djadomraz Posted December 17, 2008 Share Posted December 17, 2008 Как после човек да не бъде циник. Всички които са някъде по-нагоре в йерархията на изпълнителната власт или във финансовия сектор мощно гушат кинти от какво ли не, къде законно като комисионни или др. подобни, къде не чак толкова... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted December 17, 2008 Author Share Posted December 17, 2008 Как после човек да не бъде циник. Всички които са някъде по-нагоре в йерархията на изпълнителната власт или във финансовия сектор мощно гушат кинти от какво ли не, къде законно като комисионни или др. подобни, къде не чак толкова... Дядомраз, както се казва в популярната поговорка, не е виновен този, който яде зелника, а този, който му го дава. Проблемът на американците беше, че се хванаха за една огромна лъжа (разпространена от Бушовата администрация) за брадатите терористи, дето уж искали да им изпият мозъка, а на практика какво се оказа - истинските проблеми за Америка се коренят в икономиката, която беше превзета от малоумни лапачи и идеолози с комунистическо мислене. Толкова комунизъм в най-пазарната от всички икономики по света не е имало никога в историята досега. Затова сега ще си напатят на собствените задници, за да им дойде акъла в главата. Имаше умни хора, които предупреждаваха за това от години, обаче кой да слуша. Сега цял свят ще си пати и дано този път поне повечето се замислят със собствените си тикви, дето не са дадени само да украсяват рамената. Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted December 17, 2008 Share Posted December 17, 2008 Да но работата е там че ще си изпатят повече обикновените хора отколкото тези хора за които говорим. А те от друга страна ако имат малко акъл на раменете ще се възползват от ситуацията и ще спечелят още повече... Нали знаеш приказката - риба се лови в мътни води. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted December 17, 2008 Author Share Posted December 17, 2008 Да но работата е там че ще си изпатят повече обикновените хора отколкото тези хора за които говорим. А те от друга страна ако имат малко акъл на раменете ще се възползват от ситуацията и ще спечелят още повече... Нали знаеш приказката - риба се лови в мътни води. Ще си патят всички, защото всички се повлякоха по тази заблуда. Обаче параметрите на настоящата криза достатъчно категорично показват, че няма как да има милиардери, които да са увеличили богатството си. В тази криза тези с многото пари загубиха в една или друга степен и тепърва ще умуват върху този проблем. Ако има печеливши, те са с доста по-скромни капиталови изражения. В настоящата криза точно най-богатите издухаха супата най-сериозно. Защото пазарите се сринаха така, че те нямаха никаква възможност да реагират по какъвто и дабило начин. В тази криза предимството е на страната на най-лесно ликвидните, а милиардерите изобщо не влизат в тази категория, защото позиции на стойност милиарди се ликвидират в продължение на месеци. Сега ще им трябват доста години, за да стигнат до състоянието от преди началото на кризата. Този характерен момент го има във всеки цикъл, но в настоящата криза просто параметрите бяха увеличени значително по изкуствен начин. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thief Posted December 17, 2008 Share Posted December 17, 2008 Не бих казъл, че най-богатите го издухаха тотално. Преди кризата банките правеха колосални печалби. Сега когато закъсаха нещата какво става - купуват им обратно лайната, който само изсраха. Double kill. Пък и този, който е мислел поне малко като инвеститор е бил диверсифициран, та едва ли ще умрат от глад. Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted December 17, 2008 Share Posted December 17, 2008 Факт е че тежката промишленост закъса повече а там са по-сериозните пари но продължавам да си мисля че въпреки че на книга са загубили доста някои хора може да спечелят от цялата работа и да купят на безценица някой и друг "фалирал" завод. Къде фалирал по случайност къде благодарение на "недалновидна политика" от страна на директора, а тука знаем за маса случаи на умишлено водене на предприятия към фалит за да се изкупят после за жълти стотинки активите им. Пък после той нека е обеднял с 10 милиарда човека като в същото време има 3 завода отгоре и 10 мерцедеса в повече (образно казано) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted December 17, 2008 Author Share Posted December 17, 2008 Не бих казъл, че най-богатите го издухаха тотално. Преди кризата банките правеха колосални печалби. Сега когато закъсаха нещата какво става - купуват им обратно лайната, който само изсраха. Double kill.Пък и този, който е мислел поне малко като инвеститор е бил диверсифициран, та едва ли ще умрат от глад. Гледай сега, кой е казал, че ще умрат от глад? Това няма нищо общо с факта, че няма едър инвеститор, който да не е загубил, като се почне от собствениците на хай-тек гигантите, мине се през тези държащи финансовата система, та се стигне до най-ярките представители на тъмната страна на бизнеса - руските олигарси. И как този мит за диверсификацията ще ти помогне, като обезценката е тотална? Това, че правителства изкупуват част от лайната на банките е опит да се възстанови загубената ликвидност и изобщо няма нищо общо с идеята за "double kill". Обезценката на американските публични активи до момента е за над $3 трилиона, ако сложим в тази графа обезценките на недвижимите имоти и загубите на финансовата система ще се получи една колосална цифра. Американската икономика се върна с повече от десет години назад. Не по-розова е ситуацията и в другите части на света. Ето малко подробности за големите губещи, както и специална секция за руските олигарси. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lada_1500 Posted December 17, 2008 Share Posted December 17, 2008 След доста агресивното сваляне от БББ /Бат Бен Бернанке/ снощи доста голямо шоу по валутните пазари днес Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thief Posted December 17, 2008 Share Posted December 17, 2008 Ясно, че без тази намеса американската икономика няма да изплува. Просто са too big to fail (Lehman не беше). Обаче съм изненадан колко трудно се губят еврейските пари. Направиха огромни печалби и сега си гласуваха спасителен план. А Обама смята дори да го увеличава, ако не се лъжа на 3 трлн. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted December 17, 2008 Author Share Posted December 17, 2008 След доста агресивното сваляне от БББ /Бат Бен Бернанке/ снощи доста голямо шоу по валутните пазари днес Бих казал, че шоуто си беше доста печелившо, да е жив и здрав БББ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maddrum Posted December 22, 2008 Share Posted December 22, 2008 Не очаквайте промяна в недвижимите имоти в БГ! Повечето инвеститори в БГ работят с печалба 4 пъти от реалната цена на нещото т.е. ако нещото има себестойност 300 евро квадрата на пазара, можеш да си купиш за най-малко 900 евро. С други думи инвеститора ако е направил сграда с 16 апартамента, продавайки 4 от тях си избива парите за сградата. Останалите 12 апартамента - печалбата може да чакат много по-дълго време от колкото ще трае кризата. Повечето сгради се продават "на зелено" т.е. ти плащаш значително по-малка сума, за апартамента си, покривайки част от разходите за строителство т.е. инвеститора тегли по-малко кредит, т.е. може дори да продаде 2 апартамента и пак да може да си стъпи на краката. От недвижимостите ще пострадат сградите по морето и други ваканционни селища, което е вече факт. Но причината за това според мен е закономерна с оглед на безрасъдното застрояване на тези места. Кредитирането на жилища, ще стане по-тежко, което също вече е факт, но няма да изчезне съвсем. В кръвта на българина е, че той не може да живее под наем, ми трябва да си купи апартаментче, къщичка .... каравана - но нещо! Така, че интереса към жилищното кредитиране, ще понамалее, но ще го има. А докато го има, двата апартамента са продадени! Обществените и производствените сгради са пряко свързани с други видове отрасли. Ако интереса към тях спадне, това ще значи, че е настъпил крах в сферата на производството и услугите, а без тях за каква икономика си говорим поначало. Отрасли, в които се очакват по-големи сътресения според мен са: РЕКЛАМАТА; МЕДИИ и най-вече печатни медии; Услуги от непървостепенно значение, в това число чисто интелектуален труд. т.