Jump to content
BulForum.com

Wimax от Некском- не спира никога,при буря!

Recommended Posts

Тук всеки може да остави мнението си за http://wimax.nexcom.bg/-Домашния и офис интернет от Некском,както и да попита всичкос вързано с техните услуги ето ви сайта за повече инфо!

http://wimax.nexcom.bg/

Ако вие писнало да спира нето при буря дъжд или ,други метеорологично условия , това е доставчика за вас! Аз съм много доволен от 6 месеца! :punk :punk :punk

1Mbps?! За 35 лв?

Евалла. Нека си доволен.

И да те светна, няма нетo, което да не спира никога :) . И определено безжичния не е от най-сигурните, особено при бури.

На теб GMS-а спира ли ти като вали?

предполагам е правописна грешка, но да и GSMите спират понякога при кофти метеорологични условия, а връзката прекъсва доста често особено в районите, за които няма резервно покритие от допълнителни клетки.

Силен снеговалеж, дъжд! И Ваймакс не спира :) Айде моля секция фън ще открием :)

Ми май всъщност точно при дъжд и снеговалеж не е толкова лошо положението :P . Доколкото разбрах GSM- секторните антени работят на 18 GHz, и щом и там прекъсва толкова рядко, предимно от разместване на антени, евентуално разхерметизиране или обледяване, при по-ниските честоти би трябвало да е по-добре.

Така че и на мен ще ми е интересно да разясним как дъжда влияе на 3.5GHz обхват примерно..

Пробвано е и не спира!

Радвам се. Но 1 човек не е представителна извадка дали спира :bgrin: .

предполагам е правописна грешка, но да и GSMите спират понякога при кофти метеорологични условия, а връзката прекъсва доста често особено в районите, за които няма резервно покритие от допълнителни клетки.

Еми то май при гръмотевици има електромагнитни смущения, и няма как да не повлияе. Но това е връзка, не е 100.000% непрекъсваема, и все ще намерим някое метео условие, което да накара дори ГСМ да прекъсне :bgrin:

До сега не ми се е случвало да прекъсва.

Едва ли ще пуснат само няколко клетки за целия град.

Не сравнявай 900МХц с 3.6 ГХц, както и насочените параболични антени с тези с кръгово излъчване! Подобно нещо се случва със сателитната телевизия при проливен дъжд и снеговалеж, както и някои от линковете на кабеларките. Глупаво е да се спори.

А за гсм - Вивател имат доста по слабо покритие от предписаното

Не сравнявай 900МХц с 3.6 ГХц, както и насочените параболични антени с тези с кръгово излъчване! Подобно нещо се случва със сателитната телевизия при проливен дъжд и снеговалеж, както и някои от линковете на кабеларките. Глупаво е да се спори.

А за гсм - Вивател имат доста по слабо покритие от предписаното

Да ти призная нищо не разбрах от това което написа. Последно кое има по - лошо представяне в лошо време? Насочените параболични антени или тези с кръгово излъчване?

До сега не ми се е случвало да прекъсва.

Едва ли ще пуснат само няколко клетки за целия град.

клетките на уаймакса са много и нагъсто, просто това се изисква от стандарта. а гсмите си прекъсват постоянно, това че потребителя не го усеща е предмет на финна настройка от сервизните техници, които правят прецизни изчисления и определят критичната точка, след която на потребителя му кипва и пожелава да осъществи насилствен полов контакт с всички представители на женското вероизповедание от родата на техниците и затова те не го допускат и разрешават дразнене само до 95% от критичната линия.

баси пак съм почнал да пиша много дълго.

и няма ли да почнете да спорите по-сериозно и с малко повече технически параметри, за да си обогатим всички техническата култура? ето аз млъквам и почвам да слушам, щото радиопреноса не ми е силна страна. остава само някой да обясни нещо с факти, а не в в рекламен стил.

...и няма ли да почнете да спорите по-сериозно и с малко повече технически параметри, за да си обогатим всички техническата култура? ето аз млъквам и почвам да слушам, щото радиопреноса не ми е силна страна. остава само някой да обясни нещо с факти, а не в в рекламен стил.

Ми то и аз се надявах някой да обясни по-нашироко, ама на, тема, пусната с "Никога не прекъсва, тествано!" предполагаше подобен спор :bgrin: Щото Никога да не прекъсва не зависи само от самия радиопренос като метод и теория. Понятието "Никога" е по-скоро рекламно, и вече едва ли някой се връзва, освен бабите дето никога не са виждали що е тва интернет в частност.

• 3 weeks later...

WiMAX е революционна технология за безжичен високоскоростен пренос на данни, глас и видео на големи разстояния. Базирана на стандарта IEEE 802.16, тя получава името WiMAX от WiMAX Forum през 2001 година, когато е основан с цел популяризиране, поддържане и съвместимост на стандарта. Технологията дава възможност да се изгради високоскоростна мрежа, която служи за за предоставяне на разнообразни услуги като достъп до интернет, фиксирана телефонна услуга, пренос на глас и данни, връзка между офиси, факс, градски и междуградски виртуални частни мрежи, видеоинформация, мултимедийни приложения и други. WiMAX услугите се считат за заместител на традиционните услуги, предоставяни чрез LAN, кабелни модеми, оптика или DSL технология.

