goggo Posted September 25, 2008 Share Posted September 25, 2008 Компютърът ми е с 2 операционни системи,Linux и Windows,и до преди няколко дена всичко си работеше нормално.Проблемът започна след като смених вентилатора на процесора с Cooler Master с регулатор на оборотите.След това като се опитах да пусна windows-а стига до момента с лентата за зареждане и като зареди се изключва монитора и спира да работи компютъра.Пробвах да го преинсталирам,но CD-тата не искат да boot-нат диска.Същевремено Linux си работи без проблем.Пробвах през Linux-a да пусна инсталациония диск на ХР-то,но съм още нов в тази област и не се оправих.Ако някой се е сблъсквал с подобен проблем или знае как да го оправя ще съм му много благодарен. Р.S. Извинявам се ако има подобна тема,но в търсачката нищо не намерих. P.S.2 Дистрибуцията на Linux е OpenSUSE 10.2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted September 25, 2008 Share Posted September 25, 2008 Ако мислим логично, самата смяна на един вентилатор няма как да доведе до тези последици, освен ако новия не си върши работата или е с твърде намалени обороти и прегрява процесора (или не си сложил паста на радиатора ако си сменял и него). Не се мъчи през Linux да мажеш, явно нещо друго е станало. Отвори компа, и намести пак хубаво видеокарта, памети и т.н. букси, вероятно си побутнал нещо докато си сменял или нещо не е навряно добре. Поне според дадената информация само това ми идва на акъла. Link to comment Share on other sites More sharing options...
goggo Posted September 25, 2008 Author Share Posted September 25, 2008 Мерси,като се прибера утре ще пробвам.Радиатора не съм го сменял и има достатъчно паста по процесора.Не е от прегряване,защото минималните обороти на сегашния вентилатор са колкото на стария,около 3100, и гледах в биоса температурата на процера и е в границата на нормалното.Утре ще видя дали не съм разместил нещо.Но не би ли трябвало,ако е нещо не наместено както трябва,и Linux-a да ми прави проблеми? Мерси tedy,ще го пробвам! Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted September 25, 2008 Share Posted September 25, 2008 Предполагам Windows-a като зареди първите ленти, стига до момента където зарежда видеодрайвера и там някъде се изключва. Може да е от видеокартата. А за Линукс, той явно е по-нечувствителен към някои неща, така мога да си го обясня. Неговия драйвер за видеото работи по различен начин и вероятно и да се е получила някаква грешка, може да не е 'казал' нищо или само да е вритнал по логовете.. Пробвай да заредиш под Safe Mode. Където видеодрайвера не се зарежда. И виж там в Event Viewer дали има записи за предните изключвания, може да има данни кое предизвиква това. Или кое е последното, което Вин-а се е опитал да направи преди изклчюването. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vinyl_master Posted September 25, 2008 Share Posted September 25, 2008 Същия проблем имах с на комшията писито. Оказа се, че е неправилно изключен. След това заредих с F5 (може би) влизаш в уинбуут настройките и избираш "last good settings that worked" и тръгна без проблеми. На друго писи, буквално преди дни, пак подобен проблем, зареждане уин лого и веднага след това се ребуутваше. С F5 (може би) влизаш в уинбуут настройките и избираш "Enable/Disable Error On Reboot", следователно ако има грешка, ще излене син екран. Ако има грешка пиши пак. Link to comment Share on other sites More sharing options...
goggo Posted September 25, 2008 Author Share Posted September 25, 2008 @vinyl_master,сигурен съм,че не е от неправилно изключен компютър.Винаги го спирам по стандартния начин,но когато съм го спирал неправилно никога не ми е правил подобен проблем. Благодаря и на двамата,утре ще съобщя резултата. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vinyl_master Posted September 25, 2008 Share Posted September 25, 2008 Сега се зачетох повече в твоя първи пост и забелязвам че писито ти се изключва а не се ребуутва, това означава че наистина има хардуерен проблем. Като стартираш писито чуваш ли нормалното биипване за мемори чек на системата, оттам следва ако видеото не е наместено нещо както казва tedy специално при моя комп при стартирване на писито с неправилен контак в слота чувам по дълъг биииийп звук, и зеления диод мига ритмично. Но всичко това губи логиката след като всичко върви нормално под линукс. Пробвай под сейф мод наистина да видим какво ще стане. Link to comment Share on other sites More sharing options...