е. строителните предприемачи няма да фалират, но може да има гладни архитекти и инженери(което никак не е хубаво) П.С. както казва една моя позната...."криза, майната му, ще ходя на село" Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted December 23, 2008 Share Posted December 23, 2008 Maddrum, не знам това с недвижимите имоти откъде го съчини, но ако не се сещаш има такова нещо като пазарна икономика и колкото и някой да се прави на велик ако не му дойде акъла на време губи кинти и то яко. Банките като спрат кредитирането или поне го затегнат, като стане така че маса хора да не могат да си обслужват кредитите ще цъфнат и доста евтини апартаменти защото банките са длъжни да си върнат обратно кредитите а тези неща не са свързани с мутренския бизнес чак толкова тясно. А появят ли се в прилични кооперации в прилични квартали апартаменти за по 400евро на квадрат нали се сещаш че никой няма да си купи същото за 1000 евро на квадрат. Те като не им трябват кинтите да си ги държат за до след 2 години, само че същите тези хора са свикнали на охолен живот и пачките с които са си напълнили дюшеците в един момент ще отънеят и ще вземе да им убива. Тез неща от самосебе си се регулират. И с теориите че българина 5лв да има ще ги вложи в къщата си са вече отживелица, настрана че ако някой няма достатъчно кинти трудно ще се навие да вземе заем и после да кара на хляб и сол. Интереса към жилищното кредитиране може и да се покачи, но трябват доходи. За рекламата и медиите - не съм особено сигурен. ВЕЧЕ пострадаха металите и петрола. Т.е. суровините поевтиняха. Само че това повлече маса хора на пазара за работа от което пък следва да падне размера на заплатите и като цяло първо на по-неквалифицирания труд а след това като намалее търсенето на услуги да паднат и почнат и там съкращенията. Та със теориите за строителните предприемачи - мечтай си. Никой не казва че ще го докарат до просешка тояга но съвсем да не се усети нищо от тяхна страна и да не паднат цените на жилищата по-добре го изтрий че ще ти се смеят и гаргите. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maddrum Posted December 23, 2008 Share Posted December 23, 2008 Ще поживеем ще видим Пазарната икономика е хубаво нещо, само дето го няма. Но това е тема на друг спор... Особенното в строителният бранш, е че и банки и инвеститори и какви ли не хора имат интерес от това цените да са високи. Никои няма да го закъса толкова много, че да продава на безценица. Нашите банки, колкото и да е, никога не са давали необезпечени жилищни кредити. И ако някои не ми го вярва, нека провери и каже колко са се "сринали" цените на жилищата и наемите от лятото насам.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted December 23, 2008 Author Share Posted December 23, 2008 Ще поживеем ще видимПазарната икономика е хубаво нещо, само дето го няма. Но това е тема на друг спор... Особенното в строителният бранш, е че и банки и инвеститори и какви ли не хора имат интерес от това цените да са високи. Никои няма да го закъса толкова много, че да продава на безценица. Нашите банки, колкото и да е, никога не са давали необезпечени жилищни кредити. И ако някои не ми го вярва, нека провери и каже колко са се "сринали" цените на жилищата и наемите от лятото насам.... Това за банките не отговаря на истината. Основния интерес на банките е да поддържат ликвидност, която е в основата на бизнеса им. Ако банковата система се окаже с увеличен процент от просрочени ипотеки на недвижими имоти, това директно се отразява на ликвидността им, т.е. създаване на условия за ликвидна криза. Изход от това положение е единствено разпродажбата на всяка цена, което означава на занижени цени, защото на банките имоти не им трябват и не могат да си позволят да ги държат в балансите си. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lada_1500 Posted December 23, 2008 Share Posted December 23, 2008 Не очаквайте промяна в недвижимите имоти в БГ! Подкрепям едно такова мнение .....донякъде. И то единствено и само поради тва че Булгаристан не веднъж и дваж е доказвал че е един остров на абсурдизма и тук работи които са логични на пръв поглед не се получават .Даже едно увеличение в цените на недвижимите имоти с 30-40% от сегашните цени през 2009 не би ме учудило Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted December 23, 2008 Share Posted December 23, 2008 Знам че повечето са корави глави, но все пак ще кажа - четете внимателно какво ви пише Godfather, водете си записки ако трябва... В друга тема вече споменах, но и тук ще повторя - мастодонтът СИЕНИТ предколедно освободи 500 души, ХИМКО Враца фалира, за една камара по-дребни ПРЕДИМНО сторителни фирми и предприемачи няма да коментирам... Че ми поискаха в банка над 15% лихва за инвестиционен кредит пак няма да коментирам. По-разумните тук ще си спомнят кои години процентите бяха такива... Разбира се всичко това е свързано със студеното време... И аз не смятах че ще ни засегне тази криза, но няма да се размине - напротив - тепърва идва. Пак ще си говорим през пролетта по тия въпроси, когато наистина говната цапнат вентилатора Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thief Posted December 23, 2008 Share Posted December 23, 2008 Особенното в строителният бранш, е че и банки и инвеститори и какви ли не хора имат интерес от това цените да са високи. Никои няма да го закъса толкова много, че да продава на безценица. Нашите банки, колкото и да е, никога не са давали необезпечени жилищни кредити. И ако някои не ми го вярва, нека провери и каже колко са се "сринали" цените на жилищата и наемите от лятото насам.... И в УСА нямаха сметка имотите на тръгнат надолу при това компаний с печалба колкото БВП-то на БГ. Но има разлика между да искаш и да можеш. Виж какво стана в слънчев бряг - срив; навсякъде има средно по 5-10% спад за няколко месеца, дори и в централни райони. А и имотите винаги коригират цените си бавно. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lada_1500 Posted December 23, 2008 Share Posted December 23, 2008 Знам че повечето са корави глави, но все пак ще кажа - четете внимателно какво ви пише Godfather, водете си записки ако трябва... Разбира се всичко това е свързано със студеното време... Не допускаш ли поне се милисекунда че коравата глава е тази върху твоите рамена Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted December 23, 2008 Share Posted December 23, 2008 И в УСА нямаха сметка имотите на тръгнат надолу при това компаний с печалба колкото БВП-то на БГ. Но има разлика между да искаш и да можеш. Виж какво стана в слънчев бряг - срив; навсякъде има средно по 5-10% спад за няколко месеца, дори и в централни райони. А и имотите винаги коригират цените си бавно. Конкретно за Слънчев Бряг ако цените не паднат с 300% и големите не изкупят по-малките за да ги изпосъборят (говоря за събаряне НАЙ-МАЛКО на половината от хотелите) скоро ще залезе съвсем. Слънчев бряг едно време беше име. Сега е една идея по-добро от Созопол но навалицата ебава мамата на всичко а от градинките едно време няма и помен. Не допускаш ли поне се милисекунда че коравата глава е тази върху твоите рамена Хайде да си говорим след май месец, става ли? Дотогава ще са се изпразнили джобовете на повечето тарикати и ще е имало достатъчно време да се убедят банките че доста хора не могат да си обслужват ипотечните кредити. Може и да е върху моите рамене коравата глава, не отричам и даже ми се иска да се окажа лош пророк но смятам, че по-сериозно ще се усети всичко идната пролет и лятото. Пак ще си говорим... Link to comment Share on other sites More sharing options...