WiMAX се радва на милиони поддръжници в цял свят. Силна покрепа за нейното развитие и успех оказват компании като Intel, Motorola, Samsung, Clearwire, Nokia. Броят на развитите WiMAX мрежи непрекъснато нараства, като по данни от WiMAX Forum те са повече от 350 в момента. Географски те са разпределени основно в Европа (33%), Северна Америка (17%), Централна и Латинска Америка (13%), Азия и Тихоокеания (38%).

Технологията дава възможност на телекомите да преодолеят зависимостта от инфраструктурата на традиционния оператор и да предложат интегрирани услуги на крайните потребители със собствена безжична мрежа. WiMAX е символ на свободата от монопола и реална алтернатива на традиционния доставчик на телекомуникационни услуги. Нещо повече, тя позволява доставяне на телекомуникационни услуги за кратки срокове както в градска среда, така и в извънградска и в отдалечени региони със слабо изградена или липсваща инфраструктура.

За разлика от мрежи, изградени на Етернет (т.н. LAN-доставчици) или коаксиалните кабели на кабелните телевизионни оператори, WiMAX не е споделена структура – всеки клиент на услуга има собствена, защитена и несподелена с друг клиент връзка към мрежата на доставчика. WiMAX наподобява Wi-Fi мрежа, но, за разлика от нея, покрива десетки километри, вместо стотици метри, като същевременно е тотално устойчив на всякакви метеорологични условия и смущения . Друга нейна характеристика е симетричността на връзката и гарантирания капацитет, които позволяват ползването на разнообразие от комуникационни услуги едновременно, без това да влошава качеството на някоя от тях. Освен това, за осъществяването на връзката чрез WiMAX не е необходима пряка видимост, каквато е наложителна за Wi-Fi системите. Това означава, че независимо от инфраструктурата на града (наличието на високи сгради или дървета), технологията позволява непрекъсната и надеждна свързаност.

Това, което се откроява като един от най-съществените плюсове на WiMAX е именно комбинацията между ниски цени и висок капацитет. От една страна, изграждането на WiMAX мрежата, чрез монтирането на безжични базови станции, които осигуряват покритие на големи разстояния, отнема по-малко време и средства в сравнение с полагането на кабели в земята. От друга страна, самата услуга не се оскъпява за крайния клиент, който получава необходимото устройство от своя доставчик, без да заплаща допълнително за него.

В световен мащаб WiMAX се счита за върхова технология, а приемането й в семейството на 3G стандартите от международния съюз по телекомуникации ITU доведе до значителни ползи за нейното бъдещо развитие. Това ще стимулира компаниите да я използват за доставянето на услуги от ново поколение, ще позволи приемането й като допълнение към други 3G технологии, ще направи осъществяването на роуминг на глобално ниво и ще доведе до намаляването на цената на оборудването.

За последните няколко години WiMAX преживява бурно развитие, като за следващите няколко години се очаква още по-динамично развитие: драстичен ръст в броя на работещите WiMAX мрежи по света, сертифициране на оборудването за мобилните услуги, увеличаване на приходите от оборудване и от продажбите на услугите. Най-големият бум в предлагането на WiMAX услуги се очаква с пускането на пазара на мобилните потребителски устройства с интегриран мобилен WiMAX ( преносими компютри, PDA, GSM), които ще позволят да се ползват услугите високоскоростен интернет и телефон навсякъде, от всяка точка, дори и в движение.

През 2005 г. Некском-България ЕАД спечели WiMAX лиценз, даващ право на компанията да изгради безжична WiMAX мрежа с национално покритие. В момента WiMAX мрежата на Некском покрива близо половината от населението в страната. Основна цел на компанията е да направи високоскоростния интернет достъпен за всички българските потребители и да предложи истинска ценово-конкурентна алтернатива на доминиращия оператор.

Айде вземи се спри, а? Големи скорости... не знам си какво. С тоя пинг дето го имат не са никакъв заместител на лан мрежите, които спокойно могат да хвърлят до 10 гигабита при подходяща техника на доста ниска цена и латентност /изключвам и факта колко падна цената на оптичните влакна/. %-те дето си ги дал в различните географски ширини са предимно от домашни потребители, които изобщо нямат навиците на българина - да свалят с мб/с. Нещо повече... те не са и геймъри и/или нямат сървъри в къщи.

Единственият плюс е така да се каже, че можеш да си ползваш нета в определен регион... докато си в движение.

За останалото какво да коментирам... факс можеш да изпратиш и с 8 кб/с. А и няма да е лошо устройствата да са по-малки и по-удобни за разнасяне... поне последно като държах такова, то беше голямо колкото модем на евроком... с 2 думи не е особено удобно да го ползваш с твоя лаптоп докато си в движение!

