Jump to content
BulForum.com

Какво захранване да избера?

vasilam

Recommended Posts

ОК, системата ще е с дъно Asus P5Q3,видео карта ASUS EAH4850/HTDI/512M, РАМ 4ГБ ДДР3, CPU Intel Core 2 Duo 3.16 GHz, 1 HDD и 1 DVD и това е. 500 вата на Фортрон ще свършат ли работа? Компа няма да се клоква?

• Replies 55
  • Created
  • Last Reply
Guest Rumbata
А и както повечето хора не си спират пц-тата 24/7, едно захранване от 600 вата харчи по средно 8.5 стотинки на час, което прави по средно 63лв на месец... Говоря за захранванията без активен контрол, а те са сигурно повече от 90%...

Нямам претенции да съм с вашите познания, но мога да говоря с цифри.

Тия 63лв ток направо ме разсмяха :)

Домашния ми комп е с 400W (без активен контрол), пуска се сутрин в 8-9ч и се спира в 1-2 през нощта (много често не се спира изобщо) и въпреки това тока ми през лятото не недхвърля 55лв.....с климатик и останалите уреди задължителни за едно нормално домакинство, да не ги изреждам....

Според мен компа харчи най-много 10лв.

Runner се е объркал леко, това е ясно. PFC (дали е активен или не) си има малко по-друга задача.

Иначе да, 400 вата за тая система стигат. Все пак за няколко лв разлика ако сега купувах, бих взел поне 500 вата, с цел запас за ъпгрейд и т.н. Примерно решиш да сложиш 6 или 8 диска в raid, да си по-спокоен.

Хм... Абе мога да се закълна, че някъде прочетох да се казва, че независимо от натоварването, захранването си харчи толкова, колкото е написано на него. Както и да е, явно съм сбъркал.

Иначе да, при средно 200 вата консумация, за 10 часа при дневна тарифа, се получава някъде около 10лв на месец...

Едит: Все пак съм имал право отчасти, че активните спестяват пари... http://www.seasonic.com/support/a01.jsp#07

"1. Active PFC improves Power Factor to more than 95% , which surpasses the 75%PF with Passive PFC solution. Thus Active PFC is more energy saving than Passive PFC"

Да, това се отнася до собственото К.П.Д на захранването.

В общия случай 85% се считат за един добър резултат.

Това означава, че ако максималната изходна мощност на захранването е например 400W, консумираната мощност е 400/0.85=470W, т.е. - при максимално натоварване 70W са електрическите (което е почти еквивалентно на топлинните ) собствени загуби на захранването.

По принцип в режим на "празен ход" К.П.Д. - то е по-ниско, но и тъй като консумацията е значително по-малка, това не е от съществено значение.

Да, това се отнася до собственото К.П.Д на захранването.

В общия случай 85% се считат за един добър резултат.

Това означава, че ако максималната изходна мощност на захранването е например 400W, консумираната мощност е 400/0.85=470W, т.е. - при максимално натоварване 70W са електрическите (което е почти еквивалентно на топлинните ) собствени загуби на захранването.

По принцип в режим на "празен ход" К.П.Д. - то е по-ниско, но и тъй като консумацията е значително по-малка, това не е от съществено значение.

Въпреки, че КПД и Power Factor имат близки стойности, на практика са съвсем различни неща.Фактора на мощността се нарича също и Косинус Фи и е величина която в случая касае повече енергото, защото товари мрежата с реактивни токове, които поне до скоро не се отчитаха от електромерите.

Добре, тогава колко ток харчи едно захравнане, примерно 500вата, при натоварване от компонентите да речем 300 вата при айдъл и 450 под товар?

Да, грешката е моя, различни неща са, това, което съм написал си се отнася само за кпд-то

Ето едно изследване , което потвърждава думите ми, че КПД-то се изменя в малки граници , и само в областта на много малката консумация пада по-значимо.

