RaZoR Posted March 15, 2004 Share Posted March 15, 2004 Problema izsko4i prosto ei taka iznevidelica.Vkliu4vam si PC-to i aaaaaa kvo stava bratle error. Slacka mi pi6e 4e ne moje da raz4ete root files ili ne6to podobno i ako sam na ext2 part. ( az sam na takyv ) da vkaram slednata komanda e2fsck -v -y mislq 4e be6e.Kvo stava i az nz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shiro Posted March 15, 2004 Share Posted March 15, 2004 nqmash mqsto na linux particiqta ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kicko Posted March 15, 2004 Share Posted March 15, 2004 на мен ми се случи 2 пъти при спиране на тока, но и свободното място беше критично малко, така че незнам кое от 2-те го е причинило.... но като му пуснах ръчно check-а и си fix-на там разни проблеми и тръгна наново Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaZoR Posted March 15, 2004 Author Share Posted March 15, 2004 za prazno mqsto i duma da ne stava 33 gb e partitiona a az sam zael samo 4 .Moje da e ot spiraneto na toka.Q kaji po-to4no kak e komandata da ne se lutam 1 4as sam v tyrsene na ry4en start. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted March 16, 2004 Share Posted March 16, 2004 Това се получава само при неправилен shutdown (спиране на тока, дърпане на захр. кабел и т.н.) и то не винаги - зависи какво е било състоянието на файловата система в момента на спирането. Когато запецне на това място - просто влизаш с root паролата и пишеш е2fsck -y /dev/hda1 или съответния root дял, който трябва да се чекне (/dev/hda5 или /dev/sda1 или каквото там е в случая). По време на проверките, командата задава разни въпроси, свързани с възстановяването на инфото за т.нар. inodes, на които в горния случай (заради опцията -y) се отговаря автоматично с "y", след което да се рестартира машината. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaZoR Posted March 16, 2004 Author Share Posted March 16, 2004 Има ли вероятност да си прецакам Вин партишъна?Примерно ако напиша /хда2 а не 1 както по принцип трябва да ми е ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted March 16, 2004 Share Posted March 16, 2004 Има ли вероятност да си прецакам Вин партишъна?Примерно ако напиша /хда2а не 1 както по принцип трябва да ми е ? Не, тази команда работи само с ext2 дялове - просто ще каже, че не става. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaZoR Posted March 16, 2004 Author Share Posted March 16, 2004 Мерси за помоща и само оште един въпрос....как да му давам правилен шътдаун ? shutdown - a ...? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted March 16, 2004 Share Posted March 16, 2004 Мерси за помоща и само оште един въпрос....как да му давам правилен шътдаун ? shutdown - a ...? Значи командата е: shutdown -h -t now или за по-просто използвай: halt Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaZoR Posted March 16, 2004 Author Share Posted March 16, 2004 Наистина мерси много за помоща отивам да действам Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaZoR Posted March 16, 2004 Author Share Posted March 16, 2004 Всичко си доиде да мястото Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shiro Posted March 16, 2004 Share Posted March 16, 2004 ili si slagash modprobe apm v /etc/rc.d/rc.local (za da se pishe seki pyt kat se puska kompa) i go gasish samo s halt Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rangy Posted March 17, 2004 Share Posted March 17, 2004 Мерси за помоща и само оште един въпрос....как да му давам правилен шътдаун ? shutdown - a ...? Не схванах от поста с каква дистрибуция си, но аз RedHat-ите си ги гася с poweroff. Ако си с APM (ATX кутия и т.н.) машината директно се изключва. Команда halt май ще те докара само до спиране на демоните и очакване на напискане на бутон - не съм мнооо сигурен. п.с. също и shutdown-a. Това всъщност ми стана интересно Какво по-точно прави poweroff.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted March 17, 2004 Share Posted March 17, 2004 Rangy, ами те не бяха ли всичките тия shutdown и poweroff индиректни извиквания на halt?? Поне аз така го знам. Halt е командата, а останалите са просто обвивки... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rangy Posted March 17, 2004 Share Posted March 17, 2004 Rangy, ами те не бяха ли всичките тия shutdown и poweroff индиректни извиквания на halt?? Поне аз така го знам. Halt е командата, а останалите са просто обвивки... Ами ако правиш "man poweroff" излиза баш така. Ама на практика, без параметри poweroff гаси желязото, а halt само го докарва до "System halted" и не гасне. Поне на RedHat-тите е така. Не съм проучвал кода, може в крайна сметка poweroff да използва shutdown-a, де да знам.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted March 17, 2004 Share Posted March 17, 2004 poweroff е синоним на halt -p Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted March 17, 2004 Share Posted March 17, 2004 poweroff е синоним на halt -p именно и на мен това ми се въртеше из главата, но не можах да го проверя - в момента съм обезлинуксен поради стечение форсмажорни обсоятелства ... Но наистина poweroff и shutdown мисля, че са просто shorthands - пестят изписването на ключовете... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.