gal4enceto Posted January 23, 2009 Share Posted January 23, 2009 Сори, няма да спамя повече... Само да ти кажа, tedy, че не е правилно да се казва : "Аз пък ми се струва", а "На мен ми се струва". Не мога да го обясня с граматически понятия, защото не уча българска филология, а от училище съм забравила, но съм сигурна, че е така. А относно "и"-то, както каза : "Косата и", по-правилно е да се пише "и", отколкото "й". Но тъй като нямам "и" с ударение, засега ще си е само "и". Мале, като си чета поста дори аз не знам какво съм написала. "И" ли бе да го опишеш... Едит : Такъв спомен имам от младежките ми години... Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted January 23, 2009 Share Posted January 23, 2009 ...не е правилно да се казва : "Аз пък ми се струва", а "На мен ми се струва". Съгласен. "Косата и", по-правилно е да се пише "и", отколкото "й". Несъгласен. Link to comment Share on other sites More sharing options...
evil_smith Posted January 23, 2009 Share Posted January 23, 2009 Ей това пък като го видя и ми се приисква да се издрайфам. Софиянци да го пищат така някак успявам да го преглътна - шопите са тъпи по начало, обаче като гледам колко хора от този форум пишат по този начин и са родом от Пловдив... мъка мъка Ха.., а някой като се изцепи: "Смятаааааааай." Link to comment Share on other sites More sharing options...
lil_stenly Posted January 23, 2009 Share Posted January 23, 2009 Еми, Мидекс, прав си! А, Дядо Мраз е забравил да спомене, че "със" и "във" се пишат и след като думата преди тях завършва със "с"/"з" или "в"/"ф" и ме поправете ако бъркам, обаче съм сигурен за това. Много хора правят грешка кога се използва "някой" или "някои" между другото, което пак дразни от части. Пример: Оставих чист чаршаф във шкафа. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted January 23, 2009 Share Posted January 23, 2009 Еми, Мидекс, прав си!А, Дядо Мраз е забравил да спомене, че "със" и "във" се пишат и след като думата преди тях завършва със "с"/"з" или "в"/"ф" и ме поправете ако бъркам, обаче съм сигурен за това. Много хора правят грешка кога се използва "някой" или "някои" между другото, което пак дразни от части. Пример: Оставих чист чаршаф във шкафа. Тоя чаршаф във шкафа откъде го изкопа Едно е как на човек му е удобно да го изговори и какво се е наложило в разговорната реч (за удобство)....и съвсем друго е как да го запишеш правилно... П.П. За "й"-то споменах по-горе...а "от части" се пише слято между другото, тъй като нямаме предвид някакви части... Link to comment Share on other sites More sharing options...
gal4enceto Posted January 23, 2009 Share Posted January 23, 2009 И не само за удобство. Всички знаем колко граматически грешки има в песните и стиховете на когото се сетите. За благозвучие или за да се получи рима. Ние самите не познаваме добре езика си. Той е от сравнително трудните езици и има много архаични изрази, които се оказва, че не са част от някакъв диалект, а са си в чиста форма български език, роден, наш... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grimjaur Posted January 23, 2009 Share Posted January 23, 2009 Пичове, ако ще ми триете постовете по темата, с които се опитвам да ви поотворя малко очите, кажете си направо, за да не си хабя клавиатурата да пиша. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted January 23, 2009 Share Posted January 23, 2009 Наско, за модераторите ли говориш? Току що разгледах 3 дена назад всички постове, които си пускал - нито един не е изтриван... В тази тема до момента няма никаква модераторска намеса. Нито редакция на мнения, нито изтриване, абсолютно никакво действие. При желание ще ти покажа screenshot на лог-а. Не само за тази тема - проверих всичките му постове, във всичките раздели и теми...всеки си е в темата и нито един в архива. Link to comment Share on other sites More sharing options...
netrootbg Posted January 23, 2009 Share Posted January 23, 2009 Пичове, ако ще ми триете постовете по темата, с които се опитвам да ви поотворя малко очите, кажете си направо, за да не си хабя клавиатурата да пиша. В тази тема до момента няма никаква модераторска намеса. Нито редакция на мнения, нито изтриване, абсолютно никакво действие. При желание ще ти покажа screenshot на лог-а. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grimjaur Posted January 23, 2009 Share Posted January 23, 2009 Дееба...сигурен съм, че писах отговор на evil smith ....Сигурно вече мозъка ми блокира...Извинявам се.Определено се нуждая от едно стабилно пийване/не бира/ и малко спокойствие... Link to comment Share on other sites More sharing options...
