NeRoX Posted November 24, 2008 Share Posted November 24, 2008 Днес слагах аудио карта и ми се ноложи да бърникам по хардуера и да изключа вграденото аудио от BIOS-а. След тази простичка операция обаче незнайно защо се появиха 2 проблема. 1. М/у Loading-а на Windows-а и синия "Welcome" екран има една черна дупка, която е доста дълга. Около минута можеби. 2. След като влезе вече мишката ми неработи. При включване и изключване нещата се оправят. След чедене разбрах, че "черната дупка" идва от мишката. Т.е. тя се изключва по време на loading-а и ако я включа дупката изчезва и прозореца се пуска. Мишката е A4 Tech и е USB. Пробвах още 2 мишки - Deluxe. И двете PS2. Едната изобщо незацепва. 2-рата първият път работеше нормално, но след втория рестарт пак се появи тази дупка, но без да се изключва мишката. На мен обаче ми се иска да си карам с A4 Tech-а, защото съм й свикнал вече и ми е най-удобна. Т.е. като влезе в win-а си работи. Абе някакви странни аномалии. Нядявам се да сте ме разбрали, ако има нещо - питайте и ще се опитам да отговоря. Ако някой има идеи нека сподели. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted November 24, 2008 Share Posted November 24, 2008 Случайно новата аудио карта да е CMedia? Link to comment Share on other sites More sharing options...
NeRoX Posted November 25, 2008 Author Share Posted November 25, 2008 Случайно новата аудио карта да е CMedia? Да. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted November 25, 2008 Share Posted November 25, 2008 Да. Хвърли я. За да се уверим все пак, върни си старите настройки и виж дали компа ще потегли спрямо очакванията. Макар че като нищо може да се е омазало вече нещо, и дори да върнеш нещата постарому, да останат проблеми. CMedia = тц Медиа! Link to comment Share on other sites More sharing options...
NeRoX Posted November 25, 2008 Author Share Posted November 25, 2008 Хвърли я. За да се уверим все пак, върни си старите настройки и виж дали компа ще потегли спрямо очакванията. Макар че като нищо може да се е омазало вече нещо, и дори да върнеш нещата постарому, да останат проблеми. CMedia = тц Медиа! Напълно ми е ясно, че е далеч от най-качествения продукт, но какво общо може да има тя във случая?! Иначе в BIOS-а върнах нещата както си бяха, но промяна няма. В самия Windows нямам никакви проблеми, а само при стартирането с тая мишка. Луда работа?! Link to comment Share on other sites More sharing options...
vinyl_master Posted November 25, 2008 Share Posted November 25, 2008 Ако имаш card reader, провери го дали бачка проперли, ако небачка го откачи напъпно. Ъпдейтни си драйвърите на видеото. XP, Vista? Desktop, Laptop? Виж event viewer за грешки, както и дали всичко е окай в device manager Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted November 25, 2008 Share Posted November 25, 2008 Аз друго не разбирам - защо взимаш карта C-Media след като тази на дъното е от горе-долу същия клас. Какво печелиш от това? Link to comment Share on other sites More sharing options...
NeRoX Posted November 25, 2008 Author Share Posted November 25, 2008 Ако имаш card reader, провери го дали бачка проперли, ако небачка го откачи напъпно. Ъпдейтни си драйвърите на видеото. XP, Vista? Desktop, Laptop? Виж event viewer за грешки, както и дали всичко е окай в device manager Имам card reader, но не е включен. Да пробвам ли? XP е прозореца, Desktop е PC-то. Другите 2 малко не ги схванах. Може ли да поясниш. Аз друго не разбирам - защо взимаш карта C-Media след като тази на дъното е от горе-долу същия клас. Какво печелиш от това? Взех си 6-канални тонколони и ми трябваше 6-канална аудио карта. Вградената е двуканална. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vinyl_master Posted November 25, 2008 Share Posted November 25, 2008 card readera трябва да е включен и неработи или не съм го включил, да го включа ли? Ако е включен и небачка, го изключи, ако въобще не е включен не го пипай. Start-->Run-->пишеш Eventvwr--> натискаш ОК. Виж дали имаш грешки в логовете. Start-->Run-->devmgmt.msc--> натискаш OK. Виж дали имаш жълти питанки от ляво на някой от компонентите Виж под сейф мод дали го прави същия номер, ако него прави, най вероятно е проблем в драйвърите на някой компонент, ако го прави може да е от много неща свързани с хардуера Да вмъкнa, че микрософт имат официален артикъл за такав тип грешка, но не отнасяща се до C-media а до Sound Blaster на Creative Link to comment Share on other sites More sharing options...
