Jump to content
BulForum.com

Microsoft Virtual PC 2007 SP1

ov3rm4n

Recommended Posts

Microsoft Virtual PC 2007 SP1

впечетления?

в една фирма използват тъп допотопен румънски софтуер, който не работи добре с Виста.

и сега съм пред дилемата

1. да доунгрйедна Вистата до ХР

2. да инсталирам ХР в Microsoft Virtual PC 2007 SP1 под Виста и от там да си работят на тъпия софтуер.

та някой да каже как се дръжи това под Виста с инсталиран вътре ХР.

Не съм запознат със Microsoft Virtual PC, но предвид, че софтуера работи под XP, би трябвало да работи и под Vista. В повечето случай некадърно написани програмки запалват като се стартират с опцията "Run as administrator". Отговорът ми не е на въпроса ти, но може би е решение на проблема. :)

Последно като го гледах беше пълна скръб и VMWare беше по-добре, но ако няма друго - и VPC става все пак. Не знам колко машини ще трябва да downgrade-ваш и оделно дали имаш драйвери за XP че другия педалски номер е да има драйвери само за Vista, но аз бих предпочел този вариант.

THE STORM представа си нямаш колко е тъп тоя румънски софтуер... не е тъп, а тъп... ама не, не - тъп! не просто тъп. А тъп! Номера с рън опшъните го минахме - не е бава. Всичко е опитано, вервай ми. Такива лайна няма. А струват 3000 лева...

djadomraz и на мен даунгрейда ми е по- на сърце. хем ще се оттърва от Вистата. няма проблем с драйвърите, но трябва да се представят на клиента всички алтернативи. Много боли като му кажеш, че трябва да си заебе лъскавата Виста и да се върне на ХР.

другия педалски номер е да има драйвери само за Vista, но аз бих предпочел този вариант.

Много от драйверите които са за Виста стават и за ХР. Има начин да се "екстрактнат" и да се инсталират на ХР. Това е за случаите когато производителя предлага драйвери само за Виста.

Много боли като му кажеш, че трябва да си заебе лъскавата Виста и да се върне на ХР.

На мен ми идва прекалено лъскава... иначе има и по-кофти вариант - да трябва да работи под 98 защото съм виждал и подобни програми които бърникат по серийните портове по начин по който XP-то ги бие през ръцете.

При vmware има една препоръчителна подробност, че Workstation вариантите, бидейки 'по-натруфени' от ESX сървър версиите, не са за 24/7 ползване и не могат да гарантират същата стабилност.

В този дух, ако при VPC, бидейки безплатен (макар че и vmware имаше някаква free версия), има подобно нещо, че не е препоръчително да се ползва за критични неща дълго време, може да не става в случая.

Вярно, аз съм ползвал vmware workstation и към 2-3 дни без спиране, но това нищо не означава.

Аз лично не виждам причина VPC да не върви добре на Vista, особено ако е упоменато в requirements-ите.

Само ще трябва да се обясни overhead-a на цяла OS на машините, само заради една програма :) .

На мен ми идва прекалено лъскава...

Vista-та ли?

Какво ѝ е лъскавото за вас не знам, аз ползвам Аеро заради 2-3 нещица, които изглеждат по-добре, просто по-тънък тайтълбар на прозорците, по-градиентен таскбар, липса на текст на Старт-а, и това е общо взето, ако това е лъскаво.. :)

А струват 3000 лева...

А виждал ли си СЧЕТОВОДНА програма (тия я водеха с гръмкото ЕРП система само че си беше баш счетоводство с малко повечко екстри) която струва 18,000 евро + поддръжка от 1 минимална работна заплата на работна станция + не знам колко беше тарифата на час за поддръжка и отделно имаше тарифа при обаждане по телефона при проблеми. Да не вадя ценовата им листа че ми стана лошо като сметнах средно по колко пари искаха да смъкнат от един мой клиент и то на месец. Същия който преди ми беше изръсил че $5000 за разработка са много.

VPC върви на Виста хост - проверил съм изискванията...

Той по-подходящ според мен не за друго, ами защото все пак нали се явява нативно майкрософтско прирожение (колко е майкрософтско е друга тема, колкото и всичко останало е майкрософтско) та се подразбира, че би се разбирало по-добре и с хост ОС-а и с виртуалната ОС...

О, виждал съм... румънските редки лайна за които говоря са именно ЕРП, счетоводно ориентиран... напълно възможно е да говорим и за един и същи лайновоз.

О, виждал съм... румънските редки лайна за които говоря са именно ЕРП, счетоводно ориентиран... напълно възможно е да говорим и за един и същи лайновоз.

<offtopic>Не, този е варненски и изглеждаше прилично но не бих казал че си струва парите по никакъв начин. </offtopic>

А да знаете какъв е фън с Офис пакета при даунгрейд на Виста... ей ся говорих с Майкрософт. Щото нали като са си купили компютъра, освен Вистата са си платили и за Офис пакет базова версия.

