tedy Posted September 11, 2009 Share Posted September 11, 2009 (edited) Ами оказа се, че Гаров е пуснал DHCP от около 3 години . Но това не променя много нещата, по които се спореше ожесточено в една друга тема тука Дядомраз иначе има печален опит с всякакви DHCP-та с неговия рутер, от всеки доставчик, с който е бил . Сега със статично забити адреси, пее и свири вече колко... 2 години. Остава да смени рутера с по-свестен. То и тоя го удовлетворява де, плаща висока тарифа, а ползва нет като за под малка. Център за наблюдение на фирма с над 25 офиса в страната и средно по 5-6 камери на обект . . . Ако не е тайна, какъв капацитет изисква това цялото нещо с камерите? То винаги може да се намери приложение на всяка скорост . Но за системи за сигурност ако си платиш съответна солена сума, ще имаш и гарантиран капацитет, какъвто е желателен в случая. На обикновена тарифа е малко игра със съдбата да разчиташ за наблюдение. Доколкото ми е известно и СОД фирми разчитат на обикновени нетьове! Edited September 11, 2009 by tedy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
plameni Posted September 11, 2009 Share Posted September 11, 2009 (edited) . . . На обикновена тарифа е малко игра със съдбата да разчиташ за наблюдение. Доколкото ми е известно и СОД фирми разчитат на обикновени нетьове! Става въпрос само за наблюдение - територия, движение, работници и т.н. и дублиране на записите. За сигурността си има локален СОД. Какво полза, ако си видял, че нещо не е наред на 300 км. и няма кой да реагира. . . . То винаги може да се намери приложение на всяка скорост Напълно съм съгласен и дадох един пример за натоварване. Ако добавиш и доста отдалечени клиенти ползващи напр. виртуални машини може и 100 mb/s да не стигнат Edited September 11, 2009 by plameni Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Divaka Posted September 11, 2009 Share Posted September 11, 2009 Е не,нета от следобед е отврат!3 минути има,2 няма...Модема постоянно се разкача... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AlStyle Posted September 11, 2009 Share Posted September 11, 2009 И при мен е така... следобят на моменти ми спираше интернета и като че ли връзката беше по-бавна.Навярно е имало някакъв проблем, защото сега всичко си е ОК... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stenli Posted September 11, 2009 Share Posted September 11, 2009 Аз проблеми съм немал, само че ползвал ЛАН :пп до преди година не съм и помислял, че ще ползвам ЛАН, а да не говорим за горното изречение Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted September 11, 2009 Share Posted September 11, 2009 Аз проблеми съм немал, само че ползвал ЛАН :пп до преди година не съм и помислял, че ще ползвам ЛАН, а да не говорим за горното изречение Аз помня, помня... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted September 11, 2009 Share Posted September 11, 2009 Център за наблюдение на фирма с над 25 офиса в страната и средно по 5-6 камери на обект . . . Мога ли да изкоментирам колко непрофесионално би било това да се прави ползвайки обикновен интернет като за домашни потребители, а не наети линии с гарантиран капацитет? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
plameni Posted September 11, 2009 Share Posted September 11, 2009 (edited) Мога ли да изкоментирам колко непрофесионално би било това да се прави ползвайки обикновен интернет като за домашни потребители, а не наети линии с гарантиран капацитет? Не видях точно къде в моя отговор съм писал, че това се прави с "обикновен интернет като за домашни потребители". Edited September 11, 2009 by plameni Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted September 11, 2009 Share Posted September 11, 2009 Не видях точно къде в моя отговор съм писал, че това се прави с "обикновен интернет като за домашни потребители". Верно прав си. И все пак ако става дума за интернета който N3 предлагат (или който и да е друг доставчик в града по обявените тарифи) ако може да ми кажеш за какво биха ТРЯБВАЛИ мегабитите освен за по-комфортно пиратстване на филми Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted September 12, 2009 Share Posted September 12, 2009 Относно дискусията за скоростите по света и у нас ... смятам че реално сме сред първите. А ако мерим съотношението скорост/доход на потребителя най-вероятно сме на върха с голяма преднина. Извинявам се, че се намесвам в темата, но това е доста измамна "статистика". Винаги е важно да се гледат подобни постижения отнесени към глава от населението. А по този показател България изобщо я няма в първите 30. Тези скорости, които се коментират наистина са много добре, но основния въпрос е какъв процент от населението може и ги ползва на практика. Друг важен момент е как самата инфраструктура е разположена географски. Очевидно за малките по територия държави изграждането на инфраструктура е далеч по-лесно от държавите с огромни за покриване територии. Тези показатели на постигнатия интернет капацитет са сериозни, но за обективната преценка трябва да се отчита най-вече фактора свързаност на глава от населението. Както се вижда от горната статистика Южна Корея са абсолютния