Godfather Posted March 26, 2009 Author Share Posted March 26, 2009 Аз не говорех за финансовата политика на САЩ и структурата й.Аз говорех за финансовите възгледи на GM, Ford, Gen. El. и много други.Те получиха пари за да се спасят, но дали разбраха защо стана така, какво НЕ трябва повече да правят и дали имат въобще желание след като им се размина на доста голяма част от тях?!Това ми беше мисълта.AIG специално са идеалния пример.Ореваха света колко са зле, после с цялата си наглост - явно не разбрали, че е проблем това - си разделят бонусчета. Точно една от основните цели уж на въпросното законодателство е да елиминира бъдещи ситуации като по-горните от типа "твърде голям за да допуснем да фалира", което пък обезсмисля основните принципи на пазарната икономика. Дали ще помогне тази мярка е трудно да се каже все още. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZGAN Posted March 27, 2009 Share Posted March 27, 2009 Кво стана ? Докато Америка беше в война криза нямаше а ся... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted March 27, 2009 Author Share Posted March 27, 2009 Кво стана ? Докато Америка беше в война криза нямаше а ся... Нарича се невиждано некадърно управление. Войната беше една от предпоставките кризата да се развие в такива размери, защото на практика никой не обръщаше сериозно внимание на критичните проблеми в икономиката, а почти осем години се преследваха някакви брадати кретени-терористи на другия край на света. За кризата изобщо не беше проблем да изпапка за отрицателно време дребните придобивки от войната. Да не говорим пък, че ефекта на самата криза до момента е на порядъци надхвърлящ причиненото от 9/11, без да включваме потенциалните фундаментални опасности и цялостната несигурност на това как евентуално ще се развиват нещата в бъдеще. Ако това не им е отворило очите на американците, не виждам какво ще го направи. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gado Posted March 27, 2009 Share Posted March 27, 2009 Кво стана ? Докато Америка беше в война криза нямаше а ся... Освен това, войната е най - печелившият бизнес - бърза възвръщаемост, огромни печалби, определени сектори от икономиката работят на макс...., и не на последно място хората си имат кауза която ги обединява и враг когото да обвиняват за абсолютно всички гадости които им се налага да търпят. Link to comment Share on other sites More sharing options...
CyberHill Posted March 27, 2009 Share Posted March 27, 2009 Има нещо вярно Link to comment Share on other sites More sharing options...
d9thc Posted March 27, 2009 Share Posted March 27, 2009 http://en.wikipedia.org/wiki/Margaritaville_(South_Park) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted April 1, 2009 Author Share Posted April 1, 2009 Това тримесечие (и особено последния месец) се случиха изключително интересни неща на Wall Street. Никога досега не е имало такива екстремални пропадания и след това покачвания на индексите. На практика два екстремални противоположни рекорда по едно и също време. Оптимистичното в цялата ситуация е, че дори Обамата почна май да загрява, че пари повече в умиращи корпоративни мастодонти не трябва да се наливат. Засега това поне изглежда ще определи съдбата на GM и Chrysler. Link to comment Share on other sites More sharing options...
break Posted April 5, 2009 Share Posted April 5, 2009 И все пак, нека да говорим за България. Тия уолстриди и дай джинси едва ли определят толкова кризата и в България (поне за сега). За мен финансовата криза тук e в голямо число изкуствено създадена и то от банките, които намалиха почти до нула отпускането на кредит. А намесата на държавата да подпомогне фирмите по някакъв наичн с тия помощи само влошава нещата. В момента виждам криза единствено във фирмите за търговия с метали и метални конструкции, а останалите фирми започнаха нарочно да правят врътки с преминаване на 4 часа, пускане в неплатени и др. врътки (в някои случаи е само по документи) само и само за да се домогнат до някой лев от държавата. Ако някой не е съгласен с това, ще може ли да ми обясни защо финансовата криза тук е реална, защото иначе не стоплям? Edit: И за цените на имотите, дето ви говореше ладата, в момента има леко покачване. За осъществените сделки не ме грее при положение, че спад на цените няма, а строители от Испания вече идват в България, за да работят. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thief Posted April 5, 2009 Share Posted April 5, 2009 Какво значи държавната помощ е вредна...може ли да се обосновеш ? Какво значи изкуствено създадена криза (от банките)...да се чуди човек да сме смее ли, да плаче ли. Типично по български кризата се изчерпва с това което той вижда и чува. Какво са там някакви си уолстриДи... Колкото до Chrysler и GM очевидно автомобилопроизводителите не са сред любимците на Обама. Но пък за сметка на това AIG и трябваха 100тина млрд. да покрие тримесечните си загуби и тези пари бяха веднага сервирани. Очевидно Обама е фен на уол стриит, но не на Chrysler. Ако беше Маккейн ситуацияата щеше да е май точно обратната. Link to comment Share on other sites More sharing options...
