zighard Posted March 21, 2004 Share Posted March 21, 2004 Problema mi e che linuxa iska format a az ne iskam da formatvam harda moga li da go instalna bez da formatvam? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted March 21, 2004 Share Posted March 21, 2004 Заглавието на топика ти е тотално грешно и некоректно - къде виждаш проблема?! Която и да е ОС си изисква форматиране на файлова с-ма, за да работи.. Всъщност именно Линукс е най-толерантен в това отношение защото ти предлага и други възможности. Я се опитай да сложиш Уин на ext3 или reiserfs дял... ще стане, ама друг път. Ако целта е просто да го видиш, без да си променяш хардовете - не си избрал подходящо дистро. Изпечи си Кnoppix на едно CD и пусни него - той не се инсталира на харда (буутва от компакт диска) и съответно няма да ти иска форматиране... Друг вариант е дистрибуция, която ползва umsdos файлова с-ма и може да "сложиш" вътре в Уин дял - в една папка от него. Но стартирането на такава дистрибуция изисква да стартираш компютъра в чист ДОС, а ако си под ХР - нямам представа от къде ще го вземеш... Иначе подходяща дистрибуция за този вид съвместно съжителство с Уин е PEANUT - http://ibiblio.org/peanut - много юзърфрендли и подходяща за начинаещи... В който и да е случай - хубаво се запознай с наличната документация за дистрибуцията, обикновено на сайта й можеш да намериш всичко свързано с нея - как да я инсталираш, стартираш, използваш, конфигурираш... И не мога да разбера защо все се хвърляте на Слак като първа инсталация на Линукс?! Все едно да искаш да си легнеш вечерта и сутринта като се събудиш да си космонавт... Карайте лека полека... Хващате се за трудни дистрота, после като не се получи нещо от раз (твърде вероятно) и хоп - Линукс виновен... Link to comment Share on other sites More sharing options...
zighard Posted March 21, 2004 Author Share Posted March 21, 2004 Mnoo ti blagodarq shtoto edin priqtel mi go beshe dal linuxa ama iskah da si zapazq 4 chasti na harda i failovete taka che sha si zapisha Kopix i nqma da imam problemi Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted March 21, 2004 Share Posted March 21, 2004 http://vstoykov.hit.bg/vslive/ Виж и това - автора е българче, така че можеш директно да го стреляш с въпроси за Линукс, ако възникнат проблеми с дистрибуцията му. Аз не съм го пробвал, но гледам на сайта му е записано: VS Live GNU/Linux е GNU/Linux дистрибуция, която подобно на Knoppix и Slax, се стартира и работи без да се налага да се инсталира. За да работи, даже не ви е необходим твърд диск. Просто поставяте диска в CD-ROM устройството, рестартирате компютъра, и след малко имате една работеща GNU/Linux система. Имате възможност да си запишете дистрибуцията на твърдия диск (на съществуващите дялове на Windows) и да я стартирате от там. Иначе самото дистро можеш да си го дръпнеш и от тук - мисля, че го имаше качено... Как се записва VS Live GNU/Linux на FAT дял? Копирайте следните файлове от CD-ROM-a на твърдия диск: vmlinuz initrd.gz dos/linux.bat dos/loadlin.exe cloop guest.tar.gz root.tar.gz Много е важно да са изпълнени следните условия: Файловете vmlinuz, initrd.gz, linux.bat и loadlin.exe да са в една и съща главна директория (най-добре в C:\); Файловете cloop, guest.tar.gz и root.tar.gz да бъдат в главната директория на кой да е дял (напр. C:\, D:\, E:\ и т.н.). Възможно е да бъдат записани на дял форматиран с други файлови системи (напр. ext2, ext3, reiserfs) или на диск, поставен в CD устройството (последното е полезно, ако нямате достъп до настройките на BIOS-а и не можете да си го настроите да зарежда операционната система от CD-ROM). За тези, на които не им е станало ясно, ще дам три примера: 1. Ако имате достатъчно място на диск C:, можете да запишете всички файлове в главната му директория; 2. Ако имате достатъчно място на диск D:, можете да запишете всички файлове в главната му директория; 3. Ако имате малко място на диск C:, можете да запишете vmlinuz, initrd.gz, linux.bat и loadlin.exe в главната директория на диск C:, a файловете cloop, guest.tar.gz и root.tar.gz в главната директория на диск D: (или някой друг дял). Как се стартира VS Live GNU/Linux, записан на твърдия диск? След като запишете файловете на твърдия диск, рестартирайте системата в MS-DOS режим и стартирайте файла linux.bat. Обърни внимание - става дума за FAT дял!! Ако нямаш такъв и си само на NTFS - не го опитвай това!