KnoppiX Posted April 11, 2004 Share Posted April 11, 2004 А я вижте това Link to comment Share on other sites More sharing options...
basten Posted April 11, 2004 Share Posted April 11, 2004 knopix slu4aq ti e absolutno sushiq kato tozi, koito e raziskvan po-gore...delish na ( a-b ), no tova po zakonite na matematikata e nevazmojno, zashtoto po uslovie a=b i razlikata im e = 0, a ti mislq sam znaesh, 4e na 0 ne se deli! Link to comment Share on other sites More sharing options...
VooDooMaN Posted April 12, 2004 Share Posted April 12, 2004 Именно. Цялата работа е в това "и т.н." Дробта никога не свършва. Но това, че записът е безкраен в единия случай (1,428571428571428571............) и краен в другия - 10/7 съвсем не означава, че между двете не може да се сложи знак за равенство. Не може. Дробта е периодична. Това е рационално (т.е. получено от отношението на две цели) число и не може някъде да се пръкне цифра, която да разруши pattern-а. Кое му е неточното на безкрайния отговор. Защо за да бъде точен трябва да е краен? Нали все пак говорим за периодична дроб. Т'ва не е "корен от две" (ирационално), та да може да бъде предадено като десетична дроб единствено с приближение, но никога с точност. Щом безкрайният отговор е точен я ми дай с точност плюс безкрайност. Ако напиша пак, че 0.(3) клони към 1/3, но не е равно ще се го проченеш ли. Тея неща не се учат в пети клас. Link to comment Share on other sites More sharing options...
member Posted April 12, 2004 Share Posted April 12, 2004 Като се намесят граници на функции и вече не може да се говори за равнство между които и да е числа Link to comment Share on other sites More sharing options...
maddrum Posted April 12, 2004 Share Posted April 12, 2004 Абе я не се е***айте с математика щото като почне тя да прави същото с вас става мн гадно Щото като реши математиката нито успоредните прави са успоредни нито е невъзможно да се вади квадратен корен от отрицателно число. Иди да се оправяш с нея тогава БТВ знаете ли защо няма Нобелова награда за математика? EDIT: @veseo 0.(9) не е равно на 1, защото това със скобите е относителен запис и ако тръгнеш да извършваш някакви действия с това число ти трябва някаде да закраглиш или да го отрежеш след някой знак. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shiro Posted April 12, 2004 Share Posted April 12, 2004 i kvo sq, vseki triygylnik e ravnobedren li ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr.Tinkertrain Posted April 12, 2004 Share Posted April 12, 2004 i kvo sq, vseki triygylnik e ravnobedren li ? Mi glei sq kfo mi idva na akala Ne znam dali to4no oprovergava dadenoto ot teb re6enie, no se pak v 24:00 ne mi sa misli za pove4e.Shte nafarlqm na barzo nqkoi ne6ta. Ta: Ot DOKAZANOTO V TVOQ POST sledva 4e CP leji na simetralata na MN( CM=CN i PM=PN) (1) Triagalnik MNC sa6to e ravnobedren ( <C e ob6t za ABC i MNC => <BAC=<ABC=<NMC=<MNC ) => AB e usporedna na MN => ABNM e ravnobedren trapec =>S ab savpada s S mn (2) Ot (1) i (2) => pr.CP savpada s pr.PS NO v uslovieto e kazano 4e te se PRESI4AT Tfa deto sam go napisal moje da sa palni gluposti,no pone opitah Utre pove4e 6a misla. Link to comment Share on other sites More sharing options...
xb00t Posted April 13, 2004 Share Posted April 13, 2004 БТВ знаете ли защо няма Нобелова награда за математика? Защото съпругата на Алфред Нобел му е изневерявала със виден математик и е било сигурно, че ако има награда в обалста на математиката той щял да я вземе. Т'ва не е базик. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DeZoeker Posted April 13, 2004 Share Posted April 13, 2004 Щом безкрайният отговор е точен я ми дай с точност плюс безкрайност. Ако напиша пак, че 0.(3) клони към 1/3, но не е равно ще се го проченеш ли. Тея неща не се учат в пети клас. За разлика от 1/3, ∞ не е число, камо ли пък да е рационално такова. Мисля, че това добре изяснява къде се разминаваме в разбиранията си. За мен (а и не само за мен) 0,(3) (с безброй много тройки) не клони, а е равно на 1/3. Ако някой не е съгласен с твърдението, че 0,(3) и 1/3 са реални числа и че изобщо са числа, да каже. Link to comment Share on other sites More sharing options...
