mIRCata Posted September 24, 2008 Share Posted September 24, 2008 Имам следния проблем. Домашния компютър съм го вързал с wireless карта към рутера и модема, които са ми в друга стая. Обаче когато свалям нещо или генерирам някакъв по-сериозен трафик, почва да се чува едно бръждене от тонколоните. Като спра да свалям, изчезва. Кутията е качена на бюрото и е на 20см от тонколоните и монитора. Искам да питам има ли начин да я екранирам тая тонколона, за да я изолирам от излъчването на антената на мрежовата карта. Че не ми се купуват нови тонолони, а и не знам дали и при новите няма да го има тоя ефект. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kennyg Posted September 24, 2008 Share Posted September 24, 2008 Имам следния проблем. Домашния компютър съм го вързал с wireless карта към рутера и модема, които са ми в друга стая. Обаче когато свалям нещо или генерирам някакъв по-сериозен трафик, почва да се чува едно бръждене от тонколоните. Като спра да свалям, изчезва.Кутията е качена на бюрото и е на 20см от тонколоните и монитора. Искам да питам има ли начин да я екранирам тая тонколона, за да я изолирам от излъчването на антената на мрежовата карта. Че не ми се купуват нови тонолони, а и не знам дали и при новите няма да го има тоя ефект. Тонколоните се екранират, за да не влияят на другата техника и в частност монитора, екрана най-често е от ламарина. Проблема не ти е в тонколоните, а в усилвателчето, ако са ти най-обикновени колонки с усилвателче вътре - да проблема е в тях, но ако си имаш стабилен усилвател и колони отделно - не, проблема не е в колоните, а само в усилвателя. Един прост тест - звънни на *88 и доближи радиотелефона си до колонките и после до усилвателя, за да се увериш сам, че е от усилвателя. Тест за проверка работоспособност на устройство за дистанционно управление - доближи УДУ до касетофон, който не е включен на FM, а на другата честота и върти копчето за честотите, ще чуеш пукане, което доказва че УДУ работи. Надявам се да съм бил полезен, не знам дали усилвателя ако се екранира ще стане и дали екрана също ще е от ламарина, ако трябва да е от ламарина може да го покриеш с алуминиев казан,за да провериш дали ще продължи проблема. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mIRCata Posted September 24, 2008 Author Share Posted September 24, 2008 Тонколоните са със субуфер. Като отдалеча тонколоните от компютъра в другия край на бюрото, пращенето изчезва. Не говоря за това пукане, когато ми звъни телефон, а по скоро за едно средно силно скърцане и пращене. Като, че ли излъчването от картата генерира някакво поле в магнитите на тонколоните и почва да пращи. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ferante Posted September 25, 2008 Share Posted September 25, 2008 а не си ли си задавал въпроса, че причинителя на това "бръмждене" влия неблаготворно на мозъка ти? Що не си пуснеш един ЛАн кабел? Link to comment Share on other sites More sharing options...
gado Posted September 25, 2008 Share Posted September 25, 2008 По принцип усилвателят може да се екранира като се постави в метална кутийка коато се свързва към маса. Другата възможност е да се изолира (примерно с хустафан или с тефлонче) платката от към пистите и да се монтират две отделни листчета от медна ламаринка (върху елементите и от долната страна) на платката, като двете листчета трябва да са свързани по между си и към маса. По принцип и кабелите между компа и усилвателят трябва да са с шармовка (екранирани) Малко е сложничко но с подходящ поялник и какъвто и да е, нестрелкови мултисет можеш да се справиш и сам. П.с. Това последното беше в случай, че не си техничар де. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mIRCata Posted September 26, 2008 Author Share Posted September 26, 2008 По принцип усилвателят може да се екранира като се постави в метална кутийка коато се свързва към маса. Другата възможност е да се изолира (примерно с хустафан или с тефлонче) платката от към пистите и да се монтират две отделни листчета от медна ламаринка (върху елементите и от долната страна) на платката, като двете листчета трябва да са свързани по между си и към маса. По принцип и кабелите между компа и усилвателят трябва да са с шармовка (екранирани) Малко е сложничко но с подходящ поялник и какъвто и да е, нестрелкови мултисет можеш да се справиш и сам. П.с. Това последното беше в случай, че не си техничар де. За коя платка ми говориш? Ако е за wireless картата - тя е външна USB. Като флашка с антена горе долу. Няма платки, няма писти - нищо. Просто проблема според мен, е че от сигнала в магнитите се индуцира някакво паразитно напрежение/ток и бръждят при голям трафик/сигнал Link to comment Share on other sites More sharing options...
gado Posted September 27, 2008 Share Posted September 27, 2008 Говоря ти за платката на усилвателя в колоните ти. "Индукцийте" се получават във веригата предусилател - усилвател. С други думи тези паразитни шумове се появяват когато на входа на усилвателя се подаде някакъв допълнителен потенциал и понеже няма как да екранираш само него за това ти казвам да екранираш цялата платка. Ако колоните ти са маркови (качествени) усилвателят ти би трябвало да е фабрично екранирран както и кабелите към него. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.