goggo Posted September 25, 2008 Author Share Posted September 25, 2008 Единствената разлика в бийп-а,че е по-силен от обикновенно,но не е продължителен или какъвто и да е било друг сигнал,както и зеленият диод си свети съвсем нормално.Ще проверя видеокартата и другите неща да не е от тях проблема и ще видя дали мога да го пусна под safe mode. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Exploit Posted September 26, 2008 Share Posted September 26, 2008 Провери кабелите към видеото и самата видео карта как си захванал и най-вече паметта. На мен ми е правил този проблем, но е било заради слабо закрепена памет или просто сложена "някак си" неправилно. Успех. Link to comment Share on other sites More sharing options...
бат Ицо Posted September 26, 2008 Share Posted September 26, 2008 Видеото ти е АТи с два изхода, нали Link to comment Share on other sites More sharing options...
goggo Posted September 26, 2008 Author Share Posted September 26, 2008 Видеото ти е АТи с два изхода, нали Не,видеото ми е Nvidia GF4 с TV-out Link to comment Share on other sites More sharing options...
vinyl_master Posted September 26, 2008 Share Posted September 26, 2008 goggo, някакъв резултат? Link to comment Share on other sites More sharing options...
goggo Posted September 26, 2008 Author Share Posted September 26, 2008 Ne,nikakva promqna nqma,nishto ot tezi neshta ne pomogna,za jalost.Ne poiska da mi izkara i ekrana za Safe Mode,ne znam dali az ne go natiskam v nepravilniq moment,no kogato i da go natisna ne go zarejda.Em shte prodyljavam da go mycha,pyk moje da izlezne neshto.Ako na nqkoi mu doide na um neshto s radost shte go probvam.Blagodarq za otzivite na vsichki. Izvinqvam se che pisha na latinica no oshte ne sym napravil Linux-a da raboti s kirilica. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vinyl_master Posted September 26, 2008 Share Posted September 26, 2008 След като чуеш биип сигнала тогава натисни ф5 или ф8 и ще влезеш в буут мену, там има опции за сафе мод и по-горе които ти споменах. Link to comment Share on other sites More sharing options...
goggo Posted September 26, 2008 Author Share Posted September 26, 2008 Sega shte go probvam otnovo i shte kaja dali stava. Edit: Ne se poluchi otnovo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vinyl_master Posted September 26, 2008 Share Posted September 26, 2008 Последно, след като почне да зарежда вече уин преди да загасне, дай му рестарт от копчето, би требвало сам да те вкара в това буут меню. Ако нестане незнам вече. Link to comment Share on other sites More sharing options...
goggo Posted September 27, 2008 Author Share Posted September 27, 2008 Получи се, @vinyl_master мерси,като го рестартирах,докато зареждаше,влезнах в boot менюто и от там вече се оправих.Това което ми е страно е,че в Event Viewer не намерих кое е направило този фал,но май е по-вероятно аз просто да не съм го видял кое е.Под Safe Mode подкарах инсталациония диск на ХР-то и го repair-нах и сега отново е на линия. Благодаря на всички,които се отзоваха!Имам да черпя! Link to comment Share on other sites More sharing options...
vinyl_master Posted September 27, 2008 Share Posted September 27, 2008 В евент вюъра почти нищо никога няма при грешка, Виж в папка /Windows/minidump за файлове. Ако има, рарни ми последните 3-4, да ги погледна, ако ще има грешка, там ще са. И да, хубаво че тръгна всичко Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.