А пък консумацията на компютъра при "idle" обикновено е ДО 120-150W, да не говоря, че чист "idle" на практика няма, защото все пак работи интернета, сийда, антивирусната, разните ъпдейти...

Runner, 300W са си направо натоварена машина :)

ОК, системата ще е с дъно Asus P5Q3,видео карта ASUS EAH4850/HTDI/512M, РАМ 4ГБ ДДР3, CPU Intel Core 2 Duo 3.16 GHz, 1 HDD и 1 DVD и това е. 500 вата на Фортрон ще свършат ли работа? Компа няма да се клоква?

Подобна система имам правена преди време с FORTRON FSP400-GLN. С PNF предполагам, че ще е по-добре, по-мускулесто е. GLN е за предпочитане, ако ще се ползва с UPS. Иначе GTF, PNR и SAGA ги отбягвам. С BLUE STORM II 500 предполагам, че щайгата ще "заспи".

Подобна система имам правена преди време с FORTRON FSP400-GLN. С PNF предполагам, че ще е по-добре, по-мускулесто е. GLN е за предпочитане, ако ще се ползва с UPS. Иначе GTF, PNR и SAGA ги отбягвам. С BLUE STORM II 500 предполагам, че щайгата ще "заспи".

Я раздуй малко за прословутата съвместимост с UPS.

Всякакви легенди се носят какви трябва и какви не трябва да са захранванията ако се ползват с ups.

И каква е връзката в случая?

А ако ups-a има чиста синусоида на изхода, или е друга връзката?

Ами не става въпрос за съвместимост или несъвместимост. Ползвал съм UPS-и със всякакви захранвания - с активни PFC-та, с пасивни и с никакви! Не съм забелязал да има някаква разлика в работата на компютрите или на UPS-ите. Така че, тези разлики едва ли са толкова фрапиращи, щом са незабележими. Много вероятно е да има връзка с живота на батериите и на UPS-а като цяло. Обаче нямам наблюдение доколко има разлика при работа на батерии. Просто, предполагам, че едното е по-добре от другото, а не , че едното става, а другото не. Не съм навлизал толкова в подробности от теорията, просто реактивният товар на захранването казват, че не се отразява благоприятно на UPS-а, а при активното PFC той клони към 0. Не мога обаче да измисля, дали това важи постоянно или само когато се работи на батерии. Защото, при наличие на захранване в мрежата, UPS-ът не играе роля като такъв -най-много да има някаква защита и филтрация от пикове и други гадории, дето могат да се появят по жиците. В този ред на мисли "чистата синусоида на изхода" няма никакво значение когато "има ток" -нея я "виждаме" единствено когато работим на батерии. Има и устройства (UPS-и), които ти гарантират (или генерират) винаги на изхода точно 220V с 50Hz и "чиста синусоида", без значение какво (и дали) им подаваш на вход, един вид работят винаги на батерии, ама те са съвсем в друга категория, най-малкото ценова и се съмнявам да ме питаш за тях.

От друга страна, захранванията с активно PFC са full range, изправят и филтрират всички хармоници на входа си и в общи линии им е все едно какво им подаваш. И тъй като сигналът на изхода на UPS-а е далеч от идеалния (при работа на батерии) това също може да се приеме за плюс. В този случай ще получиш и по-голям uptime, ако се наложи да работиш на батерии.

Със сигурност отговорът ми не е изчерпателен, надявам се, поне да не е съвсем погрешен.

