Jump to content
BulForum.com

0,999999... = 1?

veseo

Recommended Posts

• Replies 110
  • Created
  • Last Reply

knopix slu4aq ti e absolutno sushiq kato tozi, koito e raziskvan po-gore...delish na ( a-b ), no tova po zakonite na matematikata e nevazmojno, zashtoto po uslovie a=b i razlikata im e = 0, a ti mislq sam znaesh, 4e na 0 ne se deli!

Именно. Цялата работа е в това "и т.н." Дробта никога не свършва. Но това, че записът е безкраен в единия случай (1,428571428571428571............) и краен в другия - 10/7 съвсем не означава, че между двете не може да се сложи знак за равенство.

Не може. Дробта е периодична. Това е рационално (т.е. получено от отношението на две цели) число и не може някъде да се пръкне цифра, която да разруши pattern-а.

Кое му е неточното на безкрайния отговор. Защо за да бъде точен трябва да е краен? Нали все пак говорим за периодична дроб. Т'ва не е "корен от две" (ирационално), та да може да бъде предадено като десетична дроб единствено с приближение, но никога с точност.

Щом безкрайният отговор е точен я ми дай с точност плюс безкрайност. Ако напиша пак, че 0.(3) клони към 1/3, но не е равно ще се го проченеш ли. Тея неща не се учат в пети клас.

Абе я не се е***айте с математика щото като почне тя да прави същото с вас става мн гадно :)

Щото като реши математиката нито успоредните прави са успоредни нито е невъзможно да се вади квадратен корен от отрицателно число. Иди да се оправяш с нея тогава:)

БТВ знаете ли защо няма Нобелова награда за математика?

EDIT: @veseo 0.(9) не е равно на 1, защото това със скобите е относителен запис и ако тръгнеш да извършваш някакви действия с това число ти трябва някаде да закраглиш или да го отрежеш след някой знак.

i kvo sq, vseki triygylnik e ravnobedren li ?

Mi glei sq kfo mi idva na akala :) Ne znam dali to4no oprovergava dadenoto ot teb re6enie, no se pak v 24:00 ne mi sa misli za pove4e.Shte nafarlqm na barzo nqkoi ne6ta. Ta:

Ot DOKAZANOTO V TVOQ POST sledva 4e CP leji na simetralata na MN( CM=CN i PM=PN) (1)

Triagalnik MNC sa6to e ravnobedren ( <C e ob6t za ABC i MNC => <BAC=<ABC=<NMC=<MNC )

=> AB e usporedna na MN

=> ABNM e ravnobedren trapec

=>S ab savpada s S mn (2)

Ot (1) i (2)

=> pr.CP savpada s pr.PS

NO v uslovieto e kazano 4e te se PRESI4AT :wir

Tfa deto sam go napisal moje da sa palni gluposti,no pone opitah :D

Utre pove4e 6a misla.

БТВ знаете ли защо няма Нобелова награда за математика?

Защото съпругата на Алфред Нобел му е изневерявала със виден математик и е било сигурно, че ако има награда в обалста на математиката той щял да я вземе. :) Т'ва не е базик.

Щом безкрайният отговор е точен я ми дай с точност плюс безкрайност. Ако напиша пак, че 0.(3) клони към 1/3, но не е равно ще се го проченеш ли. Тея неща не се учат в пети клас.

За разлика от 1/3, ∞ не е число, камо ли пък да е рационално такова.

Мисля, че това добре изяснява къде се разминаваме в разбиранията си. За мен (а и не само за мен) 0,(3) (с безброй много тройки) не клони, а е равно на 1/3.

Ако някой не е съгласен с твърдението, че 0,(3) и 1/3 са реални числа и че изобщо са числа, да каже.

За разлика от 1/3, ∞ не е число, камо ли пък да е рационално такова.

Мисля, че това добре изяснява къде се разминаваме в разбиранията си. За мен (а и не само за мен) 0,(3) (с безброй много тройки) не клони, а е равно на 1/3.

Ако някой не е съгласен с твърдението, че 0,(3) и 1/3 са реални числа и че изобщо са числа, да каже.

Ти разбиваш математиката на пух и прах браво. Сега остава да кажеш и че всяка функция, която има асимптоти се слива с тях. Горе долу еквивалентно твърдение.

Ти разбиваш математиката на пух и прах браво. Сега остава да кажеш и че всяка функция, която има асимптоти се слива с тях. Горе долу еквивалентно твърдение.

В стила на казаното по-горе - да, слива се - в безкрайността.

Не си съгласен, че 0,(3) = 1/3? А какъв друг знак за сравнение би поставил м/у двете числа. Ще кажеш, че не могат да се сравняват, нали? Тогава хем няма да са равни, хем няма да са и неравни. Само че ако и двете са реални числа те или са а) равни помежду си, или б) едното е по-малко/по-голямо от другото. За релация 'клони' при реалните числа, чистосърдечно си признавам, не съм чувал.

