djadomraz Posted November 9, 2005 Share Posted November 9, 2005 Преди 2 дена компютърът ми страшно забави, в Windows Task Manager и видях, че CPU Usage си стои винаги на 100 % и не слиза надолу, което никога не е било. Разгледах процесите (от които почти нищо не разбирам) и забелязах, че има едно чудо svchost.exe, което се движи от 74 до 98 % и май прецаква работата. User Name за него е SYSTEM. Иначе със същото име (svchost.exe) има 4 нещица, двете са в User Name SYSTEM (едното - тази чудесия с многото проценти, а другото с 00 %), едно в User Name NETWORK SERVICE и едно в User Name LOCAL SERVICE. Най-вероятно нямаш никакви вируси ами проблема е с драйверите за кирилицата - имам някакви спомени че преди време когато и аз бях с XP (сега съм с 2003 server) нещо ставаше. От таск мениждъра ако "утрепеш" въпросният процес виж дали не изчезва иконката за езика. Ако е това опасявам се че нищо не можеш да направиш - не е нито от антивирусната нито от нещо друго. Пробвай да свалиш всички updates от windowsupdate.microsoft.com или да си сложиш по-нова версия на антивирусната но не мисля че ще помогне. Може и с някой друг драйвер да се "карат" но и това е недоказуемо твърдение... Единственото което ти остава мисля е да рестартираш когато ти се случи (колкото и тъпо да звучи....), но и аз се бях сблъскал с този проблем и така и не намерих решение тогава. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamen Posted November 9, 2005 Share Posted November 9, 2005 Тъй като този компютър ще остане да го ползва майка ми, която освен да го отвори, да напише имейл и може би да ползва месинджър, друго няма да може да направи, моля за съвет. Това е ключовото изречение! Ето моето предложение: 1. Изчисти компютъра от всички бацили (за целта - Касперски и ewido) 2. Сложи Kaspersky Anti-Hacker 1.8 . Това е firewall. Дай разрешение на процесите, които ще се ползват (Интернет експлорър, MSN месинджър и евентуално още нещо) , след което вдигни нивото на сигурност на High, така че никоя програма освен избраните от теб няма да преминава "огнената стена". 3. Забрани следните services: Remote Registry Administration, Messenger, SSDP Discovery Service, Universal PnP Host и Wireless Zero Configuration. 4. Вградената "огнена стена" трябва да бъде спряна. 5. От сканиране с Ad-aware няма файда. Все пак ако си много параноична, може да сканираш за spyware веднъж месечно с ewido. При един добре настроен файъруол шпионските програми са безсилни. 6. Антивирусна - препоръчвам ти avast . Открива много вируси и е лека. Да не те притеснява конфликта й с Kasp. Anti-Hacker. 7. Ъпдейтваш до дупка от сайта на майкрософт (windowsupdate.microsoft.com) дори и да ти отнеме два часа това е общо взето......... Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted November 9, 2005 Share Posted November 9, 2005 Ето моето предложение: ........... Аз бих препоръчал същото но с разлика на антивирусната и стената. Предпочитам Symantec Antivirus Corporate Edition a за стена - някой ефтин рутер (няма и $50) а освен че е стена служи и да ти пази компютъра от светкавици и т.н (т.е. ако нещо го отнесе ще е рутера но не и след него или поне шансът е минимален). Вградената стена + такъв рутер са ок според мен. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamen Posted November 9, 2005 Share Posted November 9, 2005 Аз бих препоръчал същото но с разлика на антивирусната и стената. Предпочитам Symantec Antivirus Corporate Edition a за стена - някой ефтин рутер (няма и $50) а освен че е стена служи и да ти пази компютъра от светкавици и т.н (т.е. ако нещо го отнесе ще е рутера но не и след него или поне шансът е минимален). Вградената стена + такъв рутер са ок според мен. Аз ползвам само този файъруол без антивирусна и нямам проблеми естествено посещавам само доверени сайтове, а майка и ще прави същото Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted November 9, 2005 Share Posted November 9, 2005 Аз ползвам само този файъруол без антивирусна и нямам проблеми естествено посещавам само доверени сайтове, а майка и ще прави същото Тъй тъй, а за всички останали сайтове нивото на сигурност на МАХ + още някои неща допълнително забранени че да не стават грешки и разбира се отделен потребител за непросветените лица че да не може да бърника където не му е работа Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mila Posted November 9, 2005 Share Posted November 9, 2005 Много благодаря за предложенията, момчета. Естествено, имам няколко въпросчета в тази връзка: 1/При японците намерих само Касперски анти-хакер 1.5, а не 1.8. Дали ще свърши работа? Ако не, откъде да си намеря версия 1.8? 