• 2 months later...
Айде вземи се спри, а? Големи скорости... не знам си какво. С тоя пинг дето го имат не са никакъв заместител на лан мрежите, които спокойно могат да хвърлят до 10 гигабита при подходяща техника на доста ниска цена и латентност /изключвам и факта колко падна цената на оптичните влакна/. %-те дето си ги дал в различните географски ширини са предимно от домашни потребители, които изобщо нямат навиците на българина - да свалят с мб/с. Нещо повече... те не са и геймъри и/или нямат сървъри в къщи.

Единственият плюс е така да се каже, че можеш да си ползваш нета в определен регион... докато си в движение.

За останалото какво да коментирам... факс можеш да изпратиш и с 8 кб/с. А и няма да е лошо устройствата да са по-малки и по-удобни за разнасяне... поне последно като държах такова, то беше голямо колкото модем на евроком... с 2 думи не е особено удобно да го ползваш с твоя лаптоп докато си в движение!

Да бе... големи са им устройствата :) Има WiMax карти на PCMCIA, на USB, даже и телефон с WiMax има :) Не споря, че технологията не може да бъде толкова ефективна, колкото LAN или fiber, но всички останали традиционни методи за пренос на данни просто изостават. Една технология се развива с години, смятам, че бъдещето на безжичния пренос е в WiMax. Има много интересни статии в Wikipedia, седни, прочети и тогава коментирай нещо от което си нямаш и идея. :)

П.П. Не се заяждам, просто коментирам. :)

Айде бе :) Под "жична технология" да не визираш ADSL и Coaxial ? :P Или имаш на предвид LAN и Fiber, които казах в предния си пост, че правят изключение. :) Та в този ред на мисли ми възникна следния спомен. Някъде из Варна бяха тествали Лазерен пренос... той е безжичен и доста по-високоскоростен и с ниски времена в сравнение дори и с оптиката :) това имам предвид тази технология би изместила всички останали, като предполагам, че ще се развие в далечното бъдеще и ще намира приложение в ежедневието на всеки :)

Ти четеш ли внимателно или си на принципа "сега пишем, не четем"? А лазерния пренос е по-бърз от фибъра защото в оптиката ползват китайски влакна и светлината се забавя в тях :lol: :lol: :lol:

Айде бе :) Под "жична технология" да не визираш ADSL и Coaxial ? :P Или имаш на предвид LAN и Fiber, които казах в предния си пост, че правят изключение. :) Та в този ред на мисли ми възникна следния спомен. Някъде из Варна бяха тествали Лазерен пренос... той е безжичен и доста по-високоскоростен и с ниски времена в сравнение дори и с оптиката :) това имам предвид тази технология би изместила всички останали, като предполагам, че ще се развие в далечното бъдеще и ще намира приложение в ежедневието на всеки :)

Пропускаш факта, че за да се осъществи тази връзка е необходима пряка видимост, което автоматично води до ограничения в разстоянието. Освен това за всяка връзка са необходими две устройства, много здраво закрепени и доста прецизно насочени.

Това определено не е работа за всеки и неизбежното оскъпяване, заради необходимостта квалифициран персонал да монтира и поддържа устройствата, ще направи услугата по-скъпа за масовите потребители.

Познавам колеги от Прага, които от години ползват тази технология за връзка между офиси от двете страни на р. Вълтава и въпреки развитието на технологиите, все още имат проблеми и значителни спадове в скоростите при бури и валежи.

Да бе... големи са им устройствата :) Има WiMax карти на PCMCIA, на USB, даже и телефон с WiMax има :) Не споря, че технологията не може да бъде толкова ефективна, колкото LAN или fiber, но всички останали традиционни методи за пренос на данни просто изостават. Една технология се развива с години, смятам, че бъдещето на безжичния пренос е в WiMax. Има много интересни статии в Wikipedia, седни, прочети и тогава коментирай нещо от което си нямаш и идея. :)

П.П. Не се заяждам, просто коментирам. :)

Устройството, което дадоха за ползване на тяхната услуга беше с посоченият от мен размер. Иначе ок, имаш алтернатива... но това на усб дето е... приема по-зле от споменатото от мен устройство. А според мен WiMax няма накъде толкова да се развива... с това закъснение и с тази преносна среда не виждам как ще стане сериозен конкурент на кабелните алтернативи. Напълно съм съгласен с колегата АлБънди.

• 2 weeks later...
Става ясно, че Nokia изоставя WiMAX, като според Харпър (мениджър по технологичните въпроси в Nokia) основните недостатъци на технологията са липсата на обратна съвместимост и на ясен план за бъдещето й развитие. Той смята още, че макар WiMAX да има място на пазара, тя ще е нишова технология.

Днес случайно го мернах докато четях новините. Ставашв въпрос за "Nokia с LTE устройства догодина"

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...