BoqoJIa3a Posted January 21, 2009 Share Posted January 21, 2009 Сериозно ли не виждаш "къде е проблема"??? Ами например - ти не можеш да пишеш, неграмотен си. А да знаеш как ми пука, че не се направил на готин да си напиша поста правилно Не пиша писмо на кмета, че да се старая и стига сте се хващали да си правите мнението на базата на тва, че хората не написали мнението по правилата -> ограничен си! Кво съм забелязал в тоя форум при по-големите потребители - като нямат кво да кажат се хващат, или за годините на тоя дето се опитват да наредат, или за тва, че написал нещо дето не е граматически правилно ... тва като ви прави впечатление ходете по училищата и раздавайте справедливост и ъкъл, че явно ви е в излишък. Аз си пиша както бих си го казал и не се права на някъв лингвист тука да се превземам да пиша правилно. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mIRCata Posted January 21, 2009 Share Posted January 21, 2009 Само, че се забелязва тенденцията дори, когато се пише писмо до кмета, автобиография, молба и т.н по-официални документи да е написано по горния начин. Виждал съм и автобиография при кандидатстване на за работа, "кандидатът" да си пише името с грешки. Другото не го коментираме. Та както си свикнал тук да пишеш, в един момент започваш да пишеш на всякъде и после да не се чудиш какво става. То така се почва, първо тук пишеш както ти дойде, а после когато ти потрябва без да се усетиш, да нашлякаш същите бисери и официален документ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted January 21, 2009 Share Posted January 21, 2009 А виждал ли си си-ви, написано на шльокавица (правописните грешки вътре са просто бонус към шльокавицата) и отпечатано на принтер...разбира се, след това изпратено и получено в съответната фирма? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thief Posted January 21, 2009 Share Posted January 21, 2009 Да, стига с тоя правопис, че вече взе да става банално. Горе долу грамотно е написано. Иначе, овермана малко остро е обяснил идеята на поговорката - учи за да не работиш, но има доза истина. Link to comment Share on other sites More sharing options...
deepkill Posted January 21, 2009 Share Posted January 21, 2009 Тук се заформи една доста интересна дискусия. Радвате ме !! По мое мнение само с образование много трудно се постига нещо. Възпитан съм да разбирам образованието като един вид начален старт. Колкото по-голям ти е началният старт - толково по-надалеч стигаш в живота. Предполагам много от потребитилите с повече житеийски опит са забелязали, че за да успееш в каквото и да е начинание се искат най-вече лични качества. Тези лични качества, комбинирани със стабилни познания и интерес към определена сфера оформят бъдещите успехи. Има много хора с по 2 висши и така нататък, които просто не могат да се реализират. Това не значи, че са идиоти, слушащи нон-стоп чалга и пиещи евтина мента. Просто нямат някакво/и качества,които да им помогнат с кариера, семейство и т.н. И да спомена, че и аз съм ученик и съм абсолютен мързеливец- дайте ми да ям и да спя. Уча с нежелание, но все пак го правя, защото родителите ми отдавна се постараха да ми обяснят по-горе описаният принцип. Не знам как може да се очаква от всички ученици да са прилежни и ученолюбиви. Не отчитате, че на малко хора под 18 години им се налага да издържат себе си и семейство. Някои житейски уроци просто не могат да се налеят в главата - трябва да се мине през тях, за да се осмислят истински. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BoqoJIa3a Posted January 21, 2009 Share Posted January 21, 2009 Само, че се забелязва тенденцията дори, когато се пише писмо до кмета, автобиография, молба и т.н по-официални документи да е написано по горния начин. Виждал съм и автобиография при кандидатстване на за работа, "кандидатът" да си пише името с грешки. Другото не го коментираме.Та както си свикнал тук да пишеш, в един момент започваш да пишеш на всякъде и после да не се чудиш какво става. То така се почва, първо тук пишеш както ти дойде, а после когато ти потрябва без да се усетиш, да нашлякаш същите бисери и официален документ. Тенденциите мен не ме интересуват По мое мнение само с образование много трудно се постига нещо. Възпитан съм да разбирам образованието като един вид начален старт. Колкото по-голям ти е началният старт - толково по-надалеч стигаш в живота. Предполагам много от потребитилите с повече житеийски опит са забелязали, че за да успееш в каквото и да е начинание се искат най-вече лични качества. Тези лични качества, комбинирани със стабилни познания и интерес към определена сфера оформят бъдещите успехи. Има много хора с по 2 висши и така нататък, които просто не могат да се реализират. Това не значи, че са идиоти, слушащи нон-стоп чалга и пиещи евтина мента. Просто нямат някакво/и качества,които да им помогнат с кариера, семейство и т.н. Прекалено правилно казано Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted January 21, 2009 Share Posted January 21, 2009 Така, че не винете учениците и учителите - винете онова дето вече 20 години не може да направи заплатата на инженера 3 пъти по-голяма от тази на бармана. Грешиш. Бармана от бакшиши и "далаверки" може да си докара 3 пъти повече от инженера че и нагоре. С малко находчивост, леко разреждане на питиетата, ако успее да прекара и малко собствен алкохол без да го усетят спокойно 50лв за една вечер може да намаже без много зор, отделно заплатата. Дребни далаверки майна. Учителите стачкуваха маса време за да стане заплатата им поне 1000лв и пак ги излъгаха. Кажи ми как свестен кадър ще се задържи на такава заплата, а университетите бълват нови педагози, но като знам какво учат и как се взима дипломата поне от ПУ - всичко е "пълен въз". Ето една лека тема за размисъл - защо хора с по 2 и 3 висши някак поне едното да не са и всичките има в наименованието си "педагогика"? Защо почти няма някой с 2 висши и да е инженер или някаква друга техническа специалност? Да сте чували за някой завършил медицина и икономика? Как все тия с многото висши образования дето се пъчат че са завършили повече от едно все нещо около педагогиката е? Каква файда от 2 "висши" и след това да отидеш да продаваш на Четвъртък Пазара защото се печели повече? Така че по-добре човек да учи за да можете да работи, а не единственото което може е да "носи на пиене и тежки неща". Безсмислено е да си губи човек времето с нещо което е не само неприложимо ами има маса хора които на теория го могат но на практика не го правят. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blitz^^ Posted January 21, 2009 Share Posted January 21, 2009 А да знаеш как ми пука, че не се направил на готин да си напиша поста правилно Не пиша писмо на кмета, че да се старая и стига сте се хващали да си правите мнението на базата на тва, че хората не написали мнението по правилата -> ограничен си! Кво съм забелязал в тоя форум при по-големите потребители - като нямат кво да кажат се хващат, или за годините на тоя дето се опитват да наредат, или за тва, че написал нещо дето не е граматически правилно ... тва като ви прави впечатление ходете по училищата и раздавайте справедливост и ъкъл, че явно ви е в излишък. Аз си пиша както бих си го казал и не се права на някъв лингвист тука да се превземам да пиша правилно. Трябва ли да пишем писмо до кмета, за да се стараем да пишем грамотно? Това е адски деЦко оправдание: "А, у, аз тук к'во ще се правя пред вас, все едно съм на изпит по български, мрън-мрън". И между дрогата, пише се "акъл" :]. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BoqoJIa3a Posted January 21, 2009 Share Posted January 21, 2009 Трябва ли да пишем писмо до кмета, за да се стараем да пишем грамотно?Това е адски деЦко оправдание: "А, у, аз тук к'во ще се правя пред вас, все едно съм на изпит по български, мрън-мрън". И между дрогата, пише се "акъл" :]. Явно писането във форум не ми е приоритет в ежедневието, че да му отделям такава важност, за разлика от вас ... спираме ли да обсъждаме неграмотното ми писане, колко съм необразован, как нищо няма да стане от мен и т.н. щото ми омръзна да отговарям на идиотски нападки и да давам обяснения за глупости ... "мрън мрън" го пиши на тоя, който се оплаква от чуждия правопис Аз съм бил мрънкалник ... Дребни далаверки майна. Именно. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maddrum Posted January 22, 2009 Share Posted January 22, 2009 Явно писането във форум не ми е приоритет в ежедневието, .... Правилното писане е желание на пишещия. Ако авторът не усеща нужда да го направи, макар и когато пише неофициално, това демонстрира принципната незаинтересованост на гореспоменатия по въпросите на правилното изказване. Ако авторът обаче е попрочел повечко книжки, където се пише правилно, положително този изказ би го дразнил. Още твърди, че има необходимата култура, но нарочно не иска да я ползва т.е. му е по-трудно да пише правилно. Тук идват две неща. Първо, когато не използваш нещо го забравяш и е съвсем възможно да не можеш да го употребиш, когато това е наложително; и второ, авторът един ден ще има деца, с които естествено ще общува неформално т.е., те следвайки примера на родителя имат голям шанс да не могат да се изказват правилно дори и да поискат. Писането във форум не е приоритет на никой в ежедневието и все пак доста хора тук пишат правилно П.П. @maddrum, напълно съм съгласен с това, което казваш...въпреки, че току що ти поправих 9 правописни грешки в поста...както и да е, никой не е съвършен, вкл. и аз. (Midex) Link to comment Share on other sites More sharing options...
DaToNik Posted January 22, 2009 Share Posted January 22, 2009 Ха-ха! Мидекс Нази никога не спи! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.