ShitHappen Posted March 2, 2009 Share Posted March 2, 2009 Под windows ползвам Enterprise Architect , но за сега апликацията не може да се подкара под Linux , какъв UML тоол ползвате вие ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted March 2, 2009 Share Posted March 2, 2009 Rational Software гледах някъде, че са пуснали версия на Розата и за Linux... check it out EDIT: Подозирам, че не си задал въпроса си в правилния форум , и едва ли някой (още повече ползващ и линукс) ще ти отговори на тази тема. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ShitHappen Posted March 2, 2009 Author Share Posted March 2, 2009 Благодаря много за отговора , ще разгледам продукта . П.П. Не мисля така , въпроса е зададен към определена група хора . Ти си един пример за това ,че мога да получа отговор Поздрави. Link to comment Share on other sites More sharing options...
karaman Posted March 2, 2009 Share Posted March 2, 2009 http://www.koffice.org/kivio/ http://argouml-downloads.tigris.org/argouml-0.26.2/ http://uml.sourceforge.net/download.php http://live.gnome.org/Dia колега, виртуална машина с виндоус няма ли да ти реши проблема! Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted March 3, 2009 Share Posted March 3, 2009 http://live.gnome.org/Dia/ - две ръце за Диа... особено като й добавиш http://tedia2sql.tigris.org/ ако ще я ползваш за проектиране на бази данни. Tedy много странни изказвания вкарваш на моменти... айде обясни ми защо хора ползващи Линукс да не ползват UML и инструменти за него... патентовано е от Майкрософт ли? Софтуер се проектира и пише само за и под Уиндоус? Или ползващите Линукс са тъпи и ограничени и не знаят що е то UML? Кое от трите? За твое сведение аз използвам Линукс и UML под Линукс. http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_UML_tools Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted March 3, 2009 Share Posted March 3, 2009 Много се впрягаш и вкарваш думи в устата ми, където не им е мястото. Пропуснал си най-елементарното предположение, базирано на други подобни теми тук - лично моето впечатление е, че програмистите тук като цяло са доста малко, също и темите, пуснати в тази насока, са малко и нерядко оставащи без кой знае какво развитие. А коментарът ми в скобите беше по повод, че програмистите за Windows като цяло са повече, предвид по-голямото разпространение на тази OS. Например - цитирам: "айде обясни ми защо хора ползващи Линукс да не ползват UML и инструменти за него" Покажи ми КЪДЕ съм написал подобна глупост?! Но трябва ли за всеки коментар, който написвам, да написвам и още по 5 изречения за да пояснявам защо така съм коментирал, как съм стигнал до това заключение, и за всяко пояснение да се разпалва едва ли не серия от коментари и глупости? Удовлетворява ли те този отговор? Това дали хората, ползващи линукс са тъпи и ограничени, ти го каза, аз изобщо не съм имал това предвид, защо ти хрумна точно това, не знам, нито пък закакво настръхна толкова на тема линукс и тъпи хора. ov3rm4n, честно, на моменти си ми много странен в реакциите си, трябва да намалиш малко работата и напрежението, на което си подложен. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted March 3, 2009 Share Posted March 3, 2009 Ами защото "и едва ли някой (още повече ползващ и линукс) ще ти отговори на тази тема." казва точно това според мен, Tedy... Радвам се, че не съм те разбал правилно. Реагирах остро, защото ми е писнало от изказвания в стил "Линукс не става за чеп и тези дето ползват Линукс също"... Най-малко пък от теб очаквам такава повърхностна позиция... та за това... Тук има доста хора занимаващи се с програмиране. Не са от най-активните, но ако могат да помогнат и темата им е интересна - правят го. Не подценявай материала (освен ако не се казваш Бойко) Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted March 3, 2009 Share Posted March 3, 2009 Трябва да си сменя аватара аз... Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted March 3, 2009 Share Posted March 3, 2009 На мене пък ми е много любопитно защо ти е да правиш UML диаграми. Колкото пъти съм се занимавал в крайна сметка е било излишно и общо взето пълна загуба на време. Иначе точно Rational Rose съм чувал че е най-добрия продукт в областта. Линукс не става за чеп и тези дето ползват Линукс също Има нещо верно :P :P :P :P :P :P :P Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted March 3, 2009 Share Posted March 3, 2009 На мене пък ми е много любопитно защо ти е да правиш UML диаграми. Колкото пъти съм се занимавал в крайна сметка е било излишно и общо взето пълна загуба на време. документацията е хубаво нещо и никога не е загубено време, вярвай ми. особено ако се сблъскаш челно с нещо, правено преди десет години от някой си, и трябва да го поддържаш, оптимизираш, поправяш или ъпгрейдваш... ако няма добра документация, не ти остава голям избор освен да го заебеш и да напишеш наново всичко с всички последствия по прилагане и налагане в практиката на новото решение... много по-голяма загуба на време. в такава ситуация би оценил по достойнство и прости драсканици на салфетка, намерени случайно в дъното на някое чекмедже, камо ли хубави и спретнати UML диаграми да имаш на разположение. Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted March 3, 2009 Share Posted March 3, 2009 За добра документация и прилични коментари в кода съм съгласен. Казвам прилични защото не се и надявам на повече, а изобщо и не искам да си помислям за self-documenting историите на по-новите среди където с XML описваш въпросната функция какво прави, кой параметър защо е и какво трябва да има и прочее. Последното ако го има скачам от радост... стига да са правилни защото съм виждал мърляви изпълнения където донякъде нещата са правени като хората после са дошли индийците и са мазали отгоре без дори да си правят труда да променят коментарите които в половината случаи после са грешни и заблуждават... Както каза - документация ако ще на салфетка е полезна, документация колкото и оскъдна ако е на обикновен текстов файл да опише горе-долу какво и как се прави с малко коментари е перфектно. UML е някак изхвърляне. Не казвам че не е хубаво да има но усилието за правенето е многократно по-голямо и не помага чак толкова, колкото добре написан текстов файл. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ShitHappen Posted March 3, 2009 Author Share Posted March 3, 2009 Благодаря за предложенията ,но ви моля да не превръщаме темата в спор ! На въпроса на дядо Мраз , когато работя с точно определени хора в един офис , с бюра един до друг не ни трябват диаграми , най-много да се начертае нещо на лист и след това да се напише . Aз смятам ,че кодът е най-добрият документ който един софтуерен разработчик ( не случайно не използвам думата програмист ) , защото всичко останало може да е Out of date . Но да начертаеш диаграма за някой който не познава кода ти и не е работил в разработването му е голям плюс , тъй като той няма да гледа детайли на ниско ниво , а ще може да погледне по-абстрактно на нещата ( това помага и на човека който прави диаграмите ( много често се стига до по-добър дизайн ) ) . Това мнение е мое , разбира се , всеки има свое по въпроса Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted March 3, 2009 Share Posted March 3, 2009 Да начертаеш диаграми да. Но UML.... come on . Съгласен съм с Дядомраз, макар че първоначално не исках да се издавам какво мисля . Що не пробваш MS Visio, а за линукс сигурно също бъка от софтуери за диаграми. UML... ясно е че доста критики търпи тва чудо. Освен ако не разработваш някакъв много голям проект, да се мъчиш с тая помия, а и другите, за които правиш диаграмите, помисли дали изобщо ти е нужно. Не ми казвай, че за някакъв малък до средно голям пхп сайт или система, ти трябва UML.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted March 3, 2009 Share Posted March 3, 2009 Aз смятам ,че кодът е най-добрият документ който един софтуерен разработчик .... Хем е така хем не е. Не можеш да разбереш как работи някоя система като цяло, която има повече от 10,000 реда код. Просто е абсурд да го изчетеш целия. Затова малко документация би било добре при всички положения, особено за малко по-големи проекти. Но да начертаеш диаграма за някой който не познава кода ти и не е работил в разработването му е голям плюс... Съгласен съм, но пак стигаме до момента че е излишен overhead повечето време и едно кратко текстово файлче с няколко диаграми към него за някой и друг процес ще даде повече информация от чертането на UML диаграми. Добра UML диаграма е много хубаво да има само че правенето и е съизмеримо с правенето на половината от програмата. Между другото генерирал съм диаграми с Rational Rose на относително не-голяма база данни (към 40-50 таблици) и честно казано обърках се повече Много интересно изглеждаше но при опит да я разгадая ме заболя глава. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.