на година от свещи. Не си спомням колко църкви държи тоя, ама и сумата е ОГРОМНА, като за "местен" поп. От едно време попове се возят във волги, а винаги събират дарения за построяването/ремонта на едикои си храм...а като се замисля за народни фолклор по случая... Не ми се говори!!!

И ти му повярва, че парите са от свещи?! Мда... А на Самоковеца бяха от отглеждане на картофи... И Дядо Мраз съществува, ако искате да знаете, само че си промени псевдонима на Дядо Коледа, а пък на всичкото отгоре в кръщелното му пише Николай! Малииии...

И ти му повярва, че парите са от свещи?! Мда... А на Самоковеца бяха от  отглеждане на картофи... И Дядо Мраз съществува, ако искате да знаете, само че си промени псевдонима на Дядо Коледа, а пък на всичкото отгоре в кръщелното му пише Николай! Малииии...

Излишно е да го коментирам. Поинтересувай се малко и недей да бързаш...

Едит: контекста на изказването му тогава беше, че се опитвали да го изместят от бизнеса в църквите, като "перото" свещи било еди-колко си...Прави си сам изводите и ако щеш му вярвай!

Igniter, събуди се... Искали да го изместят от бизнеса със свещи... Къде ме търсиш?! Искат да го изместят, но от едно друго място. Църквата (свещарския бизнес) е просто един чудесен препарат за пране - накисваш си мръсните парички в него и си ги вадиш искрящо чисти. Така ги вижда нещата твоя поп. Можеш да направиш справка с някой плевенчанин. Да - по документи, на хартия - тия хиляди за които говори наистина са от свещи. Де факто - поне 80-90% от тях са дошли от други продажби и са "заприходени" в това перо. И това е видно с просто око - сравни приходите от свещи в периода от преди той да "поеме" бизнеса, с приходите от свещи в периода след като този гениален поп-мениджър го е поел... Ще се изненадаш колко много по-религиозни са станали плевенчани днес в сравнение с плевенчани вчера. Колкото и странно да ти звучи - почнали са да ходят на църква по-често отколкото на кино или бар. Да бе. И понеже всичко това е наистина очеизбождащо (щом цървул като мен е в състояние да го види) - къде намираме твоя поп да си пие кафето? Със съдии, следователи, куки, тикви... Щото в Плевен и те са много, много религиозни. Сутрин и кафето си не пият без попа, от страх да не съгрешат. Сигурно. А според мен - за да си вземат "лекарството" за очите - да не ги боде очеизбождащия бизнес успех на шеметната маркетингова стратегия на попа... Само че на някого дозата се е сторила малка - и ето ти пукотевици край калимявката и край тези, дето го подпират...

Това е толкова в страни от темата, че чак ми е неудобно да го пиша - но ми е и неудобно, че в България все още има хора дето вярват на всичко, щом е казано по телевизията. Но пък на други им е удобно точно така да бъде - и те сигурно искрено се радват на приказки, подобни на твоите...

kicko, metalheart, хубава-лоша църквата - и на мен не ми харесват много неща, ама ако я нямаше - нямаше и нас да ни има ...

колко е населението в Тракия - 50-100 хил. - колкото един/два малки града - и колко православни храма има - 0=нула (без да се брои един параклис...)

и мен много ме дразнят много неща - особено как може да се строи църква на Пампорово ... на центъра на Смолян огромна църква ...

(като населението Смолян няма и 40хил., мин 10хил. не са християни, наум броя и преброих 5 много готини църкви и във всяка една има повече място да си запалиш свещ отколкото в която и да е в Пловдив...)

за разлика от нас (предполагам, че в тази тема са писали християни) мюсулманите "забиват" по една джамия навсякъде където може и без да се оплакват и чудят и търсят пари ...

ами като нямаме грам самосъзнание и после се чудим що ни е зле...

