Jump to content
BulForum.com

Уреди и методи за законно намаляване консумацията на електроенергия

Recommended Posts

Гледам, че докато съм отсъствал сте писали някои неща...за съжаление повечето от вас - само свободни разсъждения (а на последното на star_net дори изобщо не му схванах идеята ;) ).

Единствено tango и jojo са дали отзив от директна проба с такива уреди, което и беше главната цел при отварянето на тази тема. Ясно е, че сме спецове и във футбола, и с жените, и с колите, в политиката и къде ли още не...и може да си философстваме още дълго.

Изчел съм куп неща по тази тема - и много рационални неща, и доста глупости ; разглеждал съм (за съжаление само в нета) подобни уреди, произвеждани от фирми по целия свят - вярно, че една голяма част действат на принципа на уредчетата от линка на tango (55 лв.), но има и съвсем други разработки, съответно от 2....до 10 пъти по-скъпи.

Основната цел на тази тема беше (и е) - който има или е ползвал конкретно нещо (изключвам такова от магазините за 1 лев или руския пазар), да сподели наблюденията си - 1. дава икономия / 2. не дава икономия / 3. дава икономия, но много малка....и т.н., за да отмятаме недействащите уреди, които се рекламират на пазара.

Пак може да си разсъждавате, но не пълнете темата само с постове от рода "Абе това не може да стане, не може да излъжеш природните закони..." - никой не се е засилил да прави вечен двигател или да лъже природните закони.

П.П. Между другото и аз съм на мнение за т.нар. "специализирано уредче за акумулиращи печки", пробвано от jojo, че действа на доста елементарен и глупав принцип. Виждал съм го на живо, не съм го пробвал, защото отдавна изхвърлих всички акумулиращи печки, но и на други места се оплакват от същите проблеми - постоянно включване/изключване на релето и по-ниска температура на самата печка.

• Replies 58
  • Created
  • Last Reply

В университета изучавахме подробно уред, предназначен за нещо такова, неговата работа и какво причинява EVN на: телевизора, комп-а, уредбата, печката, пералнята. За да спестя всички глупости, които могат да се кажат, обяснят и опишат - 30% е само легенда. Всеки с осцилоскоп и малко познания по Ел. измервания и Теоретична ел.техника може да разбере за ко иди реч.

ЕДИТ: Съжалявам, не прочетох последния пост на Мидекс.

Чисто на ТЕОРИЯ, ако има повече от 10 пика (триъгълничета, които не са с правилна форма) се губи енергия. (пикове, които се показват на осцилоскопа) Напрежението варира м/у 178 и 229-240 волта. И те казват, че могат да УФЛАДЕЯТ този спад, и това покачване и да го обърнат в pure energy. PURE ENERGY MY ASS, както казва 1 колега от форума. Спестявам глупостите, бла бла и тн. Това ниско напрежение и рязкия пик след него, троват машините. Но да пестиш енергия с тая джаджа... Ние стигнахме до 3% (мисля.. може и по - малко да е... изхвърлил съм изчисленията от лабораторното) след близо 2 седмици тест. И теста не беше само на 1 уред...

• 1 year later...
  Midex said:
П.П. Между другото и аз съм на мнение за т.нар. "специализирано уредче за акумулиращи печки", пробвано от jojo, че действа на доста елементарен и глупав принцип. Виждал съм го на живо, не съм го пробвал, защото отдавна изхвърлих всички акумулиращи печки, но и на други места се оплакват от същите проблеми - постоянно включване/изключване на релето и по-ниска температура на самата печка.

МИ ето де - пести. Верно по-студено ти е ама пък пести ток :lol:

ехааааа

консумираш си като 100% пък плащаш само за 40%... и то без да мамиш!

както се изразяваше един македонски майстор в казармата - и това в онова и душата в рая...

звучи ми като едновремешните: внесете 100 лева при нас, плащаме ви 250 след един месец...

Промените в напреженито се оправят само със стабилизатор.Тази "джаджа" не поддържа 230 волта.Както писах и в другата тема това е един вид миниатюрна кондензаторна уредба.И о да, всички нови електромери измерват и реактивната енергия.И там идва разликата в сметката за ток.Друг е въпроса, колко реактивна енергия се натрупва в едно стандартно домакинство.И да, всички импулсни захранвания замърсяват мрежата и свалят косинуса надолу.Както и двигателите, но не и чисто активните товари (акум.печки, радиатори, готварски печки, нажежаеми крушки и т.н.).