break Posted April 5, 2009 Share Posted April 5, 2009 Ами всяка фирма се нуждае от кредити, които в момента липсват не толкова заради кризата, а по-скоро от предпазливост. Случайно да има до сега фалирала банка тук? Май не. А подхвърлянето на дребните помощи от държавата дава възможност на фирмите да изкарат някой друг лев по нечестен начин на гърба на обикновенния работник. Тия стрии едва ли някой тук го интересуват повече, отколкото кредита. И все пак казах, ако някой не е съгласен с мен да се обоснове, а не да ми задава очевадни въпроси. Link to comment Share on other sites More sharing options...
LaN Posted April 5, 2009 Share Posted April 5, 2009 Ами аз от Уолстрийт и тем подобни не разбирам , както и от индексите дето постоянно се цитират от някои колеги тука, та ако може на разбираем език - какво да се очаква според вас от скапаната криза ? Дали да очакваме на родна земя да не ни удари толкова лошо , колкото гледам че удря Америката , или да почнем да мислим да живеем в странство ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thief Posted April 5, 2009 Share Posted April 5, 2009 Ами всяка фирма се нуждае от кредити, които в момента липсват не толкова заради кризата, а по-скоро от предпазливост. Целия ти пост е безпочвен. А кое накара банките да са по-предпазливи ? А липсата на ликвидност ? Фирмите получили помощи не са в Зимбабве, а фирми от бг икономиката и именно те определят стабилността на системата. Тебе ако не те вълнува какво става на стрийт-а не знам какво тогава те вълнува кризата. Link to comment Share on other sites More sharing options...
host Posted April 5, 2009 Share Posted April 5, 2009 Коментар от хората с образование за промяната на счетоводната система и принципи в САЩ?Защото аз си формирах едно мнение( особено след напускането на определени хора от определени постове в САЩ ) ама все пак??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
break Posted April 5, 2009 Share Posted April 5, 2009 ... Продължаваш да ми задаваш въпроси, вместо да се обосновеш. И поне можеш да си спестиш сарказменото отношение, тук комар не играем. Фирмите които се борят за пари от държавата, повечето не се нуждаят от тях. Просто виждат начин да ги приберат (не ме карай да ти обяснявам как). Мен лично не ме интересува какво става с ГМ, крайслер или която и да е друга американска фирма за тенекии. Мен ме интересува тук какво става, да кажем от любопитство. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thief Posted April 5, 2009 Share Posted April 5, 2009 Задавам отговори ? Ти какво очакваш ? Да коментирам "изкуствено създадената криза", цветущото състояние на фирмите или безсмислеността на фискалните стимули ? Все бисери, но повече биха вървяли в темата за "...през главата" Няма смисъл да се опитваш да анализираш нещата в бг когато не те интересува какво става навън. Не случайно е кризата е наречена световна... Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted April 5, 2009 Share Posted April 5, 2009 break, LAN, България не е самотен остров и икономиката ни има много общо с много други така че нищо изкуствено няма. И да най-големите закъсали фирми които по стечение на обстоятелствата са американски ги коментираме защото всъщност тези фирми са мастодонти със заводи в цял свят. Металургичните заводи (и не само те) са закъсали защото пък тези които им изкупуваха продукцията са закъсали и са свили тяхното си производство а имат и запаси. И когато някой голям завод съкрати 10,000 човека персонал нали се сещаш какво става с кредитите взети от въпросните 10,000 човека както и с имуществото което "гарантира" кредита а оттам пък цените на имотите и какво ли не. Обаче гледам вятър ви вее на бял кон и 2мата, та всички по-нататъшни обяснения са излишни и малко или много вас не ви касаят, а по-скоро касаят родителите ви. Ако се притеснявате за джобните си по-добре питайте тях. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Divaka Posted April 6, 2009 Share Posted April 6, 2009 Да,свързана е с икономиката на другите държави,но пък чак това да е определящо...едва ли. Ние винаги сме живяли с криза,само където и се сменя името,та финансова,та икономическа,та политическа,та световна,та незнам си какво още.Тази световната се използва като средство тук,за да управляващи,работодатели и тем подобни да си изтриват ръцете с нея.Всичко рефлектира върху обикновенния човек психически,в резултат на което хората започват да се страхуват какво ще стане в един момент с тях,с кредита,с жилището. Никой не го грее,че имотите средно струват 700 Е/кв,надали голямата част от гражданите ще тръгнат да си купуват.Бреакнек,го каза...Индекси,миндекси,ала бала...В момента някой печели от тая криза,как така изведнъж както се събудихме и хоп,няква си банка от стотици км фалирала?Иначе нашата икономика е стабилна,убеждава ни Станишев.Всичко се краде и разграбва...Не Европейски,не Съветски съюс нищо не може ни оправи.След като хората ни дават пари да се стабилизира и да тръгне напред прословутата ни икономика. Богатите ще стават все по-богати,а бедните все по-бедни.Колкото до средната класа,то няма почва у нас. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thief Posted April 6, 2009 Share Posted April 6, 2009 Тръгна да разсъждаваш в съвсем друга насока. Не ми се мисли каква може да е реалната картинка в момента преди изборите и докъде може да се стигне. Последните седмици имаше малко съживяване на някой показатели, но да не бързаме със заключенията. Това ще е сигурно първия случай в историята когато бг правителството НЕ е взело възможно най-неадекватните мерки в кризисна ситуация въпреки, че беше повече от късмет, че от 2006 нататък решиха да поддържат излишък, което разбира се нямаше нищо общо с кризата. Колкото до загубите, много хора изгубиха пари. По-малко са тези които направиха пари. Недей да се изказваш неподготвен. Не се учудвам, че народа се манипулира толкова лесно. Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted April 6, 2009 Share Posted April 6, 2009 ... По-големи глупости трудно можеш да сътвориш освен ако не слушаш Волен Сидеров и проф. Юлиян Вучков - тогава може и да успееш. Всичко е свързано и не е някоя си банка и не е чак толкова далече. Да има и демагогия малко но да тръгнеш да говориш че няма пожар само защото собствения ти гъз не се е подпалил е глупаво, а да не вземеш мерки че да не изгори и твоята къща само защото тази на комшията от другата страна на улицата не е долепена до твоята също е тъпо. Надявам се схвана донякъде ситуацията. Колкото до Станишев - продължавай да му вярваш - той и за парите от еврофондовете говореше че нямало да ги спрат. Само не почвай - че мен кво ме греят тези кинти аз лично нищо няма да взема защото по-плитки разсъждения няма да съчини никой. Колкото до загубите, много хора изгубиха пари. По-малко са тези които направиха пари. Да но тези малко хора направиха МНОГО пари за малко време. Винаги така става в период на криза... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thief Posted April 6, 2009 Share Posted April 6, 2009 Можем да измерим загубите в трлн. $ докато печалбите в млрд. $. Много пари направиха Сорос и подобни на него инвеститори. Link to comment Share on other sites More sharing options...