Ами не става въпрос за съвместимост или несъвместимост. Ползвал съм UPS-и със всякакви захранвания - с активни PFC-та, с пасивни и с никакви! Не съм забелязал да има някаква разлика в работата на компютрите или на UPS-ите. Така че, тези разлики едва ли са толкова фрапиращи, щом са незабележими. Много вероятно е да има връзка с живота на батериите и на UPS-а като цяло. Обаче нямам наблюдение доколко има разлика при работа на батерии. Просто, предполагам, че едното е по-добре от другото, а не , че едното става, а другото не. Не съм навлизал толкова в подробности от теорията, просто реактивният товар на захранването казват, че не се отразява благоприятно на UPS-а, а при активното PFC той клони към 0. Не мога обаче да измисля, дали това важи постоянно или само когато се работи на батерии. Защото, при наличие на захранване в мрежата, UPS-ът не играе роля като такъв -най-много да има някаква защита и филтрация от пикове и други гадории, дето могат да се появят по жиците. В този ред на мисли "чистата синусоида на изхода" няма никакво значение когато "има ток" -нея я "виждаме" единствено когато работим на батерии. Има и устройства (UPS-и), които ти гарантират (или генерират) винаги на изхода точно 220V с 50Hz и "чиста синусоида", без значение какво (и дали) им подаваш на вход, един вид работят винаги на батерии, ама те са съвсем в друга категория, най-малкото ценова и се съмнявам да ме питаш за тях.

От друга страна, захранванията с активно PFC са full range, изправят и филтрират всички хармоници на входа си и в общи линии им е все едно какво им подаваш. И тъй като сигналът на изхода на UPS-а е далеч от идеалния (при работа на батерии) това също може да се приеме за плюс. В този случай ще получиш и по-голям uptime, ако се наложи да работиш на батерии.

Със сигурност отговорът ми не е изчерпателен, надявам се, поне да не е съвсем погрешен.

Всъщност точно за тях те питам, защото съм с такъв (наричат се Online - подписа) и гледам да се осведомя дали пасивното ми PFC не е добре да го сменя с активно (като част от параноята ми) :) .

Задал съм му 230V за изход, за по-сигурно.

Но ми се струва, че все пак като са го правили упс-а, би трябвало да са помислили за тия неща, и че може да се ползва и с P-PFC. Пък и не видях никъде да пише за изисквания някакви за захранването.

Май именно в тази реактивна енергия беше връзката за която става дума като се говори за 'съвместимост'...

Е, в този случай, честито за хубавия UPS! Не съм се заглеждал в подписа ти. Щом ти е трябвал такъв...

А що се отнася до захранването, то явно си върши работата, ама ти май вече си решил да го сменяш, така че действай по-бързо, щото като гледам, доста отрицателна енергия е насъбрало горкото и да не вземе да те изпревари :lol: !

Сега сериозно: При активното PFC ще имаш доста повече време за работа, ако се наложи да работиш на батерии. И нищо повече. На пасивното FPC често му викат фиктивно PFC, щото присъства единствено за да отговаря захранването на европейските норми. Реално е не повече от 2% по-ефективно по отношение на корекция на cosФ от захранване без PFC (65-70%), докато при активното PFC към 99%.

Абе тия фортрони PNF уж хубави, ама няколко пъти споменавах, че моя държи напрежения 12.35 и 5.2 V.

Успокоителното е, че и под 0 и под 100% товар, са толкова, да мръднат с 0.02V примерно

Това как го мериш - със точен мултицет за 500лв, със китайски или по показанията на датчика??

Ако е второто и третото 99% не е в захранването проблема.

гледам да се осведомя дали пасивното ми PFC не е добре да го сменя с активно (като част от параноята ми) xmas.gif .

Marvin е прав, разликата е, че при пасивното пауър фактор корекцията е фиксирана, а при активното се нагажда спрямо консумацията (натоварването), което както каза magnum е "величина която в случая касае повече енергото"

Предполагам нямаш намерение да си ползваш компютъра само на UPS, така че с PFC, без PFC, с активно/пасивно все тя :)

...

Предполагам нямаш намерение да си ползваш компютъра само на UPS, така че с PFC, без PFC, с активно/пасивно все тя :)

И защо реши така? :) Закво ми е тоя UPS ако няма постоянно и само на него да ползвам компа.