VooDooMaN Posted April 13, 2004 Share Posted April 13, 2004 За разлика от 1/3, ∞ не е число, камо ли пък да е рационално такова. Мисля, че това добре изяснява къде се разминаваме в разбиранията си. За мен (а и не само за мен) 0,(3) (с безброй много тройки) не клони, а е равно на 1/3. Ако някой не е съгласен с твърдението, че 0,(3) и 1/3 са реални числа и че изобщо са числа, да каже. Ти разбиваш математиката на пух и прах браво. Сега остава да кажеш и че всяка функция, която има асимптоти се слива с тях. Горе долу еквивалентно твърдение. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DeZoeker Posted April 13, 2004 Share Posted April 13, 2004 Ти разбиваш математиката на пух и прах браво. Сега остава да кажеш и че всяка функция, която има асимптоти се слива с тях. Горе долу еквивалентно твърдение. В стила на казаното по-горе - да, слива се - в безкрайността. Не си съгласен, че 0,(3) = 1/3? А какъв друг знак за сравнение би поставил м/у двете числа. Ще кажеш, че не могат да се сравняват, нали? Тогава хем няма да са равни, хем няма да са и неравни. Само че ако и двете са реални числа те или са а) равни помежду си, или б) едното е по-малко/по-голямо от другото. За релация 'клони' при реалните числа, чистосърдечно си признавам, не съм чувал. Съвсем отделен въпрос е, ако не приемаш някое от двете (или пък и двете) за реални числа... @Shiro: На някои чертежи едната от точките (M или N) ми се получава на продължението на съответната страна (а не като вътрешна) и тогава противоречието изчезва... но засега само толкова. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shiro Posted April 13, 2004 Share Posted April 13, 2004 @Mr.Tinkertrain: ot dokazanoto v moq post sledvat dosta hitri raboti, naprimer, che vseki tr-k e ravnobedren Nqkyde po dokazatelstvoto ima greshka (logichno:) - kajete mi kyde e tq Link to comment Share on other sites More sharing options...
VooDooMaN Posted April 13, 2004 Share Posted April 13, 2004 В стила на казаното по-горе - да, слива се - в безкрайността.Не си съгласен, че 0,(3) = 1/3? А какъв друг знак за сравнение би поставил м/у двете числа. Ще кажеш, че не могат да се сравняват, нали? Тогава хем няма да са равни, хем няма да са и неравни. Само че ако и двете са реални числа те или са а) равни помежду си, или б) едното е по-малко/по-голямо от другото. За релация 'клони' при реалните числа, чистосърдечно си признавам, не съм чувал. Съвсем отделен въпрос е, ако не приемаш някое от двете (или пък и двете) за реални числа... @Shiro: На някои чертежи едната от точките (M или N) ми се получава на продължението на съответната страна (а не като вътрешна) и тогава противоречието изчезва... но засега само толкова. Интересно как ще го видиш това сливане в безкрайността. Ами не можеш... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dragon Slayer Posted April 13, 2004 Share Posted April 13, 2004 Misla 4e moito e po-trudni4ko... ( DANO ) sega.... 6te dokajem 4e 0,999...=1 (Tova obache moje da stane samo ako se zeme konkreten "X") Priemame X=0,9999.... x=0,9999... | . (+10) 10x=9,9999... | -X 10x-x=9,9999... - 0,9999...(koeto e ravno na X) 9x=9 | : (+9) x=1 Sledovatelno 0,99999...=1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