Прав си за импулсните захранвания, но те са товар с капацитивен характер, а за да имаш добър cos Ф (фактор на мощността) трябва да спазиш някакво съотношение капацитет-индуктивност - cos Ф на импулсните захранвания се коригира с бобина.

imageviewy.jpg

Синьото е големия кондензатор, който винаги го има на входа, а Active PFC е схема, която променя индуктивността спрямо товара, за да има оптимална корекция.

Тоест кондензаторните уретби влошават пауър фактора на импулсните захранвания.

Каква е далаверата - включваш един електромотор и 2 компютъра и си готов, защото се компенсират взаимно :laugh:

И да, и не.Там където има компютри (уреди с импуслни захранвания), косинуса е адски малък, от порядъка на 0,6.Изобщо има ли някакъв електронен елемент, мрежата веднага се замърсява.И това замърсяване пречи и на останалите електро уреди.Проблема е, че чисто индуктивните захранвания са в пъти по-скъпи.И за това не се използват.Пък и тежат доста. :lol:

По-важното е, поне според мен, че тази "джаджа", едва ли би променила сметката с повече от 5-7% процента.Поне докато не го видя с очите си.

Чакай сега. Кажи според кой закон домашните потребители плащат реактивна енергия и имат инсталирани варметри??

Във FAQ секцията на EVN виж какво пише:

В кои случаи се заплаща за използвана/отдавана реактивна енергия?

• Всички клиенти с предоставена мощност 100 кВт и повече заплащат надбавка в зависимост от количеството използвана реактивна енергия, при средна стойност на фактора на мощността за отчетния период по- малък от 0,9 през върховата и дневна зона на денонощието.
  • В случаите, когато тези потребители отдават реактивна енергия в електроразпределителната мрежа, те заплащат надбавка за измереното количество отдадена през цялото денонощие реактивна енергия.

Тоест това важи само за цехове, заводи и тн.

Както писах в другата тема повече се плаща, защото новите електромери хващат абсолютно всичко - като сметнеш стендбая на 2-3 телевизора, компютър с монитор, всичко което има часовници, таймери и тн ето ти 20-30W постоянна консумация.

Новите импулсни (поне компютърните) имат много добро КПД и добра корекция на cos Ф, така че няма проблем с лош фактор на мощността поне с компютрите.

Всичко друго (телевизори, монитори и тн) не съм чул да има PFC.

Смущенията не ми е ясно на какво пречат - всички импулсни имат перфектна филтрация и работят със всичко от 100 до 250 волта, а на печката или бойлера им е все едно...

Overdrive said:
Чакай сега. Кажи според кой закон домашните потребители плащат реактивна енергия и имат инсталирани варметри??

...........

Може и да си прав - не мога да се препирам със 100% сигурност но преди година бях при техниците на EVN по друга тема (щяхме да говорим с тях за разработка на софтуер но ни отрязаха свише) та тогава като се разговорихме ми обясняваха за тези електромери. Това за което говориш са още по-сериозните и скъпи електромери и те наистина мерят и едната и другата енергия. Докато електронните им не мерят реактивната толкова точно но поне от това което разбрах все пак мерят нещо и си го плащаш като нормално консумирана енергия. Това не съм го проверявал нито съм се занимавал - все пак реактивната енергия не е кой знае колко та ми е относително все едно дали я плащам или не, но поне от разговора ни тогава останах с впечатление че е нормално като се смени електромера да се вдигне и сметката за тока - тогава нали на 20-30 годишните блокове със старите електромери ги сменяха и хората изреваха че им се вдигнала сметката за тока с едно 10-20лв отгоре.

djadomraz said:
.... останах с впечатление че е нормално като се смени електромера да се вдигне и сметката за тока .....

Не зная дали е нормално, но моята сметка намаля с 10-15% след смяната на електромера. Може пък и стария да е бил дефектен де... Направи ми впечатление обаче увеличената сметка за ток след смяната на стария телевизор с нов 26"LCD . Май модерните технологии не са толкова "зелени" колкото ни ги представят.

wolf said:
Направи ми впечатление обаче увеличената сметка за ток след смяната на стария телевизор с нов 26"LCD . Май модерните технологии не са толкова "зелени" колкото ни ги представят.

Интересно ми е колко електроуреда имате у вас, защото ако аз направо си изключа 2-3 телевизора за 1 месец да не работят изобщо, хич няма да усетя промяна в сметката, основната част от която ми се трупа от отоплението, бойлера и готварските уреди (+ 3 компютъра и малко музикална апаратура, работещи 24/7 :rolleyes: ).

Осветлението ми не го броя, въпреки, че в жилището имам около 40 крушки, но всичките са енергоспестяващи и общо не докарват дори киловат.

Мисля, че няма кой знае колко сметка от енергоспестяващи на фона на бойлери 3kW и тн.

