naik_iv Posted January 6, 2009 Share Posted January 6, 2009 здравейте имам следния проблем ако може да се нарече проблем. Значи пускам евереста и наблюдавам стойностите на напрежението те са следните: ядро на процесора : 1.62 волта +3.3волта: 3.18 волта +5волта : играе постоянно от 2.74 до 5.72волта това нормално ли е да не земи да ми изгори не6то по дъното? +12 волта : 12.42 волта +5волта помощ : 4.70 волта DIMM VTT : 2.66 V Тaзи стойност която играе не трябва ли да е някаква константна ? а процесора мие Атлон 2000+ захранването Codagen Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted January 6, 2009 Share Posted January 6, 2009 При по-евтините захранвания, някои от напреженията си играят насам-натам постоянно. Обикновено няма опасност - най-много да ти се ресне/блокира компютъра ако някое от напреженията излезе извън допустимия толеранс. Другият момент е ако сензорът отчита грешно напрежението, но по-често е първият вариант. Link to comment Share on other sites More sharing options...
naik_iv Posted January 6, 2009 Author Share Posted January 6, 2009 мерси за бързия отговор следователно не може да ми изгори нищо по дъното а ако блокира само ще трябва да си сменя захранването Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted January 6, 2009 Share Posted January 6, 2009 Ако 5-те волта наистина играеха в тези граници, които си наблюдавал, сега нямаше да говорим толкова спокойно в тази тема . Спокойно, не вярвай хич на тия показания. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Overdrive Posted January 6, 2009 Share Posted January 6, 2009 Ако искаш точни показания мери с мултицет - не може да се вярва изобщо на датчика на дъното. Допустимия толеранс за ATX стандарта е +-5% за повечето линии и +-4% за 3.3V Link to comment Share on other sites More sharing options...
en3rgy Posted January 6, 2009 Share Posted January 6, 2009 виж какво ти показва биоса тия програми лъжат много често не знаят как да четат от чипа който мери - това според мене е проблема може и нещо да мери грешно - но ме съмнява ако ти е по ниско обикновенно забива и се ресва мн често ако обаче ти е наистина над 5.7в може и да се повреди нещо Link to comment Share on other sites More sharing options...
naik_iv Posted January 7, 2009 Author Share Posted January 7, 2009 Благодаря на всички за отделеното внимание. Проблема явно е в датчика заштото вече 2 ден не сам го спирарал и по цял ден го товаря с игри от рода на нсф мост лантед и за сега не мие напрвило проблем ако има нещо ще пиша Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted January 20, 2009 Share Posted January 20, 2009 Мисля, че тук е добре да питам. Не знам дали е проблем със захранването, но след появата на случайни грешки в memtest, които обикновено се появяват след пускането на memtest и след около 10-тина минути спират да се появяват, ако ще и 6 часа да се върти теста, този pattern вече го пресъздадох около 3 пъти, в началото се появяват, след това и 10 часа да върти теста, никакви не се появяват. Смених местата на плочките, и грешките, когато се появят са отново на същите 2 адреса, което според мен изключва проблем с рама. Предположих, че когато е в idle компа, захранването може да пуска по-високи напрежения, и като пусна memtest лека полека да 'изстива' нещо, понеже се увеличава натоварването и черпения ток, и напреженията да са по- в норма, или някаква такава логика, но явно не е, около 5.21V е напрежението и под 100% товар, и под 0%. Та измерих напреженията на захранването с мултицет, и 5-те волта са 5.2 до към 5.22V. 12-те са около 12.36V. Знам че ако се гледат 5-те % толеранс, не са проблем тия цифри, обаче мен ме смущава, че преди май бяха към 5.15, вероятно сега е от това че съм закачил някои по-мощни неща, видео, 3 харда.. Та дали е възможно захранването да е причината за тия грешки, и 5.2V да не са добра стойност, или дъното е виновно.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marvin Posted January 21, 2009 Share Posted January 21, 2009 А, ако дигнеш с една идея напрежението на паметта, кво става? Иначе, има обяснение за покачването на напрежението при закачане на допълнителни компоненти. И то е именно изнемогването на захранването което вече не е в състояние да нахрани гладната система. Най-грубо казано, когато на захранването не му стига мощност, която да се получи от по-голям ток (стигнали сме вече максимума), то я получава чрез повишаване на напрежението. Макар че си с добър модел Fortron, от който се очаква да има перфектни регулации, нещата не могат да бъдат идеални. Успокоителното в случая е, че стойностите на напрежението са стабилни под товар и без, което пък е в противоречие с тезата за "издишащото" захранване. Според мен няма да е лошо да провериш как ще стоят нещата с друго захранване. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted January 21, 2009 Share Posted January 21, 2009 След дълги тестове, май покачването на напрежението на 1.9V did the trick май. Направих и някои по-дребни неща, едното е че зададох ръчно таймингите и честотата на паметите, понеже четох че при някои се случвало Auto да не сетва съвсем коректни настройки.. Но май напрежението е решаващото. Поне след 2 теста, с които възпроизвеждах проблема преди. Четох че когато се слага максимума памет за дъна на Asus, се случвало да бъдат капризни, с всички слотове като са заети, и даже за дуал ченъл препоръчваха на няколко места напрежението да се повиши до 2.0 - 2.1V. Близките дни ще наблюдавам още малко с тестове, но започнах поне да се успокоявам. Твърде е вероятно проблема да го е имало откакто сложих 8-ца рам, и спирането на тока да е просто отделно събитие, което породи в мен параноята да тествам целия хардуер Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.