Jump to content
BulForum.com

Наградите "Кирил Методи и брат му"

Recommended Posts

Видене, в мерената реч много неща са позволени ;)

Айде сега, МОООЛЯ, посочи пример в не мерена реч, когато народ се явява като име! Пак казвам - Моооля....

• Replies 1.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

On 2/4/2016 at 6:31 PM, PSYCHOSIS said:

Да, точно това искам да обясниш :) Но не с твои думи, а с конкретното правило, тъй като тези неща не опират до интерпретация. След това ще ти се извиня и ще млъкна. Но щом излиташ, здраве да е. Това също е вариант за изход от ситуация.

Да ми се извиняваш за какво??? Като спомена интерпретация - бих искал да знам твоята каква е в случая. Знаеш, че ти вЕрвам.  

On 2/4/2016 at 6:31 PM, gado said:

Видене, в мерената реч много неща са позволени ;)

Айде сега, МОООЛЯ, посочи пример в не мерена реч, когато народ се явява като име! Пак казвам - Моооля....

Ти пък сега откъде тръгна и къде отиде?

On 2/4/2016 at 6:36 PM, RaptoR said:

Да ми се извиняваш за какво??? Като спомена интерпретация - бих искал да знам твоята каква е в случая. Знаеш, че ти вЕрвам.  

Ти пък сега откъде тръгна и къде отиде?

Ми... Щото намеси дедо Вазов по едно време, па се пънеш, че НАРОД можело да се използва като име в не мерена реч и следователно трябвало да се спазва правилото за имената...

Та не, че нещо... Ама наистина ми стана интересно като как би изглеждал израз, в който НАРОД е име? Ей за това те и помолих по-горе да посочиш пример.

В случая по моето скромно мнение имаме т.нар. събирателно конкретно съществително, което обаче има елемент на собственост. 

On 2/4/2016 at 6:36 PM, RaptoR said:

Ако се окаже, че упорствам за нещо, за което не съм прав, разбира се, че ще се извиня. Най-малкото от срам, че съм се държал като магаре :)

Ето моята интерпретация. Думата "народ" е съществително нарицателно, следователно за нея се прилагат съответните обичайни правила за членуване. Не съм запознат с правило, според което при някакви обстоятелства тя се третира като съществително собствено. Не казвам, че няма такова правило, а че не знам дали има. Точно поради тази причина те призовах да го посочиш, но ти реши да бъдеш "над нещата". 

Фактът, че е събирателно съществително, не я прави по-специална. Отбор, ансамбъл, парламент и много други думи също са събирателни съществителни и също не са по-специални. Не съм запознат с правило, което им придава "елемент на собственост", каквото и да означава това. Може и да има, посочи го.

Твой ред е :)

Edited by PSYCHOSIS

Отивам в някакво заведение Енджой, тъй като един от най-добрите ми приятели е забременил жена, която медицински уж не може да бъде забременена. 

Та явно различно възприемаме думичката "народ".  

On 2/4/2016 at 7:13 PM, RaptoR said:

Та явно различно възприемаме думичката "народ".  

Що.. Ти според кой речник я възприемаш?

Аз пък от известно време си мисля разни работи... Мисля си например, че никой от нас не е Владко Мурдаров, така че няма как да имаме 100%-ви познания за собствения си език и по тази причина си мисля, че всъщност Виден може и да е прав в казуса, пък макар и с вероятност 0.01%...или пък просто да е стоял прав докато е писал постовете, но да приемем, че е прав по един или друг начин. Обаче си мисля и друго - примерно аз ако съм на неговото място и тръгна да твърдя каквото и да е...и колкото и да съм убеден в правотата си, дотам, че чак да си заложа апартамента за каузата...ако от другата страна ми скокнат 5 човека, всички с противоположно твърдение, най-малкото в мен ще се прокрадне нотка съмнение аджеба...дали пък точно в този случай не бъркам случайно... :hmmm:

On 2/4/2016 at 3:47 PM, plameni said:

Да спориш с RaptoR е все едно да играеш шахмат с... гълъб. Той ще събори всички фигури, ще се изсере върху дъската и ще отлети да се хвали пред всички как те е направил на идиот.