VooDooMaN Posted April 13, 2004 Share Posted April 13, 2004 Добре, вие сте математици и явно ви харесва да си пишете глупостите. Напишете и че 3=1, аз ви вярвам и не смятам постовете за тъпи, не ни най-малко. Доказвайте си смешките. Като ги публикуват на http://mathworld.wolfram.com/ ще ви поздравя за откритията. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dragon Slayer Posted April 13, 2004 Share Posted April 13, 2004 az da ne sam nqkuf izkufql matematik we??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted April 13, 2004 Share Posted April 13, 2004 az da ne sam nqkuf izkufql matematik we??? Не се притеснявай - няма кой да те обърка... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dragon Slayer Posted April 13, 2004 Share Posted April 13, 2004 v smisul ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
veseo Posted April 13, 2004 Author Share Posted April 13, 2004 Dragon Slayer само да ти кажа, че точно това е едно от моите* доказателства. Не виждам защо си го писал и ти * мои в смисъл, че аз ги написах тук, не си приписвам никакви права Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dragon Slayer Posted April 13, 2004 Share Posted April 13, 2004 Maliii verno we ( wops ) az kat gledam 0,(9) ... SRY TOVA NAISTINA TI SI GO PREPISAL.....ama ot kade??? ( az ot Blizzard ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
GeorgiK Posted April 13, 2004 Share Posted April 13, 2004 Eh Enev...kak vazproizvede moita misal samo...to taka i taka sym ostavil misleh da se ne obajdam ama ti presazdade moita pozicia ta sega da si kaja che i az taka... Da se opravia sveta. Shte mina bez bezumni dokazatelstva protivorechashti na ochevidnoto. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shiro Posted April 14, 2004 Share Posted April 14, 2004 huu ae vijte tova za triygylnika i mi kajete kyde e greshkata wee Link to comment Share on other sites More sharing options...
Psihara^^ Posted April 14, 2004 Share Posted April 14, 2004 imam vazmojnostta da se pohvalq 4e sum laureat po matematika za 2001 godina taka 4e iskam i az da se vkliu4a... ne iskam da te razo4arovam veseo ama 1/3 ne e 0,(3) za6tot nakraq ima edna chetvorka i tq ne e ot zakruglqne... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Psihara^^ Posted April 14, 2004 Share Posted April 14, 2004 Misla 4e moito e po-trudni4ko... ( DANO ) sega.... 6te dokajem 4e 0,999...=1 (Tova obache moje da stane samo ako se zeme konkreten "X") Priemame X=0,9999.... x=0,9999... | . (+10) 10x=9,9999... | -X 10x-x=9,9999... - 0,9999...(koeto e ravno na X) 9x=9 | : (+9) x=1 Sledovatelno 0,99999...=1 dragon ti si v MEGA gre6ka... kakto kazah sposobnostite mi previ6avat akala za twa 6te te oborq! 10x-x NE E 9X 6TOT X E TO4NO 4ISLO TOGAA NQA6 PRAVO DA PRAVI6 KAKWOTO I DA BILO S NEGO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! koito ne e saglasen s men da mi kaje!!!! za6tpt pri uslovie 4e 10x-x = 9x s prosta matematika se razbira 4e ne moje6 da go smetne6 taka 6tot ima6 dadena stoinost za x i nqma6 pravo da preravnqva6 2te strani na uravnenieto koeto ne e uravnenie da se pod4etae twa ne e uravnenie za6tot pri 10x-x=9,9999... - 0,9999...(koeto e ravno na X) nqma6 pravo da vzeme6 edin pat stoinostta na X i edin pat samiq x... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Psihara^^ Posted April 14, 2004 Share Posted April 14, 2004 1vo me izvinete 4e ne editvam ama taka posta mi stava mnogo dulug i o6te ne6to koeto qvno vi e obqgnalo osven 4e i dwete sa absolutno gre6ni 0,(9) се приема за 0,9 в период x = 0,(9) 10х = 9,(9) 10х - х = 9,(9) - 0,(9) 9х = 9 х = 1 => 0,(9) = 1 x = 0,(9) х = 1 ti ne si gospod nito re6ava6 kvadratno uravnenie za da dava6 2 stoinosti za x imam v predvid 4e ti smenq6 po tozi na4in stoinostta na X i go pravi6 kato neizvestno a gore izri4no pi6i 4e x = 0,(9) i v takuw slu4ai pokazvam za da ne kajete 4e sum tup : 9 po x koeto e 9 po 0.(9) are smqtai go.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.