BBB Posted April 14, 2004 Share Posted April 14, 2004 Този спор се води от мно-о-ого време и то от капацитети в математиката. Няма единно и 100% прието мнение по въпроса, но като цяло се смята че 0.(9) = 1. Интересно е как тук има хора, които с един два поста разрешиха всичко с невиждан замах. Лично аз мисля че 0.(9) = 1 защото: Ако x и y са реални числа и за ВСЯКО a > 0 е изпълнено y - a < x < y + a , то тогава x = y. Т.е. абсолютно всяко положително число, което си намислите, колкото и малко да е то, ще е по-голямо от разликата между 1 и 0.(9). Това е определение за равенство на две числа, което съм учил по математически анализ. Но все пак всеки си има право на мнение и ако някой не е съгласен, да върви да пренаписва анализа. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GeorgiK Posted April 14, 2004 Share Posted April 14, 2004 Hm...ako x i y sa realni chisla...haide togava x=2, y=3...realni sa nali? a>0...primerno 2...i tova e vyzmojno mai... 3(y) - 2(a) < 2(x) < 3(y) + 2(a) ta v sluchaia opredeleno 1<2<5 i opredeleno 3 ne e ravno na 2 Tazi teoria za parvi pat ia chuvam no zvuchi naludnichavo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Psihara^^ Posted April 14, 2004 Share Posted April 14, 2004 da naistina ne6to krivo ima tuka mai mai... a i vseki si ima pravi na mnenie i spored men e gre6no da se kazva 4e 0,(9) = 1 no naistina e vqrno 4e nqma realno 4islo koeto da e m/u tezi dwete no te vse pak ne sa ravni... Link to comment Share on other sites More sharing options...
BBB Posted April 14, 2004 Share Posted April 14, 2004 Hm...ako x i y sa realni chisla...haide togava x=2, y=3...realni sa nali?a>0...primerno 2...i tova e vyzmojno mai... 3(y) - 2(a) < 2(x) < 3(y) + 2(a) ta v sluchaia opredeleno 1<2<5 i opredeleno 3 ne e ravno na 2 Tazi teoria za parvi pat ia chuvam no zvuchi naludnichavo. За да бъдат равни "x" и "y" условието трябва да е изпълнено за ВСЯКО "а", т.е. НЕ трябва да има стойности на "a", за които то да не е вярно. Това е. Има разлика между ВСЯКО и ПРОИЗВОЛНО, нали? EDIT: пояснявам, така както си го написал неравенството е изпълнено, но то трябва да е изпълнено и при a = 0.01 примерно, а то очевидно не е: 3 - 0.01 = 2.99 3 + 0.01 =3.01 очевидно 2 не попада между двете стойности, така че не се удовлетворяват условията за равенство Е ми ако е налудничаво аз вече казах, пренаписвайте анализа, не съм го измислил аз ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Psihara^^ Posted April 14, 2004 Share Posted April 14, 2004 За разлика от 1/3, ∞ не е число, камо ли пък да е рационално такова. Мисля, че това добре изяснява къде се разминаваме в разбиранията си. За мен (а и не само за мен) 0,(3) (с безброй много тройки) не клони, а е равно на 1/3. Ако някой не е съгласен с твърдението, че 0,(3) и 1/3 са реални числа и че изобщо са числа, да каже. brat moje i da si po golqm ot men... moje i da si po umen ot men no mnogo jelaq da te zatapq! 10/3 bi trebvalo da e ravno na 3.(3) i togaa iska6 da mi kaje6 4e kat sabere6 3+3+3 iska6 da polu4i6 10? pojelavam ti uspeh! ako uspee6 6ti dam telefona na Nobel! ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dragon Slayer Posted April 14, 2004 Share Posted April 14, 2004 dragon ti si v MEGA gre6ka... kakto kazah sposobnostite mi previ6avat akala za twa 6te te oborq! 10x-x NE E 9X 6TOT X E TO4NO 4ISLO TOGAA NQA6 PRAVO DA PRAVI6 KAKWOTO I DA BILO S NEGO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! koito ne e saglasen s men da mi kaje!!!! za6tpt pri uslovie 4e 10x-x = 9x s prosta matematika se razbira 4e ne moje6 da go smetne6 taka 6tot ima6 dadena stoinost za x i nqma6 pravo da preravnqva6 2te strani na uravnenieto koeto ne e uravnenie da se pod4etae twa ne e uravnenie za6tot pri 10x-x=9,9999... - 0,9999...