Jump to content
BulForum.com

УСПЕХА !

Светлия

Recommended Posts

Искам да отворя една тема за ... Успеха и по-скоро за успелите хора, за успелия човек, какъвто според мен всеки може да бъде. Ще дам старт на темата с един линк към речта на един мега успял човек...

Стив Джобс - създателя на Apple и на Pixar - две от най-успешните марки въобще

Цел на темата към момента: Да намерим определение на понятието "успял човек" ! Така на всеки ще е по-лесно да се съотнесе към определението и да се види докъде я е докарал самият той.

Хайде дървените философиииии, хайде на темата да си почешем пръстите кой какво разбира под успял човек и на какво си струва да се възхищаваме :) Аз мисля да поработя междувременно, но ще ми е интересно да видя кой какво ще съчини :)

#djadomraz - Ако ми разрешиш да те цитирам, ако кажеш го махам оттук. ;)

И какво точно имаш намерение да обсъждаме в темата? Нашите успехи ли...или просто да си говорим "по принцип" и да споделяме кои са най-ефективните пътища човек да успее...

А що се отнася до вярата ти за "всеобщия успех"...не съм на това мнение и слава Богу, защото ако всички бяхме успели като Стив Джобс, нещо нямаше да е наред в цялата ситуация. ;) Успехът за всеки е много персонализиран (справка: друга подобна тема във форума)...ако за Бил Гейтс е 'световно налагане на неговите продукти', за продавачката в магазина е да си изучи децата и да си плати сметките, а за кварталния пияница - да има пари, за да се напие довечера. Няма лошо...не ме разбирай погрешно....ето напр. за мен успех ще е да спечеля октомврийския Бекс Гран При...пълна глупост, но наистина за малко ще се почувствам "много успял". :)

Явно имаш предвид свободни разсъждения за "успеха", така както всеки го разбира за себе си - ок, вече има доста подобни теми, в които всеки може да упражни философските си разсъждения...още една няма да навреди на форума...

Едит: Речта на Джобс съм я гледал преди време, но сега отново я изгледах, тъй като първият път нямаше превод и имах някоя и друга дума, която не бях разбрал. Самата реч потвържава мнението ми, че не всеки е способен на успех - за него се искат множество щастливи съвпадения и обстоятелства, а също и силна воля, която малко хора притежават. ;)

Всичко е въпрос на въсприятия. За един човек успех може да е да получи желаната от него работа, а друг на негово място да се чувства абсолютен неудачник. Правенето на много ама МНОГО пари за някои хора е успех, но хора като Стив Джобс са по-скоро идеалисти и късметлии отколкото финансови гении. Дори съдейки по себе си мога да кажа че за да бъда в положението, в което се намирам има голяма доза късмет или просто добро стечение на обстоятелствата но просто на няколко пъти съм бил в правилното време на правилното място. Имало е моменти когато ми е било много трудно обаче такива моменти само са ме амбицирали повече и работата е там че предизвикателствата не трябва да плашат човек а да го мотивират да ги преодолее. Всяко такова нещо повдига самочувствието (поне при мен).

Определено обаче пораженческото мислене и мързела не водят до никакъв успех това е ясно. Хора които само си гледат кефа и като стане напечено гледат да се покрият трудно могат да бъдат квалифицирани като успели. Обаче че не съм особено сигурен кой си живее по-добре - успелите хора или тези които не са пропускали да се наспят нито един път в живота си и за които в 5:00 приключва работното им време и с това и всякаква мисловна дейност свързана с работата им.

Но съм много съгласен с казаното от древните философи - не е важно къде се намираш а пътя който си извървял... не помня гръцки философи ли бяха или индийски но определено не съм си го измислил аз - чак толкова умен не съм :)

------------------------------

Преди някой да си помисли че съм станал рано - това е защото изобщо не съм си лягал :D

И какво точно имаш намерение да обсъждаме в темата? Нашите успехи ли...или просто да си говорим "по принцип" и да споделяме кои са най-ефективните пътища човек да успее...

Ами мисля, че и двете неща са полезни и хубави.

Първо: няма лошо хората в този форум да споделяме за даден успех, какъвто и да е, стига конкретния човек да го определя като такъв - тъкмо повече хора ще разберем колко различен и многолик може да бъде УСПЕХА - но за това вече си има тема та затова тук идеята е малко в по-друга посока, а именно:

Второ и в случая за мен по-важно: всеки, който е гледал, чел, чул, сънувал :) нещо свързано с успеха и иска да препоръча книгата, филма или идеята и на други - ще може да го направи в тази тема и така ще е добре за всеки който търси в тази посока и в крайна сметка иска да стане и да бъде успял човек.

