vinyl_master Posted September 8, 2009 Share Posted September 8, 2009 (edited) Според speed test (който смятам за добра извадка) Дава ясна картинка за осреднения трафик, никой не спори за технологиите в различните страни, но си мисля, че спрямо трафик, скорости и цена може и да сме на върха, пак повтарям, не говорим за технологии. Edited September 8, 2009 by vinyl_master Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paffz Posted September 8, 2009 Share Posted September 8, 2009 .... Дава ясна картинка за осреднения трафик, никой не спори за технологиите в различните страни, но си мисля, че спрямо трафик, скорости и цена може и да сме на върха, пак повтарям, не говорим за технологии. ами точно напротив. в България по нищо не отстъпваме по технологии , на никой ! вече има развити пасивни (PON - СпектърНет) и активни (Cooolbox) оптични мрежи Docsis 3.0 също се използва вече... и т.н. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted September 8, 2009 Share Posted September 8, 2009 Пак се почна с меренето на чурки. Хайде някой да ми покаже за какво му ТРЯБВАТ 100 мбита ама наистина да му трябват за да си върши работата а не за да си сваля музика и филми. Моля някой да ми обясни, защото сигурно съм тъп и не се сещам и за мен продължава 1мбит да е достатъчен да си върша работата със сървърите които пипам на другия континент. Досега точно 5 пъти ми се е налагало да прехвърлям гигабайти информация и то донякъде от мързел защото беше по-лесно да подкарам едно нещо на виртуална машина на моя компютър и после да пратя image-a там отколкото да го глася отдалечено Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vinyl_master Posted September 9, 2009 Share Posted September 9, 2009 (edited) Целта не е да мерим нещо, въпроса беше, какво се предлага в страната и какво се предлага в света, най-вече съотношението цена/трафик. Доколкото за големите скорости и аз не съм на такава ами точно напротив. в България по нищо не отстъпваме по технологии , на никой ! вече има развити пасивни (PON - СпектърНет) и активни (Cooolbox) оптични мрежи Docsis 3.0 също се използва вече... и т.н. Говорих за осреднената картинка в страната това, че има 1-2 доставчика с нови технологии не означава, че сме на гребена на технологиите. За новите технологии може да се допитаме до furiozo или netroobg. Edited September 9, 2009 by vinyl_master Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted September 9, 2009 Share Posted September 9, 2009 В този форум всеки се хваща за буквата (или липсата на такава някъде), въпреки че в огромната час от случаите е кристално ясно какво се има предвид по премълчаване. Пример: "Вижте че в чужбина нета им колко им е по-лош нета от на нас" Реакция: "Ааа, пич, не говори глупости, живял ли си в Япония да видиш че е по-добър при еди кой си доставчик". No comment. (Затова и тръгват разни безсмислени спорове повсеместно по темите). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paffz Posted September 9, 2009 Share Posted September 9, 2009 Пак се почна с меренето на чурки. Хайде някой да ми покаже за какво му ТРЯБВАТ 100 мбита ама наистина да му трябват за да си върши работата а не за да си сваля музика и филми. Моля някой да ми обясни, защото сигурно съм тъп и не се сещам и за мен продължава 1мбит да е достатъчен да си върша работата със сървърите които пипам на другия континент. Досега точно 5 пъти ми се е налагало да прехвърлям гигабайти информация и то донякъде от мързел защото беше по-лесно да подкарам едно нещо на виртуална машина на моя компютър и после да пратя image-a там отколкото да го глася отдалечено напълно си прав 100Мбит-а ти трябват в около 0.001% от времето или по-малко и айде да не е 1Мбит , но няколко Мбит-а са си напълно достатъчни за 90% от случаите Целта не е да мерим нещо, въпроса беше, какво се предлага в страната и какво се предлага в света, най-вече съотношението цена/трафик. Доколкото за големите скорости и аз не съм на такава Говорих за осреднената картинка в страната това, че има 1-2 доставчика с нови технологии не означава, че сме на гребена на технологиите. За новите технологии може да се допитаме до furiozo или netroobg. да, осреднената картинка в БГ е че преобладават ЛАН-овете... което не е мн за хвалене ЛАН не е добър вариант , но пък е много евтин за БГ мисля че идеалния вариант е FTTB извинявам се на furiozo че му нафлудихме темата Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