Затова аз още съм с обикновени, поне светлината им е по-приятна и са йефтени се пак ;)

Много хора се оплакват от енергоспестяващи, които горят за месец, а ми се вижда някак безсмислено да ходя до другия край на града за гаранцията на една ламБа

Overdrive said:
Мисля, че няма кой знае колко сметка от енергоспестяващи на фона на бойлери 3kW и тн.

Затова аз още съм с обикновени, поне светлината им е по-приятна и са йефтени се пак ;)

Много хора се оплакват от енергоспестяващи, които горят за месец, а ми се вижда някак безсмислено да ходя до другия край на града за гаранцията на една ламБа

Аз съм от тези, които не се оплакват. :rolleyes:

Както казах, у нас имам към 40 бр. крушки. Пъвоначално с обикновените крушки понякой път ми изключваше бушона, като включа едновременно в няколко стаи осветлението. Проста сметка - 40 Х 75W (средно, а имах и по 100W) = 3 киловата. Смених всичките крушки с енергоспестяващи с бяла светлина, но след 2-3 месеца установих, че спектърът на тази светлина никак не ми допада (отделно, наистина горяха, защото не бяха маркови). Затова смених всичките бройки още веднъж с "жълтите" (Philips, Osram) и вече всичко с келвините е ОК, а и от тогава (2 години) нямам изгоряла крушка.

За протокола - на стълбището има една обикновена 100-ватова крушка, която не си знае годините, а се святка и изгася постоянно...има барем 10-15 години и си свети кат' пич. :D

А за Гинес - все още на тавана си пазя една батерия-мутант 1.5V (от старите, ония най-дебелите), производство на завода в Никопол, с дата на производство 'септември 1988'-ма година. Скоро пак я замервах - показва ми 1.45 V. :blink:

---------------------------------------------------------------

Едит: Тъй като идва 2010-та година...ме загриза любопитството :bgrin: , качих се на тавана, намерих батерията и я замерих пак:

a992d8c3e66a2910.JPG

8508a7c1f685e70f.JPG

f2070bf869390b78.JPG

Преди много години съм ползвал тази батерия като втора, в един фенер с 2 батерии. Винаги се изтощаваше другата батерия, купувах нова и пак слагах тази...и така - поне 3-4 пъти. Бах маа му, дали не са приложили няк'во военно производство с мини ядрен реактор и вместо да я пратят на някоя руска подводниза, са се объркали и са я пуснали на пазара. :lol:

Midex said:
Интересно ми е колко електроуреда имате у вас, .....

Не са много. Живея в къща и отоплението ми е на твърдо гориво. Основния разход на ток е за бойлера, готварската печка, пералнята и хладилника. Не се пести - бойлера не се изключва и се източва поне 3 пъти на ден. Всичко това дава един равномерен фон на потребление около 60-70 лева месечно, на който е видна дори и най малката промяна. Когато дъщерята остана без работа и компютъра и телевизора започнаха да работят практически 24 часа на денонощие опряхме в горната сума и започнахме да я прехвърляме. Лятото като смених старата готварска печка с нова, а освен нея взех и тостер и микровълнова за притопляне/приготвяне на едно ядене сметката намаля до 60 лева.

Midex said:
Аз съм от тези, които не се оплакват. :rolleyes:

Както казах, у нас имам към 40 бр. крушки. Пъвоначално с обикновените крушки понякой път ми изключваше бушона, като включа едновременно в няколко стаи осветлението. Проста сметка - 40 Х 75W (средно, а имах и по 100W) = 3 киловата.

Te като гледам са за отопляне на помещението не за осветяване :lol:

Не че при мен в хола са много по-малко - 8 луминисцентни пури по 36 вата + 9 пури от 18 вата + 10 * 25 вата "луни" + 6 * 25 вата (енергоспестяващи) над кухненската и другата маса прави общо около 1 киловат (това само в едната стая). Зимата парното + лампите поддържат средна температура от 26-28 градуса в стаята (Midex: Стууууддд...когат' не е поне 33С... :P )

djadomraz said:
Не че при мен в хола са много по-малко - 8 луминисцентни пури по 36 вата + 9 пури от 18 вата

Ако те интересува да не топлиш кабелите на енергото точно за тези пури трябва кондензатор за корекция на cos Ф. По-старите соц тела имаха, на новите обаче го спестяват.

За една лампа мисля, че се слагаше 3-4,7uF

Също ако са по двойки лампите на всяка втора се слагаше последователно кондензатор с цел дефазиране и намаляне на пулсациите, а тройките бяха направо за трифазен ток.

