Jump to content
BulForum.com

Как да си "екранирам" тонколоните

Recommended Posts

Имам следния проблем. Домашния компютър съм го вързал с wireless карта към рутера и модема, които са ми в друга стая. Обаче когато свалям нещо или генерирам някакъв по-сериозен трафик, почва да се чува едно бръждене от тонколоните. Като спра да свалям, изчезва.

Кутията е качена на бюрото и е на 20см от тонколоните и монитора. Искам да питам има ли начин да я екранирам тая тонколона, за да я изолирам от излъчването на антената на мрежовата карта. Че не ми се купуват нови тонолони, а и не знам дали и при новите няма да го има тоя ефект.

Имам следния проблем. Домашния компютър съм го вързал с wireless карта към рутера и модема, които са ми в друга стая. Обаче когато свалям нещо или генерирам някакъв по-сериозен трафик, почва да се чува едно бръждене от тонколоните. Като спра да свалям, изчезва.

Кутията е качена на бюрото и е на 20см от тонколоните и монитора. Искам да питам има ли начин да я екранирам тая тонколона, за да я изолирам от излъчването на антената на мрежовата карта. Че не ми се купуват нови тонолони, а и не знам дали и при новите няма да го има тоя ефект.

Тонколоните се екранират, за да не влияят на другата техника и в частност монитора, екрана най-често е от ламарина. Проблема не ти е в тонколоните, а в усилвателчето, ако са ти най-обикновени колонки с усилвателче вътре - да проблема е в тях, но ако си имаш стабилен усилвател и колони отделно - не, проблема не е в колоните, а само в усилвателя. Един прост тест - звънни на *88 и доближи радиотелефона си до колонките и после до усилвателя, за да се увериш сам, че е от усилвателя.

Тест за проверка работоспособност на устройство за дистанционно управление - доближи УДУ до касетофон, който не е включен на FM, а на другата честота и върти копчето за честотите, ще чуеш пукане, което доказва че УДУ работи.

Надявам се да съм бил полезен, не знам дали усилвателя ако се екранира ще стане и дали екрана също ще е от ламарина, ако трябва да е от ламарина може да го покриеш с алуминиев казан,за да провериш дали ще продължи проблема.

Тонколоните са със субуфер. Като отдалеча тонколоните от компютъра в другия край на бюрото, пращенето изчезва. Не говоря за това пукане, когато ми звъни телефон, а по скоро за едно средно силно скърцане и пращене. Като, че ли излъчването от картата генерира някакво поле в магнитите на тонколоните и почва да пращи.

По принцип усилвателят може да се екранира като се постави в метална кутийка коато се свързва към маса. Другата възможност е да се изолира (примерно с хустафан или с тефлонче) платката от към пистите и да се монтират две отделни листчета от медна ламаринка (върху елементите и от долната страна) на платката, като двете листчета трябва да са свързани по между си и към маса. По принцип и кабелите между компа и усилвателят трябва да са с шармовка (екранирани)

Малко е сложничко но с подходящ поялник и какъвто и да е, нестрелкови мултисет можеш да се справиш и сам.

П.с. Това последното беше в случай, че не си техничар де. ;)

По принцип усилвателят може да се екранира като се постави в метална кутийка коато се свързва към маса. Другата възможност е да се изолира (примерно с хустафан или с тефлонче) платката от към пистите и да се монтират две отделни листчета от медна ламаринка (върху елементите и от долната страна) на платката, като двете листчета трябва да са свързани по между си и към маса. По принцип и кабелите между компа и усилвателят трябва да са с шармовка (екранирани)

Малко е сложничко но с подходящ поялник и какъвто и да е, нестрелкови мултисет можеш да се справиш и сам.

П.с. Това последното беше в случай, че не си техничар де. ;)

За коя платка ми говориш? Ако е за wireless картата - тя е външна USB. Като флашка с антена горе долу. Няма платки, няма писти - нищо. Просто проблема според мен, е че от сигнала в магнитите се индуцира някакво паразитно напрежение/ток и бръждят при голям трафик/сигнал

Говоря ти за платката на усилвателя в колоните ти. "Индукцийте" се получават във веригата предусилател - усилвател. С други думи тези паразитни шумове се появяват когато на входа на усилвателя се подаде някакъв допълнителен потенциал и понеже няма как да екранираш само него за това ти казвам да екранираш цялата платка. Ако колоните ти са маркови (качествени) усилвателят ти би трябвало да е фабрично екранирран както и кабелите към него.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...