Jump to content
BulForum.com

Install XP

Bugich

Recommended Posts

Здравейте. Днес си купих едно лаптопче. Няма операцианна система и аз реших да му сложа ХР. Да, ама нещо не иска... Трагва да чете диска и след малко икрана става син и ми пише че има няква грешка. Да рестартирам и пак да пробвам....Най тъпото е че онази некадърната Виста се инсталира, но нея не мога да я понасям. Та въпроса ми е някой може ли да ми хелпне. Плс.

Ето е лаптопа: http://www.technomarket.bg/product_detail....uct_id=09045629

какво ми дава:

__1048___1079___1086___1073___1088_012915.jpg

Такива се получават при проблеми с рам/дъно. Ако беше поради липса на SATA драйвер за харда, май други еррори се получаваха.

Пусни му един memtest да повърти да видиш дали ще изскочат проблеми с рам/дъно.

Случвало ми се е с едно отиващо си дъно и грешки в рама, ХР да се дъни доста, и тогава като сложих 2003 заработи стабилно доста време, защото 2003 принципно е по-стабилна ОС.

Така че все пак да си тества рам-а с мемтест, макар че за лаптопите по-знаещите могат да се изкажат, има някои модели, които им трябват специални ХР-та за да се подкарат, или на други в BIOS се променят едни опции за да тръгнат с ХР.

Аз поне съм се сблъсквал с този проблем достатъчно. Някои нови лаптопи упорито отказват да тръгнат с ХР. Те затова ги и продават с Виста, де. Или всъщност обратното. Не знам, може и нарочно да е. Преди просто липсваха драйвери за ХР, за да се откажеш да го качваш, сега вече са го направили да гърми още при инсталацията. Политика.

http://www.memtest.org/ сваляш, записваш, тестваш. Много се съмнявам и аз проблемът да е в Hardware-а, по-скоро нещо не се разбират с ОС. Ако НЕ ти трябва, за да цъкаш игрички www.ubuntu.com наистина е едно много добро решение :lol:

Добре де, кво мое да му е на хардуера, щом с друга ОС дръвцето си работи нормално?!? Не говоря само за конкретния случай! Та, в тоя дух, кво точно шсе тества с мемтест?

Добре де, кво мое да му е на хардуера, щом с друга ОС дръвцето си работи нормално?!? Не говоря само за конкретния случай! Та, в тоя дух, кво точно шсе тества с мемтест?

Рама/контролера.

Принципно по-горе споделих какво ми се е случвало в тази връзка.

Но в случая наистина по-вероятно е с тоя лаптоп ХР да не се разбира, щом имаш такъв опит, и просто тази грешка да е следствие от това.

EDIT: сега ровнах в гоогле за тоя еррор, и попадам на "Inaccessible Boot Device".

Т.е. май наистина просто ще му трябват SATA драйвери, доколкото знам най-лесния начин е да си ги вгради с nLite в една инсталация, ако разбира се има такива за тоя лаптоп за ХР :)

Виж и в BIOS настройката за SATA-ta, ако има опция го сложи на Compatibility/IDE или нещо такова.

Т.е. май наистина просто ще му трябват SATA драйвери, доколкото знам най-лесния начин е да си ги вгради с nLite в една инсталация, ако разбира се има такива за тоя лаптоп за ХР :)

Виж и в BIOS настройката за SATA-ta, ако има опция го сложи на Compatibility/IDE или нещо такова.

Именно тези драйвери не са необходими при инсталация на Виста (щот си ги има). Най-често това е причината за краша на инсталацията на ХР и при липса на флопи може да се пробва качване на драйвера през USB (ако има опция) или интеграция с nLite. Ако има такива драйвери за ХР. И ако има кой да си играе с това.

Иначе, за настройката в биоса -едва ли има такава в биоса на лаптоп.

..

Иначе, за настройката в биоса -едва ли има такава в биоса на лаптоп.

За качването на USB освен ако БИОС-а няма начин за емулиране на флопи, инсталацията на ХР е известно че приема F6 само от флопи :) .

За БИОС, той да каже, в разни форуми съм попадал на мнения, че на лаптоп може да има такава опция.

вече проблема с драйверите са SATA го изчистиха, синия екран е вероятен проблем със Рам Паметта или с паметта на Видео картата. пробвай да намалиш от Биоса Мв на видеото и да инсталираш ХР, след като сложиш драйверите си върни по-големите стойности на видеото.

Токова неще за видео карта няма. Що се отнася няма и повреди по компчето. РАзчетох се из други форуми и видях че повечето ПЦ МСИ имат подобен пробем и иска вграждане на драйвари към ХРто които са съжаление аз не мога да открия :(

Истината е , че трябва да си вградиш SATA драйвъри в XP диска. Ето ти линк как става:тук.

