Jump to content
BulForum.com

мониторите в новото МЕТРО Пловдив

Recommended Posts

Прави ми впечатление, че всичките ти постове звучат особено компетентно... за некомпетентните. Работил съм години, и продължавам да се занимавам с предпечат, и отговорно заявявам, че TFT TN матрица е по-добро от почти което и да е CRT.

Напълно НЕ СЪМ съгласен, че TN матрицата има правилно цветоподаване.

1) палитрата е по-малка от на другите матрици и CRT.

2) битовете са по-малко и някои монитори даже не показват по-слабите нюанси на сивото.

3) квадрат с плътен цвят, гледан фронтално, в горната част на монитора е тъмен, а в долната светъл. Сякаш е преливка.

Как по-точно това е по-добро от CRT?

Иначе за предпечат - имам приятели в Импрес и ми бяха показвали някакви мега професионални монитори със специални устройства за калибриране които съответно струваха майка си и баща си но цветовете можеха да се калибрират 1:1 с тези които ще излезнат от машината после. За тях е оправдано, за останалите LCD-тата са по-добрия избор. Работил съм и на хубави CRT-та (trinitron-и, едно друго, не евтиняците които масово се продават) и определено очите ми се чувстват по-добре на LCD.

Калибратора струва ~$100. Колоримера също не е чак толкова скъп, ако си чак толкова мързелив и не ти се отделят 30 минути да калибрираш.

За предпечат си има LCD-та специално за това. ColorEdge на EIZO примерно. Така, че CRT далеч не е по-добро от LCD, защото технологиите напреднаха доста, но CRT определено е по-добре от TN. Стига разбира се да не е от 100 лева.

• Replies 58
  • Created
  • Last Reply

От както видях един служител на Метро да си купи монитор от Ерата, никаква вяра нямам на този склад наричащ се Метро... :D

За предпечат си има LCD-та специално за това. ColorEdge на EIZO примерно. Така, че CRT далеч не е по-добро от LCD, защото технологиите напреднаха доста, но CRT определено е по-добре от TN. Стига разбира се да не е от 100 лева.

Ами Пешо и Тед от Импреса може да са ме сапунисвали нещо, но тогава тъй или иначе поркахме някакво уиски може то да им се е отразило :) И все пак но не изключвам монитор, комплект с тези джаджи който да може да се наглася спрямо различни цветове мастила за машината да струва парите които са ми казвали или поне преди 6-7 години да е струвал. Обясняваха ми и за различни цветове PANTONE които освен със специалното мастило, със CMYK няма да стане 1:1 същото...

Обясняваха ми и за различни цветове PANTONE които освен със специалното мастило, със CMYK няма да стане 1:1 същото...

PANTONE няма нищо общо с правилното цветопредаване на монитора.

Аз пък 100 пъти предпочитам монитор със споменатия от w00x ефект на квадрата и по-тъмната горна част, отколкото CRT, ако ще и най-доброто. Също така 100 пъти предпочитам същия този TN, но с висока резолюция, пред доста по-малък, с по-ниска резолюция, за същата цена ;) .

Кой за каквото му трябва, вземащия TN трябва просто да е наясно с недостатъците.

Общо взето както каза и Djadomraz, за предпечат или който с графика се занимава предимно, мнгоо ясно, че TN не му върши работа. Или на по-претенциозните с големи възможности.

Но да дам 1400 лв вместо 800 за 24", след като и втория TN ми върши същата перфектна работа....

Джобовете на повечето от нас не са бездънни :) . Ако се занимавах с графично-ориентирана работа, щях да взема 20" с 'матрица'. Но да се тръби че TN не ставали за нищо, и т.н., аз това не приемам.

А спрямо CRT, ми много ясно, че някой професионален и мнгоо добър ЦРТ за някои хора може да е по-добър от TN. Но искам да видя този CRT с резолюция 1920х1200 на 100 херца, едно - колко ще тежи, второ, колко място ще заема, трето, колко вата ще точи. 4-то, колко ще грее :) .

Да не отричаме нещата, които на нас не ни вършат работа, на друг вършат, и то повече от нужното даже.

w00x, djadomraz не е казал, че PANTONE има общо с правилното цветопредаване на монитора ;) , поне не и според това, което си цитирал. Той просто се е отпуснал да пише в мненията си, както и повечеот нас понякога :) .

