Дочо Posted December 27, 2008 Share Posted December 27, 2008 Както почти навсякъде в България, така и в повечето банки, не знаят как да се държат с клиентите. Customer service e под 0. Охранителите се имат за изпълнителни директори минимум. Мога с часове да пиша с какви олигофрени съм се сблъсквал в Пощенска банка. Да се върнем на кризата. Вас по някакъв начин засегнала ли ви е и по какъв? При мен единственият ефект е, че бензина(газта) поевтиня. За сметка на това във една фирма(за метални отливки), в която работеха няколко мои познати, от 35-40 човека са останали 12. И то след нова година се очаква и тях да ги съкратят. Т.е. кризата ми се струва, че засяга отделни сектори. За мен криза няма (за сега) и като чуя 12% съкращения, това са само цифри. За уволнените кризата е тук с пълна сила, те са 100% съкратени. Струва ми се, че тая криза е малко фалшива работа. Като се разшумяха всички "криза, криза", сега цяла Европа се е свила и бизнеса запада. Аз съм лаик в областта, ама може ли едни ш***ни ипотечни кредити в САЩ да е*ат мамата на цялата световна икономика? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thief Posted December 27, 2008 Share Posted December 27, 2008 уникредит са подобие на банка...нетрут-е, всички са такива. Просто си случил на по-нормални хора. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Светлия Posted February 6, 2009 Share Posted February 6, 2009 Малко материал за който му се мисли: - "Собствениците на капитала ще стимулират работническата класа да купува все повече и по-скъпи стоки, къщи и технологи като по този начин ще ги насърчават да вземат повече и по-скъпи кредити, докато техния дълг стане непоносим. Неплатеният дълг ще доведе до фалит на банките, които ще трябва да бъдат национализирани, а правителството ще трябва да поеме по пътища, които в края на краищата ще доведат до комунизъм" Карл Маркс, 1867 г. - „В момента няма алтернатива на национализацията". Щом банките се нуждаят от стотици милиарди държавни пари - тогава по-добре е те направо да бъдат национализирани. Харвардският професор Кенет Рогоф Money.Bg - 02 Февруари 2009, 10:27 цялата новина Странно или закономерно е въпросът за мен ? П.П. За мен си е потвърждение за наличието на сценарий, в което съм сигурен от както изобщо се спомена за криза. П.П.П. А друг е въпроса, че вече и в България се вихри с пълна сила... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thief Posted February 6, 2009 Share Posted February 6, 2009 Малко крайно изказване, но напоследък получи доста привърженици. Според мен най-безболезнения изход е да държавата да стане съакционер, но с не повече от 50%. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Светлия Posted February 6, 2009 Share Posted February 6, 2009 Не искам и не смея даже да си помислям, че вървим към комунизъм, НО приликите са твърде големи, за да са случайни. Мисля си по-скоро, че някой ползва сценарии от онова не толкова далчено време, за постигане на знайни или незнайни цели. Едната от които е да няма големи независими банки, посред мен. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thief Posted February 6, 2009 Share Posted February 6, 2009 Икономика с държавен банков сектор е равносилно на бананова република. Идеята им е после да денеационализират сектора като се подобри ситуацията. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thief Posted February 18, 2009 Share Posted February 18, 2009 Айде малко fresh news: GM said Tuesday night that it could need as much as $30 billion from the U.S. government, including the $13.4 billion the company has already received. GM also said that it might require further federal funding, estimated at an additional $7.5 billion, if the U.S. auto industry deteriorates further. Under the company's baseline outlook, it said repayment could begin in 2012. As part of its restructuring plan, GM said it will cut 47,000 jobs by the end of the year, or approximately 19% of its workforce. GM's plan also includes reducing the number of vehicle models to 36 by 2012, down from 48 models produced currently. Hosta, нещо искаше да ни каже за стабилността на GM...Има вероятност да им откажат. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted February 18, 2009 Author Share Posted February 18, 2009 Hosta, нещо искаше да ни каже за стабилността на GM...Има вероятност да им откажат. Ако не им откажат, могат спокойно да прекръстят USA на CSA (the Communist States of America или там каквото по-подходящо си изберат в този тон) и да изпеят една панихида на капитализма. Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted February 18, 2009 Share Posted February 18, 2009 Те ако не си оправят малко качеството на колите спокойно могат да спрат да плащат на работниците си и да им връчат ключове за 1 автомобил тяхно производство вместо заплата че да видят какво са натворили... Link to comment Share on other sites More sharing options...