И тук е момента да препоръчам един филм, казва се: Тайната има го по всички български тракери, всеки може да има полза от такъв и от този конкретно филм!

П.П. Знаете приказката, че ако двама души разменим по 1 лев, всеки ще има пак по 1 лев, но ако разменим по една идея - всеки ще бъде с по две! идеи вече.

О, моля ви, не говорете за книги и филми. Това е направо pathetic...

Работи здраво и винаги гледай нагоре!

Работи повече за умения, отколкото за пари!

Някой ден ще стигнеш там, където искаш!

Така е....в книгите и разказите от филмите всичко изглежда много лесно постижимо...едва ли не - стига да затвориш очи и силно да си го пожелаеш...и...по някое време се сбъдва. Почти като американската мечта за успеха...и притчата с Рокфелер - купил ябълка за 1 цент, излъскал я и я продал за 2 цента ; с 2-та цента купил 2 ябълки по 1 цент, излъскал ги и ги продал за по 2 цента ; и т.н....и когато вече събрал един камион с ябълки за по 1 цент и се канел да ги лъска и да ги продава по 2 цента, че да купи после 2 камиона с ябълки, взел че получил съобщение, че чичо му умрял и му оставил наследство от няколко милиона. :lol:

Като оставим горната шега, бих поправил последното ти изречение: "Някой ден е възможно стигнеш там, където искаш ако съдбата и хората около теб не ти правят непрекъснати спънки!" :)

:) Терминологията, която ползва един човек го охарактеризира много точно...

Относно "работи здраво" - да вземеш една кирка и да копаеш по 18 часа на ден отговаря на твоето условие нали ? Ще придобиеш и широки познания в областта на копаенето на дупки с кирка. Къде ще стигнеш е друг въпрос. Това е едната хипотеза обаче.

Другата е ако си имал късмета (ти или който и да е друг) някой да ти е задал, посъветвал да "работиш здраво" в правилната посока (не е само една), тогава можеш да стигнеш на място което ти харесва.

Има и друг проблем в твоето твърдение - много хора незнаят къде искат да отидат, а за такива като тях държавата е помислила много добре ;) .

Лично аз познавам хора, които само с "работи здраво" ше получат единствено "гърбица" образно казано. Познавам и такива, които благодарение на книги, филми и среда от която получават съвети са вече много напред в сравнение с "масата", ако мога да си позволя тази дума.

Книгите мога да помогнат, а могат и да не могат :lol:

Познавам индивиди, които четат и цитират големи имена, но на практика не могат да приложат нищо, просто защото параметрите на мисленето им си имат предел.

Няма рецепта за успех. Не можеш да откриеш такава никъде.

:) Терминологията, която ползва един човек го охарактеризира много точно...

Относно "работи здраво" - да вземеш една кирка и да копаеш по 18 часа на ден отговаря на твоето условие нали ? Ще придобиеш и широки познания в областта на копаенето на дупки с кирка. Къде ще стигнеш е друг въпрос. Това е едната хипотеза обаче.

Другата е ако си имал късмета (ти или който и да е друг) някой да ти е задал, посъветвал да "работиш здраво" в правилната посока (не е само една), тогава можеш да стигнеш на място което ти харесва.

Има и друг проблем в твоето твърдение - много хора незнаят къде искат да отидат, а за такива като тях държавата е помислила много добре ;) .

Лично аз познавам хора, които само с "работи здраво" ше получат единствено "гърбица" образно казано. Познавам и такива, които благодарение на книги, филми и среда от която получават съвети са вече много напред в сравнение с "масата", ако мога да си позволя тази дума.

И как ме охарактеризира точно?

Ако си решил да копаш - копай! Лошо няма! Всеки си избира посоката. Моята е различна... А "работи здраво" означава, че където и да съм бил, съм се стремял да работя възможно най-добре. Аман от мързеливци в тая държава, които само чакат да дойде обедната почивка, а после края на работния ден!

Ако си решил да копаш - копай! Лошо няма! Всеки си избира посоката. Моята е различна... А "работи здраво" означава, че където и да съм бил, съм се стремял да работя възможно най-добре. Аман от мързеливци в тая държава, които само чакат да дойде обедната почивка, а после края на работния ден!

Абсолютно съгласен с горното изказване. Също така човек като се захване с нещо трябва да го вземе насериозно а не колкото да отбива номера и да му минава времето. Ей това е работене здраво. Другото е чакане да стане "ракиено време"...