exabyte Posted September 9, 2009 Share Posted September 9, 2009 (edited) Говорих за осреднената картинка в страната това, че има 1-2 доставчика с нови технологии не означава, че сме на гребена на технологиите. За новите технологии може да се допитаме до furiozo или netroobg. точно обратното ако се вземе под предвид съотношение на хора ползващи интернет/скорост която имат, ще сме може би в топ5, ако не и топ3 ( поради това, че малък брой хора ползат интернет и голяма част от тях са към някой от лановете, които ги има така масово разпространение почти само при нас ) ЛАН не е добър вариант , но пък е много евтинза БГ мисля че идеалния вариант е FTTB И тук не съм съгласен, оптиката излиза много по-евтино, да не говорим за предимствата които дава пред UTP. Edited September 9, 2009 by pcworm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted September 9, 2009 Share Posted September 9, 2009 Еми у нас пиратството и свободното време у децата да теглят филми и музика преобладава мощно. За друго високи скорости почти не са нужни, като тия у нас. Затова имаме такива скорости. Ако нямаше пиратство в такива колосални мащаби, и 5 мбита щяха да стигат на всички. Разбира се, винаги има изключения, които си вършат и работа и им са нужни по-големи скорости. 1мбит наистина е малко дори да си отваряш повечето сайтове пъргаво и бързо, но айде, 10 мбита са предостатъчно за каквото и да правиш. Как живеят на запад, в Америка и другаде.. Еми живеят, даже по-качествено от нас. Но и не мисля, че като технологии сме по-назад, ЛАН-а може да е всякакъв, но очевидно си е стабилен достатъчно (или поне може), а мен ме интересува основно стабилност, добри скорости че да не чакам много, добър пинг (да видим пинговете на чужденците с не-ЛАН доставчици), пък че било ЛАН, през оная работа ми е. Fiber е по-добре несъмнено, но където има има. Българите не сме по-некачествени като способности хора от другите страни, ако се заемем с нещо, можем да го направим не по-зле. Проблемът ни е нещо в семето, в историята, в отчаянието и сме в един затворен кръг много десетилетия и столетия, от който излизането за мен е само едно - България да спре да съществува, да се пръснем по света, ще сме много по-полезни и на себе си и на другите. Да, гордеем се с хубав нет, ама то е същото като фалшиувата гордост че сме имали най-добрите информатици, спортисти, резултати от олипмипади. И какво накрая? Пак ... в дивия. Всеки поединично се спаси навън някак. Аз примерно като тегля филми, да не би да ги гледам, събрал съм сигурно половин терабайт филми за 2-3 години, така и няма кога да ги гледам вече. Тегля, защото може, защото е бързо, защото ми харесва филма и да го имам за гледане в бъдеще. Това прави ли ни по-щастливи от чужденец, който не тегли филми? Хубаво, имаме супер нет, ама използваме ли го в наша полза - отговорът е Не. Поне на пръв поглед. С такъв нет можем да станем водеща сила в куп приложения, да накараме света да ни завижда, че така сме имали основа за създаване на нови технологии, възползващи се от бързия нет, при добра стратегия на цялото общество и управление, можехме да да станем ... "нация техническа",ама наистина. Нищо не става обаче, както винаги. Сега, като имаме 90 мбита нет, макар и български, накъде вече? Сори, че малко песимистично звуча, и че се изтървах с офтопика. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FuRyFoX Posted September 9, 2009 Share Posted September 9, 2009 (edited) Не си споменал периода на прекъсването и кога си се обаждал, та не мога да кажа защо се е получило.Иначе проблеми имаше доста, заради спирания на тока/токови удари, а също и заради някаква дефектна партида захранвания на медийни конвертори които създават доста проблеми последните седмици. С медийните проблема вярвам ще се отстрани скоро, а за тока плана е с развитието на мрежата все по-голяма част от нея да е подсигурена с UPS-и. Ако трябва да пердполагам защо не ти е вдигано на телефоните - или е било късно през ноща или си улучвал моменти в които са звъняли много хора и е било невъзможно да се вдигне на всички. а сега си представете н3 с 2-3к абонати, според мен няма ЛАН който да е стабилен по време на бури и тн. качеството при него според мен зависи от броя на техниците работещи по отстраняването на авариите след токови удари бури и тн Edited September 9, 2009 by FuRyFoX Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TNT Posted September 9, 2009 Share Posted September 9, 2009 много е добър интернетът ни за това навсякъде пише 100Мб/с а реално се оказва че това е оптималната скорост с някой локален компютър а реално почти винаги излиза че международният е около 10 пъти по-бавен от БГ пееринга за която изненада никой не ни уведумява, а всъщност има доста още какво да се изисква от международният като стабилност, пинг и т.