LaN Posted August 15, 2008 Share Posted August 15, 2008 Значи имам странен проблем с една машина от известно време. Откакто почнаха по-горещите дни де. Компа си работи нормално иначе, с изключение на моментите , когато се пусне някоя по-тежичка игра , като Counter Strike : Source , Battlefield 2 и т.н. шутъри изискващи натоварване на видеото. Видеото е GeForce FX 5500 - 256MB , 256 bit . В началото се замислих за проблем от друго естество , но като отворих кутията в момент когато компа беше напрвил поредната забивка при една тежичка откъм графично отношение игра, и пипнах видеокартата......... тя не се пипаше направо . Незнам колко й беше температурата...... но можеше да се изгори човек на нея. Та стигнах до извода, че забиванията при игрите идват от високата температура на видеокартата. Въпросът е с какво да я охладя ефективно. Не бих искал да използвам повече вентилатори , нито радиоатори разни. Помещението в което се намира машината не е климатизирано , така че въздухът си е топъл по принцип в тези жеги, от смяната на радиатори и вентилатори........ не мисля че би имало ефект . Един познат ми беше казал преди време , за някакви охлаждащи ампули - слагали ги на марковите аудио техники. Лепят се за обекта който искаш да охладят, били адски ефективни. Работели по 2 години някъде. И са скъпички май. Беше преди време този разговор, не се сещам какви са тези "ампули" , някой има ли нещо на идея за тях и окъде могат да се купят ? Или друг начин , за по-ефективно охлаждане на гореспоменатата видеокарта ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted August 15, 2008 Share Posted August 15, 2008 Значи имах наскоро проблем с карта с пасивно охлаждане. Понеже реших че е от това й закачих вентилатор - НИКОГА не е излишно - но продължи чак сини екрани да ми вади. Затова ще те посъветвам - ПРОВЕРИ СИ ДРАЙВЪРИТЕ! Сложи оригиналните драйвъри на картата и пак пусни игрите. Ако се получава отново явно е от топлината. Без вент не виждам как ще решиш проблема... За такива "ампули" не съм чувал. Сигурното решение е вентилатор, дори и малък да е, достатъчно е да създаде поток на въздуха. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tool Posted August 15, 2008 Share Posted August 15, 2008 Бъди сигурен,че проблемът ти идва точно от прегряването на картата. Тези видеокарти станаха пословични точно с високите си температури! Решението е смяна на охлаждането с по-ефективно и най-вече трябва да се намери ефективен начин за охлаждане на един точно определен елемент който е виновника за тези високи температури. Намира се във горният ляв ъгъл на картата гледана откъм лицавата и страна с охлаждането. Близо е до DVI изхода на картата. Самият елемент е тиристор(полупроводник) който спокойно си достига стотина градуса! На него обикновено пише APM2014N ,черен е на цвят и е около един кв см. на големина. Провери в тази зона дали от греенето няма деформация по самите кондензатори. Обикновено им се стопява горната обвивка и има оцветяване на платката. Ако няма радиатор на този елемент,трябва да му сложиш,защото в тези жеги картата ти няма да издържи още дълго. Ето ти линк с елемента. APM2014N Link to comment Share on other sites More sharing options...
LaN Posted August 16, 2008 Author Share Posted August 16, 2008 Мерси Tool . Наистина се оказа от топлината. Аз приложих малко странно решение на проблема . Взех едно медно канче и му отрязах горната част, но оставих около 4 -5 см. Сега съм го закрепил над картата и го пълня с ледени кубчета Оказа се , че охлаждам не само видеото Много е ефективно ! Картата почна да ми вади такива кадри в секунда на CS:S-a , дето никога не ми ги е вадила ! И никакво забиване или насичане , бачка като пушка ! Е , недостатък е , че на определен период от време , в моят случаи е около 2 часа , трябва да слагам нови кубчета и да пълня във формичките вода за нови ..... но работи ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.