Botev1912 Posted March 16, 2009 Share Posted March 16, 2009 Или дългата канадска зима е нанесла непоправими поражения и в така крехкия ти психичен дисбаланс много смешно, само където ако случайно не знаеш да ти кажа, че Ванкувър почти няма зима. Следващия път като пишеш нещо е хубаво първо да се осведомиш преди да ръсиш глупости. Link to comment Share on other sites More sharing options...
host Posted March 16, 2009 Share Posted March 16, 2009 Май е време мод екипа да се намеси тук?!!? ______________________________________ Ами то хубаво, че не е спец. форум.Проблем, че има странични мнения айде ... ама колко пъти трябва един човек да нарича другите "палячовци" и прочие? Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted March 16, 2009 Share Posted March 16, 2009 Май е време мод екипа да се намеси тук?!!? <offtopic> Мод има ако не си забелязал и след като не е преценил че трябва да почисти не виждам смисъл от подобно мрънкане в стил недозадоволена жена, че темата се разводнява и трябва да се почисти... Дискусията отдавна излезе от строгите рамки на темата, но така или иначе не сме специализиран форум за финанси... Sorry ама просто не можах да се сдържа </offtopic> Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZGAN Posted March 16, 2009 Share Posted March 16, 2009 lada_1500 нямаш спирачки. От къде на къде ще наричаш постващите палячовци ? тези 20 са ти за да си спомняш за коментарите ти дълги години след отминаването на финансовата криза. Къде ли ще и излезе края на кризата...по цял ден я слушам като оправдание за нешо баси. Вече никой не се вглежда в проблема при положение,че винаги е налице финансовата криза като причина. Фирмите който оцелеят "кризата" ще дръпнат доста след нея. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gado Posted March 16, 2009 Share Posted March 16, 2009 Проблемът е, че ще оцелеят само те зи които имат натрупана повечко подкожна мазннинка (поне в България) а те не винаги са най-качествените... Link to comment Share on other sites More sharing options...
vinyl_master Posted March 18, 2009 Share Posted March 18, 2009 Много хумористично се отнесоха Art Laffer и водещата. Но Peter Schiff като го слушам в това видео имам чувство, че е излъчено снощи..супер точно казано. Клипчето е от ютуб Peter Schiff Was Right 2006 - 2007 (2nd Edition) Смеят му се още повече..Ххаха лелел ако съм на негово място.. Нене... второто клипче ме разцепва Link to comment Share on other sites More sharing options...
CyberHill Posted March 19, 2009 Share Posted March 19, 2009 По последните новини които съм чул. Вече сме били достигнали дъното с кризата на Имотите. Сега било дъното. Очакванията са обаче имотите да паднат с още около 15%. За сега цените се държат спекулативно , както предполагам знаете. Към момента 795 хотела се продават според имот.бг в България. За апартаменти, последните данни които имам са, че само за София новопостроените жилища, които са за продан са 115 000. Пренасищането е огромно - т.е. Предлагане има Търсене - не ( или поне не отговаря на предлагането) при която схема предполагам знаете какво става. Фирмите са толкова зле, че не знам дали и 70% от тях ще подават данъчна декларация за 2009 Долара днес падна. Което принципно ще се отрази негативно на България. Чуждестранните инвестиции са паднали с пъти тази година и няма да се възобновят в близко бъдеще. Износът е супер зле. Българската Банка за Развитие ( ББР ) щяла да го подпомага, но няма кой да покрие критериите, които се поставят от ББР и от Търговските банки чрез които става инвесирането. От еди си коя година, щял да се вкарва и някакъв сертификат за земеделските производители, което предполагам допълнителноще почерни картинката. Румъния, Турция и Гърция продават на много по ниски цени.... и там идва на небосклона - МВФ. МВФ едвам държи положението с нас. Ако долара падне много, не знам дали ще могат да удържат ситуацията. Лева е пресилено мислен за силен. Държавата не взима адекватни мерки - до някъде възпрепятствана от МВФ и борда. Та става една дето и аз не мога да се я обесня. Банките заеха резервирана позиция и чакат. Събират ресурс , не дават кредити , презастраховат се и т.н. Като видят, че нещата почват да се стабилизират и те ще отворят кесийте. И на края като се има в предвид, че в България всичко се ПРЕекспонира... настава и някакъв вид паника и ето ви отново България в каквато там се нарича криза - Икономическа , финансова и така. П.С. Някой от нещата съм ги чел в пресата , а други са мои наблюдения и информация. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted March 19, 2009 Author Share Posted March 19, 2009 Ако долара падне много, не знам дали ще могат да удържат ситуацията. Лева е пресилено мислен за силен. Този сценарий е напълно вероятен, поради огромния натиск, който ще осъществава трилионния баланс на Фед. Само за тази година баланса ще скочи с $1.4 трилиона, а прогнозите за следващите няколко години са за набъбване до $5 трилиона. Прибавяйки и рекордно ниската почти нулева базова лихва и ето ти сценарий за сериозна обезценка. Единствения фактор, който може донякъде да е противовес на горния натиск е възраждането на американския фондов пазар, което да привлече отново стабилен поток от външни капитали, увеличавайки търсенето на зелената валута. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thief Posted March 19, 2009 Share Posted March 19, 2009 Забравяте, че ако американската икономика (реалната) поеме нагоре тогава долара трудно ще стой евтин. Така че това печатане ще доведе до евтин долар в short-run-а. Ако проблема в икономиката е търсенето, то стимулацията му може донякъде да я изправи и в long-run долара не виждам защо да е обезценен. Дефлацията и сравнително не толкова лошия експорт може би го крепят от срив, но като цяло силен долар в не много далечно бъдеще е напълно възможен. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted March 19, 2009 Author Share Posted March 19, 2009 Забравяте, че ако американската икономика (реалната) поеме нагоре тогава долара трудно ще стой евтин. Така че това печатане ще доведе до евтин долар в short-run-а. Ако проблема в икономиката е търсенето, то стимулацията му може донякъде да я изправи и в long-run долара не виждам защо да е обезценен. Дефлацията и сравнително не толкова лошия експорт може би го крепят от срив, но като цяло силен долар в не много далечно бъдеще е напълно възможен. Никой не може да каже със сигурност, особено пък в дългосрочен план. Можем само да си обсъждаме вероятни сценарии. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thief Posted March 19, 2009 Share Posted March 19, 2009 Истинските пари са в дългосрочните прогнози. Ако си играем на спекула от днес за утре е почти невъзможно да биеш пазара, особено ако нямаш на разположение много сериозни ИТ технологии. Пример - Бъфет. Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted March 19, 2009 Share Posted March 19, 2009 Истинските пари са в дългосрочните прогнози. Ако си играем на спекула от днес за утре е почти невъзможно да биеш пазара, особено ако нямаш на разположение много сериозни ИТ технологии. Пример - Бъфет. Само с IT не става... трябва и информация и то вътрешна преди да стане общодостъпна... Link to comment Share on other sites More sharing options...
gado Posted March 19, 2009 Share Posted March 19, 2009 Забравяте, че ако американската икономика (реалната) поеме нагоре тогава долара трудно ще стой евтин. Така че това печатане ще доведе до евтин долар в short-run-а. Ако проблема в икономиката е търсенето, то стимулацията му може донякъде да я изправи и в long-run долара не виждам защо да е обезценен. Дефлацията и сравнително не толкова лошия експорт може би го крепят от срив, но като цяло силен долар в не много далечно бъдеще е напълно възможен. Абе, въпросът ми може да е тъп, ама САЩ имат ли изобщо такова животно като експорта.... (освен на "демокрация")? Ахх какъв въпрос. Военна техника, технологии, патенти, самолетна техника и то на първо четене, но си мисля, че стига. С изключение на военната техника за другите работи може мнооого сериозно да се поспори....., но не му е тук мястото! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Светлия Posted March 19, 2009 Share Posted March 19, 2009 ... много сериозни ИТ технологии. Пример - Бъфет. Само с IT не става... трябва и информация и то вътрешна преди да стане общодостъпна... Това с IT -то направо го зарежете. Той и чичо Мадоф ползваше някакви ултра технологии... бла бла Точно Бъфет е пример за обратното според мен: т.е. информираност, нюх и мислене. Абе, въпросът ми може да е тъп, ама САЩ имат ли изобщо такова животно като експорта.... (освен на "демокрация")? Ахх какъв въпрос. Военна техника, технологии, патенти, самолетна техника и то на първо четене, но си мисля, че стига. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thief Posted March 19, 2009 Share Posted March 19, 2009 дядо мраз, без ИТ технологии е невъзможно да си какъвто и да е трейдър камоли успешен. Когато разликата между печалбата и загубата е няколко минути/секунди ИТ-то е must have. Отделно, огромна маса пари се управляват от 100% автоматизирани ИТ които следват даден модел. Идеята на ИТ-то не е да създаде модела, а по-скоро да го изпълни. Просто инвестиционната индустрия, особено последните години, стана прекалено сложна и за малките инвеститори наистина стана още по-трудно. За съжаление номерът с вътрешна информация е забранен и дори предвижда лишаване от свобода. Колкото до Бъфет, той беше пример за дългосрочен инвеститор. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted March 19, 2009 Author Share Posted March 19, 2009 Колкото до Бъфет, той беше пример за дългосрочен инвеститор. Именно, защото Бъфет е много добър на микрониво, т.е. когато трябва да се прогнозира бъдещето на една компания. Основните грешки са му свързани винаги с прогнозите на макро ниво, т.е. за икономиката като цяло и то не защото не разбира, а просто защото няма човек на земята, който може да прави подобни прогнози, освен ако не навлизаме в сферата на свръхестественото. Затова Бъфет отчита сериозни издънки в дългосрочната си валутна програма. Освен това има един друг далеч по-важен момент свързан с международния валутен пазар. Вече е доказано, че няма пряка корелация между който и да е макроикономически параметър или каквато и да е комбинация от тях с индекса на съответната валута. Просто международния валутен пазар се уравлява изцяло от общия сентимент и много често се случва фундаментални параметри които би трябвало да доведат до обезценяване, на практика да повишат стойността на валутата и обратно. Особено пък дългосрочни прогнози, базирани на фундаментални параметри - по-добре да хвърлиш зар. Освен това валутния пазар е в състояние да ликвидира за отрицателно време и най-едро капитализирания играч (защото дневния обем е над 3 трилиона долара), стига да се намира на грешната страна на тренда. Просто там основно се набляга на техническия анализ, т.е. поведението на цената (курса), като за подкрепа в не толкова дългосрочен план се използва информация за сентимента на пазара, идващ основно от валутните фючърси. Link to comment Share on other sites More sharing options...
CyberHill Posted March 20, 2009 Share Posted March 20, 2009 Та да си продължа мисълта... падне ли борда, ни е спукана работата! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Светлия Posted March 20, 2009 Share Posted March 20, 2009 дядо мраз, без ИТ технологии е невъзможно да си какъвто и да е трейдър камоли успешен. Когато разликата между печалбата и загубата е няколко минути/секунди ИТ-то е must have. Отделно, огромна маса пари се управляват от 100% автоматизирани ИТ които следват даден модел. Идеята на ИТ-то не е да създаде модела, а по-скоро да го изпълни. Просто инвестиционната индустрия, особено последните години, стана прекалено сложна и за малките инвеститори наистина стана още по-трудно. За съжаление номерът с вътрешна информация е забранен и дори предвижда лишаване от свобода. Колкото до Бъфет, той беше пример за дългосрочен инвеститор. Аз не съм казал, както и Дядо Мраз, че не ползват компютри и си я карат като през XVIII век примерно. Но това са инструменти просто, същите инструменти в твои или особено пък мои ръце няма да казвам какво ще сътворят. От думите ти останах с впечатлението, че Бъфет ползва едва ли не някаква супер технология, която му чертае дългосрочните стратегиите и успеха !?! И пак ще повторя за Мадоф, за който, а и самият той е твърдял, че ползва някаква ултра нова технология, която го прави толкова успешен ( но тайната му била като тайната на Coca-Cola )... и накрая всички го хванаха за... Та да си продължа мисълта... падне ли борда, ни е спукана работата! Борда има и силно негативни страни в този момент, които трябва да бъдат компенсирани. Скъпият (няма да кажа силен) лев примерно. Някаква алтернатива на свалянето на борда е поетапното намаляне на заплатите, но кой ще има силата да го направи ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
CyberHill Posted March 20, 2009 Share Posted March 20, 2009 Борда има и силно негативни страни в този момент, които трябва да бъдат компенсирани. Скъпият (няма да кажа силен) лев примерно. Някаква алтернатива на свалянето на борда е поетапното намаляне на заплатите, но кой ще има силата да го направи ? Аз повече имах предвид, какво ще стане с изтеглените кредити в ЕВРО, когато/евентуално падне борда и лева получи стремителна девалвация... Как точно ще повлиае това което казваш, нещо не мога да си го обясня ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Светлия Posted March 20, 2009 Share Posted March 20, 2009 Аз повече имах предвид, какво ще стане с изтеглените кредити в ЕВРО, когато/евентуално падне борда и лева получи стремителна девалвация...Как точно ще повлиае това което казваш, нещо не мога да си го обясня ? Ако нищо не се направи и само се бутне борда наистина ще стане страшно с тия кредити. На това има две алтернативи: първо не се бута борда, но се намалят заплатите; и второ бутат борда, но задължават банките да обърнат евровите кредити в лева, за което съответно централната банка трябва да изиграе основна роля. Аз поне така го виждам. П.П. Лошото е, че е къде къде по-лесно да бутмеш борда, отколкото да намаляш заплатите. Link to comment Share on other sites More sharing options...