pi4aga Posted February 19, 2009 Share Posted February 19, 2009 няма да им откажат със сигурност. може да не им дадат точно 30 милиарда,но правителството ще им удари рамо,в техен интерес е Link to comment Share on other sites More sharing options...
host Posted February 19, 2009 Share Posted February 19, 2009 Аз за стабилност на GM не съм говорил.Ставаше въпрос тогава, че няма да фалират.Няма кой да ги остави да фалират.А това, че там вършее комунизъм...или криворазбран социализъм...wallstreet anyone? А и още нещо...при този дълг на САЩ тия парички свежи дето се печатат?!Нещо, а?Въобще здраво почва на цирк да избива цялата тази история. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Светлия Posted February 19, 2009 Share Posted February 19, 2009 Аз за стабилност на GM не съм говорил.Ставаше въпрос тогава, че няма да фалират.Няма кой да ги остави да фалират.А това, че там вършее комунизъм...или криворазбран социализъм...wallstreet anyone? То при фалитите, няма лошо щото нищо не се губи - само преминава от една форма в друга. Каквото си мисля, че ще се случи и с тази криза - разни неща ще преминат от една форма(собственост) в друга. Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted February 19, 2009 Share Posted February 19, 2009 To и аз чакам някой по-апетитен завод да ми изпадне за жълти стотинки Link to comment Share on other sites More sharing options...
host Posted February 19, 2009 Share Posted February 19, 2009 Забялзваш ли обаче как никой от "големите" акционери не говори за влагане на лични средства( те повечкото са доста на 5-6 милиарда като лични авоари в различни форми ) в губещите им предприятия/банки и прочие?!Интересно някак. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Светлия Posted February 19, 2009 Share Posted February 19, 2009 To и аз чакам някой по-апетитен завод да ми изпадне за жълти стотинки Еее само с искане... не знам, и контакти трябва тука - както и навсякъде де. Забялзваш ли обаче как никой от "големите" акционери не говори за влагане на лични средства( те повечкото са доста на 5-6 милиарда като лични авоари в различни форми ) в губещите им предприятия/банки и прочие?!Интересно някак. Не е зле, да дефинираш - лични средства - че е доста относително, щото вероятно не става дума за джобните им пари. Имам предвид, че никак не е ясно, колко са лични (налични) тия средства. И понеже виждам, че има хора - пак да цитирам: - "Собствениците на капитала ще стимулират работническата класа да купува все повече и по-скъпи стоки, къщи и технологи като по този начин ще ги насърчават да вземат повече и по-скъпи кредити, докато техния дълг стане непоносим. Неплатеният дълг ще доведе до фалит на банките, които ще трябва да бъдат национализирани, а правителството ще трябва да поеме по пътища, които в края на краищата ще доведат до комунизъм" Карл Маркс, 1867 г. - „В момента няма алтернатива на национализацията". Щом банките се нуждаят от стотици милиарди държавни пари - тогава по-добре е те направо да бъдат национализирани. Харвардският професор Кенет Рогоф Money.Bg - 02 Февруари 2009, 10:27 и да питам за коментари. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thief Posted February 19, 2009 Share Posted February 19, 2009 Забялзваш ли обаче как никой от "големите" акционери не говори за влагане на лични средства( те повечкото са доста на 5-6 милиарда като лични авоари в различни форми ) в губещите им предприятия/банки и прочие?!Интересно някак. Нещо не мога да ти хвана тънката логика. Какво по-точно се опитваш да кажеш ? От Фед не са толкова глупави за да си национализират банките или поне не напълно. Тогава системата съвсем ще я закъса. Link to comment Share on other sites More sharing options...