Ако се занимавах с графично-ориентирана работа, щях да взема 20" с 'матрица'. Но да се тръби че TN не ставали за нищо, и т.н., аз това не приемам.

Аз лично никога не съм го казвал :) За игри и филми, TN е перфектен. *VA, IPS е по-добре, но е безсмислено да се дават толкова пари допълнително за подобна употреба. Аз лично взех IPS, защото дефектите на TN ме дразнят, а не защото чак толкова се занимавам с графична работа. Занимавам се, но не толкова усилено от вкъщи. Този също има недостатъци, но за толкова пари IPS, е нормално. Все пак еквивалентите на другите производители почват от 1000 лева.

аххх, още ли имало хора с тръби ? Ужас. Помня навремето очите ми ставаха компот след 2-3ч. стоене пред тея антики...

Overdrive

Не - просто е нисък клас (shit) - затова.

Обикновено всички се впечатляват като видят многото инчове или 2ms, въпреки че 2те ms са по някакъв китайски "стандарт" - като ватовете на малките уредби и в действителност пак си е 8-10ms.

Аз ще си карам на црт-та още дълго време (докато спестя за монитор с готина матрица от закуски laugh.gif ), но всеки решава за себе си - повечето хора се кефят на нисък клас ментета, като видеокарти 512мб/64бита и си мислят, че имат нещо...

Ти не си с всичкия си пич. Как ги отмери тези 8-10 сек ? Напротив, точно 2 мс. си е. Но да де, ти си експерта...И най-скапаното ЛЦД е като alien technology пред някакъв пожълтял 30 килограмов сандък. Еб*ти мазохиста трябва да си да се мъчиш с монитор на който се е кефел пра-дядо ми.

PANTONE няма нищо общо с правилното цветопредаване на монитора.

Споменавам за какво сме говорили, да това нямаше отношение към мониторите изобщо...

Като ги разбираш толкова много, какво е рекламираното "2ms"?

2мс постигат само с RTC и вариантите му. И е сиво към сиво, което е best case, реално времето е повече, примерно бяло към черно и обратно. Но разлика аз лично виждам между монитор без, и с RTC, матрицата реално няма 2 мс (5-6), но с RTC се постига тоя ефект.

Thief, и ти доста в другата крайност отиде :) .

аххх, още ли имало хора с тръби ? Ужас. Помня навремето очите ми ставаха компот след 2-3ч. стоене пред тея антики...

Overdrive

Не - просто е нисък клас (shit) - затова.

Обикновено всички се впечатляват като видят многото инчове или 2ms, въпреки че 2те ms са по някакъв китайски "стандарт" - като ватовете на малките уредби и в действителност пак си е 8-10ms.

Аз ще си карам на црт-та още дълго време (докато спестя за монитор с готина матрица от закуски laugh.gif ), но всеки решава за себе си - повечето хора се кефят на нисък клас ментета, като видеокарти 512мб/64бита и си мислят, че имат нещо...

Ти не си с всичкия си пич. Как ги отмери тези 8-10 сек ? Напротив, точно 2 мс. си е. Но да де, ти си експерта...И най-скапаното ЛЦД е като alien technology пред някакъв пожълтял 30 килограмов сандък. Еб*ти мазохиста трябва да си да се мъчиш с монитор на който се е кефел пра-дядо ми.

Много си краен в мнението си. Аз примерно не мога да издържа на никакъв CRT. Сериозно говоря - сълзят ми очите. Работил съм на първите монитори с 25ms и нагоре и единствения проблем е че като цъках StarCraft леееко размазваше образа... само че се играеше и ме кефеше (първия ми беше един 15" MAG за скромните $1000 който кривеше като за световно но образа беше невъобразимо по-малко размазан от 19-ката CRT на която работех преди, настрана шантавия конектор - нито DVI нито VGA). Втория ми беше един Samsung 181T - 18.1" на 1280х1024 - със скромните според днешните стандарт 25мс за реакция (но от черно до бяло не както после взеха да мерят от сиво до сиво). И гарантирам че идеално се играеше всичко и идеално си се гледаха филми без никакво размазване.

Както сега се зевзелосват всички с тези милисекунди не мога да разбера. Аз ли нещо съм привикнал и не ги усещам какво ли не знам но на мен не ми пречи.