Не съм кой знае колко добър християнин, но все пак съм кръстен в православната вяра и имам уважение и страхопочитание към някои работи... Като говорим за самосъзнание - тази година за пореден път се зарекох, че следващия Великден ще ида да посрещна в най-затънтеното село в региона - и мисля да си удържа на думата. Защо?! Ами защото насред Пловдив - с претенциите му за културен център на България (да - културата включва в себе си религията), станах свидетел на такива селски (в смисъл дърварски, хидромелиораторски и комбайнерски) прояви на връх най-големия православен празник, че нямам думи да ви опиша - още съм втрещен. То не бяха пияни тийнейджъри (абе направо деца), скандиращи цинизми пред храма и по адрес на свещенниците, то не бяха девойки, облечени "точно" като за църковен празник - с полички, почващи на два пръста над пубиса и свършващи на един под него... То не бяха неадекватни изцепки - като примерно младеж, който си търси от кой да си запали свеща и се обръща към теб с думите "Може ли огънчето"(?!?)... То не бяха джебчии и продавачи на свещи... 99% от хората, дошли в ноща пред храма въобще не бяха дошли, за да свидетелстват Възкресението - бяха там просто, за да се покажат... И аз не знам защо - не мога да си отговоря. Нямам против дечицата да си пийнат, нито девойките да демонстрират хубости - но за всяко нещо си има време и място. Да се появиш така в Храм и то на най-големия църковен празник - ми просто не знам колко трябва да ти е акъла... Вярата е ясно, че я нямаш. Във всеки случай - тези хора за мен не са християни. Та там е разликата - мусюлманите "забиват" джамии, защото поддържат вярата си и искат да я наложат, а така наречените "християни" използват вярата си за себепоказване - вижте ме: имам пари за храм на Пампорово, вижте ме: колко съм смирен и кротък, вижте ме: колко към куул... Мен, мен гледайте... И търсят храмовете не заради вярата, жертвата или от каквото и да било религиозно чуство - търсят ги като още един декор за демонстриране на светски блясък и трупане на социален актив...

Дано сте ме разбрали - на мен още ми е трудно да осмисля потреса...

ov3rm4n много се радвам да срещам хора като теб

напълно подкрепям мнението ти...

особено се дразня как се обличат жените/момичетата... един свещеник ми беше казал още преди 6-7 години "Какво са тръгнали да изкушават?... дявола..." Сега умните момичета ще кажат, че ние сме виновни - какво гледаме? - а, аз ще им отвърна ***

(и на училище още от 12годишни ли? от по-малки ли? как ходят само ...

май униформите са добра идея...)

и искам да добавя, че преди 10тина години не беше така... развиваме се...

предполагам, че в тази тема са писали християни

emi ne, az sum antichrist, ama tova ne mi prechi da si imam mnenie za curkvata i "hristianite". Dobre che ne sum krushtavan shtoto i az shtqh da vlezna v tova stado

Аз не съм кръстен никъде, жив безбожник съм. :)

То вяра на сила не идва, нали знаете.

Само искам да кажа, за тия църкви и попове, баси богатите копелета дето са, забогатяват от немотията на хората.

Ov3rm4n и LifeFeel, прави сте, много сте прави, но нито църквата (имам предвид целия клир), нито обществото ни, нито медиите, не показват на по-малките (и на доста по-големите) как да се държат на такива места. Ами то културата на поведение в обществото се възпитава от детската градина още! А у нас такова нещо няма и скоро няма да се появи. Много са ни умни и интилигентни младежите, но от кой да гледат и да се учат на поведение? От сутрешният автобус с който отиват на училище и в него дъни чалгата ли? От изнервените и изпростели от проблеми родители? От екшъните по кабеларката ли?

Ами то като циганите са вече май една трета от народа ни ще вървим и ние по техния манталитет. И автобусните спирки ще са ни изпочупени, и кошчетата ни за боклук ще са смачкани и така нататък. Лично мен ме е срам да развеждам моите колеги и приятели от Австрия и Швейцария по пловдивските улици!

az sum antichrist

Мetalheart, не е ли по-добре да си атеист, отколкото антихрист? Извинявай, нямам нищо против твоите разбирания, но антихрист ми звучи като религиозен човек, който се противопоставя на християнството и това е неговата религия. Атеист, според мен е човек с по-научен и прагматичен поглед на света. Бъркам ли нещо?