(koeto e ravno na X) nqma6 pravo da vzeme6 edin pat stoinostta na X i edin pat samiq x... A we mom4eta (tova vaji i za Psihara^^) az prosto go prepisah(kakto i Veseo) ne se vprqgaite tolkova we maina! Tuka vav Foruma ne sme se sabrali da se karame ili da osporvame koi e po-dobar matematik... Tuka sme da obsajdame ( i da si gubim vremeto ) A NE da se karame CnoKo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Psihara^^ Posted April 14, 2004 Share Posted April 14, 2004 Е какъв е смисълът някой да се опитва да ги обори при положение, че са верни? По-скоро мога да дам още едно доказателство в подкрепа. За всеки две реални числа a и b може да се намери трето, което да е между тях. За 0.(9) и 1 такова трето число няма, следователно двете представяния се отнасят за едно и също число. ti sam si protivore4i6 ... ne 4e ne6to ama kazva6 4e m/u vseki 2 realni 4isla trqa da ima 3to a m/u 0.(9) i 1 nqma => te ne sa realni ne 4e sa ravni Dragon_slayer prav si brat sajalqam ako peace {} å Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dragon Slayer Posted April 14, 2004 Share Posted April 14, 2004 Mup Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shiro Posted April 14, 2004 Share Posted April 14, 2004 a we s mir ravnobedreni triygylnici ne stavat are vijte mi zadachkata v taq tema i mi kajete kyde e greshkata. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr.Tinkertrain Posted April 14, 2004 Share Posted April 14, 2004 a we s mir ravnobedreni triygylnici ne stavat are vijte mi zadachkata v taq tema i mi kajete kyde e greshkata. Втори опит От произволният триъгълник на чертежа се вижда, че АС>ВС. Нека ъглополовящата на <С пресича АВ в точка К. Тогава имаме отношението АК:КВ=АС:ВС. Тъй като АС>ВС => АК>КВ. Нека S ab пресича АВ в точка S(AS=BS) => точка К лежи на отсечката ВS (АК>КВ). От тук => че ако ъглополовящата на <С пресича S ab в точка Р, то Р е външна точка за триъгълник АВС. И от тук => че поне една от точките М или N ще лежи на продължението на съответната страна и естествено, че MC+AM = NC+BN => AC = BC няма да е вярно!Ако АС<ВС нещата са аналогични. Ми тфа е Link to comment Share on other sites More sharing options...
xb00t Posted April 15, 2004 Share Posted April 15, 2004 *ПЛЯС-ПЛЯС-ПЛЯС* Много умни работи чета тука и ми радвате сърцето и виждам че все още има хора които не ги е заляла гейм вълната (макар че аз познавам не малко интелигентни геймъри . Продължаваите така, а от мен нещо много интересно. Аз пък ви казвам че 0 = безкрайност Интересно, нали? Какво ще стане ако съберете ВСИЧКИ реални числа от числовата ос. ВСИЧКИ включва положителни и отрицателни. Ще стане така че всички те ще се унищожат... (1 + (-1)) + (2 + (-2)) + (3 + (-3)) +... = 0 + 0 + 0 + ... = 0 Повярвахте ли ми? Не? Да? Ами ако променим схемата като изместим с по една цифра напред отрицателните? 0 + 1 + (2 + (-1)) + (3 + (-2)) + (4 + (-3)) + ... = 1+ 1 + 1 + ... или: 0 + (- 1) + ((-2) + 1) + ((-3) + 2) + ((-4) + 3) + ... = (-1) + (-1) + (-1) + ... Както виждате имаме 1 проблем и 3 решения. Нали? Поради тази причина е казано, че сумата на всички реални числя е неопределена. Източник: The Timeless Infinite Universe (статията е дълга, та на който му се чете Link to comment Share on other sites More sharing options...
furiozo Posted April 15, 2004 Share Posted April 15, 2004 0.(9) е равно на 1 и освен тва 0.(3) е равно 1/3 някой капацитет оспорва това? относно триъгълника, както Mr.Tinkertrain каза, грешката е в допускането че симетрала и ъглополовяща се пресичат във вътрешна точка което е невъзможно Link to comment Share on other sites More sharing options...
