Good_God Posted December 21, 2008 Share Posted December 21, 2008 Имам питане към по-умните от мен в този форум. Та значи скоро ще си вземам процесор Пентиум 4 2,8 ГХц (Прескот ядро) на 533 МХц FSB. Тъй като дъното ми поддържа FSB до 533 МХц, а процесора е 21х133 питането ми е: Ще мога ли да оувърклокна процесора примерно на 21х140 (FSB става 560 МХц) и ще има ли проблем спрямо FSB-то (дъното ми ще го понесе ли, в смисъл - да не изгори нещо) ?!?! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted December 21, 2008 Share Posted December 21, 2008 Всеки овърклок е различно успешен, в зависимост какъв ти е късмета...в смисъл, колко податливи на овърклок хардуерни компоненти са ти се паднали. Зависи и от "културно" направения овърклок - правилни параметри, добро охлаждане и т.н. Стойностите, които даваш са напълно достижими без много зор...дори мисля, че изобщо няма нужда да пипаш напреженията на процесора, паметта и т.н. Не казваш какво е дъното ти и поради тази причина сам трябва да си потърсиш в биоса една стойност (дано да я имаш), която фиксира PCI & AGP шините респ. на 33 & 66, което те освобождава от притесненията да не изпържиш нещо по дъното или харда. Само си провери преди клока как ти е охлаждането на процесора. Освен това (тъй като не каза и паметта каква ти е), ако рама не ти е много податлив към овърклок, може да се наложи да го пуснеш с друг делител на по-ниска честота или най-малкото да му сложиш по-щадящи тайминги. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Good_God Posted December 21, 2008 Author Share Posted December 21, 2008 Всеки овърклок е различно успешен, в зависимост какъв ти е късмета...в смисъл, колко податливи на овърклок хардуерни компоненти са ти се паднали. Зависи и от "културно" направения овърклок - правилни параметри, добро охлаждане и т.н.Стойностите, които даваш са напълно достижими без много зор...дори мисля, че изобщо няма нужда да пипаш напреженията на процесора, паметта и т.н. Не казваш какво е дъното ти и поради тази причина сам трябва да си потърсиш в биоса една стойност (дано да я имаш), която фиксира PCI & AGP шините респ. на 33 & 66, което те освобождава от притесненията да не изпържиш нещо по дъното или харда. Само си провери преди клока как ти е охлаждането на процесора. Освен това (тъй като не каза и паметта каква ти е), ако рама не ти е много податлив към овърклок, може да се наложи да го пуснеш с друг делител на по-ниска честота или най-малкото да му сложиш по-щадящи тайминги. Благодаря за отговора Midex. Значи дъното ми е Gigabyte 8IR2003. PCI & AGP шините са ми фиксирани и не мисля да ги барам допълнително. Колкото до паметта - дъното ми поддържа до 333 МХц, а в момента съм с A-data 1 GB PC3200, която работи сега на 266 МХц.Паметта ми съм сигурен че ще издържи. Само това ми беше неясно: дали като вдигна процесора 21 х (над 133), (съответно FSB-то става 4 х над 133) ще се отрази лошо на дъното или на някой друг компонент. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted December 21, 2008 Share Posted December 21, 2008 За този нищожен клок със стотина МХц не виждам каква е целта на занятието да го правиш изобщо и да си губиш времето вместо да вършиш по-полезни и интересни неща в живота си. По презумпция всеки клок НЕ се отразява добре на компонентите, дъно и процесор. Това се предполага че го знаеш, щом знаеш какво е заключване на ПЦИ/АГП шини. Такъв малък клок едва ли ще има някакви скорошни последствия, но когато нещо работи на по-високи честоти от стандартните за даден хардуер, това винаги повишава риска за компонентите. Макар че ще срещнеш немалко хора, които ще твърдят Обратното - че има напълно безопасен и стабилен клок. Тяхно право е. Доста машини и без клок са нестабилни ако не са 'оразмерени' добре (често това става просто на принципа опит-грешка). Прецени за себе си, клок който няма да ти донесе абсолютно никакво осезаемо подобрение дали си струва. По-добре си вземи повече рам (или направо ъпгрейдвай до ДДр2 дъно,проц и видеокарта). По-добри дискове, РАйд едно друго.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted December 21, 2008 Share Posted December 21, 2008 Макар че ще срещнеш немалко хора, които ще твърдят Обратното - че има напълно безопасен и стабилен клок. Тяхно право е. Я да си използвам правото, дето ми го дава Теди. От 3 години едната ми конфигурация работи безпроблемно на овърклок. Northwood 2.6 & 3.2, респ. шината от 800 мегахерца & на малко под 1000. Загряването е с около десетина % в повече и то само на 100% натоварен процесор (стига до към 50-52С). Шините са фиксирани на 33&66, а паметта работи с по-бързи тайминги, но на 320, а не 400....но пък с клока горе-долу пак си стига номиналната честота. Напреженията не съм ги пипал изобщо. Вероятно така скъсявам с някоя и друга годинка живота на процесора, но пък няма да го държа вечно я... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Overdrive Posted December 21, 2008 Share Posted December 21, 2008 На 200-300MHz дори не бих му казал овърклок. Гледам, че дъното е леко куцо и не знам какво ще постигнеш, но със сигурност нищо няма да изгори - най много да се наложи да занулиш CMOS-а 2-3 пъти. И аз съм от тези, които твърдят, че има "безопасен и стабилен клок" - клока скъсява живота на компонентите, но предполагам, че не възнамеряваш да ползваш тоя компютър 20 години, нали?? Мисля, че е по-добре да се изцеди всичко възможно от хардуера - така или иначе след 4-5 години ще е толкова стар, че ще струва стотинки... Та с други думи само екстремния клок би съсипал нещо, докато още е актуално и сравнително ново. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted December 21, 2008 Share Posted December 21, 2008 @Overdrive (btw, добра аудиокарта имаш ) Само да вметна, че си имаме специална тема за овърклок и е добре следващият път да се пише там. там никой не е писал от 100 години - ще взема да си пиша постиженията Тъкмо де...да се съживи малко. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Overdrive Posted December 21, 2008 Share Posted December 21, 2008 там никой не е писал от 100 години - ще взема да си пиша постиженията Link to comment Share on other sites More sharing options...