NeRoX Posted November 25, 2008 Author Share Posted November 25, 2008 card readera трябва да е включен и неработи или не съм го включил, да го включа ли?Ако е включен и небачка, го изключи, ако въобще не е включен не го пипай. Start-->Run-->пишеш Eventvwr--> натискаш ОК. Виж дали имаш грешки в логовете. Start-->Run-->devmgmt.msc--> натискаш OK. Виж дали имаш жълти питанки от ляво на някой от компонентите Виж под сейф мод дали го прави същия номер, ако него прави, най вероятно е проблем в драйвърите на някой компонент, ако го прави може да е от много неща свързани с хардуера Да вмъкнa, че микрософт имат официален артикъл за такав тип грешка, но не отнасяща се до C-media а до Sound Blaster на Creative reader-а е изкючен и не го пипам изобщо. От еvent vieweр-а неразбрах какво трябва да се гледа затова го снимах: Пуснах го компа през safe mode и проблема май си остава. Черната дупка е много по-кратко, но пак я има за 20 секунди може би. След нормалното пускане PS2 входовете изобщо не ги чете. Мишката свети но не бачка, клавиатурата също. Добрече и тя е USB и я бях сложил на PS2 преходник, че сега като я преместих и нещата се оправиха. С клавиатурата на USB нямам проблем, но с USB мишката проблема остава. Прави ме впечатление, че при USB мишката дупката е още по-голяма докато не я включа и изключа разбира се. Драйветите на видеото са последните, а всички останали са сложени. Почвам да се нервя вече! Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted November 25, 2008 Share Posted November 25, 2008 Не че нещо, ама да попитам все пак, ти разкара ли това чудо на техниката cmedia от компоютъра, или само върна БИОС настройките без да извадиш новата 'карта'? И друго, на тая тцмедия слагал ли си й драйвери след като я сложи? Защото тзмедията не са известни само с качеството на хардуера си, но и със софтуера Link to comment Share on other sites More sharing options...
NeRoX Posted November 25, 2008 Author Share Posted November 25, 2008 Не че нещо, ама да попитам все пак, ти разкара ли това чудо на техниката cmedia от компоютъра, или само върна БИОС настройките без да извадиш новата 'карта'?И друго, на тая тцмедия слагал ли си й драйвери след като я сложи? Защото тзмедията не са известни само с качеството на хардуера си, но и със софтуера И защо ми е да я вадя?. Сложих й драйверите. Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted November 25, 2008 Share Posted November 25, 2008 И защо ми е да я вадя?. Сложих й драйверите. Усещаш ли как след малко сам ще си отговориш на въпросите как и какво. Значи първо махаш картата и пробваш дали като я махнеш всичко ще се оправи (т.е. колизията е между въпросната карта и нещо на дъното). След това ако се опраи, сменяш настройките на дъното без да слагаш картата и пак пробваш. Отделно пробваш да намериш WHQL drivers за въпросната карта а не тези от CDто. т.е. такива които за да ги инсталираш няма нужда да натискаш бутона "continue anyway" защото нямат сертификат за качество от MS - не не са педали тези от MS и това че някой няма такъв сертификат е достатъчно красноречиво какъв боклук е въпросния драйвер а оттам и въпросния хардуер Link to comment Share on other sites More sharing options...