furiozo Posted April 15, 2004 Share Posted April 15, 2004 обаче като прочетох повечко от темата ми стана мило как от една такава тема можеш да си направиш сметка кои колко полезен товар има в тиквата. салют към DeZoeker към VooDooMaN ... батка не че нещо ма говориш глупости, 0.(3) не е функция а число, число записано в специфичен формат, друг формат за записването на същото число е 1/3. 'клони' ... числата не клонят, клонят редици и функции, числата просто си стоят. 'закръгляне' ... похват неизбежен при практическото прилагане на математиката в реалността ... при чистата идеалистична математика закръгляне няма. Link to comment Share on other sites More sharing options...
blowcow Posted April 15, 2004 Share Posted April 15, 2004 Тъй и тъй сте се разприказвали дайте да си поговорим за графове искате ли ? Знаете ли Теоремата на приятелите.Това най-лесно се показва с чертеж (който нямам и не мога да сложа).Ставаа въпрос за група от приятели(обикновенно като чуете група веднага трабва да се сешате за графове-изврватенното математическо мислене ).Мисля ,че теореамта гласеше че в 1 група от приятели има поне 1 човек който го познават всичките и отделно секи човек познава по 2ма...Най лесно е като си нарисувате 1 триъгълник, и върховете му бъдат АБЦ(А-пеше Б-гешо Ц-смешо )и така се познава с Б и Ц и обратното, но с повече причтели става по трудно(обикновенно групата е от нечетни числа)....хммм едва ли сте разбрали нещо от това което се опитах да обясня надявам се някой да ми помогне за граф Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shiro Posted April 15, 2004 Share Posted April 15, 2004 Da, simetrala i yglopolovqshta na sreshtupolojen ygyl vinagi se presichat v tochka vynshna za triygylnika. Pak mnogo vreme vi otne da se setite Link to comment Share on other sites More sharing options...
Psihara^^ Posted April 15, 2004 Share Posted April 15, 2004 da no v zada4ata e dadeno 4e te se presi4at vuv vutre6na to4ka taka izliza 4e te mogat da se "prise4at" samo ako savpadat i twa staa samo v ravnobedren triugulnik )) ti za twa taka si na4artal 4erteja aaaaa ahahahahahahhhahaahaahah kofti pi4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Psihara^^ Posted April 15, 2004 Share Posted April 15, 2004 furiozo sq 6te ti dokaja 4e 1 ne e ravno na 0.(9) gledai : 1-0,(9)=0,(0) <------- ako bqha ravni nulata nqma6e da e v period... koito mi dokaje obratno 6apka mu svalqm! Link to comment Share on other sites More sharing options...
BBB Posted April 15, 2004 Share Posted April 15, 2004 furiozo sq 6te ti dokaja 4e 1 ne e ravno na 0.( ) gledai :1-0,(9)=0,(0) <------- ako bqha ravni nulata nqma6e da e v period... koito mi dokaje obratno 6apka mu svalqm! Ами то е същото. Какво е според теб 0.(0)? Намисли си някакво число, например 1000. На 1000-та позиция на 0.(0) какво стои? Нула. На 1 000 000 - та позиция също стои нула. На 10^1000 - та позиция - също нула. Е, число, имащо във всичките си позиции 0 какво е? Нула. По-нагледно, опитай се да нанесеш 0.(0) на числовата ос. Къде точно ще го сложиш? Раздели примерно разстоянието между 0 и 1 на един милион и после полученото разстояние на още един милион. Повтори това милиард пъти и след това още 100 милиарда. Колкото и дълго да го правиш, пак ще получиш НЯКАКВО реално разстояние, което е по-голямо от разстоянието между 0 и 0.(0). Изводът? Разстояние между 0 и 0.(0) не съществува, т.е. то не е реално число. А щом не можеш да намериш реално число, което да се намира между дадени две числа, то следва че тези две числа са равни. Така е според мен и според дебелите книги. А ти разбира се имаш право да мислиш и да се съмняваш Успех EDIT: Сетих се за още нещо Числото 5.125 примерно може да се представи така: 5 + 1/10 + 2/100 + 5/1000 Всяка десетична дроб може да се представи от подобен ред, бил той краен или безкраен. А как би представил 0.(0)? 0 + 0/10 + 0/100 + 0/1000 + .... Колко е според теб тази сума? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Psihara^^ Posted April 15, 2004 Share Posted April 15, 2004 ti mai ne useti 4e sam se nabuta ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) to4no de... ti dokaza twa koet az ne bqh zavar6il .. to navsqkude e 0 no ne e nula i ti go dokaza.. blagodarq )))))))))))))))))) tp4no towa mi trqa6e... ima razstoqnie m/u 0 i 0,(0) i to e to4no (0) Link to comment Share on other sites More sharing options...