2/За антивирусна - сега ползвам Symantec Corporate, както обясних, но тоя номер с онази гад в Sun Java, дето го открих с Касперски онлайн, а не го хваща Symantec, ме притесни сериозно. Все още не съм решила как да го утрепя. Ако правилно съм ви разбрала, съветвате ме да де-инсталирам Symantec и да кача Касперски за целта ли? Намерих версия Kaspersky Personal Pro v. 5.0.20 Blackstar, надявам се това да е достатъчно. Всъщност ще оставя компютъра на майка ми след около 2 месеца, така че в края на този период ще направя тези промени (много ми хареса идеята да огранича достъпа, и без това няма да й трябва), а дотогава ще трябва да утрепя гадината и да го ползвам както досега, т.е. активно. 3/Еwido не е съвместима със Symantec отново , поне според техния сайт. 4/И последно - има ли друг начин да се отърва от тази гад, без да сменям антивирусната си програма? Имам усещането, че сега Java-та, която работи, не е Sun, защото си спомням, че Sun нещо правеше конфликт с Yahoo Messenger-a преди доста време, ама после май се оправи и може да съм я свалила покрай Модзила Файърфокса. Как да проверя дали компютърът ми ползва тази Java или не, защото ако не, сигурно мога просто да я делна, нейната леля :ph34r: Още веднъж благодаря предварително Link to comment Share on other sites More sharing options...
alchemy Posted November 10, 2005 Share Posted November 10, 2005 1. Доколкото ми е известно, Касперски 5.0.2хх и нагоре има включен антихакерски модул, който по подразбиране се инсталира заедно с антивирусната. Ако искаш само Антихакер - пробвай в Датата. 2/4. Не знам какво да ти кажа... Не, че съм апологет на Касперски, но я ползвам от 3 години и съм доволен, независимо че забавя машината. Има и други добри програми, въпрос на личен избор. 3. Баси, то какво ли е съвместимо с това чудо ... Вероятно и Пандата не тръгва онлайн, защото иска инсталиране на ActiveX контроли. 4. Sun Java може да се деинсталира. Действително се даунлоудва покрай ползването на Мозила Файърфокс. Ама и без него си работи след това. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamen Posted November 10, 2005 Share Posted November 10, 2005 Mila, по точка 1. Нямам думи. По точки 2;3;4.: Махай Симантек и слагай някоя друга. Касперски или аваст. Как да изтриеш бубата ли?? Има много начини. Като започнеш от триене чрез антивируса до ръчно триене. Все пак най-добре е да дадеш на Касперски да го изтрие, ако ли не - триеш цялата папка и сваляш наново от сайта на МикроМек. Алхимик, вградения "антихакерски модеул" (срам ме е че го нарекох така) на антивирусната няма нищо общо с файъруола. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DELUXe Posted November 10, 2005 Share Posted November 10, 2005 Аз ползвам само този файъруол без антивирусна и нямам проблеми естествено посещавам само доверени сайтове, а майка и ще прави същото Сърфирането в интернет без антивир е като секс без презерватив! Nod32 + Ad-aware 6.0 Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted November 10, 2005 Share Posted November 10, 2005 Сърфирането в интернет без антивир е като секс без презерватив! Nod32 + Ad-aware 6.0 Интересно аз като съм така, как още не съм забременял? Разбира се ползвам само и единствено Firefox, IE е само за други нужди. Имам и добър файруол, но не и антивир (не е активиран, иначе инсталиран - да). Link to comment Share on other sites More sharing options...
ultra_botev Posted November 10, 2005 Share Posted November 10, 2005 Амиии имам един доста сериозен проблем Вчера бях изключил антивирусната (Zonelarm suite), докато инсталирах една програма, но се наложи да намеря CD-key и оттам лепнах SPYWARE (май без вируси)! След това ми се рестартира PC-то и ми излезна едно съобщение (направо WARNING), което не мога, а и сигурно не трябва да махам като тапет SPYWARE INFECTION Your system is infected with spyware.Windows recpmmends ypu to use spyware removal tool to prevent loss of important data and increase system prefomance.Using this PC before having it cleaned from spyware threats is highly discouraged Като HOME PAGE ми излиза съобщението: Detected SPYware! Syst Detected SPYware! System error #384 Your IP address is *************. Using this address a remote computer has gained anaccess to your computer and probably is collecting the information about the sites you've visited and the files contained in the folder Temporary Internet Files. Attention! Ask for help or install the software for deleting secret information about the sites you visited. Your computer is full of evidences! ISP of transmission: EVROCOM Your IP address: ************** They know you're using: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1) Your computer is: Windows XP Risk status for further investigation: VERY HIGH RISK Помогнете и ми кажете какво да правя, каква програма да използвам, да правя ли онлайн сканиране и дали ще има ефект (дайте някакъв линк) и въобще как да се оправям. Ако има нещо, което не ви е ясно питайте, защото може да съм пропуснал нещо! Благодаря предварително! Link to comment Share on other sites More sharing options...
