w00x Posted October 20, 2009 Share Posted October 20, 2009 и понеже знам, че ви мързи, ама много, освен ако не става дума за празни приказки де, ето ви линк - филма е свободен за сваляне и споделяне - какъв ужас, а? без пари да го дават... тц тц тц... http://www.elephantsdream.org/ Някой ще помисли, че тоя Blender само за Linux са го направили мама му стара. Виж сега, това че не знаеш не значи че няма. Виж за счетоводни програми може и да си прав, но за останалото си има. А доколкото знам по ред причини графичните дизайнери предпочитат MAC-овете пред PC-тата така че и те могат с подобни доводи да излезнат за Windows. MAC е по-удобен, заради начина по който работи с паметта на компютъра. Иначе особенна разлика няма. Друг е въпроса, че монитора на iMac е с IPS матрица, а за PC този монитор трябва да се купи отделно. Също има и някои програми за MAC, които ги няма за Уиндоус. Има аналози, но няма точно въпросните, а те са най-добри. Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted October 20, 2009 Share Posted October 20, 2009 До колкото ми е известно счетоводна програма за нещо различно от windows е почти невъжможно начинанае. Имаше чужди правени за мак, но да се приспособят за нашето счетоводство е нелека задача и доколкото знам никой не се е заел. От 5-те най-използвани в България 3 даже не вървят на нищо по-ново от ХР. На прима виста се сещам само за ажур който май вървеше на виста. Иначе и доста от програмите с инженерна насоченост нямат аналог освен утвърдения в windows. На макинтошите единствения им минус е че са доста слабо разпространени тук, да не кажа че са екзотика и дори да е добър идва момента в който като го купиш буквално си одрязан от 99% от компютрите като съвместимост. A чакай сега - не бъркай нечия некадърност (силна дума, не се сещам в момента за по-правилна) с невъзможността да се направи това въобще. Ако искаш провери какви хора работят за софтуерните фирми правещи счетоводен софтуер, колко от тях са програмисти и с какъв опит. Ажур, Бизнес Навигатор, Плюс-минус и още 5-6 са най-разпространените и са общо взето хвани едната удари другата. Имаше и едни момци от Варна които бяха направили нещо по-сериозно (и го кръстили ERP въпреки че си беше баш счетоводна програма с малко вътрешнофирмена информационна система) ползващи Oracle и цената която искаха беше нещо от сорта на 50,000 евро + половин МРЗ на месец поддръжка за всяка работна станция. Ажура ползват FireBird (писана на Delphi все пак, какво друго да ползва), Б.Н. са с Pervasive (а.к.а BTrieve), Plus-min не помня с каква база данни бяха но мисля че и те искаха file sharing. Имаше няколко системи с Access също. От всичките само AJUR-a има мааалко по-сериозен SQL server. Кажи ми сега КАК да се портнат на друга ОС след като са направени по този начин. И всъщност там фокуса е в поддръжката и обновяването на продукта според промените в законодателството а не толкова самия продукт. За коя да е счетоводна програма ако зададеш въпроса "а може ли да издържи на натоварване от 50,000 документа... на месец... за 1 фирма" и само гледай изражението на демонстраторите, как от леко притеснено (защото си мислят първоначално че става дума за година) до силно притеснено (като чуят "на месец") и съкрушено, когато разберат че не е за 15 фирми ами само за 1 Ажура май няма да се притеснят въпреки че имам познати с Ажур, не е като да са нямали грижи и те. А екзотиките е без значение на какво са писани - там е имало задание и е избрана платформа и всичко. Те може и да не работят на по-нова ОС, на друг процесор и прочее - ако някой има спомени, едно време Borland бяха осрали една сметка с таймерите и на процесор по-бърз от Pentium/133 гърмеше здраво всяка програма която е ползвала библиотеката CRT. Последната "мода" са уеб приложенията по няколко причини: имаш 1 сървър който поддържаш а колко потребителя ще го ползват слабо те вълнува (е вълнува те но дали ще са 5,10, 50 или 500 обикновено е все едно, виж 50000 е друга работа но малко са фирмите с подобен персонал). Отделно че на