maddrum Posted December 23, 2008 Share Posted December 23, 2008 Слънчев бряг не е показателен, не съдете по него! Там отдавна нещата трябваше просто да се сринат! Гледайте цените на имотите в Пловдив, София, Варна и големите градове. Има яко паника, което виж зорлем може да насочи работа в кофти посока. Мисля, че типично по български може да има нарочни простотии оправдани с икономическата криза. Дано доживеем до май да видим! Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted December 23, 2008 Share Posted December 23, 2008 Слънчев бряг не е показателен, не съдете по него! Там отдавна нещата трябваше просто да се сринат! Ами аз вече съм го отписал като курорт. Те още малко да построят и да разпродадат апартаментите на постоянно живеещите там и да си стане нормален не-курортен град. Аз повече там няма да стъпя освен ако не разкарат поне половината хотели и да направят приятни градинки. Другото си го имаме и в пловдив а плажа е по-пренаселен от басейните тука. Гледайте цените на имотите в Пловдив, София, Варна и големите градове.Има яко паника, което виж зорлем може да насочи работа в кофти посока. Мисля, че типично по български може да има нарочни простотии оправдани с икономическата криза. Дано доживеем до май да видим! Ами там е работата че паника и т.н. може да настане когато един по-сериозен процент от хората взели ипотечни кредити се окажат неспособни да си ги обслужват. А доскоро гледахме онези реклами на Райфайзен с клатещите глава кученца и на кой ли не още обещаващи ни кредити стига да си ги поискаме. А ако наистина куцо и сакато са получили кредит познай дали няма да има такива които да бъдат измежду съкратените поради спирането на работа заводи. От друга страна цените според мен са прекалено високи и е редно леко да се нормализират. След няколко месеца ще се разбере кой от 2ма ни е прав... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted December 23, 2008 Author Share Posted December 23, 2008 Слънчев бряг не е показателен, не съдете по него! Там отдавна нещата трябваше просто да се сринат!Гледайте цените на имотите в Пловдив, София, Варна и големите градове. Има яко паника, което виж зорлем може да насочи работа в кофти посока. Мисля, че типично по български може да има нарочни простотии оправдани с икономическата криза. Дано доживеем до май да видим! Основната грешка на повечето е, че гледат цените на имотите и си мислят, че всичко е ок. Пазара на недвижимости е изключително бавно и тромаво животно. Ако гледаш само цените на имотите има голяма вероятност това да са основно цени на продавача, което не означава абсолютно нищо. Много е важно да се знае какъв е процента на реалните сделки и на какви цени стават в момента и тази информация да се сравни с предишни месеци. Доколкото знам обаче в България май много трудно може човек да се докопа до подобна реална статистика. Ако банките обаче започнат да се озовават със сериозен брой просрочени ипотеки - ще започнеш да виждаш съвсем други цени на пазара. Онзи ден един познат ми се оплака, че имал някакви апартаменти в центъра на Пловдив и отказал сделка преди време на готов купувач за EUR 1000/m2, защото се надявал да ги продаде за 1200/m2. В момента е свалил на EUR 800/m2 и продължава отчаяно да се опитва да намери купувачи. Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted December 24, 2008 Share Posted December 24, 2008 Именно, а мисленето че след 5 години цената може да бъде 1500 евро на квадрат а те могат да чакат също не е особено правилна защото в това време тези пари стоят затворени във въпросния апартамент и не може да се завъртят отново. А дали след 5 години цената ще стигне 1500Е/кв.м. също няма гаранция. Ако въпросната сделка стане сега при цена близа до половината от желаната и с тези пари се направи нещо след 5 години може да са станали 10 пъти повече вместо да си стоят затворени. Проста сметка е че при 8% лихва ако сега вземеш 1000 евро след 5 години ще са станали точно 1469 евро ако стоят на депозит в банката а всеки един разумен предприемач като ги използва може да направи по-добра печалба от една банка. Както и да е, след 5-6 месеца пак ще си говорим - тогава ще е пределно ясно кой крив кой прав. За мен обаче цена от 1000 евро на квадрат е просто неоправдана за Пловдив освен ако не е в хипер центъра (не говоря