Jump to content
BulForum.com

Световната финансова криза

Godfather

Recommended Posts

/off topic

Като стана дума за Интел и техните споразумения под масата с производителите...

Марк ван Кингсли има успешна фирма, центрирана около Линукс, в Ню Йорк. Един ден той решил да купи нов компютър. Знаейки, че Dell предлагат варианти с Линукс, той отворил сайта им. Ето неговия разказ:

На 28 април разглеждах сайта на Dell, избирайки си компютър. Една от възможностите беше да избереш между Windows, Ubuntu и FreeDOS. Избрах Ubuntu - и всички модели освен Inspirion станаха недостъпни. Исках Studio, а единственият начин да го купя през сайта беше да дам над 100 долара в добавка за Windows. Пробвах да си сглобя Studio през конфигуратора, и след това да от-избера опцията за Windows, но беше невъзможно.

Реших да звънна на поддръжката им за клиенти и да реша проблема. Когато казах на първия служител какво искам, все едно му бях поискал вода на прах. Прехвърли ме към друг. При него положението беше същото - думите ми някак не успяваха да влязат в главата му.

Накрая ме прехвърлиха към някой (не мога да си спомня името му) от екип ”БлекХоук”. Казах на въпросния джентълмен какво искам. Той ми отговори, че не може да ми прати неформатиран харддиск, но може да го направи с Ubuntu или FreeDOS. Това само ме зарадва, така че продължихме с конфигурирането. Когато привършихме, споменах, че нямам търпение да си получа Studio-то.

- Това е Inspirion, не Studio - отговори ми въпросният член на екипа ”БлекХоук”.

Казах му за пореден път, че искам Studio, а не Inspirion. Той започна да ми обяснява нещо за някакво споразумение между Dell и Microsoft. Прекъснах го:

- Не ме интересуват споразуменията ви с MS. Искам вашия продукт, не техния.

Отговори ми, че ако не искам Windows, той може да ми продаде единствено Inspirion. Попитах го:

- Вие ми казвате, че Dell Computers не може да ми продаде компютър Dell, ако Microsoft не го разреши?

- Ами, ако ще гледаме на нещата по този начин…

- По какъв друг начин би ги гледал човек?

Последва неловко мълчание. Благодарих му и затворих.

Първата ми мисъл беше, че да кажем, Inspirion е тестван дали работи добре с Линукс. Предполагам, че ако пусна официално запитване до Dell, отговорът им ще бъде този. (Но надали ще обясни защо няма да продадат друг модел с Линукс дори ако клиентът го иска изрично - Г.Г.)

Човекът от екипа ”БлекХоук” беше казал друго.

Беше споменал за споразумение с Microsoft. Искам да видя това споразумение.

Всякакви прилики не са случайни. Познайте кой е следващия...

оригиналната статия по-добре четете - http://linuxlock.blogspot.com/2009/05/whos-running-dell.html

• Replies 399
  • Created
  • Last Reply
/off topic

Като стана дума за Интел и техните споразумения под масата с производителите...

....

Всякакви прилики не са случайни. Познайте кой е следващия...

Тойота? Мръсниците си продават новите коли с гуми Dunlop а аз исках с Michelin но казаха че ако искам такива винаги мога да си ги купя сам и да продам тези с които ми я дават. Нямало начин - имали споразумение с Dunlop да продават новите коли с техни гуми. Не ги е срам! Да не говорим че за боята ползвали не знам си каква и айде още 800 кинта заради боята освен ако не е бяла но бели нямаха...

Тойота? Мръсниците си продават новите коли с гуми Dunlop а аз исках с Michelin но казаха че ако искам такива винаги мога да си ги купя сам и да продам тези с които ми я дават. Нямало начин - имали споразумение с Dunlop да продават новите коли с техни гуми. Не ги е срам! Да не говорим че за боята ползвали не знам си каква и айде още 800 кинта заради боята освен ако не е бяла но бели нямаха...

Аналогията с гумите щеше да е удачна само ако всички производители на автомобили си продаваха колите с Dunlop, което очевидно не е така.

• 3 months later...
Тежка зима очаква РБ :ph34r:

Да се надяваме че няма да е чак каквато си мислим въпреки че според мен доста влиятелни хора ще имат полза да е така - все пак риба се лови в мътна вода...

Вече умишлено не мисля за това, което предстои само след месец-два. Въпреки че може да се каже, че се започна. Преживели сме доста неща все пак.

Но погледнато от положителната страна на нещата, пазарът ще е различен. Тези, които останат вече няма да са същите. Тогава можем да работим и по пазарните правила, а не по правилата на патологични егоцентрирани циници.

нищо не предстои след месец-два най-много да бъдат съкратени работници на които ще им се наложи или да се преквалифицират или да почнат да работят на по-ниска заплата в най-лошият случай да погладуват.Работа в момента има доста обаче на много хора хич не им се иска да работят за по-малко пари е няма как в криза сме, а в България цените и тарикатите които трябваше да фалират още не са и главните виновници за кризата още не са наказани така че нищо лошо няма да продължи още малко кризата останалото са глупава паника идваща главно от медиите

Вече умишлено не мисля за това, което предстои само след месец-два. Въпреки че може да се каже, че се започна. Преживели сме доста неща все пак.