10426713.gif

On 2/4/2016 at 3:12 PM, RaptoR said:

Дотук добре - я да видим къде е народЪТ. 

Сериозно - тъпи ли сте - или на тъпи се правите? Некадърен на улицата - некадърен и в тетрадката...

http://knigite.bg/vibration.php?id=253

Стана ми много интересно и с нетърпение ще очаквам следващите 2 - 3 страници  :laughing:  :grin:  :popcorn:

Следващата стъпка е да поканим проф. Владко Мурдаров - който бе споменат тук от Пламен, за да може да внесе яснота и да видим дали за пръв път в историята на човечеството, Виден ще падне по гръб и ще признае поражение или ще е поредната партия шах - описана толкова добре от plameni (поздравления)  :notify:

P.S. Пламен ми вкара мухата, та се позамислих малко (нищо, че съм и аз от онези - "тъпите", както каза Виден), та... има ли шанс той да спори, защото познава човек, който живее в близост до паметника и който е кръстен със странно име - Народ Иванов например. Защото има хора със странни имена: Уржум Луланков, Автономка Шестакова, Веселазасмяна Тодорова, Винету Келешев, Кимирсен Зенгиров и много други.

Та може този човек, Народ Иванов, който е приятел на Виден, да са интервюирали и за него да е статията.

Пламене, защо пусна тази нотка на съмнение...   :unhappy:

On 2/4/2016 at 3:47 PM, plameni said:

Да спориш с RaptoR е все едно да играеш шахмат с... гълъб. Той ще събори всички фигури, ще се изсере върху дъската и ще отлети да се хвали пред всички как те е направил на идиот.

Хахахаха, егати веселбата била в тази тема, как съм я пропуснал. :lol:  :popcorn:

On 2/5/2016 at 7:16 AM, TAZ said:

Следващата стъпка е да поканим проф. Владко Мурдаров - който бе споменат тук от Пламен, за да може да внесе яснота и да видим дали за пръв път в историята на човечеството, Виден ще падне по гръб и ще признае поражение или ще е поредната партия шах - описана толкова добре от plameni (поздравления)  :notify:

Онова удебеленото - може би в някой друг живот, а засега трябва да се задоволиш само с онова оцветеното. :laughing1:   20b0f7f706a7f17d.jpg

• 3 weeks later...
  • 2 weeks later...

НЯМА ПО- ВЕЛИК НАРОД И СТРАНА ОТ БЪЛГАРИЯ ТОВА Е ПЪРВАТА И ЕДИНСТВЕНА СТРАНА В ЕВРОПА ЛПЯТО ИМА ДЪРЖАВНОСТ ВЕЧЕ ПОВЕЧЕ ОТ 1300 ГОДИНИ И АТРАНА КПЯТО ЗА ВСИЧКИТЕ ГОДИНИбНЕ ЕБСМЕНЯЛА ИМЕТО ОТ СЪЗДАВАНЕТО СИ ДО ДЕН ДНЕШЕН

Без коментар.

On 3/4/2016 at 6:30 AM, PSYCHOSIS said:

Без коментар.

Това се нарича - "на гол тумбак - чифте пищови". Драска патриотични фрази, ама така ги драска, че човек да го хване срам, докато ги чете, но пък за сметка на това - подсилва патриотизма си с включен 'капс лок'...не знам защо някои хора толкова го обичат тоя бутон... :online2long:

П.П. Между другото и тука си имаме един подобен патриот, но той поне не пише само с главни букви. ;)

• 3 weeks later...
  On 3/14/2016 at 10:53 AM, Rumbata said:

......

Това ми се вижда малко фотошопирано (не стои като напечатано на лист, а като добавено върху фона след това).

А аз да попитам - на кой сайт трябва да вярвам: на този или този?

Абе аз знам как се пише думата, но въпросът ми беше по-скоро как е възможно в специализиран онлайн правописен речник да се получи такова разминаване.

• 4 weeks later...
  • 2 weeks later...