tanko vsqka edna twoq duma e vqrna... ne moga da kaja 4e sum takuw 4ovek koito trqa da se pohvali s ne6to no vse pak ako ne sum az cqlata mahala nqma da hodi na curkva... vsi4ki 6te propu6at i 6te stanat 4algadjii i tn i tn... horata koito razbirat na kude otivame sa MNOGO a tezi koito go osuznavat smilat komentiram i pravqt ne6to po vaprosa se broqt na prusti :cry

i ne samo towa... za da se nau4i6 na ne6to trqa da se vslu6a6 v nqkogo... ami i ako roditelite ti sa takiwa ?! togawa kakwo ostava za teb?! :(

emi ne, az sum antichrist, ama tova ne mi prechi da si imam mnenie za curkvata i "hristianite". Dobre che ne sum krushtavan shtoto i az shtqh da vlezna v tova stado

metalheart, единственото ти извинение е че не знаеш за какво говориш... Както обелязах вече - не съм еталон за вярващ и добър християнин. Още по-малко съм фанатик някакъв - фанатиците са болни хора (особено верските). Но смело мога да заявя - да, аз съм част от "стадото" - щом "стадо" за теб е синоним на българския народ... Само да ти припомня (и на poznai), щото май в училище вече не се учи в името на добросъседските отношения - ако не беше тази религия днес щяхме да сме част от европейска Турция, а ако не бяха тези български църкви и български попове - сега щяхме да сме част от северна Гърция, да си пишем на елински и да се наричаме един друг "маляка"... Какво повече да ви кажа?! А да - не си мислете, че днес няма нужда от тази вяра, че днес нищо не ни застрашава с асимилация и обезродяване - огледайте се... Секти - мормони, свидетели разни на Намкойси... Хора, дето по времето когато ние сме превеждали Евангелието на Български са били все още първобитници, които и до днес нямат собствена азбука, а собствен език никога не са имали - днес са дошли да ни "покръстват" в името на "Божията Църква"...

Така че ето това е за мен Българската Православна Църква - родова памет и крепост на нацията... Вярно е, че и сред поповете има мърша и то доста - включително такива, като оня плевенски поп. Но заради бълхата не изгаряме юргана, нали? Или предлагате, понеже чиновниците ни са корумпирани до един, да разтурим държавността и да се върнем към племенните порядки?! Правилно отбелязаха други - каквото паството, такива и пастирите. Всяко стадо си е заслужило водачите... И ако не си променим първо изискванията към самите себе си, а после и изискванията към тези, на които сме дали власт да ни водят - лошо ни се пише.

хм... аз с риск да разпаля теологичен спор и със силно намигване ;) ще споделя едно не съвсем сериозно мнение за религиите въобще (така де, не го приемайте сериозно искам да кажа, бъзик, гъбаркам се, не се вързвайте).

Та значи, преди много много време, когато хората са живели на стада, най-силния е водил стадото/племето, просто защото е можел да набие всеки който му противоречи, най-грубо казано. Обаче този най-силния не е задължително да е бил най-умния... И на някой по-умен, му е дошло на акъла, че може с помощта на знания да получи власт (като не може със сила). Information is power, беше казал някой.... За какви знания става дума ? Ми да речем знания за това кои растения за какво може да се ползват, кои лекуват, кои дрогират и докарват видения, по какви признаци може да се намери вода или дивеч... ей такива едни дребни, но важни за времето си знанийца, които могат да издигнат един малък и незначителен "член на колектива" до един уважаван и почитан, мъдър, знахар/лечител/шаман. "Хитро а ?" Както се казва в рекламата. Издига се малко по-малко нашия човек, трупа знания, уважението и респекта на останалите. Естествено натрупаните знания се пазят ревниво и се предават само на избрания наследник. И се използват за придобиване на повече власт. Колко е лесно само да убедиш невежите, че лично си говориш с боговете, и само ти знаеш какво искат те от тях (да донесат повече месо в "храма", ама да е по-крехко ей !!! боговете всичко виждат !!! и искат от най-доброто !!! аре че ми стърже стомаха бе !).

И така... еволюция... появяват се богатите на сцената. Те не са тъпи, иначе как са станали богати? И те по едно време схващат, че туй религията е голяма далавера бе ! Я да спонсорираме когото трябва, да напише туй онуй, където трябва ще му подшушнем точно какво да пише, за останалото ще го оставим да си развихри фантазията. Ето ти още един начин да управляваме бедните и невежите - ще им казваме какво да правят и какво да мислят, кое е добро и кое е лошо, кое е правилно и кое е грешно.

...

Религията е затвор за мисълта.

Религия ? Не, благодаря, аз предпочитам да съм свободен.

B)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...