Но погледнато от положителната страна на нещата, пазарът ще е различен. Тези, които останат вече няма да са същите. Тогава можем да работим и по пазарните правила, а не по правилата на патологични егоцентрирани циници.

Жужи, това нещо за България ли се отнася? Дай малко повече информация, че ми стана интересно пък напоследък нещо нямам време да следя новините от другата страна на света.

Стига вече с тези спекулации около тази кризи, тея месец два ги слушаме вече година, стига сте наливали масло в огъня..

Стига вече с тези спекулации около тази кризи, тея месец два ги слушаме вече година, стига сте наливали масло в огъня..

Някой може би насила те кара да слушаш и четеш? :blink:

То не е само тука, то са всички възможни медии и кво ли не, благодарение на тях хората си стиснаха цетките и обмена на пари спря...Големите икономики като Германия и Франция изизат от рецесия за второто тримесечие, ние тепърва ще влизаме, щото и нашата икономика е като тяхната...

а на мен въпроса ми беше дали наистина излизат, щото може и само така да си мислят. и чакам да науча нещо от финансовите гурута на форума.

а за БГ какво толкова се очаква наесен? допълнителни сътресения освен края нз асезонната работа очакват ли се?

Не може да се каже конкретно.Трябват поне още 2 месеца за анализ.Това е за последните 3 ако помня правилно.Такива тенденции са трудно уловими в началото си - зависими са от псих. обстановка много.В крайна сметка и да са и да не са...почнат ли да се въртят положителни новини из пресата и почнат ли по-спокойно на борсите да търгуват няма оправия.Дори да са на зелено големите икономики сега няма кой да ти го каже веднга...евентуално януари ..., но до тогава :) гладна смърт.

Еее то в България няма криза :lol: уж така викаха Серго и компания.Ама не виждам как моеже да се опражи тая криза като секи ден се изхвърлят поне по 100 000 тона Храна.

Еее то в България няма криза :lol: уж така викаха Серго и компания.Ама не виждам как моеже да се опражи тая криза като секи ден се изхвърлят поне по 100 000 тона Храна.

Че какво друго да казват като идваха избори. То и бюджетен излишък имаше ужким и бяхме цъфнали и вързали направо ама нещо не можахме да издърпаме Европата от кризата - за малко беше ама не стана...

• 1 month later...

Само на мен ли така ми се струва или последните един два месеца имаме доста голямо раздвижване в сферата на услугите и отчасти на строителството? Като казвам това, имам предвид не просто обичайната, около панаирна суматоха в Пловдив, а съвсем реално раздвижване. И не е ли това индикация, че започва да му се провижда края....?

Аз гледах по новините, че още съкращения даже щяло да има до края на годината. И не мога да го проумея това, при положение, че половината свят излезе от тая криза.

Абе да, говарят ги по новините тези работи, но доста мои колеги започнаха напоследък отново да набират персонал. Освен това в лично моята си дейност усещам едно съвсем не характерно за този сезон оживление, при условие, че лятото беше изключително слабо (а по принцип то е най-активния сезон за работата ми). Имам и информация от първа ръка, че поне две големи фирми в Пловдив заети в производството, в момента наемат хора и плановете им са постепено да попълнят целият си капаците от човешки ресурс в рамките на следващите 3-4 месеца....

България ще излезе от кризата 3 месеца след развитите икономически европейски страни - по изчесления на МФВ ;)

Не казвам, че сме излезли, а че нещата тръгват към по-добре ;)

Не казвам, че сме излезли, а че нещата тръгват към по-добре ;)

Американците взеха да надигат глави от няколко месеца насам... или поне моите впечатления са такива

Само на мен ли така ми се струва или последните един два месеца имаме доста голямо раздвижване в сферата на услугите и отчасти на строителството? ...че започва да му се провижда края....?
...Не казвам, че сме излезли, а че нещата тръгват към по-добре ;)
Американците взеха да надигат глави от няколко месеца насам...

Дано да сте прави всички. И аз мернах някой неща в моята област, които говорят за раздвижване. А август ми беше най-силния месец досега, въпреки че стандартно е най-слаб винаги. Септември малко на кантар, но като цяло в сравнение с януари-юли, които бяха тотална суша нещата изглеждат добре.

А от октомври и ноември много очаквам :)

Дано да сте прави всички. И аз мернах някой неща в моята област, които говорят за раздвижване. А август ми беше най-силния месец досега, въпреки че стандартно е най-слаб винаги. Септември малко на кантар, но като цяло в сравнение с януари-юли, които бяха тотална суша нещата изглеждат добре.

А от октомври и ноември много очаквам :)

Така де! От февруари до средата на август, как съм издържал - само аз си знам. Но, примерно само този месец имам четири искания на оферти което миналата година се случи за първите шест месеца. Та, както се очертава май тази зима ще пада здрава работа. Дано нещата да се позакрепят така и Бат Бойко и Сие да внимават к'ви ги вършат, та да не ни врътнат кранчето този път окончателно щото иначе майка ни жална!

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...