Jump to content
BulForum.com

Проблем с рутер

NeRoX

Recommended Posts

Преди време си взех рутер Repotec RP-IP509, защото ми трябваше да си делна нета м/у конзолата и PC-то и прецених, че това е най-чистата възможност. Дотук добре, но ми прави един проблем, който се появи малко след като почнах да го ползвам, но досега не ми се занимаваше да разпитвам, но вече ми писна и се реших. Проблема е, че интернет връзката просто спира и на двете устройства внезапно. Рутера работи, но интернет няма. По-някой път идва, но след доста време. Друг път изобщо не идва. Решавам проблема с включване и изключване на рутера. Понякой път ми се случва по 2-3 на ден. Друг път ми се случва по 2-3 на час. Различно. Предполагам, че проблема е софтуерен и затова пускам темата тук. Благодаря предварително! :)

Отдавна съм със същия и нямам никакви проблеми. Сега обаче се сещам, че още в самото начало когато го взех, на всеки час връзката ми прекъсваше за кратко...търпях така около месец, докато разбрах, че причината е в него, а не в доставчика на интернет. Върнах го (понеже беше гаранционен), смениха ми го с друг екземпляр и нещата се оправиха от раз.

Не казвам, че и твоят случай е такъв, но има някаква малка вероятност и да е от рутера.

Какво показват лампите по времето, когато нямаш нет - М1, М2 и WAN? Мигат ли, светят ли непрекъснато или не светят изобщо?

Историята на този рутер е следната.

Преди време стария ми рутер умря при форсмажорни обстоятелства и понеже беше гаранционен - занесох го без особени надежди във фирмата и си купих друг. Не щеш ли, след 10 дни ми се обадиха и ми казаха, че ще ми го сменят. Така останах с два рутера. След време NeroX го купи от мен (междувременно гаранцията на сменения беше изтекла, без на парктика да е ползван). Когато пробвахме при покупката нямаше проблеми. Впоследствие NeroX ми каза, че се появили гореописаните проблеми и аз го посъветвах да изключи DHCP на вътрешната мрежа, защото подозирах че това е причината. Друго не ми дойде наум.

Случайно интернет доставчика ти а е Евроком? Защото такива проблеми имах с моя LinkSys и техния нет... проблема се реши като минах на Langame... Ако случая е като моя - проблема е от DHCP-то на ЕК при което lease-a на IP-то изтича и трябва да се поднови но рутерите го правят явно по-ралично от Windows/Linux или изтърват някаква стъпка - не знам но оправянето е точно с рестартиране на рутера (или ръчно натискане нa бутона за подновяване на IP-то). При мен ставаше на произволни интервали и то когато е по-натоварена мрежата. Имало е дни ми е скъсвал нервите и си бях написал програмка която пинг-ва gateway-a на всеки 15 сек и ако пинг-а не мине пробва още 5 пъти и рестартира рутера - грубо но вършеше работа.

Отдавна съм със същия и нямам никакви проблеми. Сега обаче се сещам, че още в самото начало когато го взех, на всеки час връзката ми прекъсваше за кратко...търпях така около месец, докато разбрах, че причината е в него, а не в доставчика на интернет. Върнах го (понеже беше гаранционен), смениха ми го с друг екземпляр и нещата се оправиха от раз.

Не казвам, че и твоят случай е такъв, но има някаква малка вероятност и да е от рутера.

Какво показват лампите по времето, когато нямаш нет - М1, М2 и WAN? Мигат ли, светят ли непрекъснато или не светят изобщо?

Не съм наблюдавал точно кои лампи светят когато има нет и когато прекъсне, но когато прекъсне още светят. Не се изгасят. Сега ще направя сверка кои светят и кои ще останат като прекъсне нета.

Случайно интернет доставчика ти а е Евроком? Защото такива проблеми имах с моя LinkSys и техния нет... проблема се реши като минах на Langame... Ако случая е като моя - проблема е от DHCP-то на ЕК при което lease-a на IP-то изтича и трябва да се поднови но рутерите го правят явно по-ралично от Windows/Linux или изтърват някаква стъпка - не знам но оправянето е точно с рестартиране на рутера (или ръчно натискане нa бутона за подновяване на IP-то). При мен ставаше на произволни интервали и то когато е по-натоварена мрежата. Имало е дни ми е скъсвал нервите и си бях написал програмка която пинг-ва gateway-a на всеки 15 сек и ако пинг-а не мине пробва още 5 пъти и рестартира рутера - грубо но вършеше работа.

