Jump to content
BulForum.com

Какво е значението на bit-овете за видео картите???

Recommended Posts

Та интересувам се какво е точното значение на въпросните bit-ове, които се дават като инфо за видео картите? Знам по-принцип, че колкото са повече толкова по-добре, но кое му е по-доброто аджеба :D Моята видео карта е с 128 bit... примерно ако беше 64 или пък 256 каква щеше да е разликата? Моля някой да ми даде обяснение :) Очаквам отговорите ви ;)

Ми, глей ся колко е просто.

Представи си, че паметта на видеото е буре с вино. Представи си, че твоята жадна уста е гладният за работа видеопроцесор. А битовете, за които питаш (ширината на шината, по която се извършва трансферът на данни между тях) да оприличим на маркуч. При стандартна ситуация ти смучеш винце през маркуча от буренцето (респ. процесорът си свирка с паметта). Колкото е по-голямо бурето, толкова за по-дълго ще ти стигне винцето и повече винце ще можеш да къташ в него. Обаче, ако ти е прекалено тясно маркучлето (по-малко битовете) като усетиш изведнъж непреодолима жажда, няма да можеш да се насмучеш бързо, независимо колко е голямо бурето. Оттук и важният извод, че няма смисъл от много видеопамет, ако ти е 64 битова картата. Важно е да смучеш през достатъчно дебел маркуч, за да глътнеш навреме, точно когато си жаден. По-добре по-малко памет, ама при по-широка шина. Още по-добре би било да имаш голямо буре и дебел маркуч, ама струва повече пари. Айде да видим дали разбра нещо!

Ааа това последното много ми хареса :P Да, благодаря ви много за обяснението, особено на Marvin ;) Да, мисля че разбрах всичко и сега ми стана ясно, защо искам новата ми видео карта да е с повече битове, но пък може с по-малко памет :)

P.S. Е, мисля че темата е за затваряне, аз по-добър отговор от този надали ще намеря :P Пък и обичам винце :D :D

Ако искаш малко по–технически отговор:

навярно си чувал за това ,че паметта може да върви в едноканален или дву-/три-/многоканален режим?Е това е същата работа - колкото повече битове толкова повече канали и всъщност това не е проблем за производителите да го осъществят ,но е лесен начин да разграничат по-бързите (и скъпи) карти от по-бавните (бюджетни).

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...