Понеже Офис пакета е ОЕМ, не можеш да си го дръпнеш от сайта им, да го инсталираш и активираш с ключа който ти е дал ОЕМ. Трябва да влезеш на специален МС адрес и да си ПОРЪЧАШ бекъп медия с инсталацията на Офис ОЕМ. Струва само 21 долара. Доставка - три седмици. Тия 21 долара са естествено за носителя и пощенските разходи - не че те карат да си платиш за Офис пакета още веднъж. Няма такова нещо.

И сега идва наистина веселата част... Естетвения въпрос "А не мога ли да си го СВАЛЯ Офиса от тоя адрес вместо да го поръчвам на диск и да идва по пощата?" получава естествен отговор - "Може, но СЛЕД като си го поръчате на бекъп диск. Поръчвате бекъп диск и отбелязвате, че искате И да си свалите инсталационните файлове, тогава ще получите инсталационните файлове на посочения от вас имейл адрес." Естественото възклицание "Е а тогава защо трябва да правя поръчка и да платя 21 долара за диск и доставка, ако може да ми изпратите инсталацията на имейл?!?" естествено не получава отговор. Дайте парите и не питайте много.

Е така се става милиардер.

:D

:bgrin: Е, те пощенските разходи не влизат в джоба на Microsoft, а диска и той, нали са го купили, и играли да ти го записват. А иначе да, така се става милиардер, но явно реално се става, предполагам пощенските разходи са леко по-ниски от тия $21 ама карай :) . MS се грижи да си имате бекъп медия, да не ги търсите пак след време :) . Друго си е да платиш $21, ще мислиш внимателно къде се съхранява и на кой се дава медията :bgrin:

Това че някой ви е спестил ОЕМ инсталационната медия като ви е продавал компа.. освен ако е липсвала такава де..

Аз ако съм, до последно ще се боря да не си играя да даунгрейдвам, ами слагам VPC и някакъв начин за автоматично стартиране на всичко, вкл. програмата в guest OS.

не, не - инсталационна медия на ОЕМ Офис няма и при ОЕМ! Не съществува такова нещо! Просто няма диск с нея. Явно не си купувал скоро :) И явно МС съвсем съзнателно са поставили така нещата, сещай се защо...

Това което ти дава ОЕМ за Офис пакета е една пластмасова карта (точно като банкова, но без ленти и чиопве) на която е изписан ключа на Офиса. Сложена в жълта стилна картичка от МС, запечатана с холограмна лента. Това ти е лиценза, че си си платил Офис пакета. Диск няма.

За пощенските разходи и бекъп медията може много да се поспори... Аз не ги карам да ми доставят бекъп диска от Редмънт, нали? Имат си регонално представителство тук, какво пречи от него да ми приготвят и доставят диска? Хем разходите ще са по-малки, хем няма да отнеме три седмици. Отделно - ако могат да ми изпратят файловете по пощата нека аз да имам грижата да си ги изпека на диск за бекъп. Благодаря за загрижеността, но хайде няма нужда :) Вземи пример от FOSS - имаш избор - ако искаш могат да ти изпекат и доставят сиди или дивиди с дистрибуцията, която си си избрал - срещу съответните пари за диск и поща + малка надценка за тях естествено (Canonical дори ти доставят диска с Убунту безплатно - нито за диск, нито за поща плащаш), но ти предлагат и да си дръпнеш през интернет, през фтп или торент инсталационните файлове, или дори направо да инсталираш през мрежата операционната им система - и всичко това безплатно. Имаш избор. На всичко отгоре по тоя начин това което взимаш от тях е винаги последната версия с всички кръпки и поправки към момента на свалянето от интернет. Докато при МС - ще си инсталирам Уиндоус и после ще почне едно дърпане и прилагане на ъпдейти и фиксове, което ще отнеме два пъти повече време от самата инсталация.

Докато при МС - ще си инсталирам Уиндоус и после ще почне едно дърпане и прилагане на ъпдейти и фиксове, което ще отнеме два пъти повече време от самата инсталация.

Това си е така наистина. Инсталацията обикновено трае по-малко от свалянето на всички ъпдейти на windows и на антивирусната. Поне клиента за който ми се налага най-често да го правя ми го плаща това време а аз пуцам старкрафт докато го чакам :)

На мен още ми е чудно как Майкрософт не предлагат мрежова инсталация на Уиндоус директно от техни сървъри?!? Това ще им реши и въпроса с приратството и какво ли не... Да кажеш, че все още сме 80-те и хората се мъчат с дайълъп връзки?! Или те нямат ресурс?!

По скоро още един пример колко не-гъвкави и тромави са спрямо пазара...

Линукс одавна го прави. Инсталирам Дебиън през мрежа за по-малко от 45 минути от пъхането на буут дискетата във флопито до стартирането на пълнофункционален десктоп с всичките му такъми. Да не говорим, че като имаш локален мирър на две преки от теб става още по-бързо.

А няма да сложа VPC защото не искам да си загубя маса време само за да се окаже после, че тъпата румънска боза не може да потръгне и под VPC... Освен това нека им е обица на ухото - преди да купиш нещо поискай демо инсталация, убеди се че ще работи при теб и тогава хвърляй пари с шепи... то верно, че са израелска фирма и парите са им последната грижа, дори в условията на тая криза, ама...