фаворит не само като пропускателна способност, но и като покритие на глава от населението. Това вече е показател за наистина сериозно приложение на върхови технологии. Друга интересна тенденция в тази статистика е, че в първата десятка са основно малки по територия държави (Сингапур например е град-държава и очевидно там не могат да имат абсолютно никакъв проблем с инфраструктурата), с едно изключение - Канада. Като се има в предвид, че Канада е втора по територия в света може да се направи интересен извод за нивото на интернет инфраструктурата и проблемите, които е трябвало да се преодоляват. България се появява в списъка на държавите с интернет капацитет на глава от населението на 63 място. Също интересен показател е броят на интернет потребителите на глава от населението. Прави ли ви впечатление кои държави присъстват на челно място и в трите класации? Това беше просто малко храна за размисъл по отношение на това, че скоростите всъщност не са най-важното нещо. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
plameni Posted September 12, 2009 Share Posted September 12, 2009 Извинявам се, че се намесвам в темата, но това е доста измамна "статистика". . . Не разбирам защо трябва да гледам статистики и класации от 2004, 2005 и 2007 година. Достъпът до интернет е един от най-бързо развиващите се сектори у нас и съм убеден, че в момента цифрите ще са доста по-различни. Ето и един пример: Без да коментирам качеството на услугата, благодарение на ADSL показателят брой на интернет потребители на глава от населението вече е много по-добър. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted September 12, 2009 Share Posted September 12, 2009 Не разбирам защо трябва да гледам статистики и класации от 2004, 2005 и 2007 година.Достъпът до интернет е един от най-бързо развиващите се сектори у нас и съм убеден, че в момента цифрите ще са доста по-различни. Ето и един пример: Без да коментирам качеството на услугата, благодарение на ADSL показателят брой на интернет потребители на глава от населението вече е много по-добър. Добре де, какво означава интернет достъпа у нас е най-бързо развиващия се сектор? В останалите държави по света сигурно всичко е замряло? Като искаш съвсем пресни данни ето ти изследване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за 2008-ма. Достатъчно сериозна статистика от достатъчно сериозна международна организация. Когато се правят генерални обобщения е хубаво да се изхожда от широка база статистическа информация, а не от собствения опит в седене зад екрана на компютъра. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
plameni Posted September 12, 2009 Share Posted September 12, 2009 . . . ако може да ми кажеш за какво биха ТРЯБВАЛИ мегабитите освен за по-комфортно пиратстване на филми. Пример 1 - Имаме няколко машини за широкоформатен печат и размерът на файловете, които качват рекламните агенции на ftp-сървъра ни често надхвърля 1 GB. Oбщо за ден се е случвало да са над 15-20 GB Пример 2 - Във фирмата и в къщи ползвам един и същ доставчик със симетрични скорости на ъплоуд и даунлоун. Усещането при работа от дома ми е все едно съм в локалната мрежа. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
plameni Posted September 12, 2009 Share Posted September 12, 2009 Добре де, какво означава интернет достъпа у нас е най-бързо развиващия се сектор? В останалите държави по света сигурно всичко е замряло? Като искаш съвсем пресни данни ето ти изследване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за 2008-ма. Достатъчно сериозна статистика от достатъчно сериозна международна организация. Когато се правят генерални обобщения е хубаво да се изхожда от широка база статистическа информация, а не от собствения опит в седене зад екрана на компютъра. И къде е статистиката за България сред пресните данни на това изследване? То е правено в страните членки на организацията, а ние не сме сред тях. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted September 12, 2009 Share Posted September 12, 2009 plameni, и ти си прав, разбира се. Високата скорост винаги е била комфорт при най-различни дейности, като споменатите. Чудно ми е обаче как други държави (и потребители да кажем, предвид че се развенча митът, че сме сред първите ) с по-ниски скорости се оправят в подобни ситуации . Искам да кажа, че високите скорости у нас (независимо на какви глави от населението се падат и от географските големини които покриват, общите скорости на инфраструктурата са си високи, но има и много други примери на малки държави и територии, които далеч не са покрити с толкова добри скорости , също тема за размисъл ) са екстра, и ние вече сме свикнали с тях да си вършим и работата. Но с по-ниски скорости другите не са умрели, а даже са развити доста повече от нашата държавица (очевидно) макар и с по-ниски скорости. Искам да кажа, че очевидно и с ниски скорости живота си върви и не са толкова решаващи. Е, като ги имаме, то е като всичко друго в днешния свят - наркотик, без ТВ вече не можем, така и без бързия си интернет. Отидете да работите в чужбина на 1/2 от скоростите, и там ще се научите да работите не по-малко ефективно. Вижда се как върви икономиката ни, и как другите, дори тия с по-ниски скорости. Само дето и у нас има много хора, които и с ниски скорости си вършат работа както биха я вършили навън. Но конюнктурата е различна у нас, и се съобразяват хората с нея, иначе изостават (ако не ползват този по-висок интернет разбира се).. Това беше просто размисъл, а не опит да омаловажа дейността на фирмата ви . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted September 12, 2009 Share Posted September 12, 2009 И къде е статистиката за България сред пресните данни на това изследване?То е правено в страните членки на организацията, а ние не сме сред тях. Естествено, но по-важното е, че може да се направи сравнение с данните от предишното изследване, в което България е включена. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iso14496 Posted September 12, 2009 Share Posted September 12, 2009 (edited) Естествено, но по-важното е, че може да се направи сравнение с данните от предишното изследване, в което България е включена.Вероятно защото не съм закусвал, но не мога да намеря България в никой от линковете които си дал... Както и да е, както е казал Марк Твен, съществуват 3 типа лъжи - Лъжи, Проклети Лъжи и Статистика. Йовко беше публикувал едно изследване на някаква ЕС институция, и там България направо беше умяла в картофите, но се забелязваха и доста странни данни, като наличието само на 1 доставчик на интернет в графата конкуренция, или 80% покритие в друга графа. Явно базовите данни са били целенасочено изопачени, с цел да ни отпуснат някое фондче. Йовко май го е свалил от сайта си, защото не го намирам. Когато стане спор за скоростите тук и в чужбина отивам и си препрочитам статията на Делян Вярно че е от 2007, но е хванала тенденциите правилно. Даже в коментарите има обяснения за това как България се оказва толкова зле в broadband статистиките - Просто техническия термин не включва LAN и Fiber. Edited September 12, 2009 by iso14496 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted September 12, 2009 Share Posted September 12, 2009 (edited) ...Когато стане спор за скоростите тук и в чужбина отивам и си препрочитам статията на Делян Вярно че е от 2007, но е хванала тенденциите правилно. Даже в коментарите има обяснения за това как България се оказва толкова зле в broadband статистиките - Просто техническия термин не включва LAN и Fiber. Мдаа, даже отчасти и леко иронично тук може да прокараме приказката "Всяко зло за добро". Да видим произлезлото "добро" дали ще докара и други "добро"-та занапред. Да се не начуди човек на фона на традиционните ни неуспехи във всички държавно ръководени сектори, да се радва ли, да плаче ли... - Как да се коментира това, освен че именно и Въпреки пречещата сила на държавата и нейното управление, сме постигнали толкова. Именно затова човек е пред дилема от сорта "да се радва ли, да плаче ли". При всички случаи резултата е видим - плачевна държава, но един сектор, на който явно не успяла да попречи както на другите, се е развил драстично. Защото държавата не го разбира все още този сектор, за да е успяла качествено да попречи. Защото иронията е, че тъпанари ни управляват, но това се е отразило добре поне на един сектор . Edited September 12, 2009 by tedy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
plameni Posted September 12, 2009 Share Posted September 12, 2009 . . . Но с по-ниски скорости другите не са умрели, а даже са развити доста повече от нашата държавица (очевидно) макар и с по-ниски скорости. Искам да кажа, че очевидно и с ниски скорости живота си върви и не са толкова решаващи. Е, като ги имаме, то е като всичко друго в днешния свят - наркотик, без ТВ вече не можем, така и без бързия си интернет. Отидете да работите в чужбина на 1/2 от скоростите, и там ще се научите да работите не по-малко ефективно. Вижда се как върви икономиката ни, и как другите, дори тия с по-ниски скорости.Само дето и у нас има много хора, които и с ниски скорости си вършат работа както биха я вършили навън. Но конюнктурата е различна у нас, и се съобразяват хората с нея, иначе изостават (ако не ползват този по-висок интернет разбира се)... Поговорката "Баба знае две и двеста" не е от вчера. Това че навремето съм започнал със скорост 9.6 кbps и съм си хвърлял шапката от радост, когато "скочих" на 28.8 кbps, означава ли, че не трябва да се възползвам от актуалните за деня скорости? С хубавото лесно се свиква, но освен това се развиват и много нови възможности. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted September 12, 2009 Share Posted September 12, 2009 Поговорката "Баба знае две и двеста" не е от вчера....означава ли, че не трябва да се възползвам от актуалните за деня скорости? .. Да беше прочел изцяло постовете ми - и аз съм казал същото в тях. Във форума има пандемия да се чете диагонално . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