Overdrive said:
Ако те интересува да не топлиш кабелите на енергото точно за тези пури трябва кондензатор за корекция на cos Ф. По-старите соц тела имаха, на новите обаче го спестяват.

За една лампа мисля, че се слагаше 3-4,7uF

Също ако са по двойки лампите на всяка втора се слагаше последователно кондензатор с цел дефазиране и намаляне на пулсациите, а тройките бяха направо за трифазен ток.

Старите тела трептяха и за да се намали трептенето и съответно дразненето на очите се правеха някакви хитроумни схеми където се слагаха 2,3 или 4 тела като всяко се "запалваше" през някаква част от секундата за да може да "трептят" в различни фази и така като цяло да дразни по-малко.

Overdrive said:
Те и новите трептят, освен ако не са с електроника, която подава прав ток (май повечето са?)

Трептят евтините китайски боклуци. Помня че четох за OSRAM някакви статии където имаше обяснения как са се справили с трептенето (т.е. пак има трептене но са 2 противоположни фази).

И българските също :laughing:

Всичко, което работи на променлив ток трепти, без лампата с жичка, защото има инертност.

От друга страна пускането на прав ток на луминисцентни лампи май не е много разумно, защото в единия край става черно петно и почва от там да свети по-слабо.

За OSRAM лампите или телата говориш?

Overdrive said:

[/i]

Тоест това важи само за цехове, заводи и тн.

Както писах в другата тема повече се плаща, защото новите електромери хващат абсолютно всичко - като сметнеш стендбая на 2-3 телевизора, компютър с монитор, всичко което има часовници, таймери и тн ето ти 20-30W постоянна консумация.

Новите импулсни (поне компютърните) имат много добро КПД и добра корекция на cos Ф, така че няма проблем с лош фактор на мощността поне с компютрите.

Всичко друго (телевизори, монитори и тн) не съм чул да има PFC.

Смущенията не ми е ясно на какво пречат - всички импулсни имат перфектна филтрация и работят със всичко от 100 до 250 волта, а на печката или бойлера им е все едно...

Всъщност е точно така, но пак ти казвам, че новите електромери, освен че хващат абсолютно всеки товар, отчитат и реактивната енергия.Колкото и малка да е в дома.

А относно лум.лампи:

Съвременните тела, разбирайте и скъпите, са снабдени с електроника, при която почти е избегнато трептенето.И ако комбинираш това тяло с една качествена пура с триивичен луминофор, примерно OSRAM Lumilux classA, и край с трептенето.

Новите електромери НЕ отчитат реактивна енергия, тъй като за обикновения бит те са САМО за активна енергия и в тях е заложено да отчитат само такава! Електромерите, отчитащи и реактивната, се слагат на клиенти с консумация над определено количество и на тях вече се следи реактивната. Но пак повтарям - за обикновени потребители като нас НЕ се отчита, следи и начислява реактивна енергия ;)

Абе все едно спориш с телевизор...

Не съществува просто такъв закон, следователно би било незаконно да плащаш реактивна енергия.

Казах 5 пъти и че това са специални вармери, а не електромери и самата дума електромер означава уред за мерене на активна енергия, но както и да е - като искате си кичете кондензатори по контактите :laughing:

електронните електромрти които са по домовете не би трябвало да отчитат реактивната енергия, а само активна, т.е не би трябвало да има значение колко ти е cosF

но няма да се учудя ако отчитат "малко" - което е незаконно, но в крайна сметка съм почти сигурен че е незаконно и заключването на таблата по блоковете - тъй като те са платени от живеещите в блока - а така тези от EVN си ги присвояват !

ставам малко параноичен но защо е необходимо да слагат електронен електромер в който има цял компютър, има 2-3 процесора и интерфейс - което ги прави много лесни за манипулация от техни хора както за "намаляване на сметките" - нещо което дори някои от потребителите тук споделиха че им е предлагано, така и за "увеличаване" на сметките?

номера с кондензатора предполагам че е действал на старите електромери тъй като характеристиката има има нещо като +/-няколко процента(2,3,4) в зависимост от характера на товара

трифазните електронни електромери обикновенно показват всичко - активна , реактивна , пълна , характер на товара, cosF ... друг е въпроса какво плащаш, тези по домовете изчисляват всичко но показват само актива

И мен ме съмнява това с възможността за манипулация, но е факт че всеки плаща по-големи сметки след монтажа на електронни електромери.

Да кажем имаш уреди в стендбай, които дърпат 50W постоянно и не ги е засичал стария електромер.

Това за 1 месец прави малко под 7лв, като смятам само дневна, а и 50W е леко преувеличено.

Като се има предвид, че хората се оплакват от по-голямо увеличение явно има някаква шашма.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...