н. И стига сте сте сравнявали тези оптики.Покритието им надали има повече от 2-3квадратни километра в Пловдив и София. Давайте за пример и градове като Пазарджик и Ямбол тогава да лъсне голата истина.Щото ако сравнявате най-добрите в L.A, N.Y. , Berlin, London и така нататък от столиците малко ше ви се променят вижданията. Колкото до спеедтеста - нормално е, всеки си тества локалните скорости и от там идва голямата илюзия че България е центъра на интернет пространството Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted September 9, 2009 Share Posted September 9, 2009 Ми и чужденците да си тестват локалните скорости, бе. Те да не би да се тестват само с другия край на света.. А спеедтест е само един от сайтовете, където може да се видят подобни статистики. 20 мегабита международен (макар и европейски), и 8 към Америка примерно, малко ли ти се струва? Какво за Ямбол, където има ланка, Бг-то и локалите фърчат, външния може да е малко по-зле само. Където има пиратството, виждаме какво става. Някаква си незнайна Литва там... Все пак сме малка страна и за размерите си мисля, че сме доста напред в това отношение. LA, NY - те взети поотделно само центъра на града са по-големи от цялата ни страна. Само че в статистиките ние влизаме като страна с нашите няколко милиона, а те влизат като цялата Америка или Русия и т.н. Т.е. колкото и да е нечестно, в сравненията влизат имена на държави, не на градове . Център сме да, на пиратството поне на Балканите . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted September 9, 2009 Share Posted September 9, 2009 извинявам се на furiozo че му нафлудихме темата Мисля че няма защо. Според мен на него му е изключително забавно да ни чете глупостите и кой на колко компетентен се прави Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paffz Posted September 9, 2009 Share Posted September 9, 2009 много е добър интернетът ни за това навсякъде пише 100Мб/с а реално се оказва че това е оптималната скорост с някой локален компютър а реално почти винаги излиза че международният е около 10 пъти по-бавен от БГ пееринга за която изненада никой не ни уведумява, а всъщност има доста още какво да се изисква от международният като стабилност, пинг и т.н.И стига сте сте сравнявали тези оптики.Покритието им надали има повече от 2-3квадратни километра в Пловдив и София. Давайте за пример и градове като Пазарджик и Ямбол тогава да лъсне голата истина.Щото ако сравнявате най-добрите в L.A, N.Y. , Berlin, London и така нататък от столиците малко ше ви се променят вижданията. Колкото до спеедтеста - нормално е, всеки си тества локалните скорости и от там идва голямата илюзия че България е центъра на интернет пространството ей от такива компетенции ми писва ... айде давай примери от LA, NY, London и да видим ? БГ не е никакъв център, но и далеч не е последна дупка на кавала! мина много отдавна времето когато целия международен капацитет на страната беше към 20Мбита а и ако искаш 100Мбит интернет ще трябва малко повече от 20лв да дадеш ! иначе за баничарски лафове много ни бива ама като опре работата до пари ...... :ph34r: виж може да питаш в LA за 15$ какво ще ти предложат :laughing: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alkaios Posted September 10, 2009 Share Posted September 10, 2009 Колкото до спеедтеста - нормално е, всеки си тества локалните скорости и от там идва голямата илюзия че България е центъра на интернет пространството! Very True!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
viiipeer_ Posted September 10, 2009 Share Posted September 10, 2009 Какво става с Евроспорт? - само звук без картина... Същото питам и аз? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stenli Posted September 10, 2009 Share Posted September 10, 2009 Защо питате тук, а не на телефона за проблеми? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
