Jump to content
BulForum.com

ШАХ

samkijot

Recommended Posts

Ne znam, tolkova da sam izkufql i da zabravqm ve4e...vse si mislq, 4e bqha nad 60 to4ki...ama moje i da si prav. Kakto i da e, vse taq B) otdavna sam sprql da pukam...koeto ne zna4i, 4e nqkoi den nqma da se vurna i da tormozq naroda.

• 2 weeks later...
  • Replies 94
  • Created
  • Last Reply

I az sym golqm fen na shaha.V yahoo-to igraq ot nqkolko godini s razli4ni nick-ove,no ot izvestno vreme se podvizavam s "nikisim04" ili "kolio_pld_bg". reitingyt mi e okolo 1830 to4ki.Gotov sum da premerq sili s vseki jelaesh ot vas ;) Iskam da poqsnq na vsi4ki ,che v yahoo kato vidite fiksirana igra na 2 ili 1 min, ne se podvejdaite da igraete.V pove4eto sluchai protivnika e s programa i vi razbiva na 10-ia hod-osven ako ne ste grosmaistor ;) Az bqh svidetel kak dvama pi4a v ednominutna partiq napraviha 86 hoda!!! Daje si 4atiha prez tova vreme :confused Sami se doseshtate ,4e tova e nevyzmojno bez pomoshta na prog.

Ima edna gotina opcia,za koiato tuk mai ne e stavalo duma-increment game-za vseki izigran hod se pribavqt sekundi(predvaritelno opredeleni ot hosta na partiqta)-predpo4itam da igraq na neq.

Po vyprosa za to4kuvaneto, ThE_UFO mnogo to4no go e napisal.

pp: 4akam vi v yahoo games-chess-shte vi pokaja i razkaja igrata v podrobnosti B)

Еми аз съм shekerizada, някой ако иска може да ми погледне и снимката на статистиките, мяса ;)) Цъкам предимно към късния следобяд. Само че то са толкова много стаи че без предварително уговаряне, едва ли ще се засечем в някоя, освен по някоя случайност. До сега имам 120 победи 120 загуби, рейтинг ~1300-1350, вече не подбирам с кой играя, цъкам с всичко join-нало се ;))

Само че то са толкова много стаи че без предварително уговаряне, едва ли ще се засечем в някоя, освен по някоя случайност.

аз ви предлагам най-вече да сме на Intermediate или Advanced и в тази, в която има най-много user-и.

Аз цъкам в Social само :) В другите не е хава...или са майстори на спорта ;) или са някакви заблудени уфце ;)

• 2 weeks later...
повече от 30-35 точки е невъзможно да вземеш на който и да е. Точкуването не следи фигурите, а точките на участниците които играят. Няма значение дали ще паднеш от време или от мат, едни и същи точки дава.

kogato igraeh sum vzimal nqkolko puti nad 40 to4ki...togava mojeshe, sega moje da ne moje. Btw pobejdaval li si oranjev ili 4erven dokato si sin ili lilav na malko to4ki, 4e govorish taka sigurno?

според мен освен, че зависи от точките на участниците, които играят зависи и в коя стая играете - Social, Beginner, Intermediate, Advanced

btw в Advanced има големи михлюзи. сядаш на маса за 10 мин. и не се усещаш кога ги е сменил на 1 мин.

е, т'ва щах ли е?

Споделям един проблем за желаещите да ползват опцията за игра на шах в Интернет Playchess.com,достъпна както от Hiarcs 9,така и от Deep Fritz 8.Ако се избере опцията Enter As Guest,няма проблеми-може да се играе,но.../вижте темата Hiarcs 9!/.

За сериозна игра е необходимо да се логнете с име,парола и да посочите сериен номер.И понеже не може да има двама играчи с един и същи сериен номер е необходим генератор на серийни номера.

Ако някой знае или може да го намери,нека го съобщи!

Иначе има много опции,много противници,организират се турнири...Няма проблеми да се играе като анонимен гост,но без рейтинг и точки/а може и да дава тази опция,но трябва много време,прекарано в този сайт,за да се изучат всички подробности/.

който иска, да идва да играем в yahoo-то ...

Social->Social Lounge 10 ....

ако не там, в някоя от другите стаи Social Lounge.

.:edit:.

btw някой знае ли при колко(повтарящи се) хода се дава реми?

Влизам си през Hiarcs 9 в Chessmaster.com-избирам си двама силни играчи,пускам си и чата и си гледам интересни игри,без да се моря да играя/е на това му викам убиване на времето!/.

Има и турнири-но са много късно вечер,или много рано сутрин.Гледах малко от турнирите-не мога да участвам,защото нямам рейтинг,а за да имам поне минимален трябва да се логна със сериен номер,който естествено нямам.