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nibelung Posted March 21, 2004 Share Posted March 21, 2004 Linux-samo na Ext3 ili Reiser. Kakva e obache razlikata mejdu Ext3 i Reiser-a ? Moje li da kajete zashto partitioning programi pod Win i pod Lin ne se razbirat ? I kak da se napravi taka,che i sled resizvane na dyalove Linux-a da ne se obyrkva i da dava kernel panic ? Moga li instaliram LILO ili GRUB bez da instaliran pyrvo Linux? Na kompa imam 98 na C i XP na D na NTFS(na extended dyal).Imam i prigotven dyal Ext3,ama iskam zasega da sloja samo LILO ili GRUB,a pyk sled nyakoy den i Linux. Ima li nachin LILO ili GRUB da se instalirat i upravlyavat kato Win-prilojeniya ? Ako moje i linkove kym helpove na bylgarski. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted March 21, 2004 Share Posted March 21, 2004 Чети бе батка... чети. Нали си умно дете. GRUB има официален сайт - и пълна документация на него. Lilo и GRUB като Уин приложения?! Чуваш ли се? Буут лоадер като приложение на ОС? Че тоя буут лоадер ти зарежда ОС-а, като как да е негово приложение? Най-добре си стой на Уин. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nibelung Posted March 21, 2004 Share Posted March 21, 2004 Ima bootloaderi,koito se instalirat kato win-prilojeniya.Na 1-ia komp nyamam CD i flopi,zatova pitam.Moga li da instaliram Linux-a ot harda samo ?Ne mi se mestyat CD ili flopi-to.To i CD-to mi ne e stoka-kogato si iska chete CD-tata. Tyrsya help na bg,zashtoto na ehg cheta 3 pyti po-bavno. I testovete na MENSA sa na roden ezik,ne na eng-tova znachi neshto. Ov3rm4n,da piem po 1 bira,vmesto da se drynkame. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted March 21, 2004 Share Posted March 21, 2004 Можеш да инсталираш Линукс от твърд диск. Можеш и през мрежа. По-горе съм дал линк към Линукс, който можеш да инсталираш от Уин дял на харда си. Казва се Peanut. Сваляш инсталационните файлове за инсталиране от хард и следваш инструкциите. При проблеми - дистрото си има и форум. Проблема ти с английския не е мой или нечий друг проблем. Най-отгоре на раздела има топик с линкове към преведена Линукс документация. Аз лично за такива работи не бих се доверил на преводача. Бира няма да пием. И не виждам какво учудващо има в отношението ми към теб. Но това също не е мой проблем. Обикновено се отнасям с хората адекватно - каквото е тяхното отношение, такова е и моето. Да не ти припомням твоето към мен и не само към мен, а и към цялата тая материя за която сега говорим... Въобще защо ти е да се "връщаш в миналото" при "назадничавия" команден ред?! Не те разбирам. Не се и опитвам. Първо плюеш по нещата, после тръгваш да ги пробваш... Както и да е - успех! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nibelung Posted March 21, 2004 Share Posted March 21, 2004 Shte vidya linka kym bg-helpa pak.predi go byah gledal,no pisheshe,che faylovete sa premesteni.Ne plyya po nikoy pyrvi.Ne plyuya po Linux,a prosto iskam da go polzvam s GUI.Pyrvo probvam neshtata,posle kazvam,kogato neshto ne mi e haresalo.Nyamam problem s angl.,a prosto iskam da si spestya vreme.Ne govori dobre za nyakogo da mrazi drug,kogoto ne e vijdal dori.Az moga da si promenya otnoshenieto kym neshto i kym nyakoy.ne se syrdi.Iskam da napravya tova s distro na SUSE ili RedHat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rangy Posted March 22, 2004 Share Posted March 22, 2004 @ov3rm4n, направо ти се кефя! Отде го намери толкова търпение! Аз отдавна щях да съм извадил базуката......и щях да съм тотално неправ... ("Doom: Затънали до колена във смърт ) Към питащите: преди всичко от тези, които започват да чоплят Линукс се очаква сами да се справят с проблемите и ако не успеят, тогава да питат. Щом поствате тук, всички имате Интернет - ами ползвайте го. При всички положения, някой вече е работил по решението на вашият проблем. Освен това, би трябвало да се запознаете с основните принципи на операционните системи (еднакви и за Вин, и за Линукс, и за Фреесби, МакОс и т.н.). Ако пък се опасявате, че нещо можете да оплескате - ами то затова си има т.н. LiveCD дистрибуции (Кнопикс е само една от тях) с които може спокойно да експериментирате.... п.с. Има едно съкръщение - RTFM! (Read The Fucking Manual) По нашенски звучи "Прочети шибаното ръководство" или в културният му вариант (Read This First. Manual) "Първо прочети това. Ръководството". Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted March 22, 2004 Share Posted March 22, 2004 п.