машините на потребителите няма нужда да се инсталира нищо. Верно мизерия докато го подкараш на IE6 и FF едновременно (особено ако не успееш да ги кандърдисаш да ползват поне IE7) но главно с дизайна / CSS-a. Оттам насетне ако искат да си инсталират Linux, ако искат Windows 98, ако искат пък MAC OS - все ти е едно. Има си ограничения, но за доста неща е много по-удобно и гъвкаво. И най-вече трудно се сриват работните станции защото няма как да се омаже един браузър (а и да се омаже оправянето е лесно) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thief Posted October 20, 2009 Share Posted October 20, 2009 Nali nqkoi tyk ne otri4a, 4e Open Ofis-a e bledno 4ak jalko kopie na MS Office. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted October 21, 2009 Share Posted October 21, 2009 Някой ще помисли, че тоя Blender само за Linux са го направили мама му стара. ами виждаш ли, точно тук е разликата - правен е за Линукс и е портнат за други ОС. Щото го могат хората. Не се ограничават само с една ОС. Така че само може да си им благодарен, че са разработили толкова добра програма, която да можеш да използваш и под Уиндоус без да даваш луди пари за тоя дето духа. А това, че има порт на Блендер за Уиндос как променя факта, че е Линукс приложение? Никак. Айде приказвайте пак, че нямали аналог за Линукс "прекрасните" и прескъпи програми. за счетоводството - знам поне два български проекта за счетоводен софтуер под Линукс.Склад QT X, RD Suite... дори любимците ми от Микроинвест имаха подобен проект. Има страхотна ERP/CRM система за Линукс - Compiere. Да не говорим за чужбински счетоводни програми... пренсатройването им да работят у нас е парче торта. Фирмата за която работя използва белгийска счетоводна програма, за да води счетоводство у нас. Така че... тия доводи бяха актуални преди десет години. Нещата се развиват, отворете си очите и си извадете главата от пясъка. Thief - аз го отричам, и? Отново приказваш наизуст. ОпенОфис има ред възможности, които ти в МС Офис не си и сънувал още. Да не говорим, че ОО не е единствената алтернатива на МС Офис, батко... Има доста по-добри. Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted October 21, 2009 Share Posted October 21, 2009 Малко се обърка. Счетоводните програми които си посочил са пълна мъгла - я кажи по-добре познаваш ли някой счетоводител който да ги ползва? Склад QT X го намерих само на 1 място като дори не може да се свали нищо, RD Suite пък е толкова "сериозна" и "добре документирана" че няма накъде повече. Compiere не е българска освен това погледни тази страничка: http://www.compiere.com/products/compare-editions/index.php обърни внимание и първото редче: Subscription price (per user, per year) и на следващото: Minimum number of users ... Изобщо съвсем безплатна е това ERP, верно може и да работи на linux a има и free версия която май е колкото да не е без хич. Това което би устроило мои познати подмина цифрата от $10,000 и то без другите разходи за хардуер и локализация. Верно не е като софтуера на онези момци от Варна, но пък техния беше доста красив и на български открай до край, така че всяка проста счетоводителка да го разбира Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thief Posted October 21, 2009 Share Posted October 21, 2009 Thief - аз го отричам, и? Отново приказваш наизуст. ОпенОфис има ред възможности, които ти в МС Офис не си и сънувал още. Да не говорим, че ОО не е единствената алтернатива на МС Офис, батко... Има доста по-добри. Izbroi mi pone 3. Ti seriozno li ? Moje da probvame i obratnoto - kolko sa vuzmojnostite na MS Office za koito ot OO ne sa i sanuvali daje, nqma i da sanuvat. Samo kato se setq Excel na kolko miliona svetlinni godini e pred ekvivalenta na OO.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
raptor2721 Posted October 21, 2009 Share Posted October 21, 2009 A чакай сега - не бъркай нечия некадърност (силна дума, не се сещам в момента за по-правилна) с невъзможността да се направи това въобще. Ако искаш провери какви хора работят за софтуерните фирми правещи счетоводен софтуер, колко от тях са програмисти и с какъв опит. Ажур, Бизнес Навигатор, Плюс-минус и още 5-6 са най-разпространените и са общо взето хвани едната удари другата. Имаше и едни момци от Варна които бяха направили нещо по-сериозно (и го кръстили ERP въпреки че си беше баш счетоводна програма с малко вътрешнофирмена информационна система) ползващи Oracle и цената която искаха беше нещо от сорта на 50,000 евро + половин МРЗ на месец поддръжка за всяка работна станция. Ажура ползват FireBird (писана на Delphi все пак, какво друго да ползва), Б.Н. са с Pervasive (а.к.а BTrieve), Plus-min не помня с каква база данни бяха но мисля че и те искаха file sharing. Имаше няколко системи с Access също. От всичките само AJUR-a има мааалко по-сериозен SQL server. Кажи ми сега КАК да се портнат на друга ОС след като са направени по този начин. И всъщност там фокуса е в поддръжката и обновяването на продукта според промените в законодателството а не толкова самия продукт. За коя да е счетоводна програма ако зададеш въпроса "а може ли да издържи на натоварване от 50,000 документа... на месец... за 1 фирма" и само гледай изражението на демонстраторите, как от леко притеснено (защото си мислят първоначално че става дума за година) до силно притеснено (като чуят "на месец") и съкрушено, когато разберат че не е за 15 фирми ами само за 1 Ажура май няма да се притеснят въпреки че имам познати с Ажур, не е като да са нямали грижи и те. А екзотиките е без значение на какво са писани - там е имало задание и е избрана платформа и всичко. Те може и да не работят на по-нова ОС, на друг процесор и прочее - ако някой има спомени, едно време Borland бяха осрали една сметка с таймерите и на процесор по-бърз от Pentium/133 гърмеше здраво всяка програма която е ползвала библиотеката CRT. Последната "мода" са уеб приложенията по няколко причини: имаш 1 сървър който поддържаш а колко потребителя ще го ползват слабо те вълнува (е вълнува те но дали ще са 5,10, 50 или 500 обикновено е все едно, виж 50000 е друга работа но малко са фирмите с подобен персонал). Отделно че на машините на потребителите няма нужда да се инсталира нищо. Верно мизерия докато го подкараш на IE6 и FF едновременно (особено ако не успееш да ги кандърдисаш да ползват поне IE7) но главно с дизайна / CSS-a. Оттам насетне ако искат да си инсталират Linux, ако искат Windows 98, ако искат пък MAC OS - все ти е едно. Има си ограничения, но за доста неща е много по-удобно и гъвкаво. И най-вече трудно се сриват работните станции защото няма как да се омаже един браузър (а и да се омаже оправянето е лесно) Ако не се лъжа имаше една програма Регламент мисля се казваше която можеше да издържи 50000 че и повече документи на месец. Иначе най-важна е подръжката. Склад QT X само съм я разглеждал и за мен e най-неподходящото нещо което съм виждал за работа в реална среда, за склад нямам наблюдение може и да е удобно, а другата RD Suite даже и не съм я чувал. Photoshop и autocad май няма. Незнам защо някой изтъква нещо като по-добро само, защото е по-поджодящо за неговите нужди, а за останалите хора предимствата му са ненужни и липсва жизнено важна функционалност. Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted October 21, 2009 Share Posted October 21, 2009 Ако не се лъжа имаше една програма Регламент мисля се казваше която можеше да издържи 50000 че и повече документи на месец. Имаше и някаква Конто, не знам живи ли са още тези, но издържането на подобен документооборот и "мазната" им обработка са различни неща. Едни мои клиенти работят с бизнес навигатор и ако знаеш колко съм се смял когато разбрах че имат едни справки които ги правят от днес за утре просто защото изготвянето на справката е над 4 часа... Иначе счетоводни програми има, само че такива които могат да обработват и производство и рецептури не са чак толкова много а като ги и натовариш повече и става като с бизнес навигатора - "мисли" справките с часове. Link to comment Share on other sites More sharing options...
raptor2721 Posted October 21, 2009 Share Posted October 21, 2009 E те счетоводните програми са като Линукс - важното е да се каже че нещо го има и да се изтъкне като огромен +, а пък начина по който работи и нервите които създава са нещо маловажно... Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted October 21, 2009 Share Posted October 21, 2009 Малко да се посмеем за сметка на Майкрософт: http://money.cnn.com/galleries/2009/techno...ffes/index.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vetim Posted October 21, 2009 Share Posted October 21, 2009 Не знам дали е писано, но някой пробвал ли е Tiny7 версията, която заемала около 2,5гб общо? Дали са изрязани само излишни глезотийки и има ли съществени бъгове и недостатъци? Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted October 22, 2009 Share Posted October 22, 2009 Не знам дали е писано, но някой пробвал ли е Tiny7 версията, която заемала около 2,5гб общо? Дали са изрязани само излишни глезотийки и има ли съществени бъгове и недостатъци? Колкото в XP Lite бяха изрязани само "излишните глезотийки"... не че съм го пробвал но съм страшно скептичен към подобни "компилации" Link to comment Share on other sites More sharing options...
бат Ицо Posted October 22, 2009 Share Posted October 22, 2009 Ако не се лъжа имаше една програма Регламент мисля се казваше която можеше да издържи 50000 че и повече документи на месец. Иначе най-важна е подръжката. Склад QT X само съм я разглеждал и за мен e най-неподходящото нещо което съм виждал за работа в реална среда, за склад нямам наблюдение може и да е удобно, а другата RD Suite даже и не съм я чувал. Photoshop и autocad май няма. Незнам защо някой изтъква нещо като по-добро само, защото е по-поджодящо за неговите нужди, а за останалите хора предимствата му са ненужни и липсва жизнено важна функционалност. Пълен въздух си Употребата на думичката "май" показва колко разбираш материята, която пишеш. Бъди здрав! Само на мен ли визията на Windows 7 ми напомня на KDE? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Светлия Posted October 22, 2009 Share Posted October 22, 2009 ...Само на мен ли визията на Windows 7 ми напомня на KDE? И за Мики Маус да ти напомня, не виждам значението. И нещо още за 7: Windows 7 би "Хари Потър" по продажби 22/10/2009 | TechNews.bg БоневСофт и Микроинвест готови с приложения за новата ОС Осем часа след официалното пускане на Windows 7 на пазара, продажбите на новата ОС в Amazon вече "биха" най-успешните продажби на хитовия филм "Хари Потър". С тази вест в 11 ч. днес стартира официалната премиера на Windows 7 в България. Новата операционна система вече е достъпна у нас чрез партньорите на официалните дистрибутори Поликомп, Асбис и BMG, както и MS-партньорите Риск Електроник и Мост Компютърс. Българските софтуерни компании БоневСофт и Микроинвест вече са готови с версии на своите финансови програми за Windows 7. Това ги превръща в първите български софтуерни фирми, готови с продукт за Windows 7. Мобилният оператор М-Тел пък вече е потребител на новата операционна система. !!! За мераклиите скоро да се сдобият с Windows 7 софтуерът може да бъде купен от веригите магазини Техномаркет, Технополис, Плесио, Мултирама. Тази нощ точно в 12 ч. Мултирама отвори врати, за да посрещне пъвите фенове на новата ОС. Следобяд днес пък премиерата продължава с игри и промоции в техно-хипермаркетите. Интуитивният интерфейс е едно от основните подобрения в новата операционна система на редмънтския гигант. Освен него корпорацията се е постарала да направи максимално лесно свързването с всевъзможни външни устройства – периферия, мрежови устройства и т.н. Налице са голям брой подобрения за корпоративните потребители, сред които особен акцент е поставен върху сигурността. Енегийната ефективност е сред ключовите подобрения на Windows 7, като в това отношение освен енергийното управление на процесора са налице и подобрени възможности за управление осветеността на дисплея, хибернация и т.н. Има дори опция за собствен, индивидуален план за енергийно спестяване. Българската версия на Windows 7 ще бъде достъпна на пазара от 31 октомври. Очаквайте по-късно днес повече информация и видео от прредставянето на Windows 7. http://www.technews.bg/info.php?id=14596 In English 1 in English "The launch of Windows 7 has exceeded everyone's expectations, storming ahead of Harry Potter and the Deathly Hallows as the biggest grossing pre-order product of all time at Amazon.co.uk," said Brian McBride, Amazon's managing director. Link to comment Share on other sites More sharing options...
бат Ицо Posted October 22, 2009 Share Posted October 22, 2009 Мухахахаха. Колко будали имало на този свят. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Светлия Posted October 22, 2009 Share Posted October 22, 2009 Мухахахаха. Колко будали имало на този свят. Еми ко да ги прайш бедняци неразумни като Мтел примерно - ц-ц-ц и последния си лев дават за глупости... Минали на 7... П.П. Пък Бънди напук ще мине на Убунтоус 8, щото е къде къде по-напред с матрияла. Едит: В интерес на истината съм с 9.10 Личи си, че си някакъв наивник, който хабер си няма за какво говори. Запознай се и с двете страни на монетата и тогава ще ти обърна внимание. Дотогава си едно глупаво и наивно хлапе за мен, което повтаря като папагал думички чути от батковците. Бъди здрав! Sry, ама като нямаш да кажеш и една дума по същество (виж си 90% от мненията) и специално последните в тази тема, защо изобщо си правиш труда да ги даваш. (Като не броим естествено гоненето на рекорд за бройка мнения по форумите). Link to comment Share on other sites More sharing options...
бат Ицо Posted October 22, 2009 Share Posted October 22, 2009 В интерес на истината съм с 9.10 Личи си, че си някакъв наивник, който хабер си няма за какво говори. Запознай се и с двете страни на монетата и тогава ще ти обърна внимание. Дотогава си едно глупаво и наивно хлапе за мен, което повтаря като папагал думички чути от батковците. Бъди здрав! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Светлия Posted October 22, 2009 Share Posted October 22, 2009 ... Вместо да коментираш мен, коментирай думите на управляващия директор на Амазон: "The launch of Windows 7 has exceeded everyone's expectations, storming ahead of Harry Potter and the Deathly Hallows as the biggest grossing pre-order product of all time at Amazon.co.uk...". Все пак темата е за 7, не за мен или за теб или още по-малко за версията на Линукса, който ползваш. Link to comment Share on other sites More sharing options...
бат Ицо Posted October 22, 2009 Share Posted October 22, 2009 Слабо ме интересува. Индийците и китайците и те са заедно 40% от популацията на земята. Също го оставям без коментар Количествените натрупвания не водят до качество. То ако става въпрос и тойотите са на 1-во място по численост, ама Майбаха си е Майбах. Нищо, че не ги купуват много много. Всички се юрнали като овце като отворят хранилките, ама за какво - и те не знаят. Казват, че била най яката, най-продаваната супер дупер операционна система. Link to comment Share on other sites More sharing options...
evil_smith Posted October 22, 2009 Share Posted October 22, 2009 Целият университет е с W7 още от преди 2-3 седмици. Очарован съм! Скоро ще сменям Вистата. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Светлия Posted October 22, 2009 Share Posted October 22, 2009 Слабо ме интересува. Индийците и китайците и те са заедно 40% от популацията на земята. Също го оставям без коментар Количествените натрупвания не водят до качество. То ако става въпрос и тойотите са на 1-во място по численост, ама Майбаха си е Майбах. Нищо, че не ги купуват много много. Всички се юрнали като овце като отворят хранилките, ама за какво - и те не знаят. Казват, че била най яката, най-продаваната супер дупер операционна система. Тук надмина себе си по серия глупости в един пост, винаги си способен на изненада явно в това отношение, но... да се върнем на 7, откъдето бягаш само като Бънди от тамян. Има едни около 100-на милиона (да кажем, не знам колко са точно, но са в подобен порядък, та тия 100-на милиона са изправени пред избора да ползват БЕЗплатна ОС (пиратски Уин или безплатен Линукс или някаква друга). Е, ако 90 и повече процента изберат една, а друга клони към нула... За това говоря аз и за няколкото цитата, статии и източници по-горе дадени, докато ти освен празни приказки друго не раждаш. Остави всеки да си направи изводите сам. И моля ти се, недей се впуска в популацията на Земята, траекторията на полета на винената мушичка и др. подобни нелепости, че ще умориш някой от смях и после ще се оправдваш, че е по непредпазливост, но за мен ще си е с умисъл... Link to comment Share on other sites More sharing options...
бат Ицо Posted October 22, 2009 Share Posted October 22, 2009 Ти пръв започна с глупостите на които сам си вярваш! Аз следвам линията но ги пиша в откровен вид Най нелепо в случая е да взимаш отношение без дори да познаваш дадена ОС Link to comment Share on other sites More sharing options...
Светлия Posted October 22, 2009 Share Posted October 22, 2009 Ти пръв започна с глупостите на които сам си вярваш! Аз следвам линията но ги пиша в откровен вид Най нелепо в случая е да взимаш отношение без дори да познаваш дадена ОС Каква линия следваш бре Човеко, погледни 5 поста поне назад. Аз пиша за 7: новини или коментари, или кой е минал на нея, или какви са й продажбите (ясно, е че фактите и истината не са ти по силите, но...), а ти пишеш за: "Пълен въздух си"; "Мухахахаха"; "Колко будали имало на този свят"; "съм с 9.10" (Убунту); "Личи си, че си някакъв наивник, който хабер си няма за какво говори"; " глупаво и наивно хлапе ...папагал..."; "Индийците и китайците и те са заедно 40% от популацията на земята"; ... "Тойоти", 'Майбахи", "овце", "хранилки"... същински извор си. Остави всеки да си направи изводите, кой какво пише и казва, че стомаха ме заболя от мислите ти... Това е първото мнение на открилия темата, достатъчно добре охарактеризиращо средностатистическия потребител на Windows. А ти ме караш да бъда сериозен :lol: Ама как като първо някой трябва да те вземе "несериозно" Не искам да си сериозен, искам просто да не се излагаш..., но щом така ти харесва, явно няма надежда по твоя случай, давай - играй си ролята във форума, която сам си си отредил и която малко те обиди като ти я казах, но е факт. Link to comment Share on other sites More sharing options...
бат Ицо Posted October 22, 2009 Share Posted October 22, 2009 Това е първото мнение на открилия темата, достатъчно добре охарактеризиращо средностатистическия потребител на Windows. А ти ме караш да бъда сериозен :lol: Ама как като първо някой трябва да те вземе "несериозно" Днес прочетох че бета версия на уиндоус 7 е вече достъпна за качване..но въпросът ми е друг. преди време четох че щяла да заема около 40 МБ пространство (в най орязания и вид), пък сега доколкото разбирам трябвали цели 10 ГБ.. вярно ли е? ако е така не виждам смисъл много от нея. Link to comment Share on other sites More sharing options...
torbalan Posted October 22, 2009 Share Posted October 22, 2009 Ми абсолютно прав си е човекът, няма да слагам ос, гълтаща 17 Гб място, я, щом като тази дет е само 700 МБ върши същата работа Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.