break Posted February 20, 2009 Share Posted February 20, 2009 Бе к'ъв е тоя комунизъм тука 'дето го мъдрите. "Големата конспирация". От както говорят за финансовата криза само хубави неща виждам. Цените на апартаментите падат, бензина падна, цените на колите падат и все хубави работи. Изобщо по цени се връщаме с около 5 години назад, само че на същите заплати. Какво по-хубаво от това? Верно има някой и друг изгорял заради съкращения, но в България все още няма голям брой, а щатите те да си му мислят. Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted February 20, 2009 Share Posted February 20, 2009 ..... Пич, изтрий си мнението докато е време че ще ти се смеят и гаргите. Изобщо не е някой и друг! И падането на цените тук и там води до много негативи, изобщо като не разбираш защо се обаждаш колкото да се изцепиш неподготвен? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted February 20, 2009 Author Share Posted February 20, 2009 Бе к'ъв е тоя комунизъм тука 'дето го мъдрите. "Големата конспирация". От както говорят за финансовата криза само хубави неща виждам. Цените на апартаментите падат, бензина падна, цените на колите падат и все хубави работи. Изобщо по цени се връщаме с около 5 години назад, само че на същите заплати. Какво по-хубаво от това? Верно има някой и друг изгорял заради съкращения, но в България все още няма голям брой, а щатите те да си му мислят. Проблемът на щрауса, забил главата си в пясъка е, че осъзнава колко незащитени са задните му части чак когато вече е станало твърде късно. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thief Posted February 20, 2009 Share Posted February 20, 2009 ракията, салатката...пък икономическият растеж сам ще си дойде. Link to comment Share on other sites More sharing options...
break Posted February 20, 2009 Share Posted February 20, 2009 изобщо като не разбираш защо се обаждаш колкото да се изцепиш неподготвен? просто отбелязвам добрите страни, нищо повече. Иначе... ракията, салатката...пък икономическият растеж сам ще си дойде. Еми така си е. Или поне ако се отнася за хората, от които се иска само ръчен труд. Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted February 20, 2009 Share Posted February 20, 2009 Еми така си е. Или поне ако се отнася за хората, от които се иска само ръчен труд. Ръчен труд имаш предвид да се трудят с ръка сами върху себе си предполагам, защото доста хора работещи други видове ръчен труд са доста прецакани - и в строителството и в тежката промишленост. Един познат обичаше да казва че не цените са високи а човека комуто се струват такива печели малко. Падането на цени не е хубаво по ред причини основно защото винаги е свързано със загуба на последния от веригата който го е купил на по-висока цена. Поддържам мнението че цените на недвижимите имоти у нас са завишени поне 3 пъти обаче това си е лично моя теза, изсмукана от пръстите, гледайки в тавана.. но падането на цените определено ще се усети неприятно от доста хора които пък ще споделят лошото си настроение с всички с които могат и те на свой ред така... Link to comment Share on other sites More sharing options...
break Posted February 20, 2009 Share Posted February 20, 2009 M не, имам предвид за хората, които имат шеф над тях и на които не се търси някаква отговорност за каквото и да е освен за качествено свършената работа. В смисъл нищо не зависи от тях. А за строителството трябваше така или иначе да стане някой ден, покрай цялото това бързо застрояване. Разбира се, намаляването на строителството ще въздейства и на други професии, но няма начин. И въпреки това кризата има добър ефект. Всяка година, всички се надпреварват с инфлацията и искат по-високи заплати, за да теглят по-високи кредити, а сега всичко е някак си замръзнало. Инфлацията е все още ниска, апартаментите са по-евтини, а кредити не се отпускат. Добре само, че още заплатите не са почнали да замразяват. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thief Posted February 20, 2009 Share Posted February 20, 2009 break, това показва колко си ти е изостанало мисленето. Инфлацията в повечето случай е показател, че икономиката мърда и произвежда. Знаеш ли кога ще има повишение на заплатите ? Именно когато мърда и произвежда. Абе важното бензина да е евтин за да можете да се размотавате... Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted February 20, 2009 Share Posted February 20, 2009 M не, имам предвид за хората, които имат шеф над тях и на които не се търси някаква отговорност за каквото и да е освен за качествено свършената работа. В смисъл нищо не зависи от тях. Именно те са първите пътници ако компанията почувства някакви финансови затруднение. Хората без които не може се съкращават без особено много да се чудят шефовете и без кой знае какви угризения. Защото от ценните кадри обикновено зависи и то не малко и всеки гледа да ги задържи. Малките фирми страдат от кризи по-малко ако са гъвкави, даже може и да спечелят докато големите просто няма как да ги подмине но и в единия и в другия случай хората от които нищо не зависи са първите кандидат пътници. а сега всичко е някак си замръзнало. Инфлацията е все още ниска, апартаментите са по-евтини, а кредити не се отпускат. И как гореописаната ситуация се класифицира като нещо хубаво? Добре само, че още заплатите не са почнали да замразяват. Дали? И къде? Защото аз познавам някой и друг шеф на предприятия и едните подрязаха заплатите с 20-30%, една част от тях я бавят. За едни други пък вместо да намалят заплатите задължиха персонала да изкупи част от продукцията на фирмата... въобще не са почнали... Това че ти не си чул е друга тема Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.