В момента съм с DELL 2005FP - не знам колко му е времето за реакция но мисля че беше над 15ms, само че е IPS. Взех го без да зная че е такъв, просто исках нещо с разделителна способност над 1280х1024 а този беше с 1600х1200 и направо се родих. Когато го взимах (2005-та година) нямаше доста модели 20" - тогава 15ки и 17ки масово се продаваха, 19ките (на 1280) бяха някакъв лукс ли какво и само този беше с подобна разделителна способност.

В момента подобно е положението с 22, 24 и 30"-ите модели. 30"ките са само *VA или IPS и след нова година нещо такова ще търся, хем паднаха под $1000 някои от тях...

Иначе Жоро, ако бяха всичките TN-ки еднакви нямаше да са на различна цена. Хубаво погледни параметрите им и най-вече разделителната способност. Има 22"ви на 1400х1050 или нещо такова, има на 1680х1050 а има и на 1920 (май 24" само но знам ли вече може да са излезли и на 22). Не само времето за реакция е важно (даже за мен то е на последно място), по-важни са контраста 1000:1, 2000:1, 3000:1 и т.н. и яркостта.

И последно: важно е поне за мен да няма стъкло пред екрана - нищо не прави по-добро на образа но може да служи за огледало и пречи защото освен екрана виждаш какво става в цялата стая зад теб. А лампите се виждат като бели пирончета забодени в монитора. Поне аз така го приемам, има хора които им харесва това, мен ме дразни до полуда. :)

2мс постигат само с RTC и вариантите му. И е сиво към сиво, което е best case, реално времето е повече, примерно бяло към черно и обратно. Но разлика аз лично виждам между монитор без, и с RTC, матрицата реално няма 2 мс (5-6), но с RTC се постига тоя ефект.

Thief, и ти доста в другата крайност отиде :) .

Аз го знам какво е. Питах него :)

Aбе може малко да съм краен ама същия пич в темата за колоните пак се изцепи с нещо от рода на - абе махайте ги тея 5.1. Купете си някъв 2x20 и некви дървени колони (демек да си ги направим с теслата и пироните) и яла да видиш как шъ дънят. End. К'во да му кажеш на това ? Поста му тука е 1 към 1.

И понеже това е булфорум трябва да се опонира задължително. Кой от вас е CRT ? Щото ако не са толкова зле все пак трябва да има доста повече от хора с тръба - а не 1-2ма заблудени пц юзъри.

Иначе 1ms беше модерно още 2006, което е достатъчно бързо и за най-чувствителното око. Дали е с RTC или не, идеята е, че е way better от CRT. Тея монитори трябва да ги забранят със закон. Колко очи са пре*бали...

Aбе може малко да съм краен ама същия пич в темата за колоните пак се изцепи с нещо от рода на - абе махайте ги тея 5.1. Купете си някъв 2x20 и некви дървени колони (демек да си ги направим с теслата и пироните) и яла да видиш как шъ дънят. End. К'во да му кажеш на това ? Поста му тука е 1 към 1.

И понеже това е булфорум трябва да се опонира задължително. Кой от вас е CRT ? Щото ако не са толкова зле все пак трябва да има доста повече от хора с тръба - а не 1-2ма заблудени пц юзъри.

Иначе 1ms беше модерно още 2006, което е достатъчно бързо и за най-чувствителното око. Дали е с RTC или не, идеята е, че е way better от CRT. Тея монитори трябва да ги забранят със закон. Колко очи са пре*бали...

Аз съм с тръба, и сигурно щях дълго да си остана с нея. Добра е, даже доста. Не че са ме присърбяли ръцете с >300 лв, обаче...

Ето ТОВА ЗА 269лв отидох да видя и освен цената друго не ме впечатли. Но този ми грабна окото и май ще се прежаля.

Абе сигурно щото масата са с евтини CRT-та и затова и славата им е такава. В този смисъл подкрепям, че и най-евтиното LCD ще е по-добро от масата ЦРТ-та дето мачкат бюра.

Аз съм с тръба, и сигурно щях дълго да си остана с нея. Добра е, даже доста. Не че са ме присърбяли ръцете с >300 лв, обаче...

Ето ТОВА ЗА 269лв отидох да видя и освен цената друго не ме впечатли. Но този ми грабна окото и май ще се прежаля.

Ама като почнат с тия ъгли и тия цветове да лъжат, ми се замъглява погледа.