KenwooD Posted November 10, 2005 Share Posted November 10, 2005 Амиии имам един доста сериозен проблем Вчера...... .....Помогнете и ми кажете какво да правя, каква програма да използвам, да правя ли онлайн сканиране и дали ще има ефект (дайте някакъв линк) и въобще как да се оправям. Ако има нещо, което не ви е ясно питайте, защото може да съм пропуснал нещо! Благодаря предварително! Свали си тази програма HiJackThis и ми прати лог файла на PM link Link to comment Share on other sites More sharing options...
Legop4o Posted November 12, 2005 Share Posted November 12, 2005 Ъъъ... привет, ето го и проблемът ми. Касперски ми е инсталирана от последния ъпгрейд насам т.е. от 2 години. Сега като си пуснах машината, получих приветливо съобщение "Your license expires in 12 days" Какво ще стане след тези 12 дни - няма да работи вече, няма да се ъпдейтва, ще ми иска пари, ще дойде бат Бойко??? :ph34r: Какво да правя сега? Програмата ми харесва и не искам да я сменям с друга в момента (ако все пак сте убедени, че някоя е по-добра, казвайте!) Link to comment Share on other sites More sharing options...
KenwooD Posted November 12, 2005 Share Posted November 12, 2005 Ъъъ... привет, ето го и проблемът ми.Касперски ми е инсталирана от последния ъпгрейд насам т.е. от 2 години. Сега като си пуснах машината, получих приветливо съобщение "Your license expires in 12 days" Какво ще стане след тези 12 дни - няма да работи вече, няма да се ъпдейтва, ще ми иска пари, ще дойде бат Бойко??? :ph34r: Какво да правя сега? Програмата ми харесва и не искам да я сменям с друга в момента (ако все пак сте убедени, че някоя е по-добра, казвайте!) http://www.kaldata.com/comments.php?id=879...light=kaspersky Link to comment Share on other sites More sharing options...
Legop4o Posted November 13, 2005 Share Posted November 13, 2005 http://www.kaldata.com/comments.php?id=879...light=kaspersky А благодаря Едит: сега новата версия редовно вади съобщения за някви атаки с Helkern (някакъв вирус ли е това?!), които геройски е отклонила... И то все от различни АйПи-та Винаги така ли ще става? много дразни, защото, въпреки че явно пази, ме изхвърля от игри, филмите се минимайзват, а и преди да се сетя да му спра звука си изкарах акъла като намери първия оът (бях увеличил музиката до много, а то пуска някакъв звук като на пришълеца Файъруал ако туря някакъв (засега имам само този, който си върви със SP2) ще престане ли? Знам, че сигурно е трябвало да питам чичо гугъл, ама вие сте по-готини и обичам да ви губя времето :/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
alchemy Posted November 13, 2005 Share Posted November 13, 2005 Атаките са си реални, някое местно хакерче те е взело на мушка през китайско прокси. Ако си направиш труда да си запишеш айпитата и ги провериш, ще се убедиш сам. Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted November 13, 2005 Share Posted November 13, 2005 Атаките са си реални, някое местно хакерче те е взело на мушка през китайско прокси. Ако си направиш труда да си запишеш айпитата и ги провериш, ще се убедиш сам. И какво следва да направи човека при това положение? Аз преди 4-5 години се дразнех на Norton Internet Security-то което нон-стоп ми казваше какво било блокирало и следях кой всъщност ме атакува докато не проумях че има маса зали в града и все отнякъде някой ще прихване нещо и вирусите ще почнат да налучкват близки IP-та. После претръпнах и намерих опция да спре да ме занимава с глупости - това му е работата да блокира атаки - дреме ми да не казвам на какво, че някой бил ме атакувал с не знам си какъв троянец/вирус/каквото там го класифицират. Моя съвет е да разгледаш опциите и да му обясниш културно или не дотам че това хич ама изобщо не те интересува и да си върши работата тихомълком ако не ще го "уволниш" и ще си назначиш нова програма дето няма да се хвали толкова Link to comment Share on other sites More sharing options...
Legop4o Posted November 14, 2005 Share Posted November 14, 2005 Моя съвет е да разгледаш опциите и да му обясниш културно или не дотам че това хич ама изобщо не те интересува и да си върши работата тихомълком ако не ще го "уволниш" и ще си назначиш нова програма дето няма да се хвали толкова Aма ТОЧНО това направих - сложих си Нод 32 Сега се чудя как се краква, ама ще го набарам Благодаря за съветите иначе! Едит: Ок, връщам си думите назад. Явно съм много зле. Просто ми кажете откъде какво да си кача и как да го кракна после, така че да работи, защото се отчаях вече И полседно кое е по-добро, Касперски или Нод32? Не че има значение, аз и двете не мога да инсталирам Link to comment Share on other sites More sharing options...
iv_laz Posted November 19, 2005 Share Posted November 19, 2005 Някой да е пробвал Norton 2006? Link to comment Share on other sites More sharing options...
laury Posted November 19, 2005 Share Posted November 19, 2005 Някой да е пробвал Norton 2006? аз,но когато започваше да сканира винаги ми спираше нета,а едно сканиране е поне 20-25мин.пак си сложих стария NOD32. Link to comment Share on other sites More sharing options...
iv_laz Posted November 19, 2005 Share Posted November 19, 2005 Имам проблем с това AVG. По време на инсталацията пита дали да качи AVG Proffesional, AVG Email Server и т.н. Давам му да инсталлне Proffesional-a уж го качва, ама като го качи пише Email Server Edtion. Някакви идей защо така? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZGAN Posted November 20, 2005 Share Posted November 20, 2005 Ne sam chel temata ma shte vi kaja kak moje da se zaribqvate s virusite. Start > Run > msconfig ot tam moje da sprete nqkoi po nagli spyware i adware.Ako neshto nemoje da se mahne probvaite prez Safe Mode. Zashtitata na PC-to ot virusi zapochva imeno ot tam zashtoto ot tam se puskat neshtata...e ne 100% shte namerite vsichki virusi zadaljitelno tam no....VNIMAVAITE kakvo izkluchvate zashtoto tam sa se zabili i sistemni neshta.Pri men tozi podhod VINAGI deistva i smeq da tvardq che virus ne sam imal ot godini. Nai dobrata antivirusna li ? Za men vinagi shte si ostane F-prot ot 5-6 godini ne sam imal problem s virusi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
laury Posted November 20, 2005 Share Posted November 20, 2005 да попитам и аз от вчера няколко пъти вече като пусна скайп компютъра ми се рестартира и започва някаква проверка.изписва ми че може би има някакъв софтуерен или хардуерен проблем.снощи си преинсталирах наново вина и другите щуротии,но не се оправи,каквото и да отворя докъто скайпа е включен вденага рестартира. идея някаква как да го оправя? Link to comment Share on other sites More sharing options...
iv_laz Posted November 20, 2005 Share Posted November 20, 2005 Някой да има SN или крак за Norton 2006 Full? @laury75 при мен си върви много добре и не спира интернета по време на скан. Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted November 20, 2005 Share Posted November 20, 2005 да попитам и аз от вчера няколко пъти вече като пусна скайп компютъра ми се рестартира и започва някаква проверка.изписва ми че може би има някакъв софтуерен или хардуерен проблем.снощи си преинсталирах наново вина и другите щуротии,но не се оправи,каквото и да отворя докъто скайпа е включен вденага рестартира. идея някаква как да го оправя? Да попитам - преинсталирането което си направил какво означава: 1) на нов диск или partition си инсталирал windows или на стария си ИЗТРИЛ предната инсталация на windows (т.е. изтрил си c:\windows и c:\program files) и след това си инсталирал "на чисто" системата или 2) върху старата си инсталация си я замазал допълнително като си сложил върху всички стари файлове и т.н. от CDто инсталацията? После евентуално си пуснал windows update да посвали тук-таме някой critical update Щото ако е вариант 2 какво изобщо се чудиш че Norton Antivirus докато сканира ти спира нет-а, скайпа ти рестартира компютъра а вероятно и други програми се държат горе-долу толкова неадекватно но не си се усетил още... Ако е вариант 1 - вероятно имаш проблем с дъното или паметта - като начало си провери вентилаторите... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.