Good_God Posted December 21, 2008 Author Share Posted December 21, 2008 Така значи: сложих процесора, там пасти, радиатори,...всичко ок. При пускането на пс-то се чува звук подобен на съскане 3 пъти,...монитора си ми седи черен, вижда се че пс-то работи, но не вади картина, а и не се чува да зарежда нещо от харда... Отворих пак кутията, свалих процесора, огледах го - нищо на пръв поглед. Забелязах само едни малки (<0,5 мм) тъмно лилави, направо черни петънца, до 2 от пинчетата... Не знам от това ли е проблема... Сложих го пак...пуснах пс-то - пак същата работа... HELP ?! шината от 800 мегахерца & на малко под 1000. Ей за това питах Midex... Дъното ти колко FSB пише че поддържа ? За този нищожен клок със стотина МХц не виждам каква е целта на занятието да го правиш изобщo Не съм казал дали ще е с толкова оувърклока... Дадох пример. Доколкото разбрах от постовете ви - проблем с шината няма да имам. Следователно, ако процесора издържи (а съм чел че издържа), ОС ще е от порядъка на ~ 21х180... най много да се наложи да занулиш CMOS-а 2-3 пъти. Ъъъъ... това какво значи ?! Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted December 21, 2008 Share Posted December 21, 2008 ...Ъъъъ... това какво значи ?! По-добре не барай тогава За клока съм съгласен, умерения, и за 20-те години живот, но зависи и кой какво прави и колко време си ползва компа. Аз например като нищо може и 4г. да карам на някой компонент (процесор или видеокарта примерно) без да ми се налага да го сменям. И през това време искам да съм АБСОЛЮТНО сигурен, че ако поне стане нещо, няма да е от клок или нещо по моя директна вина. Просто за някои хора стабилността е номер 1 за дълго време. Дядови мраз ако се появи тук, ще потвърди . Мнгоо зависи и от pattern-usage на компютъра, на мен примерно много по-жизненоважно ми е да имам много рам и дисково пространство, отколкото мощен набузен проц. Е, да не е някакъв супер смотан, че и някоя игрица горе долу да поддържа, бих казал, че моя ми е перфектен за нуждите ми, и да чукам на дърво, едва ли до началото на 2010 ще го сменям, барабар с дъно/памет и вече и дискове. Само видеокарта мисля да сменям тия дни и това е. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Good_God Posted December 21, 2008 Author Share Posted December 21, 2008 По-добре не барай тогава Мнооого ми помогнахте. Хайде обяснете ми като на първокласник, какъв може да е проблема, как мога да го оправя и т.н. Защото при всички положения дъното ми поддържа този процесор... Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted December 21, 2008 Share Posted December 21, 2008 Мнооого ми помогнахте. Хайде обяснете ми като на първокласник, какъв може да е проблема, как мога да го оправя и т.н. Защото при всички положения дъното ми поддържа този процесор... Аз не разбрах какъв проблем има? Искаш да клокваш разбрах само. Това проблем ли е? Исках да кажа, че ако не знаеш какво е зануляване на CMOS, особено пък какво е CMOS, ти препоръчах да не се опитваш да клокваш, защото явно имаш бегли познания, и което е по-опасно - частични такива! Ако не ползваш компютъра за нещо по-ценно от игри и браузване, зануляване на CMOS обикновено става с един джъмпер на дъното в случай че омажеш настрйки и компютъра изобщо откаже да запали (и не можеш по някакъв начин да влезеш в BIOS за да върнеш стари сигурни настройки). А ако изобщо се стигне до зануляване на БИОС, при което машината не е могла да потегли, явно или се движим по ръба на възможностите ѝ, или не сме много наясно какво правим . И в двата случая опираме до значителен риск. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Overdrive Posted December 21, 2008 Share Posted December 21, 2008 Случвало ми се е като сменя процесора да иска зануляване - има един джъмпер "Clear CMOS", който се премества за минута и после се връща или направо извади батерията за 5мин (и изключи компа от мрежата). Общо взето тези процедури зануляват настройките на биос, не самия биос Ако си дал много клок, не може да запали и дъното е старо като твойто обикновено пак се налага тази процедура, за да занулиш на дефолт честотата Link to comment Share on other sites More sharing options...
Good_God Posted December 21, 2008 Author Share Posted December 21, 2008 Тц... Както има един БГ лаф "аз съм за е*ане" Оказа се, че дъното ми незнайно защо не поддържало Prescott ядрото... Сега се чувствам малко неловко че ви занимавах с мойте глупости, ама така става когато някой прави нещо преди да е прочел "задължителното" четиво. Сорка и Весела Коледа на всички. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.