NeRoX Posted November 25, 2008 Author Share Posted November 25, 2008 Усещаш ли как след малко сам ще си отговориш на въпросите как и какво. Значи първо махаш картата и пробваш дали като я махнеш всичко ще се оправи (т.е. колизията е между въпросната карта и нещо на дъното). След това ако се опраи, сменяш настройките на дъното без да слагаш картата и пак пробваш. Отделно пробваш да намериш WHQL drivers за въпросната карта а не тези от CDто. т.е. такива които за да ги инсталираш няма нужда да натискаш бутона "continue anyway" защото нямат сертификат за качество от MS - не не са педали тези от MS и това че някой няма такъв сертификат е достатъчно красноречиво какъв боклук е въпросния драйвер а оттам и въпросния хардуер Утре ще го направя този опит, защото стана доста късно вече и ще докладвам как са нещата. Драйверите ми ги записа момчето от което я взех и не са от оригинално CD. Бутона "continue anyway" не ми се появи. Само не разбрах, ако се оправи след като я махна какви настройки на дъното трябва да пипам? А, и какви са тези WHQL драйвери? Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted November 25, 2008 Share Posted November 25, 2008 Утре ще го направя този опит, защото стана доста късно вече и ще докладвам как са нещата. Драйверите ми ги записа момчето от което я взех и не са от оригинално CD. Бутона "continue anyway" не ми се появи. Само не разбрах, ако се оправи след като я махна какви настройки на дъното трябва да пипам? А, и какви са тези WHQL драйвери? Такива при които не трябва да се натиска бутон continue. Аз доколкото помня самите MS познаваха повечето C-Media карти и имаха драйвер но без кой знае какви екстри като еквилайзери и подобни (не че са особено нужни като има подобни на winamp и т.н. но все пак ги няма а на тези от картата ги има). Ако се окаже че като махнеш картата проблема се оправя честно не се сещам какво да направиш. Може да пробваш да инсталираш начисто на друг дял и да видиш дали ще има проблем, ако не - значи някакви драйвери нещо са се "настъпали" един друг, но какво точно може само да се гадае а и при всички положения ще е добро упражнение да инсталираш начисто... повтарям - начисто а не да го замажеш върху вече съществуващата инсталация отгоре на същия диск и дял. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted November 25, 2008 Share Posted November 25, 2008 Най-много да пробва на друг PCI слот картата, понякога помага, не само при шитав хардуер. В случая по-вероятно е просто да е от хардуера, няма да си първия, който си е патил от cmedia карта. Съвет: то че няма кой да ти я купи, няма (всъщност може и да има такива които не са чели нито един форум), ами я сложи някъде далеч от компютър, и си вземи по-добре на старо за 15-20 лв някой Креатив Live. А предвид, че дъното ти няма 5.1 звук, изглежда е или доста орязано, или старо, вероятността тогава от колизия (хехе) е голяма, хора, спрете да купувате смедиа бе! Link to comment Share on other sites More sharing options...
NeRoX Posted November 26, 2008 Author Share Posted November 26, 2008 Такааааа... Изтрих драйверите днес и проблема взе, че изчезна. Да, ама няма звук. Инсталирах по-старите (пича ми беше записал по-нови и по-стари) и проблема пак беше на лице. Реших, че можеби проблема идва от настъпване на заводските драйвери и тези. Затова изтрих заводските драйвери, но проблема пак остана. Свалих и някакви от нета. Едната (майче най-новата) не можех никъде да й намеря инстал файла, а предишната се инсталира. Дупката пак я има, но след като изтече мишока се включва автоматично. За сметка на това централната тонколона не работи дори и настрйките да са на 6 канала. И проблема е на USB устройствата като цяло. Принтер, card reader също го правят този проблем. Хардуера да пипам ли или вече няма смисъл? Някакви драйвери да ми подадете? Link to comment Share on other sites More sharing options...
NeRoX Posted November 29, 2008 Author Share Posted November 29, 2008 Занимавах се днес отново. Смених PCI-а. Опитах пак различни драйвери, но почети нищо ново. Направи ми впечатление, че за пръв път завърши инсталирането на драйверите и ми каза, че трябва да направя рестарт. Досега винаги е забивала накрая и се е налагало да го спра принудително. Сега мишката си работи нормално, музиката също, но дупката все още я има. Ще опитам завбъдеще с нови драйвери и ако нещата се оправят ще пиша. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.