с. Има едно съкръщение - RTFM! (Read The Fucking Manual) По нашенски звучи "Прочети шибаното ръководство" или в културният му вариант (Read This First. Manual) "Първо прочети това. Ръководството". Правя каквото мога... И аз съм минал по тоя път. Колко флейм съм изял за нелепи въпроси - като се сетя за някои от тях и днес се изчервявам. Оттогава ми се е набило едно в главата - чети, чети, чети и чети... Опитвал съм се и да хитрувам - да задавам въпроси, правейки се, че съм чел - не става, още по запържен се оказваш и то заслужено. Просто хората не трябва да забравят, че добре и подготвено зададен въпрос си е вече 60-70% отговор... Много пъти, докато се опитвам да си формулирам правилно въпроса, стигам до отговора сам - голям е кеф. Само да добавя и аз един п.с. към твоя п.с. (ще стане малък речник накрая) - STFW - Search The Fuckin` Web (претърси шибаната мрежа - в културна форма не знам как звучи - на мен ми се е случвало да го чувам по мой адрес само в некултурната му . В местна интерпретация - STFF - Search The Fuckin` Forum...) Това, заедно с RTFM са двете вълшебни думички на новия информационен век... И едно от първите неща, които научих на английски ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
netrootbg Posted March 22, 2004 Share Posted March 22, 2004 STFU Също е готино . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nibelung Posted March 23, 2004 Share Posted March 23, 2004 Nyakoi helpove sa mnogo golemi-nyamam vreme za vsichki-probval sym. Iskam da drypna ISO-ta na SUSE i da gi instalna napravo ot harda,kakto instalvam XP ot sreda na 98 ili DOS.Moga da gi zapisha na CD,chak kato si kupya nova zapisvachka.LAN-kata mi ne poddyrja boot ot mreja. Prosto molya: AMFQ-Answer My Fucking Question Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted March 23, 2004 Share Posted March 23, 2004 Nyakoi helpove sa mnogo golemi-nyamam vreme za vsichki-probval sym.Iskam da drypna ISO-ta na SUSE i da gi instalna napravo ot harda,kakto instalvam XP ot sreda na 98 ili DOS.Moga da gi zapisha na CD,chak kato si kupya nova zapisvachka.LAN-kata mi ne poddyrja boot ot mreja. Prosto molya: AMFQ-Answer My Fucking Question Ако имаш голям Fat32 дял, може да хвърлиш цялата инсталация в една директория, да си направиш Boot-дискети и да инсталираш от там (с NTFS обаче няма да стане). Ако имаш два компютъра в LAN - може и мрежова инсталация през някакъв web/ftp сървър, който си пуснал на другия компютър. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nibelung Posted March 23, 2004 Share Posted March 23, 2004 Blagodarya,Godfather.Ama na tozi komp nyamam i flopi.Moje li da butne ot harda ot nyakakvi napraveni predvaritelno faylove bat,com,exe ? Predvaritelno 10x i sorry,ako e typ vyprosa mi.Shte se radvam,ako nyakoy me svetne za takiva hitrini Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted March 23, 2004 Share Posted March 23, 2004 Moje li da butne ot harda ot nyakakvi napraveni predvaritelno faylove bat,com,exe ? Може. Намираш една досовска програмка loadlin (някъде на CD-то в дир /dosutils), както и ядрото за бутиране (linux) и рамдиск образа (трябва да е initrd и се намира заедно с linux в дир /boot/loader). Тогава изпълняваш командата: loadlin linux root=/dev/ram rw initrd=initrd и по принцип трябва да тръгне Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nibelung Posted March 23, 2004 Share Posted March 23, 2004 Mnogo blagodarya.Dosega misleh,che loadlin e samo za pravene na butvashta disketa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted March 23, 2004 Share Posted March 23, 2004 Mnogo blagodarya.Dosega misleh,che loadlin e samo za pravene na butvashta disketa. loadlin е ДОС команда, която стартира първоначално зареждане на линукс ядро Иначе бутиращи дискети се записват с rawrite. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rangy Posted March 24, 2004 Share Posted March 24, 2004 Ако имаш голям Fat32 дял, може да хвърлиш цялата инсталация в една директория, да си направиш Boot-дискети и да инсталираш от там (с NTFS обаче няма да стане).Ако имаш два компютъра в LAN - може и мрежова инсталация през някакъв web/ftp сървър, който си пуснал на другия компютър. Няма да се оправи. То и мрежовата инсталация не е лесна.... Не може просто да "хвърлиш" ISO-тата на диска и да инсталираш. Нали това е друга ОС Най-добре е през boot-a. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.