за магазини нито за помещения на Главната - там е съвсем друго нещо - имам предвид апартаменти в добри кооперации в свестни квартали - примерно около Новотела или до моста на Герджика). http://rbb.bg/Page/default.aspx?user_id=&a...et/01-products/ Погледни лихвата за годишния депозит - виждаш че е 8.7% нали. Ето ти разписана сметката ако Януари 2009та вземеш 1000 евро колко ще имаш след 5 години: 1.2009 : 1000.00 1.2010 : 1087.00 1.2011 : 1181.57 1.2012 : 1284.37 1.2013 : 1396.11 1.2014 : 1517.57 Надявам се това да те убеди че изкуственото затваряне на пари в недвижими имоти с надеждата да се продадат на мечтаните от строителите цени не е особено реално и също толкова глупаво. После ми разправяй как те парите ги ползват за подпалки на камината си и могат да чакат с години да продадат апартаментите на каквато им е кеф цена. Link to comment Share on other sites More sharing options...
six Posted December 24, 2008 Share Posted December 24, 2008 Здравейте! Не изчетох до края но да си кажа моето мнение. САЩ е в криза но инвестира в Китай! На САЩ им свършва бензина - долара пада и отиват да купуват от арабите... После се качва долара Сащ е в криза => Русия още повече... ЕС (големите) са в криза значи ще развиваме малките (източна Европа). Щом ще има кризи и глупости, значи всеки трябва да си мели брашното сам а не да внася от единия торовете от втория водата от третия воденичния камък... У нас фалираха предприятия, които си бяха пред фалит и без това ... Няма как да се купува родното, когато внасяш евтино чуждо. Търговците спекулират! Като гледам всички коментари са догадки, затова мисля, че не греша Link to comment Share on other sites More sharing options...
lada_1500 Posted December 24, 2008 Share Posted December 24, 2008 Американския модел с падането на цените на имотите не върви при нас при простата причина че там за ипотечен кредит се изисва доста по малко от тук или ако мога да се перефразирам там беше надут балон които рано или късно трябваше да се спука.Лихвите по кредитите тук се качват поради липсата на ликвидност след като от банките-маики на нашите банки дърпат средства към тях,но този процес отшумява заради нечовешкото наливане на ликвдност от централните банки по света /една е особедно активна / и виждаме резултатите рекордни ниски нива на LIBOR-a a и другите кредити.При нас по стара булгаристанска традиция обаче лихвите се вдигат вместо да падат,както и горивата по бензиностанциите не са на "адекватни" цени след като петрола се срути до <40$ на международните пазари,примери в тва отношение боли са поне хиляда.Затова казвам че нас тая световна криза която вкара света в рецесия няма или почти няма да ни удари заради тва че първо сме едно супер микроскопично икономическо джудже и второ че тук законите на пазарната икономика не работят с пълна сила .Може да има едно замиране така да го кажа от 6-12 месеца през който период Баи Ганъо няма да иска да продава по-евтино /освен тоя които е на зор/ и след тоя период цените ще се нормализират и ще тръгнат пак нагоре.6-12 месеца периода го давам поради тва че след толкова се очаква кризата да почне да отшумянва и развитите икономики да са стигнали дъното и са се отблъснали нагоре вече.Между другото при нас тая криза доста се преекспонира така да кажа от "медиите" ..много смешна работа наистина....и оттам и всеки втори по форумите взе да се изявява като експерт едва ли не по тая криза и да ни казва какво щяло да стане и какво нямало,всички други останали били "корави глави" а виж тои които е завършил Харвард и е нобелов лауреант по икономика разбирал всичко А и отделно за имотите в Слънчев бряг...там този така наречен бг абсурдизъм е доста силно изразен така че мисля не е показателно /поне не 100%/ какви ще са бъдещите цени да речем в София или Варна,Пловдив не го слагам щото тук сме вече 9 дупка на кавала .Даже и мисля че ако нямаше никаква криза и имотите в цял сват и в бг си се качваха имаше един голям процент шанс в Слънчев бряг да падат ..по горе съм посочил причината Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.