mIRCata Posted September 21, 2008 Share Posted September 21, 2008 Имам мрежов кабел прекаран под пода, но до момента не е използван. Искам да проверя дали не се е прекъснал някъде след всичките ремонти и дали мога да използвам всичките 8 жици в него. Търся да си купя тестер за LAN кабел. Да не е нещо много професионално - просто да върши работа. Ако сте ползвали и имате предложния - дайте ги насам И още един въпрос някой може ли да ми каже схемата на връзване където само 4 жици се използват за предаване на данни, а другите 4 за захранване. Че може да ми се наложи да прекарам и захранване до вратата, където излиза. Но не искам да изкарвам кабел от вън, а да използвам вече прекарания. А този номер съм го вижда лда го правят като прекарват някъде LAN Интернет. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted September 21, 2008 Share Posted September 21, 2008 Обикновен мултицет в режим омметър. Всяка жичка я проверяваш дали не е прекъсната, по желание и дали не е дала накъсо с друга. Схемата, по която само 4 жици се ползват за данни е 100 мбитовата мрежа 100 Base-TX, при 1 гбит-овата се ползват и другите. За схема кои жици се ползват, google it Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted September 21, 2008 Share Posted September 21, 2008 Ако си с дъно ASUS (или друга марка, която поддържа същото) и ползваш вградения в дъното гигабитов ЛАН, към него в диска има помощна програма, чрез която дистанционно можеш да установиш (до 100 метра, ако съм запомнил добре) дали всичко по кабела е ОК и ако не е - на кой метър е проблемът. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mIRCata Posted September 21, 2008 Author Share Posted September 21, 2008 Ама имам един малък проблем - двата края на кабела са на близо 6м един от друг. И понеже е вкопан в пода, няма как да ги доближа Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted September 21, 2008 Share Posted September 21, 2008 Ми намери някаква жица 6 м де . За по-лесно в единия край ползваш някаква женска RJ-45 букса колкото да захванеш жицата, а в другия допираш жичките. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kennyg Posted September 22, 2008 Share Posted September 22, 2008 Ама имам един малък проблем - двата края на кабела са на близо 6м един от друг. И понеже е вкопан в пода, няма как да ги доближа Има и друг вариант, който не е кой знае колко добър - няма да разбереш ако има проблем точно в коя жичка е проблема, а просто ще знаеш има или няма проблем по кабела. От едната страна на кабела връзваш компютъра, а на другата страна слагаш един switch, компютъра ще дава връзка към switch-а, ако всичко е наред и обратното и на switch-а ще има индикация за връзка с компютъра. Ползвай този вариант като най-евтин при положение, че вече имаш компютър и switch. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mobo Posted September 22, 2008 Share Posted September 22, 2008 Ако си с дъно ASUS (или друга марка, която поддържа същото) и ползваш вградения в дъното гигабитов ЛАН, към него в диска има помощна програма, чрез която дистанционно можеш да установиш (до 100 метра, ако съм запомнил добре) дали всичко по кабела е ОК и ако не е - на кой метър е проблемът. а точните метри много зависят от вида на кабела, опелтката и диаметъра на сечението на жилата, категорията и една камара други нещица. не разчитай прекалено на таз програма. ограничението от 100 м (300 фута) е стандартното за дължини на лан-кабели и пак силно зависи от кабела, вида и качеството на терминирането му, примерно. за колегата, наистина ще е най-добре да си ползва мултицетче. ако толкова много му е мерак за тестер - има едни китайски по почти всички комп фирми които си имат и терминалче за далечния край и стават за тестване жица по жица на УТП?ФТП кабели. струват около 15тина лв, марката е никаква, последно мисля дори ги имаше в ценовата листа на ресет, захранват се от батерия от 9В. общата инвестиция доближава 20 лв и не е ясно дали е оправдана за еднократно ползване, но човека да си решава. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Overdrive Posted September 28, 2008 Share Posted September 28, 2008 Ето ти начин без допълнителен кабел - свързваш на късо по 2 жичките в единия край и мериш от другия има ли връзка между двойките Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marvin Posted September 29, 2008 Share Posted September 29, 2008 Обикновеният LAN тестер е с цена 10-12 лева в Конрад. Иначе с мултицет също става - жичките по чифтове "на късо" в единия край и мериш от другия. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.