plameni Posted September 12, 2009 Share Posted September 12, 2009 (edited) Да беше прочел изцяло постовете ми - и аз съм казал същото в тях. Във форума има пандемия да се чете диагонално . Съжалявам, че "оцапахме" темата за доставчика N3 Не смятам, че съм болен от тази пандемия, а точно обратното. . . Може би не си ме разбрал, но оспорвам твърдението ти, че високата скорост на достъп до интернет се възприема като наркотик или самоцел. Дадох поне три примера (мога и още ако поискаш) за пълноценното използване на евтин, негарантиран, високоскоростен достъп до интернет. И това са приложения, които няма как да се реализират качествено при ниски скорости. Освен това смятам, че тази част от дейността ми е в пъти по-ефективна от страните, за които говориш, защото за тези цели там наемат линии, а аз успешно използвам интернет за "жълти стотинки". Edited September 12, 2009 by plameni Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted September 12, 2009 Share Posted September 12, 2009 Вероятно защото не съм закусвал, но не мога да намеря България в никой от линковете които си дал... Вероятно е така, защото ясно се вижда, че във втория линк е на 63-то място а в третия на 82-ро. Впрочем точно този линк отчита броя на интернет потребителите на глава от населението и едва ли там са пропуснали да сложат тези на лан. Когато стане спор за скоростите тук и в чужбина отивам и си препрочитам статията на Делян Вярно че е от 2007, но е хванала тенденциите правилно. Даже в коментарите има обяснения за това как България се оказва толкова зле в broadband статистиките - Просто техническия термин не включва LAN и Fiber. Уважавам Делян и доста от нещата в статията са така. Най-вече изключително важното значение на пиъринга. Много добре си спомням преди 15 години, когато горещо защитавах жизненотоважното значение изграждането на добър пиъринг между автономните системи в БГ, повечето колеги ме гледаха като рядко изкопаемо. Точно този пиъринг се оказа ракетата-носител на сегашното ниво на интернет достъпа в България и на възможността да се усвоява подобен капацитет. Обаче не трябва да се забравя, че все още навлизането на интернет достъпа сред населението не е такова, каквото е в развитите страни. Делян говори с патос за ЛАН мрежи едва ли не във всяко село, но не споменава абсолютно нито една ясна и конкретна цифра, базирана на статистиката, щото колкото и да е лъжлива, все пак е ясен количествен показател. Освен това за Делян е съвсем нормално да говори с подобен патос, защото е очевидно, че е пряко свързан с тези постижения и за него те са въпрос на гордост. Не искам да ме разбирате погрешно, аз също считам, че интернет свързаността в България се разви значително през последните години, но в същото време е важно да се подхожда по-обективно (а не патриотично-нарцистично) към подобни изследвания. Аз бих се задоволил с информация от страничен безпристрастен източник. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Divaka Posted September 12, 2009 Share Posted September 12, 2009 Днес следобед гледах по //www.myp2p.eu/ Ман С-Арсенал - никакви проблеми, тази вечер гледах Еспаньол-Реал М - също без проблеми....даже толкова гладко вървеше, че запонах да се дразня Благодаря Ви! При мен засега всичко е наред,гледах Реал М.Успяли са да отстранят проблема навреме (21:00 ч.) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iso14496 Posted September 13, 2009 Share Posted September 13, 2009 Вероятно е така, защото ясно се вижда, че във втория линк е на 63-то място а в третия на 82-ро. Впрочем точно този линк отчита броя на интернет потребителите на глава от населението и едва ли там са пропуснали да сложат тези на лан.Мда, явно съм забравил "match case" на find-d.Denmark: 34,891.469 Mbps per 1 billion peop Bulgaria: 318.475 Mbps per 1 billion peop Ясно се вижда че "," се ползва за разделител, а "." за плаваща запетая. Значи на глава от населението се падат по 0,318bit/sec и малко отгоре. Ако приемем че тук сме 8 милиона (нека да сме повече), изчислявам че интернет капацитетът на България през 2005 e бил 2,5Mbps. Как да ти кажа... струва ми се абсурдно малко. Това е трафикът на една средна game/internet зала. Да продължим малко със статистиката. От тези 8M хора само 28% са потребителите на интернет (много странно но 2007 са намалели до 25%!), така че средната скорост отива към 1,13bps, ако всеки я ползвал по един час на ден, то значи се е радвал на 27bps, ако всеки е ползвал един час в годината, имаме 10kbps. Ето това вече е скорост достойна за скапан dial-up. Но за потребители се броят тези които са ползвали(!) някакъв нет поне през няколко месеца, така че скоростите са по-малки от посочените. Много по-интересно е че през 1999 година сме имали 1218,324Mbps/1Gp а веднага след нея 0005.459. В графата пише че това е договорения капацитет на международните връзки сключени между държавите. БТК е приватизирано през 2004, така че аномалиите не се дължат на това дали капацитета е между частни предприятия или държавни институции. С една дума... и тази статистика е пълен боклук, въпреки че е "официална", тя не е реална. Ти ако искаш й вярвай. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulgia Posted September 14, 2009 Share Posted September 14, 2009 Аз искам да попитам как стоят нещата с ТV+, която дава мачовете от испанското първенство, има ли шансове да влезне в пакета? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts