Jump to content
BulForum.com

Климатизация на дома

fashion_m

Recommended Posts

Аз имах предвид, че ми трябва нещо, което за да прави студено не излъчва топлина. Нещо принципно ново.

Ако случайно откриеш нещо такова свирни. Ще направим страшна далавера, пък може и някоя Нобелова да приберем... ;)

• Replies 55
  • Created
  • Last Reply
Аз имах предвид, че ми трябва нещо, което за да прави студено не излъчва топлина. Нещо принципно ново.

За да прави студено трябва да отнеме топлината в стаята и да я "изхвърли" някъде. Ти какво искаш - нещо да речем да взима топлото от стаята и да го складира - в "буркани", които да се изхвърлят ли какво?

Тази топлина трябва да отиде някъде, не може просто да изчезне. Още не са намерили заобикаляне на тоя физичен закон. Освен да си намериш някакъв топло поглъщаш материал, който не знам как ще накараш после да освободи събраната енергия. Сещам се да слагаш лед в легени в стаята и като се топят да охлаждат, пък после да носиш леда във фризера от вън да ги замразява пак.

Във форума скоро се бяха появили едни линкове за инсталации пазещи топло за зимата и студено за лятото, ама те искаха много къртене, пробиване и сондиране.

Аха...на принципа на барон Мюнхаузен, дето сам се издърпал за косата. :P Има разни изследвания и разработки, но са в начален етап и бая време ще им трябва да влезнат в практиката.

@mIRCata, във форума се продаваха и от ония пакетчета, дето като натиснеш пластинката ти топлят ръцете половин час и после пак може да ги върнеш в изходно положение. За моментално изстудяване на бира в момента на отварянето й също има разработки. :)

Перпеум мобиле от 2-ри тип ти е нужен явно. Не може да се изсдудавя нещо без да се загрява друго нещо. Пише го във физиката за 7 клас. Иначе дори и климатиците без външно тяло пак се дупчи за тръба. Все пак топлината/студа трябва да се отдаде някаде. Не може да нямаш някакво 50/50/20 място за едно външно тяло даже имаше някакви Арт куул климатици които бяха по-компактни като вътрешни и външни тела.

:)

Но човек никога не знае, оптимизма е хубаво нещо.

Guest Rumbata
За да прави студено трябва да отнеме топлината в стаята и да я "изхвърли" някъде.

Не мисля, че това е принципа на работа на климатичните инсталации.

По тази логика в режим отопление откъде се взима топлото което отдава вътрешното тяло?

Ас пък все съм си мислил, че инверторния климатик извлича топлина от вън и я вкарва вътре при пуснато на затопляне. Затова и не се слага в затворени, остъклени тераси, защото ако го пуснеш да топли и терасата ще се вледени цялата. Беше нещо с температурите на кипене на фреона. На него на - 10, -15 му е топло и е газ, а като го компресират да се втечни се нагрява и отдава топлина, която отива в помещението. После го пуснат през към радиаторите и той от се изпарява на високата температура -15 градуса и така се върти.

Но може и да се заблуждавам, не съм завършил топлотехника.

Има десетки статии на български, където съвсем разбираемо се обясняват принципите на работа - 1, 2, 3, ......и т.н....а конкретно за това, как става в режим на отопление - тук.

А кои климатици вкарват въздух отвън и кои само въртят въздуха в помещението?

... :), ако сканираш и една бележка за платен ток от EVN...

Иначе за машинката, за която питаш по-горе, вероятно ти е харесала цената - и точно според нея би трябвало да ти е ясно за какво става дума.

Както и някои хора, които много им харесва климатик, хубав, голям, красив, че и евтин... и си купуват Midea, Beko и др. подобни и си мислят, че имат климатици. Но пък нали и техниците са хора и те деца имат.

Ще ме извиняваш, но аз съм с най-големия "боклук" - Elite 12-ка от три години и лошо не съм видял от него. Работи си безупречно и в най-големите студове и сметката ми за ток не е надвишавала 140лв. Друг е въпроса, че ако искаш наистина добър климатик ти трябва Дайкин.

Браво за темата! Много полезна за мен :laughing:

Това лято се бях замислил по едно време да взема едно от тия боклучета на ЕЛИТ за малката спалня... Отначало подскокнах като видях, че е 210 лева, но слава богу някой в Практикер го беше включил да работи. Като си сложих ръката едва едва хлад се усещаше... Веднага усетих, че работата в вмирисана нещо. Не ми се дават пари за трети климатик в апартамента, отделно да се занимавам с мазало около монтаж, но май няма да се размине. Жалкото е че това трябва да го направя за една стая 10 квадрата...

...Жалкото е че това трябва да го направя за една стая 10 квадрата...

Пълно щастие няма....това е - ще дупчиш...ако искаш изчакай да направя теста с леда, директно в контейнера...ама бъди сигурен, че по-добра алтернатива от фреона засега няма... ;)

в стаята ми е +30 градуса.

тези +30С могат да се запазят ефективно цели 5 часа и половина

Как издържаш в тая пещ, човече?

При 30 градуса, за работни дрехи трябва да си нося къса фланелка (може и без), къси панталонки и слънчеви очила за всеки случай. :)

Ас пък все съм си мислил, че инверторния климатик извлича топлина от вън и я вкарва вътре при пуснато на затопляне. Затова и не се слага в затворени, остъклени тераси, защото ако го пуснеш да топли и терасата ще се вледени цялата.
М не. Инвертора върти въздуха в помещението. Това за терасата, може да се постави, но трябва да има отворен прозорец срешу него, но точно защо вече не помня.
А кои климатици вкарват въздух отвън и кои само въртят въздуха в помещението?

Най-общо казано, разликата между обикновенните (конвенционалните) и инверторните климатици е:

1. обикновенния взима въздух отвън, а инверторния върти въздуха в помещението.

2. обикновенния се включва и изключва през определен период, а инверторния не се изключва и работи на минимални обороти колкото да поддържа температурата и въпреки това е по-икономичен. Може да се изключи ако дори при минимални обороти надхвърли над 2 градуса от зададените (или поне при мен е така).

За друго не се сещам, поне за сега. А най-общото е че дори при максимални обороти и двата ще ти изхарчат най-много 1 КW на час, за разлика от климатизатора, който беше си харесал. Но цял час на макс, едва ли някога ще ти се наложи да го държиш. ;)

Как издържаш в тая пещ, човече?

Защо пещ?? Много си е добре да си на 30С...винаги съм си мечтал да живея за постоянно поне на още няколкостотин километра в южна посока. Затова зимата почти не излизам от нас и стоя по къс ръкав целогодишно, защото си поддържам тези 30С през всички сезони...за доказателство щракам една снимчица към единия от термометрите ми (горе до топката). :P

img3153sp4.th.jpg

Иначе по въпроса за климатиците, определено в режим на отопление не им е толкова добро КПД-то (особено ако вънка температурите паднат доста под нулата), но пак икономията на ток при новите модели е достатъчно голямо, в сравнение с обикновените духалки.

Midex, ти си бебе в инкубатор.

16-17 градуса си е една нормална стайна температура. Кво сте се изнежили всички? Стягайте се! Мъже сме все пак.

---------------

Всички сплит системи (или познатите ни вътрешни тела по стените) си въртят въздуха в помещението.

------------------------------------------------------------

Инверторните климатици използват технология разработена и внедрена за първи път от TOSHIBA, чийто основен принцип е контрол и промяна на оборотите на компресора. Чрез промяната на оборотите на компресора се постига плавно, по скоро стъпково, промяна на отдаваната (респективно консумираната) мощност. Идеята се състои във факта, че с увеличаване на оборотите се увеличава количеството компресиран фреон и обрано. Чрез промяна на оборотите на компресора инверторния климатик променя количеството отдадена или отнета топлина, като подава повече или по-малко фреон в топлообменниците.

Откъде идва името инверторни климатици

Възможно е да сте си задавали въпроса: "Какво всъщност инвертират инверторните климатици?" Най-общо отговора е: електрическо напрежение. Всъщност английската дума invert, откъдето идва инверторен, в случая на Български език означава преобразуване. По този начин цялостно име на този тип климатици идва от един електрически преобразувател вграден в тях, който преобразува промеливото напрежение от електрическата мрежа (220V/50Hz) в постоянно и след това отново в променливо, но с друго напрежение и друга честота. Накрая цялата магия прави така че, ако температурата в стаята е близка до зададената, компресора на вашия климатик работи с 10 Hz, т.е с малки обороти и съответно по-малко количество фреон се компресира, а от там и по малко-електроенергия се консумира от мрежата. В случай че датчиците на климатика отчетат по-голямо отклонение на температурата, т.е. стаята започва да се затопля през лятото или да изстива през зимата, централния микропроцесор превключва автоматично на 20 Hz. След известно време, ако датчиците не отчетат приближаване към зададената температура се преминава на 30 Hz и обратно, ако се температурата в стаята се приближава към зададената компресора на климатика започва да работи на 10 Hz

Midex, ти си бебе в инкубатор.

16-17 градуса си е една нормална стайна температура. Кво сте се изнежили всички? Стягайте се! Мъже сме все пак.

ела да те стегна цял ден на -12

Не мисля, че това е принципа на работа на климатичните инсталации.

По тази логика в режим отопление откъде се взима топлото което отдава вътрешното тяло?

Ами пак от температурата на външният въздух :woot ! Объркването идва от там, че като се каже "температура" и поне 95% от хората си казват - аха, градуса Целзий. Да, ама не ! Има едно такова понятие като "абсолютна нула", тоест няма отрицателни стойности. Сега започва ли да ти просветва? Сега си представи, че външната температура е "минус 10 градуса по Целзий" а във външният топлообменник изпаряваме фреона на "минус 15 градуса по Целзий" което ще рече, че имаме едни 5 градуса за абсорбиране. Не знам как по-достъпно да ти го обясня. От там нататък всичко друго са едни доста "сухи" технически особености и сметки в които нямам намерение да навлизам. В общи линии именно поради тази причина конвенционалният климатик може да работи стабилно до към то -10С а инверторния до към -15С. Всички търговски приказки за климатици които не "бягат" от параметри и при -20С са пълни глупости, няма значение колко е лачен климатика и от коя "епична" марка е. Законите на физиката важат за всички марки с еднаква сила.

Сега ако обясниш и защо инверторните могат да работят до -15 а конвенционалните само до -10 ще е супер, сигурно фреона им е различен?

Сега ако обясниш и защо инверторните могат да работят до -15 а конвенционалните само до -10 ще е супер, сигурно фреона им е различен?

Каквито фреони използват едните, такива използват и другите! А инверторните карат до малко по-ниски температури поради простата причина, че освен да намаляват мощността (оборотите) си, те могат и да ги вдигат над номиналните и то с около 25 - 30%. Следователно могат да повишават циркулацията на хладилен агент. Както казах започваме да навлизаме в доста суха материя...

• 2 weeks later...
Колегата pazu е много прав - в момента навън термометърът показва минус 2 градуса ; в стаята ми е +30 градуса. Някой ще повярва ли, че последно климатикът ми се включи за около 3 минути и пак изключи някъде към 22 часа снощи....някой сеща ли се защо?

П.П. В стаята ми в настоящия момент работят един 14" телевизор, един малък усилвател, един мишпулт и компютъра с TFT екран (който не топли). Лампи почти не включвам, защото не ми понася силната светлина, а и те са енергоспестяващи. Излиза, че близо 5 часа тези 30С се поддържат само от топлината на работещите гореспоменати уреди...но надали някой друг има изолацията, която аз имам на три от помещенията в жилището ми - просто работата ми го изисква. :rolleyes:

/Оff/ В момента в стаята работят същите уреди като тези в горния пост. Навън термометърът показва 12+ градуса....климатикът съм го изключил още снощи, а в момента в стаята ми е точно 33С и сега смятам да включа климатика на студено да смъкне няколко градуса....добрата изолация е незаменима при всички положения....е почти при всички. :)

• 3 months later...

Какво стана, измислиха ли някакъв климатик без външно тяло? Хайде че ми става много жега, а нямам място отвън. Хайде, науко, измисли нещо.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...