Съвсем отделен въпрос е, ако не приемаш някое от двете (или пък и двете) за реални числа...

@Shiro: На някои чертежи едната от точките (M или N) ми се получава на продължението на съответната страна (а не като вътрешна) и тогава противоречието изчезва... но засега само толкова.

@Mr.Tinkertrain: ot dokazanoto v moq post sledvat dosta hitri raboti, naprimer, che vseki tr-k e ravnobedren :) Nqkyde po dokazatelstvoto ima greshka (logichno:) - kajete mi kyde e tq

В стила на казаното по-горе - да, слива се - в безкрайността.

Не си съгласен, че 0,(3) = 1/3? А какъв друг знак за сравнение би поставил м/у двете числа. Ще кажеш, че не могат да се сравняват, нали? Тогава хем няма да са равни, хем няма да са и неравни. Само че ако и двете са реални числа те или са а) равни помежду си, или б) едното е по-малко/по-голямо от другото. За релация 'клони' при реалните числа, чистосърдечно си признавам, не съм чувал.

Съвсем отделен въпрос е, ако не приемаш някое от двете (или пък и двете) за реални числа...

@Shiro: На някои чертежи едната от точките (M или N) ми се получава на продължението на съответната страна (а не като вътрешна) и тогава противоречието изчезва... но засега само толкова.

Интересно как ще го видиш това сливане в безкрайността. Ами не можеш...

Misla 4e moito e po-trudni4ko... ( :lol: DANO :lol: )

sega.... 6te dokajem 4e 0,999...=1 B)

(Tova obache moje da stane samo ako se zeme konkreten "X")

Priemame X=0,9999....

x=0,9999... | . (+10)

10x=9,9999... | -X

10x-x=9,9999... - 0,9999...(koeto e ravno na X)

9x=9 | : (+9)

x=1

Sledovatelno 0,99999...=1 :lol: :woot :)

:P :P :P

Добре, вие сте математици и явно ви харесва да си пишете глупостите. Напишете и че 3=1, аз ви вярвам и не смятам постовете за тъпи, не ни най-малко. Доказвайте си смешките. Като ги публикуват на http://mathworld.wolfram.com/ ще ви поздравя за откритията.

Dragon Slayer само да ти кажа, че точно това е едно от моите* доказателства. Не виждам защо си го писал и ти :)

* мои в смисъл, че аз ги написах тук, не си приписвам никакви права :)

Eh Enev...kak vazproizvede moita misal samo...to taka i taka sym ostavil misleh da se ne obajdam ama ti presazdade moita pozicia ta sega da si kaja che i az taka... Da se opravia sveta. Shte mina bez bezumni dokazatelstva protivorechashti na ochevidnoto.

Misla 4e moito e po-trudni4ko... ( :lol: DANO  :lol: )

sega.... 6te dokajem 4e 0,999...=1  B)

(Tova obache moje da stane samo ako se zeme konkreten "X")

Priemame X=0,9999....

x=0,9999... | . (+10)

10x=9,9999... | -X

10x-x=9,9999... - 0,9999...(koeto e ravno na X)

9x=9 | : (+9)

x=1

Sledovatelno 0,99999...=1        :lol:  :woot  :)

:P  :P  :P

dragon ti si v MEGA gre6ka... kakto kazah sposobnostite mi previ6avat akala za twa 6te te oborq! 10x-x NE E 9X 6TOT X E TO4NO 4ISLO TOGAA NQA6 PRAVO DA PRAVI6 KAKWOTO I DA BILO S NEGO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

koito ne e saglasen s men da mi kaje!!!! za6tpt pri uslovie 4e 10x-x = 9x s prosta matematika se razbira 4e ne moje6 da go smetne6 taka 6tot ima6 dadena stoinost za x i nqma6 pravo da preravnqva6 2te strani na uravnenieto koeto ne e uravnenie da se pod4etae twa ne e uravnenie za6tot pri 10x-x=9,9999... - 0,9999...(koeto e ravno na X) nqma6 pravo da vzeme6 edin pat stoinostta na X i edin pat samiq x...

1vo me izvinete 4e ne editvam ama taka posta mi stava mnogo dulug i o6te ne6to koeto qvno vi e obqgnalo osven 4e i dwete sa absolutno gre6ni :)

0,(9) се приема за 0,9 в период

x = 0,(9)

10х = 9,(9)

10х - х = 9,(9) - 0,(9)

9х = 9

х = 1

=> 0,(9) = 1

x = 0,(9)

х = 1 ti ne si gospod nito re6ava6 kvadratno uravnenie za da dava6 2 stoinosti za x :) imam v predvid 4e ti smenq6 po tozi na4in stoinostta na X i go pravi6 kato neizvestno a gore izri4no pi6i 4e x = 0,(9) i v takuw slu4ai pokazvam za da ne kajete 4e sum tup : 9 po x koeto e 9 po 0.(9) are smqtai go....

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...