NEO_DDT Posted April 6, 2009 Share Posted April 6, 2009 Можем да измерим загубите в трлн. $ докато печалбите в млрд. $. Много пари направиха Сорос и подобни на него инвеститори.А разликата къде отива ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
host Posted April 6, 2009 Share Posted April 6, 2009 Има един тънък момент.Тия които имат много губят много, а тези които имат малко, често губят всичко колко си богат се определя от това колко имат другите...така че интересно нещо е това. Link to comment Share on other sites More sharing options...
break Posted April 6, 2009 Share Posted April 6, 2009 Металургичните заводи (и не само те) са закъсали защото пък тези които им изкупуваха продукцията са закъсали и са свили тяхното си производство а имат и запаси.И доста от продукцията е свързана с износ, който е спрял заради по-ниската цена някъде другаде, докато тук гледат да си държат цените. А вътрешния пазар не е намалял особено. Повечето хора знаят, че януари до април горе долу се водят мъртъв сезон за производството. И това е всяка година, до сега пропуск не е имало. Сега просто има причина, с която шефа да каже: "Ами гледай сега, финансова криза, какво увеличение на заплати? Дай да ги намалим." А джобни доста отдавна не получавам и въпреки това пак не ме касае особено. Даже събирам парички в прасенце касичка за Нисан GTR. Нали е финансова криза, надявам се до 5 години да са паднали главоломно (около 5000лв.). Можем да измерим загубите в трлн. $ докато печалбите в млрд. $. Много пари направиха Сорос и подобни на него инвеститори. Това в целия свят ли? Колко се пада на България? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted April 6, 2009 Author Share Posted April 6, 2009 Понеже вече ме попитаха и на ЛС дали световната криза е режисирана, ще постна личното си виждане по въпроса тук, понеже гледам доста конспиративни теории излязоха напоследък. Няма нещо по-обвързано от световната финансова система и няма по-свободен и по-голям пазар от междубанковия валутен такъв. Паричните потоци в тази система са толкова огромни, че няма и не може да има елементи, които да определят движението на пазара по тяхно желание. Тази световна криза си е съвсем нормално следствие от циклите в икономиката. Друг е въпроса, че самата криза можеше да е в по-меки мащаби, ако решаването на проблемите беше започнало още преди няколко години, но това са подробности. Както се видя, дори трилионите долари, които Фед изсипа за спасяване на умиращи гиганти и за съвземане на финансовия пазар не оказаха почти никакво сериозно влияние, докато сантимента на тълпата не се промени. Затова според мен подобни конспиративни теории са си чиста фантастика, най-малкото защото за осъществяването на нещо подобно са необходими свободни парични ресурси, с които дори Фед не разполага, да не говорим, че на практика крайните резултати от подобна намеса изобщо не са сигурни. Тази седмица трябва да покаже, дали сантимента на тълпата ще продължи да се напомпва оптимистично или тренда ще поднови мечешкия си зимен сън. Във вторник започват да излизат първите резултати за тримесечието. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Divaka Posted April 8, 2009 Share Posted April 8, 2009 По-големи глупости трудно можеш да сътвориш освен ако не слушаш Волен Сидеров и проф. Юлиян Вучков - тогава може и да успееш. Всичко е свързано и не е някоя си банка и не е чак толкова далече. Да има и демагогия малко но да тръгнеш да говориш че няма пожар само защото собствения ти гъз не се е подпалил е глупаво, а да не вземеш мерки че да не изгори и твоята къща само защото тази на комшията от другата страна на улицата не е долепена до твоята също е тъпо. Надявам се схвана донякъде ситуацията. Колкото до Станишев - продължавай да му вярваш - той и за парите от еврофондовете говореше че нямало да ги спрат. Само не почвай - че мен кво ме греят тези кинти аз лично нищо няма да взема защото по-плитки разсъждения няма да съчини никой. Да но тези малко хора направиха МНОГО пари за малко време. Винаги така става в период на криза... Ти искаш да ми кажеш,че до сега нямаше криза при нас?А тя се появи,щом фалира американската банка... И никъде не съм казал,че вярвам на Станишев...Просто напомням какво е казал и идете пак да гласувате за него. Но май тук само от индекси се интересувате,а не от реалната ситуация навън. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.