Затова си гледам,гледам...Гледане му е майката. :pirate

Попаднах в затруднена позиция,играейки в Chessmaster.com/влизане през играта Hiarcs 9/.Понеже когато играеш партия с определен противник,не можеш да ползваш съветите на машината,а и часовника ти върви,връщане на ходовете няма, и взех че загубих по време спечелена партия.Позициата беше:цар,кон и офицер за мен и гол цар за противника.Докато го измисля този мат и времето ми свърши.

Споделям всичко това във форума,защото този мат с кон и офицер е много труден и мнозина биха се затруднили.

Пуснах позицията за анализ/виж темата за Hiarcs-a / и машината матира противника за 16 хода.

Ако някой иска може да пробва същата позиция без помощтта на машината-аз пробвах няколко пъти,но за значително повече време и ходове успях.

Реми, до колкото се простират скромните ми познания, не се дава за повтарящи се ходове... Дава се ако се получи трикратно повторение на позиция! Трябва всички фигури (и на двамата противници) да заемат еднакви позиции, без значение на направените ходове в играта (и на броя им), за да се стигне до повторението. Играчът, който е на ход и след чийто ход ще възникне трикратното повторение, може да подаде контестация към съдията, че иска реми поради трикратно повторение на позиция, като обяви и хода, който ще изиграе и след който ще възникне повторението. Часовниците се спират, съдията изиграва обявения ход и проверява изиграните ходове до момента в партията. Ако установи трикратното повторение - реми се дава. Ако такова няма - часовниците се пускат, като от времето на подалия контестацията се вади някакво минимално време (не помня точно колко) и партията продължава с ход на другия играч.

Реми се присъжда и ако в течение на 50 последователни хода от играта (общо на двамата, а не само на единия) не е местена пешка, не е взета фигура и не е обявен шах. Става по същия начин - с контестация до съдията от играча, който е на ход. Прави се проверка, като горната, и ако е така - партията се присъжда реми. Ако не е - продължава по същия начин като горе...

Няма правило по което реми да се присъжда автоматично, както си мислят някои. С две думи - ако блееш и не се обадиш на време - гориш. Трябва играча, който е на ход и след чиито ход ще възникне необходимото условие за присъждане на реми да го поиска! Другия не може. После също не може! Само на момента.

Всичко останало - включително и това за трите повтарящи се хода, са махленски измишльотини... Ако греша - нека някой ме поправи, защото цитирам по памет - в момента не ми е под ръка правилника на ФИДЕ. Шаха е прекрасен спорт и увлекателна игра, но само когато се играе по правилата.

:D Ако има желаещи - да се съберем на едно турнирче... Да ви поопукам...

Няма правило по което реми да се присъжда автоматично ....

по принцип е така, но не всички "машини" са устроени така. в yahoo-то след повторение(btw за мен "повтарящи се ходове ..." и "повторение на позиция .... " е едно и също) системата ти "обяввява" реми без инициатива от страна на играчите. при "машините" на ChessBase не е така. там след третия ход те предупреждава с тройно повторение, но играчът може да си продължи да повтаря хода, като след всеки път оттам насетне е известяван с въпросното съобщение. той може да предложи реми или просто да мести на различна позиция.

това са общо взето лични наблюдения.

Ако има желаещи - да се съберем на едно турнирче... Да ви поопукам...

винаги съм готов да "нацепя филиите" на всеки :lol: (възможно е и обратния вариант да се получи :bgrin: ) ....

само казвате кога и съм на линия.

Е, ако и двамата само повтаряте ходовете си- няма как да не стане трикратно повторение на позицията след третия ход! Но се предполага, че поне единия от вас прави различни ходове (с различни фигури) - а тогава няма да се получат три еднакви позиции, нали? Щото фигурите няма да заемат едни и същи позиции по дъската. Затова не е едно и също.

:D Мен ич не ме притеснява да падам... Радвам се даже. Толкова рядко ми се случва.... :D

Не, сериозно - и загубата в шаха е печалба - научаваш нещо ново...

samkijot,и аз споделям мнението на ov3rm4n,че "повтарящите се ходове" и "повторение на позиции" не е едно и също при шаха(особено,когато говорим за реми),защото позициите не са едни и същи, ако пешка, която е можело да бъде взета "ан пасан" вече не може да бъде взета или ако правото за рокада се е променило-местене на царя или топовете.

За играта онлайн в yahoo и при игра с програми(Chessmaster,Fritz и др.)- напълно съм съгласен с написаното от теб :rolleyes:

ov3rm4n,"скромните" ти познания и "цитирането по памет" са доста впечатлителни :)Ти направо изплаши народа и надали някой ще се навие да играе с теб ,освен ако не е с ЕЛО над 1900 ;) :D Но щом казваш,че не се притесняваш да паднеш,на драго сърце ще те науча на "нещо ново" :P

От доста време не съм играл по турнири,но ако има желаещи може да спретнем нещо подобно . Само кажете кога и къде. :pirate

• 4 months later...
Реми, до колкото се простират скромните ми познания, не се дава за повтарящи се ходове... Дава се ако се получи трикратно повторение на позиция! Трябва всички фигури (и на двамата противници) да заемат еднакви позиции, без значение на направените ходове в играта (и на броя им), за да се стигне до повторението. Играчът, който е на ход и след чийто ход ще възникне трикратното повторение, може да подаде контестация към съдията, че иска реми поради трикратно повторение на позиция, като обяви и хода, който ще изиграе и след който ще възникне повторението. Часовниците се спират, съдията изиграва обявения ход и проверява изиграните ходове до момента в партията. Ако установи трикратното повторение - реми се дава. Ако такова няма - часовниците се пускат, като от времето на подалия контестацията се вади някакво минимално време (не помня точно колко) и партията продължава с ход на другия играч.