Знам, че касае енергото, но в случая енергото се явява УПС-а :) . Затова ми бяха въпроса с АПЦФ, който май още остава висящ :) . Всъщност аха, то хубаво ще държи повечко на батерии, въпроса е дали не пречи на UPS-a по някакъв начин.

Исках да кажа, че ups-a на батерия се товари само като няма ток, а дали като ти спре тока ти държи 20 или 28 минути (примерно) не е от такова значение

Исках да кажа, че ups-a на батерия се товари само като няма ток, а дали като ти спре тока ти държи 20 или 28 минути (примерно) не е от такова значение

Пак не си чел внимателно :) .

С Online UPS съм. Този тип машини работят ВИНАГИ на батерии и инвертер ;)

Хуу де, кво още искаш като довод, че си узрял за ново захранване с Active PFC? По-мощно ще е, от по-добра марка, ще държи по-стабилни напрежения, по-дълго ще караш на батерии, ще ти щади Online UPS-а и най-вече, че имаш желание! Според мен и само параноята е достатъчна :D .Не знам кое от тези неща те съмнява, да се двоумиш!

Хуу де, кво още искаш като довод, че си узрял за ново захранване с Active PFC? По-мощно ще е, от по-добра марка, ще държи по-стабилни напрежения, по-дълго ще караш на батерии, ще ти щади Online UPS-а и най-вече, че имаш желание! Според мен и само параноята е достатъчна :D .Не знам кое от тези неща те съмнява, да се двоумиш!

Това удебеленото за мен е най-важно. Мерси.

• 5 months later...

Cooler Master-a... е по-тихо и хладно. Корсара държи по-високо КПД, макар че разликата е много малка :) Ами сам си реши кое повече ти пасва на изискванията.

И защо мислиш че корсара е горещ и шумен - защото няма silent в името или си виждал и 2те и си им замерил шума :wacko:

По мое мнение всяко съвременно захранване със регулиране на оборотите и високо КПД е безшумно и студено.

Според мен е по-добре без тея модулни работи - колкото по-малко конектори, толкова по-малко евентуални проблеми.

И двете марки са сериозни, но потърси из гугъл - имаше един сайт където ги товарят в лаборатория и мерят дали се дъжат стабилно, колко претоварване държат без да излязат от допустимите граници и тн.

В това отношение Corsair имат голям запас или както съм писал на 1ва страница моето 550W се държи стабилно до 700W, така че може да се окаже, че 450W е 600W, а Cooler Master-a е 600W пикови (500 реални) - трябва да се провери.

Модулните работи не са повече проблеми, а по-голяма мобилност. Закачаш си каквото ти душа сака, без излишни кабели.

Ето сайта за Corsair-а: http://www.hardwaresecrets.com/article/540/1

http://www.driverheaven.net/reviews/Corsair%20VX450W/

Eто и за CoolerMaster-а: http://www.driverheaven.net/reviews.php?reviewid=736

Честно казано ми се иска M600 заради тихият фан, модулните кабели и повечкото мощност макар Corsair-а реално да е 500-550W и да е 1:1 към захранването, което първоначално исках AC Fusion 550R (няма на пазара). Corsair-а също е доста тих и е напълно достатъчен. 142лв от Смарт Системс, m600 ще легне 170лв + 10-15лв доставка и става прекалено, не ми се дават излишни пари макар да ми се иска.

Конфигурация:

C2D E2160 @ 3.16ghz

Gigabyte P35-DS3R v1.1

4x1GB Super-Talent DDR2 800 Cl4 @ 968mhz CL4

1x250GB, 2x500GB, 1x750GB, 1x1TB SATA HDDs (5 общо)

DVD-RW Samsung PATA

Gigabyte 2600XT с пасивно охлаждане, върху него 120mm вентилатор AC и още два 80mm и 90mm AC Отзад на кутията.

Firewire и стара external sound карти

текущо захраване: 350W Fortron PNF

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...