...

:) Аз не искам да те охарактеризирам, ти си така добър да го правиш сам!

... където и да съм бил, съм се стремял да работя възможно най-добре. ...

А иначе се радвам, че искаш да се похвалиш колко много работиш - нищо лошо няма и да се стремиш да дадеш най-доброто от себе си е най-добрата стратегия в този живот.

...

Ако си решил да копаш - копай! Лошо няма! Всеки си избира посоката...

Аз какво съм решил едва ли с теб ще го коментирам.

...

Аман от мързеливци в тая държава, които само чакат да дойде обедната почивка, а после края на работния ден!

Идеята ми е друга, че трябва да се работи здраво го смятам за аксиома, по-важното е в каква посока и какви принципи да имаш - явно обаче не се разбира и не само от теб.

Моетео виждане по въпроса за това как да успяваш и въобще за успелите хора (без значение колко общо и относително е понятието), е че всеки успял човек е получил отнякъде импулс. Било като идея, било като среда, било като финансиране, но винаги има нещо което те провокира.

Е, това което искам да коментираме тук са нещата, които могат да те провокират "да не чакаш да дойде края на работния ден и обедната почивка", а да направиш много повече и да постигнеш много повече.

Дано да съм по-ясен! (Ще се види от следващите мнения де ;) )

Идеята ми е друга, че трябва да се работи здраво го смятам за аксиома, по-важното е в каква посока и какви принципи да имаш - явно обаче не се разбира и не само от теб.

Може би защото са единици хоратма, смятащи че това да си свършат докрай работата е по-важно от това да си спазят работното време и да не се минат с 20 минути (или 1 час) и за тях е многократно по-важно гледането на футболния мач който почва в 5:30 (примерно) и до тогава трябва не само да са се прибрали ами и да са си приготвили хапването и пийването за времето през което гледат и това че не са довършили нещо далече не е техен проблем и дали ще го довършат утре или не - тяхната заплата си е пак толкова, защо да си дават зор? Ей това е мисленето на 95% от хората при това не само в България. От останалите 5% много малка част вземат много на сериозно това, което вършат - т.е. работят за да свършат работата добре а не за да си получат заплатата и почти никой не се старае да си свърши работата добре за собствено удовлетворение въпреки че ще вложи повече усилия, освен ако не се надява да получи повишение... ей там е работата и това имах предвид като казах да вземе човек насериозно това което работи и да работи здраво.

Моетео виждане по въпроса за това как да успяваш и въобще за успелите хора (без значение колко общо и относително е понятието), е че всеки успял човек е получил отнякъде импулс. Било като идея, било като среда, било като финансиране, но винаги има нещо което те провокира.

Е то ако не си мотивиран по никакъв начин (било идея, било среда, било финансиране) е ясно че просто ей така губейки си времето случайно няма да направиш нищо по-така. Виж Нютон въпреки че е получил импулс по главата относно въпроса за гравитацията все пак не се е почесал псувайки ами се е замислил малко. То все нещо ще има, хептен без нищо няма как. Ако ще и да те цапардоса идеята в буквален смисъл пак ще е някакъв вид импулс.

Е, това което искам да коментираме тук са нещата, които могат да те провокират "да не чакаш да дойде края на работния ден и обедната почивка", а да направиш много повече и да постигнеш много повече.

И в какъв смисъл? Да търсим идеи нещо? Питаш къде можем да ги намерим?

:) Аз не искам да те охарактеризирам, ти си така добър да го правиш сам!

А иначе се радвам, че искаш да се похвалиш колко много работиш - нищо лошо няма и да се стремиш да дадеш най-доброто от себе си е най-добрата стратегия в този живот.

Аз какво съм решил едва ли с теб ще го коментирам.

Тоя толкова умен къде го намерихме?! Толкова години се скатавал, сега изпълзя акъл да дава.

Аз какъв съм не знае никой в този форум, но твоето мнение на мен определено ми е през кура. Ти какво си решил също минава оттам. Говорех, без да посочвам конкретно някой. Аз уважавам всеки, който се раздава в работата си, каквато и да е тя.

Идеята ти е глупава. Това не трябва да е аксиома, а практика!

А твоя "импулс", ако си прост, дори да ти бръкне в гъза, ти пак няма да се усетиш. За да хванеш вълната, трябва да имаш някой в главата, или поне умения в определена област. Ако цял живот скатаваш, няма да имаш нито едно от двете...

Абе хубаво нещо книгите, много обичам да чета, но... книгите ти дават идеи. Реализацията обаче е в твоите ръце. Ако само седиш на чертожната дъска, само четеш, препрочиташ и си водиш записки - няма да стигнеш до никъде.

