Midex Posted July 7, 2011 Share Posted July 7, 2011 Масово хората ядат сирене по 2-3 лв килото, особено пенсионери. Че и още са живи, викаш... Майтапа настрана, ама от чисто гастрономически интерес аз също предпочитам "меките" сирена, тип "Дунавия" или "Фета", които може и да не се водят точно истински сирена, но са ми вкусни, в сравнение с "ронливите" и по съвпадение също струват 5-6 лв. килото. Оставям настрана също и че всякакви вмирисани, мухлясали и др. "френски" сирена, вкусът ми също не ги понася, пък ако ще и да са от 222 лв. килото. Така че не е цената единственият проблем, а и когато не прекаляваш с количествата (същото се отнася и до алкохола, цигарите,...), дали ще гризваш от време на време по малко растителна мазнина, не мисля, че ще си навредиш чак толкова на храносмилателния тракт. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted July 7, 2011 Share Posted July 7, 2011 Сравнявате несравними неща, Пламене. Сирене Дунавия веднага го гугълни и виж как се произвежда! Няма нищо общо с бучката сирене в хладилника ти Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted July 7, 2011 Share Posted July 7, 2011 Не разбрах кое е несравнимото в случая - не съм казал, че "Дунавия"-та е сирене, а само, че ми е вкусно...и че не мисля, че ще умра или ще хвана язва, рак или друго, ако хапвам от него веднъж седмично например. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted July 7, 2011 Share Posted July 7, 2011 Къде го буташ в грешната категория тогава? Както и отлежалите сирена - 6 месеца и повече? Изобщо усещате ли се за какво говорим? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted July 7, 2011 Share Posted July 7, 2011 Отворих приказката покрай цитата на Теди и прикачих малко размишления за вредата и вкусовите предпочитания... Едит: Всъщност чак сега видях, че се намирам в темата за нестандартните въпроси, а не в тази с общите приказки, ама се заблудих от диалога в последните 7-8 поста. Карай, ще изчистя след малко... Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted July 7, 2011 Share Posted July 7, 2011 Дядо ти мраз спомена за сирене 50 лв килото. Споменах всъщност че онова за което той говореше не е сирене и тези истории с 50+ процента масленост са и на доста по-високи цени но са кашкавало-подобни (даже не са кашкавал в смисъла който влагаме ние тука). Сега дали си струват парите - не знам. Някой път се лигавя с подобни неща но повече кльопам нашенско сирене - свикнал съм пък и ми харесва. И между другото има едни зелени наденици (саламчета) които са ужким средна гора ли стара планина ли какво беше - вкусни са ми. Жена ми само мрънка че са отвратително мазни обаче как вървят с бирата не е истинааааааа ... т.е. като няма пържоли разбира се... но когато ме мързи - бум половин такава гадост в микровълновата за 30 секунди и става идеално мезе Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted July 7, 2011 Share Posted July 7, 2011 Държа за пореден път да кажа и да се види от максимално голям брой хора - стандарт "Стара планина" изисква само и единствено ВСИЧКИ съставки в даден продукт да са българско родно производство! Пламене, няма какво да чистиш, дискусията макар и не на място е добре да се види от повече хора. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted July 7, 2011 Share Posted July 7, 2011 За мен 7-8 лв е границата, която общо взето давам за сирене за масова употреба . Дали ще е 8 или 12 или 16, за мен е все тая - като вкусове разликата е само във вида вкус, нито по-лош, нито по-гаден, поне не и според цената, като качества на вид - също не виждам някакви разлики, пак в областта на статистическата грешка, за хранителните качества вече - не мога всяко сирене да анализирам в лаборатория, защото от партида до партида също има разлики, и на по-скъпи неща, не само сирена. Това съм го видял лично, каквато и да е цената, няма консистентно качество във всеки аспект... освен може би евтиното сирене - то винаги е гадно . Мда, както казаха няколко преждеговоривши, да ми е вкусно, и да не е много отровно, значи става . Не може да се пазим от всичко по магазините, ако ще и от най-скъпите неща да купуваш, що се отнася до здравето - рискът е почти еднакъв глобално погледнато, според мен. Който има хиляди пари месечно само за храна, да взима каквото пожелае, толкова е просто. Аз нямам, и карам на евтино сирене от 7-8 лв . И всички са щастливи. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted July 8, 2011 Share Posted July 8, 2011 Теди, да те пратя да си купиш сирене на СД Костови ЕМК, дето не си ги и чувал съм сигурен, пак е 9.50 за килограм... Но ако изобщо имаш предства какво е истинско хубаво сирене, което силно ме съмнява, нямаше да правиш оборот на кварталния магазин, който ти мята "прясно" на бучка и едрогърдеста продавачка бърка във витрината да ти го резне с нож, който дори не е за сирене! Единствения компромис в квартална витрина е Забърдо, но пък дали си го тествал не знам. Прилично сирене, не лош кашкавал. Между другото думата кашкавал някой да провери защо само ние я използваме, понеже в западна посока всичко е под категорията СИРЕНЕ. Аз съм влизал в магазин за сирене в Рим например - може би имаше над 100 вида, нямах как да ги огледам всичките, събраха ми се очите... За любителите на кашкавала - погледнете в Гугъл това, което ние наричаме кашкавал колко време зрее като минимум Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted July 8, 2011 Share Posted July 8, 2011 Току-що отворих 1 пакет от въпросното сирене и честно казано не съм впечатлен. На хармоника онова зеленото сирене (био ли е какво е де да го знам) ми харесва повече. Ще пробвам да го изкисна малко и ще споделя пак, но все пак другото сирене дори току-що отворено ме кефи повече. Цената че е 1 път и половина отгоре няма обаче да я коментирам (9 и нещо за 400грама май беше) Link to comment Share on other sites More sharing options...