furiozo Posted September 10, 2009 Share Posted September 10, 2009 Самите Eurosport са правили някакви корекции по излъчването си в резултат на които е нямало звук на единия им канал а картината е липсвала за наколко минути на Eurosport 2. Относно дискусията за скоростите по света и у нас ... смятам че реално сме сред първите. А ако мерим съотношението скорост/доход на потребителя най-вероятно сме на върха с голяма преднина. Също нека да вметна че в някой от страните (Япония, Корея, Финландия) които са по-напред от нас в класацията на speedtest.net става дума за мащабни проекти финансирани от правителствата на съответните страни. Там държавата се грижи добре за ключовите отрасли на икономиката като "Телекомуникации" и инвестират милиарди в инфраструктура. За мен факта че по този параграф можем да се мерим със страна като Япония, най-високотехнологичната икономика в света (втора по големина) е достатъчен за да приемем че изказванията "а па в чужбина да знаете кво е хубаво" не са особено сериозни. И довода за локалността не е особено верен, вече и международните скорости на много доставчици са високи. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted September 10, 2009 Share Posted September 10, 2009 Oтносно дискусията за скоростите по света и у нас ... смятам че реално сме сред първите. А ако мерим съотношението скорост/доход на потребителя най-вероятно сме на върха с голяма преднина. Абсолютно! Туй обаче средностатистическият чалгаджия не може да го вдене. Снощи с Делян дискутирахме подобни теми Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TNT Posted September 10, 2009 Share Posted September 10, 2009 може и да си прав ма като ви гледам покритието и имате по 500 абоната ква файда че сте сред най-добрите в света реално като гледам покритието 10-15% в град като Пловдив и София на "най-добрите" изобщо ми се струва че след деситилетие ще покриете град като Пловдив какво остана за останалата част от Бг. В момента единствено ггбит и евроком имат напълно покритие в Пловдив - кой друг от най-добрите ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted September 10, 2009 Share Posted September 10, 2009 ...В момента единствено ггбит и евроком имат напълно покритие в Пловдив - кой друг от най-добрите ? Т.е. причисляваш ггбит и ЕК към "най-добрите"?! Евалла. Ми значи да не забравяме и БТК за покритието. А иначе според мен са малко местата, където има само един от тия 2-та, за които спомена. Малко са местата, където да няма нещо по-добро. Като стана дума, ами ако не Лангейм, то Нетгруп или други подобни мрежообразуватели са покрили по-голямата част от града с т.нар. Лангейм. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TNT Posted September 10, 2009 Share Posted September 10, 2009 Теди евала винаги съм ти бил голям фен. Гаров пусна ли DHCP? Ако е - то моля за моите извинения относно изказванията за покритието в предишният ми пост Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted September 10, 2009 Share Posted September 10, 2009 Гаров пусна ли DHCP? Има го от години всъщност... само че както и други DHCP-та ми шашка тъпия рутер но това е друга тема (само че това на ЕК тотално го усмъртяваше и трябваше през няколко часа да го рестартирам докато на Гаров е доста по-културно и само ми разкача ICQ-то но връзка имам Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iso14496 Posted September 10, 2009 Share Posted September 10, 2009 Има го от години всъщност... само че както и други DHCP-та ми шашка тъпия рутер но това е друга тема (само че това на ЕК тотално го усмъртяваше и трябваше през няколко часа да го рестартирам докато на Гаров е доста по-културно и само ми разкача ICQ-то но връзка имам Теди, обърка акаунтите. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted September 11, 2009 Share Posted September 11, 2009 Теди, обърка акаунтите. Я пак си помисли Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
plameni Posted September 11, 2009 Share Posted September 11, 2009 . . . Хайде някой да ми покаже за какво му ТРЯБВАТ 100 мбита ама наистина да му трябват за да си върши работата а не за да си сваля музика и филми. Моля някой да ми обясни, защото сигурно съм тъп и не се сещам и за мен продължава 1мбит да е достатъчен да си върша работата със сървърите които пипам на другия континент. . . Център за наблюдение на фирма с над 25 офиса в страната и средно по 5-6 камери на обект . . . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts