Thief Posted October 11, 2009 Share Posted October 11, 2009 Оставете тея изисквания. Смятам, че няма компютър произведен в посл. 2-3 години, който не може с лекота да подкара Windows 7. А при положение, че дори лаптопите започнаха да идват с 500 гб. хардове стандартно... Link to comment Share on other sites More sharing options...
lil_stenly Posted October 11, 2009 Share Posted October 11, 2009 Аз не знам какво толкова са пъхали в уйн7, обаче хп-то, което е скоро инсталирано и с всички обновления, като не е урязвано, има размер 3гб на харда. То е известно, че колкото повече място се отделя за ос, ще се изискват малки системни ресурси, обаче пак ще е тежка ос ако на размер е над 10гб посредствено след инсталация на харда. Тоест на добър компютър ще изкара повече скорост от хп, обаче на слаб компютър би трябвало хп да бие тогава. Аз ще чакам да изкарат уйн7 на пазара и да излезне някой сървиз пак преди да инсталирам на компютър, защото като гледам коментарите на хората пак си изкарва проблеми и има несъвместимост с много неща. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Overdrive Posted October 11, 2009 Share Posted October 11, 2009 Размера зависи много от ненужните "екстри", които дори не знаеш, че ги има и за какво са - например Vista ultimate е пълна с такива, но това не я прави по-тежка от Vista Business, само заема повече място. Най-лекия съвременен уиндоус е Windows FLP (Fundamentals For Legacy PC's). Базиран е на XP, но без тези ненужни неща, като същевременно има основните - sp3, ie8, media player, direct X... Качвал съм го на няколко пентиум 2ки и 3ки и хвърчи със сървис пак 3ката, докато не мога да кажа същото за XP. За съжаление малко хора го знаят. Излязал е мисля 2005та и е пуснат с цел компаниите, които имали стари компове да се ъпгрейднат от 98, изискванията май бяха 133мхз и 500 хард. Като говорим за малко рам съм пускал сървър 2008 и бетата на 7 на 256мб, като замених един dll в iso-то, но просто не можеше да се работи дори и със спрени сървиси и на класическа тема. Както се каза обаче рама вече е супер евтин, така че на кой му пука за минималните изисквания Link to comment Share on other sites More sharing options...
lil_stenly Posted October 12, 2009 Share Posted October 12, 2009 Прав си за евтиният рам, просто на това старо ПЦ няма смисъл да му купувам каквото и да било. Ако работи така, добре, ако не работи, го мятам за резервни части. Знаех за тоя уйндоус, обаче досега никога не съм го инсталирал, просто защото имам уйнхр, който ми върши уникална работа, пък дори и на слаб компютър става за интернет, музика, филми и дори пс1 игри, което ми е достатъчно. Иначе, да, щом ако е толкова улекотена колкото казваш ти ще е по-добра за компютри и ще е предпочитано да се сложи тази версия вместо много използвания при слабите пц-та 98, който вече за нищо не върши работа, освен за документи и подобни. А, за уйн7 визирах предимно ефектите и функциите в менютата на папките, тоест много визуални ненужни работи, които като се премахнат заедно с няколко сървисес, ще върви много добре във всички случаи. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted October 12, 2009 Share Posted October 12, 2009 колко е голям фолдъра на Уиндоус непосредствено след инсталацията? 13,6 ГБ при мен на Вирус 7 х64 Сложил съм само драйвър от Nvidia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Светлия Posted October 12, 2009 Share Posted October 12, 2009 13,6 ГБ при мен на Вирус 7 х64 Сложил съм само драйвър от Nvidia. Много голяма разлика х86 и 64битовата. При мен х86 на лаптопа, е 7,7 Гб напълно ъпдейтната и оборудвана с какви ли не програми. А вкъщи на половин година система е 12,8 Гб х64. П.П.Чудно ми е докъде ли ще я орежат в лайт версиите. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vinyl_master Posted October 12, 2009 Share Posted October 12, 2009 13.6 си е престъпление , каквото и да си говорим Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted October 12, 2009 Share Posted October 12, 2009 Мда, Виста на лаптопа, почти нова (3-4 игри и 3-4 програми като винрар и такива), ~13GB е директорията. х64. 2008-цата ми пък, х64, която е вече на година и половина и има един камион програми, папката е ~15.5GB. Явно 7-цата не се различава много от Виста в това отношение. Link to comment Share on other sites More sharing options...
OutSider Posted October 12, 2009 Share Posted October 12, 2009 При мен е 11.2гб 7-мицата х64 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stenli Posted October 12, 2009 Share Posted October 12, 2009 При мен е 10.7гб, но е европейската версия без IE и Media Player Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted October 12, 2009 Share Posted October 12, 2009 а при мен е 3.5 гига - абсолютно всичко. ос и всички приложения, нищо не ми липсва - you name it. и лети... как ли става така, че моята е далеч по-малко от една трета от w7 и всичко има?! примерно имам четири браузъра, три мултимедийни плеъра, един само за музика, който е и сървър за останалите компютри в мрежата, postgresql и mysql търкалят бази данни с музика и филми... apache и още два по-леки уеб сървъра, един mail сървър... три пълни офис пакета, blender, gimp, povray, dia...дребосъка не го броя... всичко - 3.5 точно. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Светлия Posted October 12, 2009 Share Posted October 12, 2009 ... Ема не можеш да се стърпиш и да не се изфукаш - даже и да няма с какво понякога... Линукс >>>>>> Уин, тази гледна точка я разбрахме, но... От краткия ми допир с Линукс, мога да отбележа няколко неща. Първо бих попитал Godfather, защо ли няма статии със заглавие: Software installation in Windows is difficult ? Защо въобще има нужда някой да убеждава средния потребител колко е "лесен" и "хубав" Линукс ? Второ, ако приемем, че Уин е на няколко метра от средния потребител и това създава у последния известен дискомфорт, то Линукс е на светлинни години (не преувеличавам) от средния потребител и създава у последния чувство на ужас... (няма и как иначе да се обясни "популярността" на Линукс < 1% от всички ОС към момента). Трето погледнете се основните защитници на хубавия Линукс, повечето си вадите хляба с компютри (ако мога така да се изразя), далеч далеч над средния потребител като ниво сте и е все едно да слушам Тайгър Удс да обяснява на папуасите, колко е лесно да се играе голф. П.П. Интуитивността продължава да е все така в критична недостатъчност на Линукс и ако при Епъл платформите е 10/10, при Уин 8,5/10, то при Линукс е 2,5/10... Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted October 12, 2009 Share Posted October 12, 2009 Ема не можеш да се стърпиш и да не се изфукаш - даже и да няма с какво понякога... Линукс >>>>>> Уин, тази гледна точка я разбрахме, но... От краткия ми допир с Линукс, мога да отбележа няколко неща. Първо бих попитал Godfather, защо ли няма статии със заглавие: Software installation in Windows is difficult ? Защо въобще има нужда някой да убеждава средния потребител колко е "лесен" и "хубав" Линукс ? Второ, ако приемем, че Уин е на няколко метра от средния потребител и това създава у последния известен дискомфорт, то Линукс е на светлинни години (не преувеличавам) от средния потребител и създава у последния чувство на ужас... (няма и как иначе да се обясни "популярността" на Линукс < 1% от всички ОС към момента). Трето погледнете се основните защитници на хубавия Линукс, повечето си вадите хляба с компютри (ако мога така да се изразя), далеч далеч над средния потребител като ниво сте и е все едно да слушам Тайгър Удс да обяснява на папуасите, колко е лесно да се играе голф. П.П. Интуитивността продължава да е все така в критична недостатъчност на Линукс и ако при Епъл платформите е 10/10, при Уин 8,5/10, то при Линукс е 2,5/10... ми хубаво... и кво? това променя ли някак фактите? тц. повтаряй си го до побъркване това, ако искаш. моята ос все така ще е по-леката, по-стабилната и по-пъргавата... не мога да ви разбера - радвате се като деца колко пари прави Бил, все едно това някак ви топли лично вас. смешно. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Светлия Posted October 12, 2009 Share Posted October 12, 2009 ми хубаво... и кво? това променя ли някак фактите? тц. повтаряй си го до побъркване това, ако искаш. моята ос все така ще е по-леката, по-стабилната и по-пъргавата... не мога да ви разбера - радвате се като деца колко пари прави Бил, все едно това някак ви топли лично вас. смешно. Убягва ти нещо, и това, е че благодарение на чичо Бил, в момента компютрите и отчасти Интернет са това, което са. И ако не беше Бил Гейтс щеше да бъде някой друг, който да направи това, което Хенри Форд е направил с автомобила, а именно - достъпен за ВСЕКИ. Щото Линукс дори и безплатен НЕ Е достъпен за всеки. И за това и свалям шапка на Бил Гейтс ! И не, мен лично никак не ме топли колко пари прави, но пък и не мога да кажа на бялото черно. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lil_stenly Posted October 13, 2009 Share Posted October 13, 2009 Абе овърмане, защо го спомена, като знаеш, че веднага ще започнат да те кълват колко си грешен и как трябва да се изповядаш пред попа за дето изкарваш линукс в малко по-добра светлина от това което им е изгодно? Сега тази верижна реакция от негативи в темата, която няма почти нищо общо с разговора ви кой ще е спира? Добре... точка! Линукс е за хора които могат да работят с компютри! Така и двамата сте съгласни, нали? Защото така излиза от коментарите ви. ПОПРАВКА: Абе светлия, айде стига си освежавай устната кухина с приказки, ще ми сравнява операционна система с кола! Колата е нужна да се придвижиш от едно място на друго, това не е прави просто нужна, а нещо от необходимост, уйндоуса е толкова заменим, колкото всеки друг софтуер и на чичо ти Бил (не знаех че ти е чичо, това обеснява твойта привързаност към него) ще му дойде времето. За да работиш с компютър може да се каже че имаш толкова много избори от операционни системи, които са направени за обикновенният потребител, че направо им се губи бройката. И ако не пристанете и двамата, ще започна да ви репортвам постовете в който започнете какъвто и да е спор между двете ос в тема, която не е за това! Така, на темата да се върна! Според мен поне уйн7 няма да е машина за изкарване на бързи пари, а след няколко месеца ще е доста оптимизиран и тогава ще се слага. И ми е чудно какво сте го заинсталирали всички от форума, като виждате по чуждите форуми колко бъгове продължават да откриват? Обаче съм сигурен, че след време с няколко кръпки и сървиз пак ще става перфектно и ще мине 19гб след инсталация заедно с основние неща нужни за работа с него! Само това леко ме тревожи като се замисля в момента. Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted October 13, 2009 Share Posted October 13, 2009 Стенли, стига бе... разваляш хубавия лаф и меренето на органи Само това леко ме тревожи като се замисля в момента. Мен пък ме тревожи начина по който пишеш win на кирилица... или моето подсъзнание да е мръсно, или ти си искал именно такава асоциация да направят хората Сега сериозно - нещо взе да става прекалено шарено всичко и то не само при windows ами и при linux... да да, може да се изключи и да се нагласи като за закостенели мозъци като мен, и все пак почвам да си мисля че след още някоя година ще трябва да свиквам с 3Д интерфейси, полу-прозрачни прозорци и какво ли не друго защото това ще е максимално опростеното... верно, много е ефектно и красиво обаче на мен продължава да ми е по-удобно в най-опростения вариант... Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted October 13, 2009 Share Posted October 13, 2009 Аз лично не съм на това мнение. Поне говорейки за пре-Windows7, шарении няма чак толкова в смисъл на дразнения, на мен всичко ми харесва повече спрямо темите на ХР/2003. Тъпия старт бутон е заменен само с красив синкав бутон, махнат е тъпия текст Старт, таскбара е предимно в тъмен градиент за мен, който прекрасно се слива с черната рамка на монитора. Същото и за тайтълбара - тъмен и по-малък от на ХР с нестандартната тема. Не виждам кое е шареното. Даже е по-ненатрапчиво дори от ГАДНИЯ вин98 стандатрен изглед, който как не ви писна вече близо 20-тина години . С шарения човек най-много да се сблъска в старт меню, някъде при алт+таб и т.н., но какво като е малко по-красиво и уголемено (примерно алт+таб) - много по-удобно е големия алт+таб прозорец с превюта, отколкото стандартния 15 годишен алт+таб. Вкарали са цветни орнаменти тук таме, за мен е не само по-приятно, но и по-удобно и ненатоварващо. Или пък градиентната транспарентност на активния прозорец около рамката му - безценно за мен. Не ползвам flip 3D - излишна и товареща глупост за мен. Като изключим няколкото неща които са махнати или осакатени във Виста/2008, всичко друго почти, ми допада страшно. В 7-цата има повече улеснения, но някои неща хич не ми харесва как са ги променили - може би най-вече контекстните менюта в таскбара. Като цъкнеш с десен бутон се появяват над таскбара и да избереш примерно Close трябва да се целиш отново някъде отгоре. Докато до Виста мърдаш с под милиметър, Close и готово. А тия трябва да ги гониш нагоре. Същото и с скритите икони в трея, ебати, отварят се нагоре, не видях имаше ли опция да си се разширява трея за 3 сек. наляво като във Виста.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
w00x Posted October 13, 2009 Share Posted October 13, 2009 ПОПРАВКА: Абе светлия, айде стига си освежавай устната кухина с приказки, ще ми сравнява операционна система с кола! Колата е нужна да се придвижиш от едно място на друго, това не е прави просто нужна, а нещо от необходимост, уйндоуса е толкова заменим, колкото всеки друг софтуер и на чичо ти Бил (не знаех че ти е чичо, това обеснява твойта привързаност към него) ще му дойде времето.За да работиш с компютър може да се каже че имаш толкова много избори от операционни системи, които са направени за обикновенният потребител, че направо им се губи бройката. И ако не пристанете и двамата, ще започна да ви репортвам постовете в който започнете какъвто и да е спор между двете ос в тема, която не е за това! Така, на темата да се върна! Според мен поне уйн7 няма да е машина за изкарване на бързи пари, а след няколко месеца ще е доста оптимизиран и тогава ще се слага. И ми е чудно какво сте го заинсталирали всички от форума, като виждате по чуждите форуми колко бъгове продължават да откриват? Обаче съм сигурен, че след време с няколко кръпки и сървиз пак ще става перфектно и ще мине 19гб след инсталация заедно с основние неща нужни за работа с него! Само това леко ме тревожи като се замисля в момента. Стенли, изобщо не знам къде четеш, но ако си болен май не трябва да пишеш сериозни мнения. Изобщо не си разбрал какво е написал Светлия. Той ти е дал ФОРД като първоизточник на кола, така както Win OS може да се приеме за първоизточник на графична операционна система. Ти да не караш само ФОРД поради тази твоя необходимост? Айде препрочети мнението, че толкова си го объркал, че не знам от къде да почна да ти обяснявам връзките. И стига сте го защитавали тоя Линукс, че като го погледна и ми прилича на визуален стил на Windows. Ако бяха толкова иновативни, да бяха измислили нов начин за представяне на информацията на потребителя, а не да ми ползват десктоп-а дето Windows са го въвели. Линукс е базиран на Windows, не мога да разбера какво толкова плюете. Като искате, ползвайте си Линукс. Не е нужно да натрапвате мнението си на другите. Аз линукс не бих могъл да ползвам по простата причина, че не ми се рови 1 седмица, за да си подкарам устройството и то да работи както си му е реда. И как може да спорите за някакви си пикливи 13ГБ, при положение, че има ДИСКОВЕ, които носят до 50ГБ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted October 13, 2009 Share Posted October 13, 2009 offtopic: w00x, бъди готов да бъдеш разпънат на кръст! Интересното тепърва предстои (ако на някого от светата троица все още му се занимава да спори и в тази тема) ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
lil_stenly Posted October 13, 2009 Share Posted October 13, 2009 Той подчертава, че както "Хенри Форд е направил достъпен автомобила за всеки", същото било и с Бил... обаче това е само един старт, що трябва човек да му се клани цял живот като роб, за дето човека е направил нещо? Сега да е същото? И УЙндоус (дедо, дедо - разкри ме) наистина ли е първоизточник на графичната среда? Я прочетете малко повече "историята" на операционните системи! Говорите ми на изуст и се дразня като ми излизате в необосновани офтопици из темите. Та, изгледа на вин7 ме дразни, наистина с всички тея фейд ефекти, сляйд и прочие, прекалено... де да знам, нервиращо е някак си. На всички ос до сега винаги съм изключвал повечето визуални ефекти и ми е много по-добре за работа. Особенно като я натовариш малко и тея ефекти почват да се проявяват на кадри, което е уникално дразнещо като се получи понякога. Няколко компа до сега са ми докарали със 7ка и всичките бяха леко затормозени от всякакви глупости, та тези ефекти само ми пречеха общо взето. Въпреки, че това си е грешка на хората които са използвали компютрите. Ако си го използваш както трябва, няма да има такива проблеми. Link to comment Share on other sites More sharing options...
w00x Posted October 13, 2009 Share Posted October 13, 2009 Та, изгледа на вин7 ме дразни, наистина с всички тея фейд ефекти, сляйд и прочие, прекалено... де да знам, нервиращо е някак си.На всички ос до сега винаги съм изключвал повечето визуални ефекти и ми е много по-добре за работа. Особенно като я натовариш малко и тея ефекти почват да се проявяват на кадри, което е уникално дразнещо като се получи понякога. Няколко компа до сега са ми докарали със 7ка и всичките бяха леко затормозени от всякакви глупости, та тези ефекти само ми пречеха общо взето. Въпреки, че това си е грешка на хората които са използвали компютрите. Ако си го използваш както трябва, няма да има такива проблеми. Че те ефектите се махат. Никой не те задължава да ги ползваш. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lil_stenly Posted October 13, 2009 Share Posted October 13, 2009 Еми аз си казах, махам си ги, просто защото ме дразнят в повечето случеи, ама кой пак да ме разбере с мойто писане. Трябва да започна да пиша кратко и ясно! Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted October 13, 2009 Share Posted October 13, 2009 lil_stenly, нали не мислиш сериозно, че да направиш нещо достъпно за хората е направено в само един момент във времето (според теб - старта - какъв старт, вероятно още с Win1 MS са направили ПЦ-тата достъпни, и от следващата година край? )? За графичните среди си прав, там w00x малко наизуст се изказа, затова и го преупредих, че ще го разпънат. Що се отнася до ефектите, пуснато ми е Аеро с всичко, (без прозрачността на прозорците, това е глупаво), и затормозвания нямам. Аеро си иска все пак видеокарта, но всяка видеокарта днес за около 50+ лв се справя отлично. Вече на дърти компютри ако се слага нещо повече от ХР, много ясно че ще влачи. А и както казаха, изключват се повечето ефекти. А който чак толкова го дразни аеро или новите теми, изключва и тях и си кара с изглед ала Вин95 . А за който 13-те ГБ са много и са някакъв особен фактор какво да ползва, за справка - последното изречение от по-горе . Всеки, който познавам, му е през оная работа колко ГБ е заел OS-а му. При цена от около 16 ст. за гигабайт. А колко е заел ОС-а на диска няма нищо общо с това колко леко върви или колко е стабилна. При инсталацията на софтуер основния фактор който затормозява все повече, е ако този софтуер зарежда допълнителни модули или процеси при старта, а не че примерно Ц:-то ми е вече 50 ГБ. ТОлкова е моето Ц, но Вин-а зарежда само малко по-бавно отколкото преди година и половина, а при работа върви точно както тогава, ако не и по-добре (заради суперфеча, който се самообучава примерно). Link to comment Share on other sites More sharing options...
lil_stenly Posted October 13, 2009 Share Posted October 13, 2009 Не исках баш толкова рязко да прозвучи, прав си, не е точно така, обаче в момента МС ги държи само техният наложен монопол над пазара от преди време, защото не показват почти нищо новаторско за близките няколко години, линукс също не са изкарали кой знае какви нови неща. А, ако се преработи малко оем версията която ще върви с ноутбуукс след време, тогава ще може да го сложиш и на старо пц, освен ако от МС не решат да пуснат силно оптимизирана от към скорост версия на 7 за да привлечат потребителите които имат хр, да си закупят и седем. От което няма голям смисъл като цяло, обаче ще им донесе пари... основно. Под старо имам предвид на нещо с 256 рам и 800мхз процесор, чудно ми е ако има улекотена версия дали ще изкара по-голяма скорост от хр при тестове за работа със сървисес и определени програми. Link to comment Share on other sites More sharing options...
raptor2721 Posted October 13, 2009 Share Posted October 13, 2009 Тъжно или не 256 Рам и 800 mhz процесор е колкото един Смартфон... да не кажа по-малко от смартфон защотот вече има такова с 1 mhz и 384 рам ако не се лъжа, тъй че няма нужда да пускат лека 7-ца - всичко по-слабо от Атом 270 и 1 гб рам вече не го зачитат за компюпър и ако някой го ползва то ще е на доизживяване. Иначе M$ ще подържа ХР до 2020, най-вероятно до тогава компютрите за които говориш ще са само в историята. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.