exabyte Posted July 8, 2011 Share Posted July 8, 2011 Току-що отворих 1 пакет от въпросното сирене и честно казано не съм впечатлен. На хармоника онова зеленото сирене (био ли е какво е де да го знам) ми харесва повече. Ще пробвам да го изкисна малко и ще споделя пак, но все пак другото сирене дори току-що отворено ме кефи повече. Цената че е 1 път и половина отгоре няма обаче да я коментирам (9 и нещо за 400грама май беше) Старите хора не спят за да ядат сирене ( сори не се здържах ) От кое си отворил и кое е по-хубаво? Link to comment Share on other sites More sharing options...
host Posted July 8, 2011 Share Posted July 8, 2011 Само да кажа, че преди 3 седмици като си донесох от вилата 3л домашно мляко (от на съседите кравите) след като го сварих и забравих за 1 вечер отвън вече беше заквасило. В момента си ям домашно сирИнИ и 5 пари не давам ония какво ми пеят. Да го д*хат с тЕхното ценообразуване. Разбирам, че е сложен технологичен процес, стандарти се покриват, мандри, заплати, дистрибуция ама ей!!!! 3л мляко са 3лв от производител и от тях излезе има няма 800гр (не твърдя, че е повече ама бая го бяха нападнали още неузряло хубаво). Та това е чиста проба курвалък със сирИнИто. Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted July 8, 2011 Share Posted July 8, 2011 Старите хора не спят за да ядат сирене ( сори не се здържах ) От кое си отворил и кое е по-хубаво? Това сирене е по-хубаво от това Това си е мое мнение обаче - аз предпочитам сиренето да е по-меко Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted July 8, 2011 Share Posted July 8, 2011 Това сирене е по-хубаво от това Това си е мое мнение обаче - аз предпочитам сиренето да е по-меко И сега нека да кажем доколко си сигурен че това, което пише на етикета е така. Т.е. доколко е истинско, че е от истинско мляко, няма ГМО, разни други шитове, които има в по-евтините и т.н. Или всеки пакет се носи в лаборатория преди консумация . Това по-скоро е насочено към RaptoR. Все пак, цена около 12-16 лв, колкото горе долу излиза от линковете, е търпимо донякъде. И пак вкусът на сиренето е решаващ за мен ако трябва да избирам - това дето е 16 лв ако е (и то е) само съвсем малко по-хубаво, не мисля че си заслужава, освен ако някой наистина не даде обективно обяснение за евентуално двойно по-голяма вреда на малко по-евтиното от това скъпото, сирене , примерно развиването на рак или умирането на 40 вместо на 80г, или нещо от сорта (щот нали се сещате че за да купя по-скъпото сирене трябва да работя повече, а това също съкращава живота ). Освен това предполагам че най-евтиното сирене от 2-3 лв е може би по-вредно по някои показатели, но не мисля че е нещо доказуемо така, аз не го ям по чисто вкусови и конситентни показатели. Малко като безкрайния спор за браузърите, колко ФФ бил по-сигурен от IE, или Опера тва и онва... макар да не е обвързано с цена в случая. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mIRCata Posted July 8, 2011 Share Posted July 8, 2011 Не знам какъв е тоя производствен процес и дали сиренето не го правят изпечени бразилки по монокини, за да ми искат 18 лева за кило сирене. Млякото и да го изкупуват по лев литъра(а го взимат на по-малко на 10000%) ми кажи как си я генерират тая цена. Пак спекулират с качеството и свалят по 3 кожи. Като кренвирш стара планина, по скъп от кило вратни пържоли. Ми яжте си кренвиршите, аз ще си ям пържолите. Ако искате хубаво сирене на сносна цена - мандрата в Кърнаре. Май на Брезовска в склада на Бони доставяха от тях. Аз си взимам от тях овчето. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TAZ Posted July 8, 2011 Share Posted July 8, 2011 Изкупната цена на литър мляко е 0,30 стотинки в момента, по-грозна е сметката Миро, ама ние не можем явно да я смятаме тази сметка, а и приготвянето на бялото саламурено сирене е "сложен" процес. Тези от Тертер използват много специална мая за сирене - 20 капки трябват само, ама техните капки са много скъпи. Солта и тя е някаква чудодейна, 320 - 350 г им трябва, но те я калкулират както преди доста години, когато солта е била разменна монета. А пък водата - може да си карат някой ледник и за това - като онази японската минерална вода. Та така - сметката може и да им излезе 18 лв. на кило. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted July 8, 2011 Share Posted July 8, 2011 Ми яжте си кренвиршите, аз ще си ям пържолите. А аз съм минал направо на бон-филе - 10 лв/килото и знаеш какво ядеш, а не да взема някоя вакуумирана луканка, дето после да проклетисвам какви боклуци са й сложили и да ги плюя на всяка втора хапка. Пак предлагам - ако искате да преместим дискусията за сиренето на по-подходящо място...при кулинарията или в друга тема, че вече 2 страници само сирена обсъждаме. Link to comment Share on other sites More sharing options...