lil_stenly Posted January 23, 2009 Share Posted January 23, 2009 Честно да ти кажа, не знам от къде го изкарах, просто някак си съм останал с такова впече(а)тление, че има нещо от сорта. Значи от сега ще знам. (отсега) Останали са ми някакви грешни спомени за правилата явно. П.П. Трябва да взема един учебник и да преговоря основните неща на ново май. (наново) Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted January 23, 2009 Share Posted January 23, 2009 Дееба...сигурен съм, че писах отговор на evil smith ....Сигурно вече мозъка ми блокира...Извинявам се.Определено се нуждая от едно стабилно пийване/не бира/ и малко спокойствие... Виждаш ли какви лоши неща стават от недостиг на бира Ха.., а някой като се изцепи: "Смятаааааааай." Нещо не стоплям... Link to comment Share on other sites More sharing options...
sandman Posted January 23, 2009 Share Posted January 23, 2009 ...А за помощта, която искаш да ми откажеш, благодаря. Надявам се вече да няма много удари с тигана... Да оТкаже или да окаже? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grimjaur Posted January 24, 2009 Share Posted January 24, 2009 Виждаш ли какви лоши неща стават от недостиг на бира Абе и бирата, и боя, и ебането ми стигат, ама спокойствието хич го няма.. Да оТкаже или да окаже? Две различни по смисъл словосъчетания.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DaToNik Posted January 24, 2009 Share Posted January 24, 2009 Съгласен. Аз пък не съм съгласна и с двете: Аз ми се... е тотално грешно, но в На мен ми се... се получава повторение: хем на мен пък и хем ми. Няй- правилното е Струва ми се и толкоз. С Раптора спорим за запетайките. Аз твърдя, че след всяко обръщение (Ванка, Момче и др.) се слага задължително запетайка. Той каза: Не е! Може и без! Аз съм държал изпит по езикова култура, а ти не! (все пак е Раптор) Кой е прав? А да, Гримьоре, това горе не са словосъчетания Link to comment Share on other sites More sharing options...
sasho_1989 Posted January 24, 2009 Share Posted January 24, 2009 Аз твърдя, че след всяко обръщение (Ванка, Момче и др.) се слага задължително запетайка Абсолютно така е!И аз така съм го учил и то доста по-скоро от изпита на Раптор Link to comment Share on other sites More sharing options...
sandman Posted January 24, 2009 Share Posted January 24, 2009 ..., но в На мен ми се... се получава повторение: хем на мен пък и хем ми...Ами да - дателен падеж - нищо нередно няма. Link to comment Share on other sites More sharing options...
evil_smith Posted January 24, 2009 Share Posted January 24, 2009 Нещо не стоплям... Не си го срещал из форуми/коментари по сайтове?! Това е паразитна думичка и доказателство за беден речник. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mobo Posted January 24, 2009 Share Posted January 24, 2009 ....... С Раптора спорим за запетайките. Аз твърдя, че след всяко обръщение (Ванка, Момче и др.) се слага задължително запетайка. Той каза: Не е! Може и без! Аз съм държал изпит по езикова култура, а ти не! (все пак е Раптор) Кой е прав? ...... ти. теди, къде е тва проклето "И с ударение отляво"? я дай ASCII-то му за по-бързо набиране Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted January 24, 2009 Share Posted January 24, 2009 Аз като трябва да укажа ударението обикновено го удебелявам (напр. пари), а й-то си го ползвам постоянно при липсата на "и" с ударение. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted January 24, 2009 Share Posted January 24, 2009 ..теди, къде е тва проклето "И с ударение отляво"? я дай ASCII-то му за по-бързо набиране Не се сещам дали го имаше в стандартната подредба и къде, но аз си правих моята фонетика сам. При мен е на мястото на X, когато съм на кирилица, в комбинация с Shift. Т.е. там принципно е "ь", но тъй като няма много смисъл с Шифт да можеш да пишеш голямо "Ь", там е "ѝ" с Шифт. Съответно ако съм в Капс Лоцк, излиза голямо "Ѝ" с шифта. Кодът ѝ е D1 9D (UTF8), понеже изглежда я няма в ASCII (по-точно ANSI). Що се отнася до това, за което ме подчекна Галченцето "Аз пък ми се струва", да уточня, че ако бях сложил запетаи, си е много правилно според мен : "Аз пък, ми се струва, съм .... еди какво си". Или "Аз пък, струва ми се, съм еди какво си". Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.