175/170 градуса първия, дето е 299 лв. И двата с 16.7 млн. цвята. Всеки знае че TN са 6-битови, и останалите цветове се постигат с дитеринг от некъв сорт. Което е базата на бандинга от друг сорт :bgrin: . При някои е по-добре, при други не толкова. Това е и един от аспектите, по които два евтини монитора могат все пак да се различават. Тъй че и тва, че всички TN са абсолючно все тая, не е много така.

А с тия градуси се оливат вече. Първо всички бяха 160/160, ся тва..

Ако е за въпрос, аз и от 179.9 виждам картина. Тия ъгли не са няква рязка граница след която нищо не виждаш. То е толкова плавно особено по хоризонтала, че е излишно да се гледат. А TN са известни, че ако мръднеш и с 20-30 градуса, започват леки 'корекции' на цветовете ;) .

Ами или работиш по половин час на ден и не ти пука или не знам и аз каква може да е причината да стоиш със CRT монитор все още. Последно работих 2часа на един при това относително хубав монитор и после очите си ги чувствах. Теди, който при това е доста консервативен, а и не искаше да рискува, а след смяната виждаше разни кусури на LCDтата, които аз никога не съм забелязвал, но ги преживя все пак и сега ги предпочита LCDтата, така че изводите си прави сам.

Кой точно - не ти знам бюджета за да ти давам акъл, щом си се ориентирал към най-евтините сигурно си имаш причина. От скъпите не само марката вдига цената но е възможно да се намери относително същото на доста различни цени като разликата е горе-долу в кутията.

Аз казах какво взимам и защо, ти също може да си имаш причини за твоя избор. Но при така зададен въпрос аз бих взел този който ми харесва повече на външен вид, все пак са от почти един и същи ценови клас с почти еднакви параметри - какво да говорим повече... Още повече че този ViewSonic е само аналогов и няма DVI но това го уточнихме още на първа страница...

Thief, сега разбрах иронията но одеве не можах да стопля от така написаното какво си имал предвид :)

Теди, за ъглите - мен по хоризонтала слабо ме бърка но вертикала наистина ме дразни ЛЕКО (да подчертая пак - съвсем леко и мога да го преживея) като седна на жена ми на машината. Но ако ще си взимам пак монитор ще е или *VA или IPS 30-так просто защото други няма а и съм леко маниак на темата и кефа цена няма... само да посъбера кинти че доста се поохарчих напоследък...

Напълно си прав, че TFT е по-добре. Аз исках да кажа, че тия 2ms в същност са към 8. 2 са само сиво-сиво (не съм сигурен), което не е чак до толкова важно. Пък и дори то е 2ms в някви лабораторни ситуации.

Последно май ще се спра на ТОЗИ Филипс, че нещо ме разкандардисаха за самсунгите....

Ако ти се дават мааалко повече пари разгледай има един DELL 24" с разделителна способност 1920х1200 - tedy е очарован а аз много му завиждам за допълнителните 320 пиксела по хоризонтала :)

DELL е добре, но е доста по-скъп, все пак филипса е 320 лв, а делл започва от 700 нагоре, пък за 24" не ми се и предполага

Ами ами... имат модели и модели. Гледай Е248WFP или S2409W. Трябва да са около $350.

Да над 300лв са но най-важното за един LCD монитор е разделителната способност (след вида на матрицата разбира се). Другите, които ти гледаш са 1680х1050 а тези за които говоря са 1920х1200 - доста съществена разлика все пак!

аз не мога да си представя нещо по-голямо от 22" widescreen. Дори то ми се струва огромно. Това е монитор, не е телевизор.

Не е баш така. Ако си работил на 15-ки и видиш един 20" изглежда огромен направо. Но от поне 5 години съм с 20"-ов и вече взе да ми отеснява. Аз мисля да прескоча 22" и 24" и направо на 30 да мина... все пак 2560x1600 си заслужава $1000 ... и врътката по докарването до тука защото Прорес предлагат само най-новия модел на DELL който без ДДСто е $2400 :(

http://www.intelinet.bg/shopping/products_...?s=48&d=415

Ето ги мониторите на DELL от вносителя, но не мога да ти кажа защо цената е такава. Прекалено висока. Моя монитор точно го няма, но еквивалента с не widescreen е 890 лева, при положение, че преди 3-4 месеца като го взимах, беше 800. Модела е от 2006.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...