Навремето прекарах нет GGBit. Сега вече как им е името незнам. Те местиха в София някви раоти имена променяха. :D Иначе аз DHCP-то съм го иключил точно, защото си мислехме, че там е проблема, но уви не е оттам. Преинстал на Windows-а също непомогна. Преди известно време ми се наложи и пак нямаше промяна. Преди да сложа рутера обаче не съм имал такива проблеми. Когато е изключвал е било по някакви технически причини и целия блок не е имал нет примерно.

Има едно линкче с настройки на рутера. Ако трябва от там да снимам нещо кажете. :)

Случайно интернет доставчика ти а е Евроком? Защото такива проблеми имах с моя LinkSys и техния нет...
И при мен Linksys WRT54GL не се сработваше с ЕК, затова го ползвах като AP към стария жичен. Имал съм проблеми и с един X-Net, но като изключих DHCP нещата се оправиха. С първия RP-IP509 също не съм имал проблеми.

Иначе аз DHCP-то съм го иключил точно, защото си мислехме, че там е проблема, но уви не е оттам.

Имаш ли фиксирано IP? Говоря за рутера не за компютъра ти. Фиксирано ли ти е IPто което получаваш от доставчика или се сменя? Ако е фиксирано и рутера му е зачукано IPто твърдо значи проблема е друг не като моя. Но ако го получаваш от доставчика - там е грижата. GGbit = EK LAN, с други думи - същата гадост.

Имаш ли фиксирано IP? Говоря за рутера не за компютъра ти. Фиксирано ли ти е IPто което получаваш от доставчика или се сменя? Ако е фиксирано и рутера му е зачукано IPто твърдо значи проблема е друг не като моя. Но ако го получаваш от доставчика - там е грижата. GGbit = EK LAN, с други думи - същата гадост.

От доставчика получавам фиксирано IP, т.e. не е динамично. Но ние и настройките така ги направиха. Рутера обслужва определен брой IP-та последователни. И ние направихме PC-то 01, а конзолата 02. Забравих да спомена, че проблема го има и когато двете устройства са включени едновременно и когато са поотделно. Предложиха ми ъпдейт на фирмуера. Трябва да видя как стоят нещата.

От доставчика получавам фиксирано IP, т.e. не е динамично. ...

ВЪпроса е именно дали го ПОЛУЧАВАШ, независимо дали доставчика ти дава стаитчно ИП.

Т.е. дали ползваш DHCP, за да получиш от доставчика ИП върху рутера.

Т.е. дали статично са зададени нещата в рутера.

Защото и от този ти пост не става ясно това.

От доставчика получавам фиксирано IP, т.e. не е динамично.

Дай screenshot от настройките на рутера (като се логнеш първото което виждаш е това което ме вълнува). Ето от моя (обърни внимание на настройката Static IP, ако е на Obtain IP automatically имах проблем с EK) :

linksysroutersettingscg9.gif

Ето снимки:

3c193794b0a52b3b532819527c77883d_120x90.jpg 3a2d982528064d99262dc80b5fb04971_120x90.jpg

Свалих и последния фирмуер, но пише, че не може да открие устройство и трябва да въведа ръчно IP. Пробвах с всички IP-та, които открих по настройките, но с нито едно от тях нестана.

Значи виж сега, проблема ти е от настройката на картинката Primary Setup -> WAN Type -> Dynamic IP Address.

Точно същото като при моя Linksys опцията Obtain an IP automatically при което DHCP сървъра на ЕК шашка моя рутер след като изтече lease-a на IP-то което е около час и после нещо при подновяването се обърква. Не винаги но доста често. Рестартирането на рутера оправя проблема но е досадно.

Значи виж сега, проблема ти е от настройката на картинката Primary Setup -> WAN Type -> Dynamic IP Address.

Точно същото като при моя Linksys опцията Obtain an IP automatically при което DHCP сървъра на ЕК шашка моя рутер след като изтече lease-a на IP-то което е около час и после нещо при подновяването се обърква. Не винаги но доста често. Рестартирането на рутера оправя проблема но е досадно.

Добре, ако го променя няма ли да се оправи? Ето другите възможности:

ef43711a4a31951eb605f03004189066_610x458.jpg

Ти как реши проблема, че това не се търпи вече?

Xbox & MTU problem

разгледай се в горния линк за идеята и после провери дали нямаш настройка в рутера за Xbox.