alchemy Posted July 8, 2011 Share Posted July 8, 2011 Ще добавя съвсем мъничко по въпроса за сиренЬето, щото съм работил в мандра и знам кое-що. Според прилаганият БДС от времето преди 1989, рандемана е 20-23%, тоест един килограм бяло саламурено краве сирене се получава от 4,5-5,0 литра краве мляко. Типичните вкусови качества сиренето добива в процеса на зреене (около 45 дни), ОБАЧЕ... вкусовите качества могат и да се манипулират с чудесните и не скъпи лиофилизирани бактериални закваски, и за такова сирене, "зряло" 15-на дни можеш да се закълнеш, че е поне на 2 месеца. Разликата би могла да се усети само на експертно ниво. Потребителския вкус през последните 20-ина години беше така вандалски манипулиран, че и дума не може да става за реална преценка от страна на потребителя. В заключение ще кажа, че ИЗОБЩО не намирам цената на гореспоменатото сирене от 16-18 лв/кг за реална. Толкоз. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted July 8, 2011 Share Posted July 8, 2011 Тъкмо и аз щях да спомена това за 30-те стотинки на литър мляко . Предните няколко поста много добре и цветущо описват реалността. Скъпите сирена освен да начесват крастата на хората с повече пари, друго не правят . (Естествено и да забогатяват спекуланти, джиповете с бензин вървят все пак). А беден народ много лесно се подава на спекулации, вкл. и особено с качеството! Без никой да се обижда. Не виждам защо да не се премести дискусията за млечните продукти в нова тема, наистина. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Rumbata Posted July 8, 2011 Share Posted July 8, 2011 За качеството на храните, които консумираме Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted July 8, 2011 Share Posted July 8, 2011 И сега нека да кажем доколко си сигурен че това, което пише на етикета е така. Т.е. доколко е истинско, че е от истинско мляко, няма ГМО, разни други шитове, които има в по-евтините и т.н. Или всеки пакет се носи в лаборатория преди консумация Пука ми за ГМО. На Гимел краставиците не струват пукната стотинка и имат дъх на мухъл ако ще и био мухъл да е - не ме кефи. От пазара краставиците са ми 100 пъти по-вкусни Аз конкретно за това сирене казвам че ми харесва на вкус и на консистенция. Това че е био не съм го гледал. Преди плюсках сирене на маджаров - но след като на 2 пъти имах чуството че ям не сирене а някаква гнусна химия взех това и ми хареса. Не съм маниак на храненето нито ми пука особено за био-ала-бала-та, още повече че в био храни също има консерванти. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted July 8, 2011 Share Posted July 8, 2011 Taka e, аз говорех по принцип. Може би най-доброто е някъде по средата, 8-12 лв или нещо такова за кг. По-евтини просто наистина не стават за ядене. Ето, ти с Маджаров (имам спомен че наистина преди време споменаваше че ядеш от него), по някое време си видял, че вкусът се изменя, т.е. липсва консистентност по време, което явно е резултат от лош контрол по качество и т.н. Аз смея да кажа, че и в лошите си парични времена не падам под 6 лв за сирене и повечето други храни. Може да ям по-малко, но предпочитам да е сносно и вкусно. @Midex, малко трудно ще отклониш темата от сиренето хаха Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted July 17, 2011 Share Posted July 17, 2011 В момента си хапвам сирене "забърдо" овче... и точно възкликнах "егати хубавото сирене"... леко изкиснато е просто перфектно за моя вкус. Не знам преди време дали нещо не ме бяха разочаровали че спрях да го купувам но това в момента което ям е просто ВЪРХЪТ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Rumbata Posted July 18, 2011 Share Posted July 18, 2011 Дедо, внимавай с холестерола Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.