А успеха е нещо тоооолкова относително... че може да се изпишат стотици библиотеки с книги и пак да има какво да се каже. По-горе се дадоха доста примери. За някои хора аз съм успял, за други - пълна нула. Според мен се намирам някъде по средата. За мен е успех, че харесвам работата си и я работя с удоволствие. И че имам какво още да уча в нея.

Относно "работи здраво" - да вземеш една кирка и да копаеш по 18 часа на ден отговаря на твоето условие нали ? Ще придобиеш и широки познания в областта на копаенето на дупки с кирка. Къде ще стигнеш е друг въпрос.

Другата е ако си имал късмета (ти или който и да е друг) някой да ти е задал, посъветвал да "работиш здраво" в правилната посока

Не подценявай копането!

И това е начин за постигане на успех. Ако имаш късмет, и копаеш на правилното място в правилното време може и да намериш нещо, което да ти докара успеха. По един или друг начин. Едни са намирали гробници, други златни жили, трети тракийски гробници, други само боклуци. Въпрос на място и късмет.

Колко злато са извадили с едното копане по време на златната треска.

Тоя толкова умен къде го намерихме?!...

:) Каква хубава кратка автобиография си си спретнал, не че имаше нужда и някой се интересува де ! Като гледам даже и няма какво да коментира човек от дългата поредица думи, която създал - предполагам все нещо искаш да кажеш може би.

#djadomraz Защо веднага всеки се хваща колко много некадърници имало и т.н. и т.н. – сигурен съм, че на никой от тях няма да му е интересна темата.

Не е ли по-добре да се хванем за останалите 5 или 50%, които си дават зор и искат нещо повече.

И въобще някой дали гледа тая реч на Стив Джобс !

За справка на скептиците имам личен приятел и съдружник, който допреди 5 месеца беше наемен работник в строителството... След прочитане на някоя друга книга, разговори с хора от по-различна среда и др. в този дух, което всичко мога да обединя в думата импулс, в момента човека е ... незнам какво да кажа колко напред. Дава работа на 30-40 човека, които се увеличават постоянно, доходите му нараснаха в много много пъти, вчера си поръча нова кола и т.н. и т.н. и се чуди как ще насмогне на работата, която му се очертава – докато в същото време има колеги в същия бранш, които реват, че нямало работа...

И всичко започна с няколко книги ;)

За справка на скептиците имам личен приятел и съдружник, който допреди 5 месеца беше наемен работник в строителството... След прочитане на някоя друга книга, разговори с хора от по-различна среда и др. в този дух, което всичко мога да обединя в думата импулс, в момента човека е ... незнам какво да кажа колко напред. Дава работа на 30-40 човека, които се увеличават постоянно, доходите му нараснаха в много много пъти, вчера си поръча нова кола и т.н. и т.н. и се чуди как ще насмогне на работата, която му се очертава – докато в същото време има колеги в същия бранш, които реват, че нямало работа...

И всичко започна с няколко книги ;)

Дали ще може малко повече подробности че ми стана безкрайно любопитно?

Дали ще може малко повече подробности че ми стана безкрайно любопитно?

Еми едва ли подробностите са за тук... твърде публична да правим ситуацията, но на ПМ, ако поемеш ангажимент да не изкарваш подробности, може да покореспондираме по това кое по точно ти стана безкрайно любопитно.

И да не е пълен оффтопик:

Китаец плати 2 млн. долара за обяд с Уорън Бъфет

Сегашното предложение е абсолютен рекорд, изпреварвайки с много постижението от миналата година, когато бяха платени 650 хил. долара

---

Генералният директор на китайската инвестиционна компания Pure Heart China Growth Investment Fund Жао Данян дава 2,11 млн. долара за правото да обядва със 76-годишния милиардер, бизнес-гуруто Уорън Бъфет.

Сумата, платена на търг в E-bay, ще бъде предоставена на благотворителна асоциация, която се бори с бедността и работи за облекчаване положението на бездомните.

От 2000 г., откакто Бъфет "продава" годишните си обеди, той е събрал за каузата повече от 4 млн. долара. Сегашното предложение е абсолютен рекорд, изпреварвайки с много постижението от миналата година, когато бяха платени 650 хил. долара.

Бъфет е известен и с прозвището Мъдреца от Омаха, което е заслужил заради своята бизнес проницателност. Наскоро стана ясно, че именно той ще е главната фигура при планираното обединение между "Марс" и "Ригли".