Ако няма виж също и Wikipedia какво знае по въпроса. Интерсното е

the path MTU changes after the connection is set up and is lower than the previously determined path MTU, the first large packet will cause an ICMP error and the new, lower path MTU will be found. Conversely, if PMTUD finds that the path allows a larger MTU than what is possible on the lower link, the OS will periodically reprobe to see if the path has changed and now allows larger packets. On Linux this timer is set by default to ten minutes.
последното е във връзка с догатката "по някое време"

Xbox & MTU problem

разгледай се в горния линк за идеята и после провери дали нямаш настройка в рутера за Xbox.

Ако няма виж също и Wikipedia какво знае по въпроса. Интерсното е последното е във връзка с догатката "по някое време"

Поста ти ми дойде малко като на китайски, но от това, което разбрах мога да кажа, че конзолата няма нищо общо в случая. Проблема остава дори когато кабела на нета е изваден от конзолата. А MTU проблема го нямам...

Добре, ако го променя няма ли да се оправи? Ето другите възможности:

............

Ами при мен е на Static IP, обаче с ЕК това не може да стане. Поне с модемите нямаш статично IP а трябва да е динамично иначе просто не работи.

Ти как реши проблема, че това не се търпи вече?

Проблема го реших като минах на друг доставчик :) Иначе бях писал една програмка която рестартираше рутера като умре ping-a до gateway-a за около минута. Така ако нямам нет е максимум минута и няма нужда да ходя да рестартирам рутери :)

@Igniter, няма нищо общо с това. Проблема е че забива рутера когато подновява lease-a на IP-то с глупавия еврокомски DHCP сървър. Не знам какво са направили и защо им е притрябвало да са динамични IP-тата и да се раздават по този начин но е повече от досадно и шашкат подобна техника. Може и да е нарочно, което пък си е чиста проба курвенски номер. Проблема е само при EK, защото с модемите на БТК които също имат DHCP вграден в тях рутерчето ми си работи просто идеално.

MTU (Maximum Transmission Unit) е проблем от съвсем друго естество - играл съм си и с него но няма отношение след като забива самия рутер или техния DHCP сървър ме отрязва като си мисли че съм си изключил компютъра но така или иначе нямам връзка дори до gateway-a на ЕК.

И Windows XP се успива ако има вдигната ZoneAlarm. Когато бях на еврокомски модем реших проблема като въведох DHCP и DNS сървърите им в trusted зоната, или казано по друг начин - като разреших безконтролен достъп от тези места до компа ми. Което ме навежда на неприятни мисли - за какво им е притрябвало да ровят в компютъра ми?

Идеята ми беше дали пък не се опитва да намали пакета до толкова, че да е под 1365 /което му е необходимо за xboxlive/. дори и за момент да става, то обратния опит за голям пакет ще е след 10мин.

Сега като рових в настройките на моя д-линк 524 видях,че следи "Remaining Lease Time".

Интересното е,че като му дам да обнови DHCPто от оставащи 2ч54мин стана 2ч12мин. а след още едно обновяване - 2ч59мин, след това 3:37...

Как определят колко време да ми дадът?

• 4 weeks later...

като гледам от снимките версията на firmware ти е по-стара от тази на сайта 197е5а

иначе аз ползвам същия рутер и съм на нетгруп преди да ъпдейтна ми правеше проблеми въпреки статичното IP

сега от около 2 месеца няма грижи е 2-3 рестарта най-много но е разбираемо за марката

ъпдейта става единствено и само от менюто на рутера поне при мен така беше

линк

като гледам от снимките версията на firmware ти е по-стара от тази на сайта 197е5а

иначе аз ползвам същия рутер и съм на нетгруп преди да ъпдейтна ми правеше проблеми въпреки статичното IP

сега от около 2 месеца няма грижи е 2-3 рестарта най-много но е разбираемо за марката

ъпдейта става единствено и само от менюто на рутера поне при мен така беше

линк

Благодаря за обяснението как е ъпдейтва фирма, защото преди се опитвах, но нищо не стана. Сега съм с последната версия и ще чакам да видя дали пак ще прекъсне.

• 2 weeks later...
i az imah podoben problem no go re6ih sys smqna na firmware slojih DD-WRT sori za 6lokawicata
И как по-точно сложи DD-WRT на RP-IP509, че не мога да се сетя? Първо прочети в за какъв рутер става дума тук, пък тогава давай съвети.

И как по-точно сложи DD-WRT на RP-IP509, че не мога да се сетя? Първо прочети в за какъв рутер става дума тук, пък тогава давай съвети.

съжалявам че подведох рутера е linksys

• 4 weeks later...

Изчаках повечко време да поработи рутера с новия фирмуер. Проблеми няма никакви вече. Прекъсванията са само когато наистина спре нета. ДАно и в бъдеще всичко е наред... :)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...