Реми се присъжда и ако в течение на 50 последователни хода от играта (общо на двамата, а не само на единия) не е местена пешка, не е взета фигура и не е обявен шах. Става по същия начин - с контестация до съдията от играча, който е на ход. Прави се проверка, като горната, и ако е така  - партията се присъжда реми. Ако не е - продължава по същия начин като горе...

Няма правило по което реми да се присъжда автоматично, както си мислят някои. С две думи - ако блееш и не се обадиш на време - гориш. Трябва играча, който е на ход и след чиито ход ще възникне необходимото условие за присъждане на реми да го поиска! Другия не може. После също не може! Само на момента.

Всичко останало - включително и това за трите повтарящи се хода, са махленски измишльотини... Ако греша - нека някой ме поправи, защото цитирам по памет - в момента не ми е под ръка правилника на ФИДЕ. Шаха е прекрасен спорт и увлекателна игра, но само когато се играе по правилата.

:D Ако има желаещи - да се съберем на едно турнирче... Да ви поопукам...

Абе все едно си цитирал правилника от някъде. Това ще е супер, ако си го писал ти , а не си го копнал от някъде защото е много точно казано.

Колкото до това че искате да играете с някой реален човек в Пловдив не останаха много местата на които може да се направи това.

Иначе препоръчвам www.chess21.com където обаче иска инсталирана вуртуална машина за да тръгне. Там хубавото че закъснението дори при мойта скромна връзка от 18 лева е само 100ms.

Успех на всички запалени по шаха.

Ако някой има желание като се освободи малко място мога да кача Mega 2004 - около 2 600 000 партии има вътре.

Ако има желаещи - да се съберем на едно турнирче... Да ви поопукам...

кажи кога и къде,една седмица по-рано да потренирам малко че не съм пипвал шах от 6 месеца,пък да видим кои кого ще опука :evil

човек в Пловдив не останаха много местата на които може да се направи това

ми има си шах-клубче,от другата страна на марица,след моста на герджика в дясно покраи улицата дето е до марица :D само дето там има много малко млади хора,повечето са пълни изруди-някфи адски майстори дъртаци..и е много зарибено да ги гледаш как играят,понякога като почнат да се карат става супер смях :lol:

Ползвай WCN много е добра и е само он лине.Можеш да я дръпнеш от www.worldchessnetwork.com :punk  :punk  :punk

В WCN са бахти урудите,който ма хване ма изнася с парцалите! :sick :sick :sick Толково ли са силни или аз съм много слаб! :cry :cry :cry .пък и 5 минути са много малко време,не може ли да се направи повечко.То да като измисля къде да карам и то времето изтече! :confused :blink:

Иначе за да не отварям нова тема ще питам тук.Някъде може ли да се играе Онлайн табла.Не аз играя а бащата! ;)

Хора играя в мулти с един приятел, но за интернет не съм пробвал.

Иначе за да не отварям нова тема ще питам тук.Някъде може ли да се играе Онлайн табла.Не аз играя а бащата! ;)

Мого често играя Internet Backgammon.Аз съм с XP -> Programs -> Games.

Абе все едно си цитирал правилника от някъде. Това ще е супер, ако си го писал ти , а не си го копнал от някъде защото е много точно казано.

Мне... Не е много точно казано. Има неточност в казаното от мен. Правилника е с малко, но по-различен се оказа, както всеки може да се убеди. Общо взето основните положения са така обаче. Паметта ми сдава багажа явно.

• 2 weeks later...

Играя в WCN!Но много играчи лажат с времето!На всеки ход си увеличават времето поне с 3 секунди,а по някога и с 5-6 секунди!Как става тва да си увеличаваш времето?Някой ако знае да каже,че ми писна да ги тълпя тея хърлювци!

• 2 months later...
Играя в WCN!Но много играчи лажат с времето!На всеки ход си увеличават времето поне с 3 секунди,а по някога и с 5-6 секунди!Как става тва да си увеличаваш времето?Някой ако знае да каже,че ми писна да ги тълпя тея хърлювци!

Ти направо ме разби. Ами чети на каква контрола играеш. Това е по така наречената система на Фишер. В съвременния шах пък и в интернет контролата за игра е първоначално време + секунди за всеки ход! За това времето се увеличава!

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...