BBB Posted April 15, 2004 Share Posted April 15, 2004 ti mai ne useti 4e sam se nabuta )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))to4no de... ti dokaza twa koet az ne bqh zavar6il .. to navsqkude e 0 no ne e nula i ti go dokaza.. blagodarq )))))))))))))))))) tp4no towa mi trqa6e... ima razstoqnie m/u 0 i 0,(0) i to e to4no (0) Еее, аз толкова се старах да обясня, а ти ме уби с това изказване. Честно да ти кажа не те разбрах много, но както и да е. Разстояние между 0.(0) и 0 не съществува и следователно двете са равни и това се опитах да покажа в предния си пост, но щом ти харесва да мислиш по различен начин, няма проблеми Важно е купон да става Link to comment Share on other sites More sharing options...
Psihara^^ Posted April 15, 2004 Share Posted April 15, 2004 hahahhaahhaha vajnoto e da ima qko peace... taq tema kat e napisah na daskata pred na6iq klas oneq sa zganaha vseki gleda kat iztrebitel... ama taka e Link to comment Share on other sites More sharing options...
DeZoeker Posted April 15, 2004 Share Posted April 15, 2004 ima razstoqnie m/u 0 i 0,(0) i to e to4no (0) В коментар само ще цитирам две теореми (Фихтенгольц, Г.М., Курс дифференциального и интегрального исчисления, Том I, M., 1969, стр. 21): Лемма 1. Каковы бы ни были два вещественных числа α и β, причём α > β, всегда найдётся рациональное число r, заключённое между ними: α > r > β (а следовательно — бесчисленное множество таких рациональных чисел). Лемма 2. Пусть даны два вещественных числа α и β. Если, какое бы ни взять число e > 0, числа α и β могут быть заключены между одними и теми же рациональными границами s и s': s' ≥ α ≥ s, s' ≥ β ≥ s, разность которых меньше е: s' - s < e то числа α и β необходимо равны. Ако някой се интересува, ще напиша и доказателствата. Peace Link to comment Share on other sites More sharing options...
Psihara^^ Posted April 15, 2004 Share Posted April 15, 2004 dobre bravo.... tezi ne gi bqh 4uval ama az sum o6te malak i mi e prosteno.. btw kude u4i6 i s kakwo DeZoeker a i... v takuw slu4ai pone do kolkot razbiram ot ruski sled 4e i 4.(9)=5 i 4e 5.(9)=6 i tn ... razqsnete mi ako ne sum prav Link to comment Share on other sites More sharing options...
VooDooMaN Posted April 15, 2004 Share Posted April 15, 2004 В коментар само ще цитирам две теореми (Фихтенгольц, Г.М., Курс дифференциального и интегрального исчисления, Том I, M., 1969, стр. 21): Лемма 1. Каковы бы ни были два вещественных числа α и β, причём α > β, всегда найдётся рациональное число r, заключённое между ними: α > r > β (а следовательно — бесчисленное множество таких рациональных чисел). Лемма 2. Пусть даны два вещественных числа α и β. Если, какое бы ни взять число e > 0, числа α и β могут быть заключены между одними и теми же рациональными границами s и s': s' ≥ α ≥ s, s' ≥ β ≥ s, разность которых меньше е: s' - s < e то числа α и β необходимо равны. Ако някой се интересува, ще напиша и доказателствата. Peace Да, това е така, но при ПРИБЛИЖЕНО смятане. Има приближени методи за решаване на множество задачи, за които изрично е поставена дадена точност. Например - метод на Нютон за решаване на системи нелинейни уравнения. Но там си има оценка на ГРЕШКАТА и не можеш по какъвто и да е начин да изказваш тази Лема в твоя защита . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Psihara^^ Posted April 15, 2004 Share Posted April 15, 2004 VooDooMan u r the man... 10x 4e me za6titava6 nadqam se nqkoi da smqta 4e sum prav ina4e qzuk za det pisah i se ma4ih tolkoz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.