Трябват ти програмата nlite и sata срайверите за твоя лаптоп (можеш да ги намериш се в сайта на производителя) . След това следваш стъпките описани на линка (долу картинките :) ).

Истината е , че трябва да си вградиш SATA драйвъри в XP диска. Ето ти линк как става:тук.

Трябват ти програмата nlite и sata срайверите за твоя лаптоп (можеш да ги намериш се в сайта на производителя) . След това следваш стъпките описани на линка (долу картинките :) ).

Точно тея дайвери ме затруднявят, до сега не съм успялда ги намеря иначе програмата вече на изутс съм я научил....

Ako imash vyzmojnost, svali si skapaniq hard, zakarai go na drugo PC nqkyde, razkarai partition-ite i go formatirai. Zakachash i instalirash bez problem. Nishto obshto s driverite btw. Error-a za driveri za SATA sym go gledal tolkova pyti che moje i da citiram. Ako ti se chaka, moje da polzvash Hiren BootCD, az pone tva polzvam, i da pusnesh edin low level format, ama ne vqrvam da ima chak takava nujda. Makar che e nai-sigurno. Kakto si precenish.

Току що ми се случи същото с един HP 6830S.

Влезнах в биоса и нагласих SATA контролера да е на IDE.

И в момента върви формат-а. Стискам си палци. :punk

Ako imash vyzmojnost, svali si skapaniq hard, zakarai go na drugo PC nqkyde, razkarai partition-ite i go formatirai. Zakachash i instalirash bez problem. Nishto obshto s driverite btw. Error-a za driveri za SATA sym go gledal tolkova pyti che moje i da citiram. Ako ti se chaka, moje da polzvash Hiren BootCD, az pone tva polzvam, i da pusnesh edin low level format, ama ne vqrvam da ima chak takava nujda. Makar che e nai-sigurno. Kakto si precenish.

Като го взех ПЦто съм си го форматирал и т.н. но през Виста... Да го свалю НЕ МОГА, в гаранция е :(

Току що ми се случи същото с един HP 6830S.

Влезнах в биоса и нагласих SATA контролера да е на IDE.

И в момента върви формат-а. Стискам си палци. :punk

Тва на НР ми е ясно как стаява инсталирал съм на същия ХР, но мойто ПЦ няма тази опция.... :( БИОСа трябва да се ъпдейтне с ношата версия и аз ще я имам, но не мога. ТА ако някой може да ми погне и за тоша ще съм мн благодарен :)

Така и така става дума за MSI, та и аз да споделя малко опит.

Mалко преди коледа взехме на един колега MSI с nvidia чипсет и WiFi Ralink от Техномаркет.

В неговия биос нямаше опция за изключване на Achi, нямаше и по-нова версия на Биос, Hiren's Boot CD хлъцваше защото DVDто също е SАТА и вградения драйвер не го хваща, a след успешно интегриране на текстмод драйвера ХР се ...наакваше, същото и с двете налични лайв дистрибуции на Windows....

Та в обратен ред- смених лабел-а на partitiona в който беше freedosа - калъч

Форматирах го във фат32 и чак тогава XP захапа. Последното става с простото format. А идеята за леибъла- подозрителна ми се видя поредицата от знаци.

Windows setup from usb- този инстумент пести много време :) Важното е флашката да е включена преди да изберете от кое устройство да стартира.

Та след това мъките бяха с драйверите и особено на видеокартите- да, две са! Едната е 9100, а другата 9300. Ако имаше драйвер който да поддържа хибридно СЛИ под ХР щеше да е по-лесно, но към момента няма /не съм открил/. Драйверите на сайта на nvidia се само за 9300 - другата тръгва само във VGA mode. И така докато не намерих драйвер за 9100 от форум за лаптопи...

Пишете на РМ ако някой има проблем, ще помагам с каквото мога.

• 6 months later...

Един съвет Намери си сата driver (raid) и си го инсталираи под AHCI Повярваи ще видиш разликата очевидна ще е !

Успех

Междо другото Честито за Notebooka много добре се движи с това видео 9100 :D

ModEdit: Тъй като най-вероятно няма да схванеш защо пъшка колегата, писал под теб, нека обясня - следващият път хвърляй по едно око и на датата, че да не се чудиш защо така странно са ти нараснали процентите.

5..... Не изравяйте безсмислено тема, която най-вероятно вече не е актуална, само и само за да отговорите на въпрос, зададен преди много време. Например...не е необходимо да давате съвет на потребител, задал въпроса си преди година, след като той самият може и да не е влизал във форума от тогава.....Правете сверка с датата на темата и последния пост в нея!

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...