Ми тогава убеди шефовете в предимствата на open source и да замени Vista с нещо по-безплатно и безпроблемно :) , вършещо същата работа.

За VPC не разбирам.. инсталираш на една машина, и пробваш, половин-1 час работа, даже докато се инсталира ХР, пуцаш някоя игра :) . Далеч по-бързо отколкото да се минават всички машини на друга ОС.

малко им остава и сами ще се съгласят. няма смисъл да ги убеждавам аз. до момента са потрошили сигурно към 100000 евро по тоя проект без да говорим за поддръжката - говорим само за лицензи, права и прочие. ако бяхме го реализирали с опън сорс нямаше да им струва повече от 5000-10000 - това което щяха да платят, за да им се къстъмизира опън сорс софтуера по техните изисквания и нужди. ако бяхме го реализирали смесено дори - пак щеше да им е два пъти по евтино. Да не говорим, че наистина щяха да имат възможността да променят софтуерите така че най-точно да прилегнат на нуждите им... с един затворен код това ще стане ама друг път.

основния им довод беше съпорта... но мисля, че вече имаха възможност да се насладят на МС съпорта и не са много щастливи от това което получават за парите си. Което е нормално да се очаква, но трябва човек да се замисли - МС не прави пари от съпорт, прави пари от продажба на лицензи... веднъж като вземат парите, после не си толкова ценен за тях, дори ги вкарваш в разходи. Разбира се това важи не само за Майкрософт, а за коя да е софтуерна компания със затворен модел на разработка... Въпрос на бизнес модел.

И накрая кажи как си оправил казуса с румънската програма :) . Дали с VPC или с даунгрейд, или с минаване на опън сорс + различна програма.

естествено че с даунгрейд. след като вече са я платили няма начин да не я ползват - нали знаеш вица за Киркор и сапуна? Пениш се, не пениш се - ще те ям, пари съм дал за тебе...

та така... ще го дъвчат сега. и ще си хапят гъза. по проект всичко трябваше да е готово преди два месеца и да работи... два месеца са назад, защото тия с тая румънска програма се оптват да я подкарат под Виста и само ги разтакават - ще стане, ама това трябва... ще се получи тоя път, ама си инсталирайте едикво си... и ония хвърлят ли хвърлят пари... :)

но вече няма кой да им вързва и хората искат да заработят поне малко от вложените пари обратно.

И тук вече усещам едно леко злорадство у теб :bgrin:

Предвид недалновидността и откровено казано 'тъпотията' и хаоса, ширещи се из по-високите етажи :P

не, никакво злорадство, не ме разбирай грешно... в крайна сметка парите не ги давам аз, техни са си, ако искат ще ги струпат в един празен варел и ще ги запалят - аз взимам пари от тях, при това на час, така че реално погледнато съм на далавера от цялата история. по-скоро досада... и недоумение как може да има такива нагли и безочливи хора като тия румънци.

а пък и съвсем откровено цялата тая неразбория и неуредици ми донесе доста полезна практика и ошлайфане на някои трикчета и майсторлъци - та ми е от полза...

Шегувах се :) .

ми донесе доста полезна практика и ошлайфане на някои трикчета и майсторлъци - та ми е от полза...

И после пак се оплаквайте, че MS (+ зле написаните софтуери) не се грижи за усъвършенстването на персонала :bgrin:

и недоумение как може да има такива нагли и безочливи хора като тия румънци.

ЩОТО МОЖЕ! Наскоро четох за НАП ли беше какво - 30 милиона за софтуер и то някакъв южноафрикански... машалла - тука щото си нямаме програмисти, европа-та и те нямат и изобщо нито германци нито французи нито белгийци нито кой да е друг нямат програми затова ние южноафрикански програми взимаме, които работят къде - зимбабве, намибия и къде още беше... браво. 30 милиона! (лева ли бяхя евро ли, долари ли не помня) ... ЗАЩОТО МОЖЕ, а не защото толкова струва. Сещаш ли се че някой е прибрал процент от тия 30 милиона?

Ей ония хубосници от Варна как хубаво си бяха наточили и те брадвата: стигаме до колко часа обучение включва и каква поддръжка предлагате: "ако решите можем да включим обучение - 50 евро на час + командировъчните, но нали затова сме ние, обаждате ни се всеки път като имате въпроси - няма да се притеснявате".. а за обаждането - по всяко време ли: "не, работното ни време е до 18:30, имате 2 часа на месец безплатно подарък от фирмата" (за следващите си има ценова листа - кратка справка - 50евро на час).

Както и друг път съм казвал - цените са каквито може да плати клиента а не колкото реално струва нещо.

Корекция - момъка от Майкрософт ме е поизлъгал, а после и аз вас. Всъщност ако заявиш че искаш да си свалиш инсталацията на ОЕМ Офис пакета от интернет НИЩО не плащаш! Както и трябва да е.

край. всичко е ХъПъ вече... остана да се обадя на Майкрософт да ги активираме и тва е.

вече съм спец по даунгрейд на Виста без загуба на данни от хард дисковете. ако сте в нужда - кажете, ще ви помогна.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...