CyberHill Posted March 20, 2009 Share Posted March 20, 2009 Защо трябва да се намалят заплатите? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thief Posted March 20, 2009 Share Posted March 20, 2009 Аз не съм казал, както и Дядо Мраз, че не ползват компютри и си я карат като през XVIII век примерно. Но това са инструменти просто, същите инструменти в твои или особено пък мои ръце няма да казвам какво ще сътворят. ИТ-то е същността на сериозния трейдинг. Иначе повярвай ми, Бъфет със сигурност не смята с елката, а има армия от аналисти въоражени с посл. писък софтуер. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Светлия Posted March 20, 2009 Share Posted March 20, 2009 ИТ-то е същността на сериозния трейдинг. Иначе повярвай ми, Бъфет със сигурност не смята с елката, а има армия от аналисти въоражени с посл. писък софтуер. На мен ли ми се струва или наистина слагаш ударението на някакъв софуер и някаква армия от анализатори (аналисти... ммм някак... ) ? Защото, ако е толкова вездесъщ този софтуер, не са малко хората с пари от ранга на Бъфет, които също ще станат финансови гурута и ще ги наричат магьосници ! Да, ама аз само за Бъфет знам да го наричат така и да дават милиони - примерно за един обяд с него. Защо ли ? Ако същността е другаде ? Иначе просто всеки достатъчно богат ще си напазарува софтуера и ще си наеме една армия от каквито си иска и готово - почва да прави милиарди... дали ? Едит: И пак ще се повторя: софуера и "аналистите" са инструмент, и като такъв всичко зависи от това в чии ръце се намира ! Той тоя софтуер с един шах едвам успява да се справи, та камо ли с една вряща и кипяща глобална икономика с безброй фигурки и неизвестни по нея, а не само с 32 !!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thief Posted March 20, 2009 Share Posted March 20, 2009 В постовете си изключвам персоналната търговия. Тя няма нищо общо търговията на институционално ниво. Явно си нямаш представа как точно се търгува с фин. инструменти. Както и да е. Не казвам, че зад търговията не стоят хора. Напротив. Само, че Бъфет отдавна не инвестира на интиуция и фактът, че се масивни експозиции с деривати говори, че дори той е загърбил добрия стар value investing. Последните 10-15 години бяха годините на quant investing. Многото рискови фактори изискват сериозен анализ, който без серизен ИТ е невъзможен. Изглежда гледаш на Бъфет като на пророк, който знае точно какво става във всеки един момент - абсолютно погрешно схващане. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Светлия Posted March 20, 2009 Share Posted March 20, 2009 В постовете си изключвам персоналната търговия. Тя няма нищо общо търговията на институционално ниво. Явно си нямаш представа как точно се търгува с фин. инструменти. Както и да е. Не казвам, че зад търговията не стоят хора. Напротив. Само, че Бъфет отдавна не инвестира на интиуция и фактът, че се масивни експозиции с деривати говори, че дори той е загърбил добрия стар value investing. Последните 10-15 години бяха годините на quant investing. Многото рискови фактори изискват сериозен анализ, който без серизен ИТ е невъзможен. Изглежда гледаш на Бъфет като на пророк, който знае точно какво става във всеки един момент - абсолютно погрешно схващане. Въобще даже не съм търгувал с фин. инструменти. Онова което казвам за пореден път, е че същността далеч не е софуера (както ти твърдиш по-горе), софтуера е само инструмент. Аргументи вече съм дам по-горе. И виждам, че не говориш по същество, а някак просто ей така. В крайна сметка софтуера инструмент ли е ? Или е същността на търгуването ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.