Преди няколко години милиардерът, известен с мнението си, че несметните богатства не трябва да се наследяват, обяви, че ще даде по-голямата част от имуществото си за благотворителност.

Най-много от него ще получи фондацията на Бил Гейтс, основателят на "Майкрософт", и съпругата му Мелинда (GatesFoundation.com).

Пита се в гатанката: Защо ли вместо "здраво да работи и да чака някой ден :) да... дрън дрън" човека плаща подобна сума за един обяд ?!?

Нещо някой да каже !

#djadomraz Защо веднага всеки се хваща колко много некадърници имало и т.н. и т.н. – сигурен съм, че на никой от тях няма да му е интересна темата.

Не е ли по-добре да се хванем за останалите 5 или 50%, които си дават зор и искат нещо повече.

Ами защото основната маса хора е такава и защото малко хора са наясно какво искат да постигнат и ако изобщо дали им се работи - малко хора мечтите им са свързани с работата им (да не кажа че една голяма част мечтите им се свеждат до това да се напият по-яко следващата вечер) :)

И да не е пълен оффтопик:

Пита се в гатанката: Защо ли вместо "здраво да работи и да чака някой ден :) да... дрън дрън" човека плаща подобна сума за един обяд ?!?

Нещо някой да каже !

Аз ще кажа...

"Генералният директор на китайската инвестиционна компания Pure Heart China Growth Investment Fund Жао Данян" ВЕЧЕ е работил здраво, за да стигне до тази позиция... Да не мислиш, че е някакъв току-що завършил студент, който иска да намери Граала? Каквото и да му каже Бъфет, ако той няма способностите да го реализира - кел файда. Да не говорим, че при суми от такъв размер вече става въпрос за съвсем различен тип инвестиции, голяма част от тях - чисто спекулативни, достъп до които имат строго ограничен кръг от хора. Там иска да се набута китаеца...

Въобще примерът ти е доста неуместен...

Мисля, че тази тема не се различава кой-знае колко от нашумелите преди време теми за nitroclicks... Пак някой открил топлата вода и ни приканва всички да се изкъпем. Е, дали някой ще изпусне сапуна и ще му изпише "new hardware found" - това е друга тема за друг форум ;)

Мисля, че тази тема не се различава кой-знае колко от нашумелите преди време теми за nitroclicks... Пак някой открил топлата вода и ни приканва всички да се изкъпем. Е, дали някой ще изпусне сапуна и ще му изпише "new hardware found" - това е друга тема за друг форум ;)

Даже не ми се и проверява какви са тези "nitroclicks"... А теб специално мога да те успокоя, че никой никъде не те кани - така като гледам отдавна вече са те поканили и си приел другаде ! ;)

Нещо някой да каже !

Какво да кажем.... освен че мисловна дейност НЕ осъществяваш....

"Сумата, платена на търг в E-bay, ще бъде предоставена на благотворителна асоциация, която се бори с бедността и работи за облекчаване положението на бездомните."

Загряваш ли сега?

Какво да кажем.... освен че мисловна дейност НЕ осъществяваш....

"Сумата, платена на търг в E-bay, ще бъде предоставена на благотворителна асоциация, която се бори с бедността и работи за облекчаване положението на бездомните."

Загряваш ли сега?

:) Много бисери, много нещо в тази тема, но този май е черешката на тортата (засега) - за мисловната ти дейност даже дума няма да обелвам !

Бъфет, който е собственик на инвестиционната компания "Бъркшир Хатауей", организира подобни търгове от 2000 г., напомнят запознати. Досега за правото да обядват с милиардера са се борили предимно бизнесмени,

Сигурно се борят, за да дадат пари за благотворителност ;) . Със сигурност, за да дадат пари за благотворителност няма нужда да се борят да обядват с Бъфет ;).

От 2000 г., откакто Бъфет "продава" годишните си обеди, той е събрал за каузата повече от 4 млн. долара.

Той = Уорън Бъфет - ето кой събира и дарява парите :). Не виждам да пише - Жао Данян или който и да е друг дал пари за обяд с него! А на бизнесмените им е необходима консултация от човек от неговия ранг.

Загряваш ли сега ?

Абе умник ти не загряваш ли че сумата е огромна именно защото отива за благотворителност?!?!?! Или действително по пилешки разсъждаваш, че след като се изпопреборят и надцакат за тоя пусти обяд след това автоматично си удвояват богатството? Или може би си утрояват инвестицията?

Ти май си поредния 13-16 годишен #@$%^#%^, който се налага да слагам в игнора си

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...